גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השריף של משבר 2008 מפרסם ספר חדש ומזהיר מתרחיש האימה של השווקים

לפני 45 שנה ניתנה לפדרל ריזרב משימה כפולה: להשיג יציבות מחירים – ותעסוקה מלאה. כיום ברור שהוא לא עמד בה ● הנגיד לשעבר, בן ברננקי, מבקר במשתמע את יורשיו, שהקלו ראש בחצי הראשון של המשימה ומזהיר מפני "סטגפלאציה" ● הוא מצטט את אחד מקודמיו, ב־1970, שאינפלציה של 6% הביאה אותו להכריז בסוף כהונתו: "נכשלתי"

בן ברננקי, יו''ר הפדרל ריזרב לשעבר / צילום: Associated Press, J. Scott Applewhite
בן ברננקי, יו''ר הפדרל ריזרב לשעבר / צילום: Associated Press, J. Scott Applewhite

סיפור האהבה, התקווה והאכזבה של אמריקה עם נגידי הבנק המרכזי שלה התחיל לפני קצת יותר מ־40 שנה, בנסיבות הטעונות אסוציאציות בנות זמננו.

בסוף שנות ה־70, האינפלציה בארה"ב יצאה מכלל שליטה. ב־1979 היא חצתה את קו ה־10%, ובתוך שנה אחת היא התקרבה ל־14%, שיעורה הגבוה ביותר מאז ומעולם. בימים האלה היא חוזרת ודוהרת אל שיא בן 40 שנה. אז, הנשיא ג'ימי קרטר החליט להחליף את הנגיד, ויליאם מילר, ולהקפיץ אותו לכהונת שר האוצר. על הפדרל ריזרב הוא הפקיד בנקאי מנוסה, פול וולקר.

בן ברננקי, שהיה נגיד הפדרל ריזרב בין 2006 ל־2014, מתאר את חילופי המשמרות ההיסטוריים ההם בספר חדש, שיצא השבוע. מילר, הוא אומר, לא התאים לתפקיד מכל בחינה שהיא. הוא לא היה להוט לטפל באינפלציה, הוא לא היה מומחה מונטארי, הוא לא הבין את תרבות הקונצנזוס של הפדרל ריזרב. הוא הגיע מכהונת מנכ"ל במיגזר הפרטי, עם הרגלים של הנחתות על הכפופים לו. בפועל הוא לא הצליח אפילו לגמול את חברי ההנהלה מעישון בחדרי הישיבות (הוא הורה לסלק את המאפרות; הם התחילו להביא מאפרות מן הבית).

קרטר הזמין את וולקר ללשכתו, יחד עם קודמו מילר. וולקר, שסיגר ענקי היה תחוב תדירות בין שפתיו, רטן: "בניגוד לברנש הזה", הוא הצביע על מילר, "אני מתכוון להדק את החגורה", זאת אומרת להעלות את הרבית, כדי להוריד את האינפלציה.

וולקר הבטיח לייסר בעקרבים

שנת בחירות לנשיאות משמשה ובאה. וולקר הניח שהבטחתו לייסר את אמריקה בעקרבים סתמה את הגולל על סיכוייו להיות הנגיד, מפני שהמרשם שלו יחסל את נשיאות קרטר. מה גדולה הייתה הפתעתו, כאשר הנשיא טילפן אליו למחרת בבוקר, והודיע לו על מינויו. סגנו של קרטר, וולטר מונדייל, אמר לימים, כי "וולקר אמנם סחט את האינפלציה [מן הכלכלה], אבל גם סחט אותנו מן הבית הלבן". בבוא הבחירות, קרטר הפסיד ב־44 מ־50 המדינות.

וולקר היה כוכב־העל הראשון בשמי הפדרל ריזרב. הוא היה הראשון, ששמו היה ידוע למיליונים. רק יודעי ח"ן זיהו את שמותיהם של קודמיו. לפנים, דיסקרטיות הייתה תכונה הכרחית בבנק המרכזי. הבנק היה כה מורגל בעולם הצללים שבו התקיים עד שהוא לא היה טורח לפרסם החלטות על שינוי בשערי הריבית. הבנקים והציבור היו צריכים להסיק, או לנחש, או להרגיש על בשרם.

יו''ר הפד לשעבר, פול וולקר / צילום: Associated Press, J. Scott Applewhite

וולקר התחיל להגביה את הפרופיל. כך עשו כל יורשיו. בנק הצללים למד את רזי המשחק הפוליטי. נגידים למדו לדבר אל הקונגרס - ואל התקשורת. רק לפני 11 שנה, הנגיד התחיל לערוך מסיבות עיתונאים ארבע פעמים בשנה. הנגיד הנוכחי, ג'רום פאוול, עורך אותן לעתים עוד יותר תכופות. "השינוי באסטרטגיית התקשורת כדי להגיע אל קהל רחב יותר", מסביר ברננקי, "מקל על הפד לעמוד על ההשפעה שיש למהלכיו על האמריקאי הממוצע". אבל הוא גם מקרב אותו אל התהליך הפוליטי, שנגידים קיוו להתנזר ממנו. הנגיד המדבר אל הציבור הוא בהכרח גם נגיד המתחשב ברצון הציבור.

הדילמה של "המנדט הכפול"

פוליטיקאים, בייחוד מן השמאל, היו מבקרים קולניים של הבנק המרכזי. הם לא אהבו את ההיגיון הקלאסי, שמשימת הפד היא "לחטוף את קערת הפונץ' במהלך המסיבה". איכשהו, כשחוטפים את הקערה, החלשים ומעוטי היכולת נוטים להיות הרבה יותר צמאים משתייני הפונץ'.

ב־1976 נעשה ניסיון לשנות את החוק, כדי להפחית את עצמאות הבנק, ולכוף אותו לרצון הנשיא. זה לא הסתייע. אבל שנה אחת אחר כך הקונגרס נתן לבנק את מה שמכנים "המנדט הכפול": לא רק לשמור על המשק מפני אינפלציה, אלא גם להבטיח "תעסוקה מלאה". מאז, הבנק לא חדל להתחבט בפירוש המנדט הכפול. ניתן לו יעד כללי, אבל לא נאמר לו איך להגיע אליו.

ברננקי אינו מבקר אף אחד מיורשיו במפורש. אבל אפשר למצוא ביקורת מרומזת כבדת משקל. הוא כותב על הטראומה הקיבוצית ש"האינפלציה הגדולה" (הכול יחסי) של שנות ה־60 וה־70 חוללה אצל מעצבי המדיניות המונטארית. "הם פיתחו התנגדות אפילו לעליות קלות באינפלציה". במהלך השנים, חרדותיהם הניבו שגיאות של עודף "ניציות" בטיפול באינפלציה.

ב־2012, הפד בהנהגת ברננקי ניסח עקרונות מדיניות שהעניקו משקל שווה לשני חלקי המנדט. אבל ברננקי כותב, כי מבקרי העקרונות ההם האשימו את הבנק שאין הוא "מייחס די חשיבות ליתרונות החברתיים, הצומחים מתעסוקה מלאה ומשוק עבודה חם".

פאוול היונה, פאוול הנץ

שש שנים לאחר ברננקי, הפדרל ריזרב בהנהגת ג'רום פאוול החליט, בבוא הקורונה, לוותר על הגישה המסורתית של אמצעי מנע, ולהניח לאינפלציה לחרוג מן היעד המוצהר. אז היעד היה 2% בשנה. בחודש שעבר, האינפלציה הגיעה ל־8.5%, ומאז ירדה טיפה, ל־8.3%, שיעורה הגבוה ביותר זה 40 שנה. טוב ויפה לכלול תעסוקה מלאה במדיניות הבנק, כותב ברננקי, אבל "חלילה לפד מלזנוח את חצי המנדט השני שלו, יציבות המחירים".

הרושם כמובן הוא, שהפד זנח את "חצי המנדט". חודשים ארוכים, הנגיד פאוול הכחיש את רצינות האינפלציה. היא תוארה כ"תופעה זמנית", גם כאשר כלכלנים בולטים בשירות נשיאים דמוקרטיים קודמים הזהירו מפניה. פאוול תואר לפנים כ"יונת אינפלציה". לא עוד. עכשיו הוא נץ טורף. בהנהגתו הבנק הגביה את שערי הרבית פעמיים בתוך שישה שבועות, ועוד היד נטויה.

יו''ר הפד הנוכחי, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press, Drew Angerer

פאוול אמר השבוע ל'וול סטריט ג'רנל', כי "ייצוב המחירים הוא צורך שאינו ניתן למשא־ומתן. זה משהו שעלינו לעשות. ואפשר שיהיה כרוך בזה כאב. אנחנו נתמיד, עד שנרגיש שהגענו אל מקום שבו נוכל להגיד, "כן, התנאים הפיננסיים התמלאו, האינפלציה יורדת. אנחנו נגיע אל הנקודה הזו, ולא יהיו כל היסוסים". נראה שברננקי מסכים עם פאוול הנץ הרבה יותר ממה שהסכים עם פאוול היונה.

כוכב עליון הוא כבר לא יהיה

את ספרו החדש כתב ברננקי ביושבו ספון בביתו בחודשים הקריטיים של המגפה. הוא אומר ל'ניו יורק טיימס', שהוא מעדיף לחשוב את הספר ל"אקדמי".

כותרת הראיון עם ברננקי ב'ניו יורק טיימס' מכריזה שהוא חוזה "סטגפלאציה". האמת היא שלא בדיוק, ובוודאי לא בספר. אבל הוא אמר למראיינו, שאם האינפלציה תהיה קצת יותר גבוהה והאבטלה תהיה קצת יותר גבוהה, אז זו "סטגפלאציה". ואמנם, נכון לעכשיו, זו בדיוק הציפיה. הפעם האחרונה שבה ארה"ב התנסתה במשהו מעין זה הייתה בשנות ה־70. אז היה נחוץ פול וולקר, כדי לסיים את הסיוט.

בשבוע שעבר, הסנאט בוושינגטון אישר תקופת כהונה שנייה לנגיד פאוול. זה קצת משונה. ברננקי מספר על רגע אחד בינואר 1970, כאשר נגיד מאריך־ימים של הבנק, ויליאם מקצ'סני מרטין (1970־1951), הגיע אל סוף דרכו. הוא כינס את חברי ההנהלה בספריית הבנק, ואמר להם בפשטות, "נכשלתי". האינפלציה בסוף כהונתו עמדה על 6%.

פאוול אמנם אינו אחראי לקורונה, או לוולדימיר פוטין. בלעדיהם האינפלציה הייתה נמוכה במידה ניכרת. השאלה היא מדוע הוא לא הקדים להבין את האיום הנשקף מן הקורונה, מדוע הוא הכחיש אותו, מדוע הוא התמהמה בטיפול בו, והאם הוא האיש הנכון במקום הנכון. כוכב עליון הוא כנראה כבר לא יהיה.

שם ספרו החדש של בן ברננקי הוא: 

21st Century Monetary Policy: The Federal Reserve from the Great Inflation to COVID־19

אפשר לקרוא עליו באתר ההוצאה.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר