גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסימן שמבשר על סוף עידן הכסף הזול של חברות הנדל"ן

מדי שנה מגייסות החברות הנסחרות בת"א עשרות מיליארדי שקלים בשוק החוב, שהתאפיין בשנים האחרונות בריביות נמוכות וברמת ביטחון גבוהה ● כעת השוק משנה כיוון: "עליית התשואות תייקר את עלויות המימון של החברות" ● האם אנחנו על המסלול למשבר שיוביל לקשיי פירעון?

המרוץ של המשקיעים הקפיץ את מחירי הדירות / צילום: Shutterstock
המרוץ של המשקיעים הקפיץ את מחירי הדירות / צילום: Shutterstock

התשואה לפדיון באג"ח משקפת את רמת הסיכון שרואה השוק, ומשפיעה על יכולתן של החברות להמשיך ולגייס חוב חדש בעתיד. היא מבטאת את הריבית בפועל שרואה לפניו משקיע הרוכש את האג"ח, וככל שהריבית גבוהה יותר, כך הופך גיוס חוב חדש לכדאי פחות מבחינת החברה.

וכך, האינפלציה שנראה שיצאה משליטה ברחבי העולם, מובילה להעלאת ריבית, פוגעת בשוקי המניות ובמקביל מייקרת את גיוסי החוב של החברות. העלייה בסיכון שרואים המשקיעים גורמת לפתיחת המרווחים בין הריביות שנושאות האג"ח הממשלתיות לאלה של האג"ח הקונצרניות, ומייקרות את גיוסי הכספים עבור החברות. מצב זה עלול להוביל אצל חלקן לקושי בעת מיחזור החוב, שעלול להפוך לקשיי נזילות.

כך למשל, מדד תל בונד 60, המאגד בתוכו את סדרות האג"ח הקונצרניות הגדולות בת"א, נפל מתחילת החודש ב-2.5%, ומתחילת השנה ב-6.2% - ירידה חדה בשביל מדד אג"ח.

התוצאה היא שהתשואה לפדיון ברוטו שגלומה במדד טיפסה ל-0.9%. רק בתחילת 2022 הייתה תשואת המדד (ברוטו) שלילית ונעה סביב מינוס 1%. הזינוק בתשואה משקף את רמת הסיכון שעלתה בעיני המשקיעים בחוב של החברות, וכאמור, הוא עלול לייצר זעזועים בהמשך.

מדד אחר שמספק אינדיקציה לנעשה בשוק מסמן שעדיין לא מדובר במשבר חמור. מדד תל בונד גלובל, המאגד אג"ח שהנפיקו בת"א חברות נדל"ן מניב הפועלות ארה"ב, "חוטף" יותר במצבי משבר, והתשואה הגלומה בו היא הגבוהה בין מדדי החוב הקונצרני של תל אביב. כיום, תשואה המדד עומדת על 5.5%, ומשקפת היעדר היסטריה. בפרוץ משבר הקורונה עמדה התשואה במדד זה באזור ה-17%.

 

גיוס של 30 מיליארד שקל בשליש הראשון השנה

בשנת 2021 לבדה גויסו בשוק החוב הקונצרני כ-76 מיליארד שקל (לעומת 52 מיליארד שקל ב-2020) ובשליש הראשון של השנה הנוכחית זירזו החברות את קצב ההצטיידות שלהן במזומנים, והשלימו גיוסי חוב של כ-30 מיליארד שקל, עלייה של 83% בתוך שנה, ככל הנראה על רקע הציפיות להעלאת הריבית.

"עליית התשואות היא תהליך שצפוי להימשך", אומר מנכ"ל חברת מידרוג אבי שטרנשוס. "כל עוד האינפלציה מטפסת בארץ ובעולם, כך תימשך גם עליית התשואות קדימה. היסטורית הגענו לריביות נמוכות מאוד בתחילת השנה, שהתחילו לטפס. ברמה ארוכת-טווח הריבית כיום לא נמצאת בשיא שראינו לפני הרבה שנים".

כיצד זה ישפיע על גיוסי החוב של החברות?
"בשוק ההון יש עדיין הרבה כסף אצל המוסדיים והם צריכים להשקיע אותו, ככה שיש להם יותר הזדמנויות היום. החברות הטובות ימשיכו להגיע לשוק. המוסדיים יהפכו סלקטיביים יותר כשחברות חלשות יותר יידרשו להציג ביטחונות או קובננטים משופרים. ככל שהתשואה תהיה גבוהה יותר, המשקיעים ככלל יגידו: 'לא בכל מחיר'. בסיכומו של דבר זה תהליך בריא, משום שהשוק היה צריך לעשות התאמה מסוימת".

עם זאת, שטרנשוס לא רואה תרחיש משברי בקרוב. "אנחנו לא הולכים להתפרקות, המשק הישראלי במצב טוב כיום. אני לא חושב שתהיה כאן השפעה קיצונית. עם זאת, הריביות יהיו קיצוניות יותר בענפי הנדל"ן והפיננסים".

הכלכלן הראשי של בית ההשקעות אי.בי.אי, רפי גוזלן, מעריך בשיחה עם גלובס כי המגמה השלילית בשוק האג"ח הקונצרני צפויה להימשך, אך כרגע עדיין לא מדובר במשבר. גוזלן מציין כי "עליית התשואות בשוק הקונצרני מגיעה מקפיצה גבוהה יחסית בחודשים האחרונים ביחס לבנצ'מארק (האג"ח הממשלתיות, ח' ש') וזו מגמה שהחלה עוד מתחילת השנה. הסיבה היא שאנחנו מגיעים מסביבת ריבית נמוכה מאוד, שבה התכווצו המרווחים בין האג"ח הממשלתיות לאלה הקונצרניות. זו תופעה עולמית שנבעה מכך שהרבה כסף זרם לשווקים".

לדברי גוזלן, "בשלב הראשון ראינו עלייה בתשואות האג"ח הקונצרניות בלי פתיחת מרווחים, וכרגע, בשלב הזה החלה פתיחת מרווחים. זה שילוב של מחשבה קדימה על סביבת צמיחה טובה פחות, וגם בעיות של נזילות. אלה שני דברים שהתחילו לחלחל לשווקים וצפויים להימשך כל עוד אין שליטה באינפלציה. חברות נדל"ן הן גם יותר רגישות בנושא העלאת הריבית. ככל שהסיכויים למיתון ילכו וייערמו בשנה הבאה, חלק מהחברות יתקשו בהחזרי החוב".

"העליות בתשואות ישפיעו מהותית על השוק"

"העליות בתשואות האג"ח הקונצרניות ישפיעו מהותית על השוק", אומר גורם בכיר בשוק ההון. "מדי שנה מתבצע בת"א מיחזור חובות אג"ח בהיקף של כ-50 מיליארד שקל. עליית התשואות תייקר את עלויות המימון של החברות בצורה ניכרת, וככל שהן ישלמו ריבית גבוהה יותר לרוכשי האג"ח שלהן, הדבר יפגע בתזרים, ברווח ובשווי שלהן".

רונית הראל בן זאב, מנכ"לית חברת הדירוג S&P מעלות, מוסיפה כי "אנו נמצאים בסביבת ריבית חדשה ואינפלציה עולה, הן בשווקים הגלובליים והן בישראל. בחודשים האחרונים התשואות עלו באופן חד בכ-2%".

עוד היא מציינת, כי "מבחינת סקטור הנדל"ן, החברות הגדולות המדורגות נהנו מעשור של תנאי מימון נוחים מאוד, וחברות רבות שיפרו וחיזקו את מבנה ההון שלהן, והצטיידו במשאבים. לכן הן ערוכות להתמודד עם תנאים מאתגרים יותר, הן ברמה הפיננסית והן ברמה העסקית.

"לחברות בדירוגים נמוכים יחסית, שלא נערכו, התקופה עשויה להיות מאתגרת יותר. מנפיקים אלו תלויים יותר בביצועים תפעוליים או בנזילות נוספת ממקורות חיצוניים, כגון גישה לשוקי הון, מימוש נכסים או הזרמת הון על ידי בעליהם".

רוזן וטוכמאייר הכריזו על רכישה עצמית של אג"ח

בחינה פרטנית של האג"ח הנסחרות מלמדת, למשל, כי אצל ישראל קנדה, מחברות ייזום הבנייה למגורים הבולטות בישראל בשנים האחרונות, אשר לה שתי שתי סדרות אג"ח, הארוכה ביניהן (ז') נסחרת כיום בתשואה לפדיון של 6.1%, לעומת פחות מ-4% בתחילת השנה.

לנוכח הזינוק בתשואה דיווחה השבוע החברה, שבשליטת ברק רוזן ואסי טוכמאייר, כי תבצע רכישה עצמית של אג"ח בהיקף של 100 מיליון שקל, לאחר שהמחיר הפך לדברי ההנהלה אטרקטיבי ומהווה הזדמנות עסקית. הרכישות יתחילו רשמית ב-25 בחודש, אבל להכרזה כבר היתה השפעה ראשונית, שכן התשואה, שכבר עמדה בתחילת השבוע על 6.7%, ירדה כאמור ל-6.1%.

ישראל קנדה, שביצעה בשנים האחרונות רכישות ענק, ושהיקף החוב שלה למחזיקי האג"ח עומד על כמיליארד שקל, אינה מקרה יחיד. ירידות נרשמו באג"ח של חברות נדל"ן נוספות, יזמיות בנייה למגורים וגם כאלה שמחזיקות בנכסים מניבים.

פרויקט מיקרוסופט של ישראל קנדה בהרצליה / צילום: זיו קורן

כך, התשואה לפדיון בסדרת אג"ח י' שהנפיקה חברת מגה אור של צחי נחמיאס, המחזיקה בין היתר במרכזים לוגיסטיים ובמניות שליטה בדיסקונט השקעות, עלתה מ-0.06% בתחילת השנה ל-2.56% כיום (לחברה חוב אג"ח כולל של מעל 3 מיליארד שקל). אצל יזמית הבנייה חנן מור, בעלת חובות אג"ח של כ-700 מיליון שקל, קפצה התשואה של האג"ח מסדרה י"ג מ-3.7% בתחילת השנה למעל ל-5% כיום.

עליית התשואות כבר הגיעה להנפקות החוב שבוצעו בשבוע האחרון: חברת פאי סיאם, המקימה בתי מלון ומוחזקת בידי קבוצת אספן של רוני צארום, השלימה השבוע גיוס חוב בהיקף של 100 מליון שקל, והאג"ח החדשות נסחרות בתשואה של קרוב ל-6%.

גיוס חוב ביצעה גם קרן הריט סלע קפיטל נדל"ן, שרכשה לאחרונה את בניין ההנהלה של בנק לאומי בת"א תמורת 623 מיליון שקל.

בניין ההנהלה של בנק לאומי בתל אביב / צילום: איל יצהר

המחיר ששילמה סלע הסעיר את שוק ההון, שכן בתחילת המכרז הוערך שוויו של הבניין ב-350 מיליון שקל. המחיר ששילמה נחשב לנדיב מאוד, וגילם תשואה שסלע מעריכה ב-5%, אך בשוק סבורים שתהיה נמוכה יותר, בשל הצורך לשפץ את הנכס ולהשכירו.

השבוע השלימה סלע נדל"ן גיוס אג"ח של 360 מיליון שקל למימון עסקיה, שזכה אומנם לביקושים גדולים, שיצרו ריבית נמוכה מעט מהנהוג בשוק כיום, אך זו עדיין גבוהה ממה שניתן היה לקבל עד לאחרונה. כך לדוגמה, סדרה ד' הורחבה בתשואה של 2.14%, שמייצרת מרווח מצומצם למדי ביחס לנכס שרכשה. אותה איגרת חוב נסחרה בתשואה שלילית (ברוטו) בתחילת השנה.

עוד כתבות

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון