גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השריף של משבר 2008 מפרסם ספר חדש ומזהיר מתרחיש האימה של השווקים

לפני 45 שנה ניתנה לפדרל ריזרב משימה כפולה: להשיג יציבות מחירים – ותעסוקה מלאה. כיום ברור שהוא לא עמד בה ● הנגיד לשעבר, בן ברננקי, מבקר במשתמע את יורשיו, שהקלו ראש בחצי הראשון של המשימה ומזהיר מפני "סטגפלאציה" ● הוא מצטט את אחד מקודמיו, ב־1970, שאינפלציה של 6% הביאה אותו להכריז בסוף כהונתו: "נכשלתי"

בן ברננקי, יו''ר הפדרל ריזרב לשעבר / צילום: Associated Press, J. Scott Applewhite
בן ברננקי, יו''ר הפדרל ריזרב לשעבר / צילום: Associated Press, J. Scott Applewhite

סיפור האהבה, התקווה והאכזבה של אמריקה עם נגידי הבנק המרכזי שלה התחיל לפני קצת יותר מ־40 שנה, בנסיבות הטעונות אסוציאציות בנות זמננו.

בסוף שנות ה־70, האינפלציה בארה"ב יצאה מכלל שליטה. ב־1979 היא חצתה את קו ה־10%, ובתוך שנה אחת היא התקרבה ל־14%, שיעורה הגבוה ביותר מאז ומעולם. בימים האלה היא חוזרת ודוהרת אל שיא בן 40 שנה. אז, הנשיא ג'ימי קרטר החליט להחליף את הנגיד, ויליאם מילר, ולהקפיץ אותו לכהונת שר האוצר. על הפדרל ריזרב הוא הפקיד בנקאי מנוסה, פול וולקר.

בן ברננקי, שהיה נגיד הפדרל ריזרב בין 2006 ל־2014, מתאר את חילופי המשמרות ההיסטוריים ההם בספר חדש, שיצא השבוע. מילר, הוא אומר, לא התאים לתפקיד מכל בחינה שהיא. הוא לא היה להוט לטפל באינפלציה, הוא לא היה מומחה מונטארי, הוא לא הבין את תרבות הקונצנזוס של הפדרל ריזרב. הוא הגיע מכהונת מנכ"ל במיגזר הפרטי, עם הרגלים של הנחתות על הכפופים לו. בפועל הוא לא הצליח אפילו לגמול את חברי ההנהלה מעישון בחדרי הישיבות (הוא הורה לסלק את המאפרות; הם התחילו להביא מאפרות מן הבית).

קרטר הזמין את וולקר ללשכתו, יחד עם קודמו מילר. וולקר, שסיגר ענקי היה תחוב תדירות בין שפתיו, רטן: "בניגוד לברנש הזה", הוא הצביע על מילר, "אני מתכוון להדק את החגורה", זאת אומרת להעלות את הרבית, כדי להוריד את האינפלציה.

וולקר הבטיח לייסר בעקרבים

שנת בחירות לנשיאות משמשה ובאה. וולקר הניח שהבטחתו לייסר את אמריקה בעקרבים סתמה את הגולל על סיכוייו להיות הנגיד, מפני שהמרשם שלו יחסל את נשיאות קרטר. מה גדולה הייתה הפתעתו, כאשר הנשיא טילפן אליו למחרת בבוקר, והודיע לו על מינויו. סגנו של קרטר, וולטר מונדייל, אמר לימים, כי "וולקר אמנם סחט את האינפלציה [מן הכלכלה], אבל גם סחט אותנו מן הבית הלבן". בבוא הבחירות, קרטר הפסיד ב־44 מ־50 המדינות.

וולקר היה כוכב־העל הראשון בשמי הפדרל ריזרב. הוא היה הראשון, ששמו היה ידוע למיליונים. רק יודעי ח"ן זיהו את שמותיהם של קודמיו. לפנים, דיסקרטיות הייתה תכונה הכרחית בבנק המרכזי. הבנק היה כה מורגל בעולם הצללים שבו התקיים עד שהוא לא היה טורח לפרסם החלטות על שינוי בשערי הריבית. הבנקים והציבור היו צריכים להסיק, או לנחש, או להרגיש על בשרם.

יו''ר הפד לשעבר, פול וולקר / צילום: Associated Press, J. Scott Applewhite

וולקר התחיל להגביה את הפרופיל. כך עשו כל יורשיו. בנק הצללים למד את רזי המשחק הפוליטי. נגידים למדו לדבר אל הקונגרס - ואל התקשורת. רק לפני 11 שנה, הנגיד התחיל לערוך מסיבות עיתונאים ארבע פעמים בשנה. הנגיד הנוכחי, ג'רום פאוול, עורך אותן לעתים עוד יותר תכופות. "השינוי באסטרטגיית התקשורת כדי להגיע אל קהל רחב יותר", מסביר ברננקי, "מקל על הפד לעמוד על ההשפעה שיש למהלכיו על האמריקאי הממוצע". אבל הוא גם מקרב אותו אל התהליך הפוליטי, שנגידים קיוו להתנזר ממנו. הנגיד המדבר אל הציבור הוא בהכרח גם נגיד המתחשב ברצון הציבור.

הדילמה של "המנדט הכפול"

פוליטיקאים, בייחוד מן השמאל, היו מבקרים קולניים של הבנק המרכזי. הם לא אהבו את ההיגיון הקלאסי, שמשימת הפד היא "לחטוף את קערת הפונץ' במהלך המסיבה". איכשהו, כשחוטפים את הקערה, החלשים ומעוטי היכולת נוטים להיות הרבה יותר צמאים משתייני הפונץ'.

ב־1976 נעשה ניסיון לשנות את החוק, כדי להפחית את עצמאות הבנק, ולכוף אותו לרצון הנשיא. זה לא הסתייע. אבל שנה אחת אחר כך הקונגרס נתן לבנק את מה שמכנים "המנדט הכפול": לא רק לשמור על המשק מפני אינפלציה, אלא גם להבטיח "תעסוקה מלאה". מאז, הבנק לא חדל להתחבט בפירוש המנדט הכפול. ניתן לו יעד כללי, אבל לא נאמר לו איך להגיע אליו.

ברננקי אינו מבקר אף אחד מיורשיו במפורש. אבל אפשר למצוא ביקורת מרומזת כבדת משקל. הוא כותב על הטראומה הקיבוצית ש"האינפלציה הגדולה" (הכול יחסי) של שנות ה־60 וה־70 חוללה אצל מעצבי המדיניות המונטארית. "הם פיתחו התנגדות אפילו לעליות קלות באינפלציה". במהלך השנים, חרדותיהם הניבו שגיאות של עודף "ניציות" בטיפול באינפלציה.

ב־2012, הפד בהנהגת ברננקי ניסח עקרונות מדיניות שהעניקו משקל שווה לשני חלקי המנדט. אבל ברננקי כותב, כי מבקרי העקרונות ההם האשימו את הבנק שאין הוא "מייחס די חשיבות ליתרונות החברתיים, הצומחים מתעסוקה מלאה ומשוק עבודה חם".

פאוול היונה, פאוול הנץ

שש שנים לאחר ברננקי, הפדרל ריזרב בהנהגת ג'רום פאוול החליט, בבוא הקורונה, לוותר על הגישה המסורתית של אמצעי מנע, ולהניח לאינפלציה לחרוג מן היעד המוצהר. אז היעד היה 2% בשנה. בחודש שעבר, האינפלציה הגיעה ל־8.5%, ומאז ירדה טיפה, ל־8.3%, שיעורה הגבוה ביותר זה 40 שנה. טוב ויפה לכלול תעסוקה מלאה במדיניות הבנק, כותב ברננקי, אבל "חלילה לפד מלזנוח את חצי המנדט השני שלו, יציבות המחירים".

הרושם כמובן הוא, שהפד זנח את "חצי המנדט". חודשים ארוכים, הנגיד פאוול הכחיש את רצינות האינפלציה. היא תוארה כ"תופעה זמנית", גם כאשר כלכלנים בולטים בשירות נשיאים דמוקרטיים קודמים הזהירו מפניה. פאוול תואר לפנים כ"יונת אינפלציה". לא עוד. עכשיו הוא נץ טורף. בהנהגתו הבנק הגביה את שערי הרבית פעמיים בתוך שישה שבועות, ועוד היד נטויה.

יו''ר הפד הנוכחי, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press, Drew Angerer

פאוול אמר השבוע ל'וול סטריט ג'רנל', כי "ייצוב המחירים הוא צורך שאינו ניתן למשא־ומתן. זה משהו שעלינו לעשות. ואפשר שיהיה כרוך בזה כאב. אנחנו נתמיד, עד שנרגיש שהגענו אל מקום שבו נוכל להגיד, "כן, התנאים הפיננסיים התמלאו, האינפלציה יורדת. אנחנו נגיע אל הנקודה הזו, ולא יהיו כל היסוסים". נראה שברננקי מסכים עם פאוול הנץ הרבה יותר ממה שהסכים עם פאוול היונה.

כוכב עליון הוא כבר לא יהיה

את ספרו החדש כתב ברננקי ביושבו ספון בביתו בחודשים הקריטיים של המגפה. הוא אומר ל'ניו יורק טיימס', שהוא מעדיף לחשוב את הספר ל"אקדמי".

כותרת הראיון עם ברננקי ב'ניו יורק טיימס' מכריזה שהוא חוזה "סטגפלאציה". האמת היא שלא בדיוק, ובוודאי לא בספר. אבל הוא אמר למראיינו, שאם האינפלציה תהיה קצת יותר גבוהה והאבטלה תהיה קצת יותר גבוהה, אז זו "סטגפלאציה". ואמנם, נכון לעכשיו, זו בדיוק הציפיה. הפעם האחרונה שבה ארה"ב התנסתה במשהו מעין זה הייתה בשנות ה־70. אז היה נחוץ פול וולקר, כדי לסיים את הסיוט.

בשבוע שעבר, הסנאט בוושינגטון אישר תקופת כהונה שנייה לנגיד פאוול. זה קצת משונה. ברננקי מספר על רגע אחד בינואר 1970, כאשר נגיד מאריך־ימים של הבנק, ויליאם מקצ'סני מרטין (1970־1951), הגיע אל סוף דרכו. הוא כינס את חברי ההנהלה בספריית הבנק, ואמר להם בפשטות, "נכשלתי". האינפלציה בסוף כהונתו עמדה על 6%.

פאוול אמנם אינו אחראי לקורונה, או לוולדימיר פוטין. בלעדיהם האינפלציה הייתה נמוכה במידה ניכרת. השאלה היא מדוע הוא לא הקדים להבין את האיום הנשקף מן הקורונה, מדוע הוא הכחיש אותו, מדוע הוא התמהמה בטיפול בו, והאם הוא האיש הנכון במקום הנכון. כוכב עליון הוא כנראה כבר לא יהיה.

שם ספרו החדש של בן ברננקי הוא: 

21st Century Monetary Policy: The Federal Reserve from the Great Inflation to COVID־19

אפשר לקרוא עליו באתר ההוצאה.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

מימין: אסף זגריזק, שאול שניידר ועמית לנג בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: רפי קוץ

יו"ר נמל אשדוד שאול שניידר: "אני לא מתנגד להנפקה"

שניידר אמר את הדברים בשיחה בנושא התשתיות הקריטיות של ישראל בוועידת ישראל לעסקים של גלובס ● מנכ"ל מקורות עמית לנג: "יש לישראל פוטנציאל להיות ספקית מים לסוריה וכך ליצור מארג גאו-פוליטי"

באי הוועידה / צילום: ראי כץ

המגזר העסקי בוועידת ישראל לעסקים: תמונות ורגעים מהמפגש

כ-250 מנכ"לים ויושבי-ראש של חברות במשק לקחו חלק בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים, שהתקיים במוצאי שבת במלון דיוויד אינטרקונטיננטל בתל אביב ● היום, בפעם ה-32 התקיימה ועידת ישראל לעסקים של גלובס, בסימן "חוסן מול האתגרים" ● אירועים ומינויים

הישראליות בוול סטריט / צילום: באדיבות נאייקס, אלן צצקין, נאבן

הישראלית שצנחה במעל 20% בעקבות הדוחות, וזו שהתאוששה מהשפל

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך סוף השבוע ● פלטפורמת בניית האתרים Wix נפלה בכ-24% מאז שפרסמה את דוחותיה, על רקע ירידה שנרשמה בשולי הרווח ● מנגד, נאייקס קפצה בשיעור דו־ספרתי לאחר הדוחות ● נאבן התאוששה מעט, לאחר שנפלה במעל 40% מאז הנפקתה בחודש שעבר

מנכ''ל אלקטרה מוצרי צריכה צביקה שווימר בוועידת ישראל לעסקים / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל אלקטרה מוצרי צריכה צביקה שווימר: "הצריכה בישראל חזקה, אבל אין מספיק שטחי מסחר"

בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, אמר מנכ"ל אלקטרה מוצרי צריכה, צביקה שווימר, כי הוא קרא לקובעי המדיניות להאיץ פיתוח אזורי - בפרט בצפון ● "הצעתי להפוך את קריית שמונה לשלוש שנים ל'עיר ללא מע"מ', כמו אילת. זה היה מצית את המסחר ומחזיר חיים לאזור. בינתיים זה לא מתקדם"

אביטל פרדו בוועידת ישראל לעסקים

אביטל פרדו, שותף מייסד בפאגאיה: "בתוך עשור נוכל להפוך לאחת מחברות האשראי הצרכני הגדולות בעולם"

אביטל פרדו סיפר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס על השוק התנודתי, מעבר החברה ממודל יוניקורן למוסד פיננסי – והאתגר של השנים הבאות ● בנוסף, הכריז כי "היתרון התחרותי האמיתי של ה-AI עוד לא נחשף"

מנכ''ל בזק, ניר דוד, בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל בזק: "ביטול ההפרדה המבנית יעשה שינוי משמעותי וישפיע על יוקר המחיה"

ניר דוד, מנכ"ל בזק, אמר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי "ישראל יכולה להפוך לצומת תקשורת עולמי, וזו הזדמנות גדולה" ● הוא הוסיף כי המשקיעים הזרים חוזרים לישראל: "הפוטנציאל עומד להתפוצץ"

גדי קוניא ושירה ספיר / צילום: גלובס

מנכ"ל תנובה: "ישראל לא יכולה לוותר על ייצור מוצרי המזון הבסיסיים, בטח לא המפוקחים"

ענף החלב ידע לא מעט סערות בשנתיים האחרונות - החל מהמחסורים בתקופות החגים, דרך העלאות המחירים ועד התוכניות החדשות שהוצגו בשבוע שעבר במשרדי הממשלה ● בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, מנכ"ל קבוצת תנובה גדי קוניא פתח את הכול והסביר מהן הבעיות השורשיות של הענף ● וגם: האם בקרוב תנובה תצא להנפקה?

ולדימיר פוטין - נשיא רוסיה, דונלד טראמפ - נשיא ארה''ב, וולודימיר זלנסקי - נשיא אוקראינה / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson, Alex Brandon, Jacquelyn Martin

מניות ביטחוניות ירדו, אירופה במצוקה: ארה"ב דוחפת להסכם שלום כפוי באוקראינה

הבית הלבן הפתיע את אירופה כשדרש מקייב בסוף השבוע לקבל תוכנית שלום ובה הגבלות צבאיות וכן ויתור על שטחים ● האירופאים קוראים לתוכנית "בסיס לדיון" ושוב נאלצים לבקש מקום ליד שולחן הדיונים ● לצד ירידות במניות ביטחוניות, באיחוד מנסים לקנות זמן להקמת כוח צבאי

דירה במגדל המלך דוד בתל אביב / צילום: ניר וייס־ודררו

בכמה נמכרה דירה עם 7 חדרים במגדל המלך דוד בתל אביב?

הדירה במגדל המלך דוד בתל אביב, בת 7 חדרים, נמכרה במחיר נמוך מהמקובל בשוק ● מגדל המלך דוד צמוד למלון דן, ושייך למשפחת מגדלי יוקרה ראשונים שהוקמו בעיר - ביניהם גם גן העיר ובזל ● בעבר נרשמו במגדל עסקאות במחירים של 100 אלף שקל למ"ר ויותר

יו'' אגד אמיר לוי / צילום: שלומי יוסף

יו"ר אגד אמיר לוי על הנפקה אפשרית: "זו חברה קלאסית לשוק ההון"

אמיר  לוי התארח בוועידת ישראל לעסקים של גלובס וקרא למנות בדחיפות ממונה חדש לאגף התקציבים, להימנע מתוספות מוגזמות לתקציב הביטחון - ורמז כי אגד במסלול להנפקה, אחרי השבחתה: "אנחנו מחזקים את הממשל התאגידי" ● על משבר התחבורה בישראל: "צריך לשטוף את המדינה עם נתיבי תחבורה ציבורית ולצאת במכרז אגרות הגודש"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

אם ערכה חמש צוואות שונות. איזו מהן תקפה בביהמ"ש?

יורשי חוכר מקרקעין נאלצו לפנות נכס אחרי 20 שנה ו-200 אלף שקל שקיבלו מדי חודש ● ביהמ"ש ביטל שתי צוואות שבני משפחת המנוחה ביקשו לקיים, וקבע כי דווקא הצוואה שאף אחד לא רוצה לקיימה - היא זו שתהיה בתוקף ● והאם המונח "פרידה" כולל גם את המוות? ● 3 פסקי דין בשבוע

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג״ץ ללוין: נמק מדוע לא יבוטל מינוי בן-חמו לחקירת הפצ״רית

השופטים קבעו כי החלטתו של שר המשפטים למנות את השופט המחוזי בדימוס למפקח על החקירה תעוכב עד להחלטה אחרת ● לשכת עוה״ד שעתרה לבג״ץ: המינוי הוא התערבות פוליטית שנועד להדיח את היועמ״שית

ענת לוין, ליאת חזות ולימור בקר בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

מה יקרה לכסף שלכם ב-2026? שלוש מנהלות השקעות בכירות עונות

פאנל המנכ"ליות הבכירות בוועידת ישראל לעסקים של גלובס סימן את 2026 כשנה של הכרעות ● לימור בקר מהמילטון ליין צופה שחלק גדול מהצמיחה העתידית בכלל לא יקרה בבורסה - אלא בחברות הפרטיות ● ענת לוין מבלקרוק סבורה שבקרוב נבין באילו מחברות הבינה המלאכותית הסיכון עולה על כדאיות ההשקעה ● וליאת חזות מהפועלים אקוויטי חושבת שדווקא העובדה שהרבה רוכשים ישבו על הגדר בשוק המגורים מייצרת הזדמנות

גיל שויד בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

האזהרה של גיל שויד: "שוק הסייבר מנותק"

בצל התמחור הגבוה של חברות סייבר והעניין מצד ענקיות הטכנולוגיה, יו"ר צ'ק פוינט גיל שויד מספר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, על האתגרים שמספקת הבינה המלאכותית לתחום, ועונה לשאלה האם הוא מתכנן לשוב לקדמת הבמה ● "בשנת 2001 הייתה בועה בעקבות מהפכת האינטרנט, אבל 20 שנה אחרי האינטרנט עדיין חי ובועט"

מנכ''ל קבוצת הפניקס, אייל בן סימון, בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: כדיה לוי

אייל בן סימון: "הפניקס היא מחוללת התחרות המרכזית בעולם הפיננסי"

מנכ"ל הפניקס אמר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי עוד לפני הכלכלה, "אנו חייבים להבין שמדינת ישראל צריכה תוכנית ארוכת-טווח" ● לגבי החוסן של הכלכלה הישראלית הוא טוען: "הרבה מדינות היו רוצות יחס חוב-תוצר כמו שלנו" ● וגם: מה הוא חושב לגבי הכוח של המתווכים הפיננסיים בישראל?

איך נראים חייו של שופט בהאג שהחליט להוציא צו מעצר לנתניהו?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: השלכות הסנקציות האמריקאיות על שופטי ההאג הפעילים בהליכים נגד ישראל, סקר חדש בגרמניה מצביע על שינוי שלילי בעמדות כלפי ישראל וסימנים להיחלשות שיתוף הפעולה הביטחוני עם בריטניה ● כותרות העיתונים בעולם

גבי בוגנים / צילום: פזית אסולין

הרכישה הסתבכה: אקסל טוענת לטעות של 20 מיליון שקל בדוחות סינאל

לאחר שרכשה את השליטה בחברת התוכנה ב־93 מיליון שקל, טוענת אקסל כי סינאל רשמה בעבר הכנסות יתר של 20 מיליון שקל בשל הפרשה שגויה ● המוכר: "אולי רוצים לשפר תנאי העסקה"

ועידת ישראל לעסקים ה-32

ועידת ישראל ה-32 יוצאת לדרך בהשתתפות צמרת המשק

ועידת ישראל לעסקים של גלובס היא הוועידה הוותיקה והחשובה בישראל. במסגרתה מתקיימים מושבים בתחומים: השקעות, תשתיות, הייטק וחדשנות, בריאות ועוד ● בין המשתתפים: ג׳ייסון גרינבלט, שליח הבית הלבן למזרח התיכון לשעבר, יו"ר צ'ק פוינט, מנכ"ל שיבא, מנכ"לי הפועלים, הפניקס, בזק, תנובה, אלקטרה צריכה, תורפז תעשיות, מנכ"ל הבורסה ורבים נוספים ● עוד בין המשתתפים: השחקן והאקטיביסט הפרו-ישראלי מייקל רפפורט והאלוף במיל' ניצן אלון, ראש מפקדת השבויים והנעדרים לשעבר, בהופעה ראשונה

פרופ' רוני גמזו, יו''ר מגדל אחזקות, בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: שלומי יוסף

פרופ' רוני גמזו: "תמיד ארגיש החמצה שלא הייתי מנכ"ל הכללית"

יו"ר מגדל אחזקות, מנכ"ל בית החולים איכילוב בעבר, אמר עוד בוועידת ישראל לעסקים של גלובס: "הפער בין שיבא לאיכילוב הוא רק בכותרות; ברמת הרופאים והרפואה לא רק שאין פער - איכילוב מוביל"

ינון קרייז, מנכ''ל ויו''ר ענקית הצעצועים מאטל, בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל ענקית הצעצועים מאטל: "התחלנו להסתכל על אנשים שקונים את המוצרים שלנו כמעריצים ולא כצרכנים"

ינון קרייז, מנכ"ל ויו"ר ענקית הצעצועים מאטל, השתתף בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים של גלובס ● הוא התייחס להצטרפותו לחברה ב-2018, לאחר שהתחלפו 3 מנכ"לים ברציפות, דיבר על השינוי האסטרטגי שהביא לחברה ועל הצלחת הסרט "ברבי" ● "מאטל מתוארת בתסריט כחברה הכי גרועה בקורפורייט האמריקאי, והתפקיד שלי כמנכ"ל החברה מגולם כשוביניסט - וזה עבד"