גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

5 דברים שכדאי לדעת על התנודתיות בשוק המט"ח

הצפי להעלאת ריבית יחד עם התיקון בשווקים בימים האחרונים הביאו השבוע להיחלשות הדולר מול השקל, אלא שהתחדשות הירידות בשווקים הפיננסים שינוי את התמונה • הדולר מזנק בכ-1.5% לרמה של 3.4 שקלים ● וגם: האטה בהשקעות בענף ההייטק תתרום להיחלשות השקל

5 דברים שכדאי לדעת על מה שקורה בשוק המט”ח / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
5 דברים שכדאי לדעת על מה שקורה בשוק המט”ח / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

התנודתיות שנרשמה בשווקים הפיננסים מתחילת השנה לא פוסחת על שוק המט"ח. השילוב של דולר שנחלש בעולם והחשש מהעלאת ריבית גדולה בשבוע הבא על ידי בנק ישראל, בהמשך לנתוני האינפלציה שפורסמו השבוע, הביאו להיחלשות מחודשת של הדולר בפתיחת השבוע. אלא שהתחדשות הירידות בשווקים הביאה לשינוי כיוון הבוקר והשקל ממשיך במגמת הפיחות החד שרשם מול הדולר מתחילת השנה ובמיוחד בחודשיים האחרונים. הדולר מזנק בכ-1.5% לרמה של 3.4 שקלים.

1: שווקים יורדים, שקל נחלש

לגופים המוסדיים המקומיים יש חשיפה גבוהה למניות מחוץ לישראל ובעיקר למניות בארה"ב כחלק מניהול כספי הפנסיה של כולנו. כמו כל השקעה בנקובה במטבע זר, המוסדיים נוטים לגדר את חשיפות המטבע שלהם. מדובר בסכומים גבוהים מאד ויש להם השפעה על שער החליפין המקומי.

עם הירידות בשווקים המוסדיים, המקומיים רכשו מעל ל-7 מיליארד דולר מתחילת השנה בשביל לכסות על ירידת הערך של השקעתם הדולרית על פי מדיניות ההשקעה שלהם. הזינוק בביקוש לדולר הביא למחסור בדולרים בשוק המקומי עבור הגופים המוסדיים, מה שמחזק את הדולר מול השקל.

מנגנון הגידור עובד גם לכיוון השני, וכפי שנראה גם הבוקר, בשל ההתאמה הגבוהה של הדולר מול השקל אל מול הנאסד"ק האמריקאי, אפשר להסיק כי כיוון השווקים הפיננסים הוא זה שיכתיב את הטון לדולר מול השקל בטווח הקצר, בהתאם לגידורים של הגופים המוסדיים. לטווח הארוך יותר, סביר להניח כי העודף בחשבון השוטף של מדינת ישראל ימשיך לתמוך בהתחזקות השקל.

2: פערי הריביות מחזקים את הדולר

סיבה מרכזית להתחזקות הדולר על פני השקל מתחילת השנה נעוצה בהפרשי הריביות בין ארה"ב לבין ישראל. על פי התיאוריה, מאחר שהריבית בארה"ב גבוהה יותר, המשקיע ירצה להמיר את השקלים שבידיו לדולרים על מנת להשיא תשואה גבוהה יותר, וכך גובר הביקוש לדולר. אמנם גם בארה"ב מעלים ריבית, אך ההעלאה של הריבית בישראל עד כה הוערכה כהדרגתית, שכן האינפלציה בישראל על פי הלמ"ס נמוכה בהשוואה עולמית.

בזמן שהצפי להעלאות ריבית בארה"ב מטפס מעלה, פערי הריביות מתרחבים וכך מתחזק הדולר האמריקאי. אלא שאם בישראל יעלו ריבית בקצב מהיר מהטון ההדרגתי שהביע בנק ישראל, הדבר יביא להתחזקות השקל בהתאם לצמצום פערי הריביות.

לפי הערכות שבקצה העליון של התחזיות בשוק המקומי, בנק ישראל יעלה ריבית בגובה של 0.4%. יחד עם זאת, עולות השאלות ביחס להשפעה ולמשקל שייתן בנק ישראל לנתוני התוצר שהצביעו על התכווצות ברבעון הראשון של 2022. ייתכן ובנק ישראל יסתפק בהעלאה מדודה יותר, אחרי שנתוני הצמיחה שפורסמו השבוע הצביעו על חולשה של יצוא הסחורות והשירותים שמסמנים האטה של ענף ההייטק.

 

3: כוחו של השקל בבלימת המחירים יתחדש?

בחודשיים האחרונים השקל עבר תהליך פיחות משמעותי. לפי בנק ישראל, התמסורת מהשקל אל מדד המחירים לצרכן עומדת על כ-10%-14% על פני שנה. כלומר, כוחו של השקל בבלימת עליית המחירים נחלש בשיעור דומה, והתוספת הפוטנציאלית לקצב האינפלציה השנתי עשוי לעלות בהתאם בחודשים הבאים.

מהלך זה תומך בצורך לרסן את האינפלציה, אם כי העלאה של הריבית לא תמתן את עליות המחירים שמקורם מעבר לים. עם זאת, ככל שהפד האמריקאי יאיץ את תהליך הצמצום המוניטארי בארה"ב כך יגבר הסיכוי לירידה באינפלציה המיובאת לישראל, מה שעשוי להוביל להתמתנות בקצב העלאות הריבית בישראל, ועמה ההשפעות על השקל.

4: אנחת הרווחה של היצואנים 

היצואנים שמקבלים את התמורה עבור עבודתם בדולרים, ומשלמים שכר עבודה בשקלים, נהנו משינוי הכיוון שנרשם בתחילת השנה נוכח התחזקות הדולר בעולם, מתוקף היותו חוף מבטחים בעתות משבר. אלא שהעלאה אגרסיבית של הריבית במשק תחזק את השקל ועלולה לחדש את הפגיעה ביצואנים - מה שתומך בהעלאה מדודה של הריבית בישראל.

אחרי שרכש 35 מיליארד דולר אשתקד על מנת למתן את התחזקות השקל, בנק ישראל משך את ידיו משוק המט"ח מתחילת השנה. כמו מרבית הבנקים המרכזיים בעולם המערבי, גם המדיניות של בנק ישראל השתנתה, ותוכניות הסיוע לכלכלה בתקופת הקורונה צומצמו, בהן רכישות המט"ח. בנק ישראל כבר לא רוכש דולרים בשוק מתחילת השנה על מנת למתן את התחזקות השקל, ומלאכתו נעשית על ידי פערי הריביות שבין ארה"ב לישראל. אך ההתחזקות המחודשת עלולה להכביד על היצואנים, אלא אם הם התכוננו לשינוי מבעוד מועד.

5: ההאטה בהייטק תחליש את השקל

כניסתם של דולרים ארצה באופן טבעי מחזקת את השקל מכיוון שהיצע הדולרים בשוק עולה. אחרי שבשנים האחרונות אקזיטים רבים בענף ההייטק הביאו לכניסת מיליארדי דולרים ארצה, החשש מהאטה של קטר המשק עלול להביא עמו ירידה בהשקעות ועימה ירידה בהיצע הדולרים בשוק - מה שתורם להתחזקות הדולר ולהיחלשות השקל.

שינוי המדיניות של הבנקים המרכזיים, בדרך של העלאות ריבית, מייקר את עלות הכסף ומוציא הרבה אוויר ממחיריהן של חברות ההייטק הישראליות שהונפקו. מדובר בירידות של סביב ה-80% במרבית חברות החלום.

יצוא שירותי ההייטק כבר ירד ברבעון האחרון ב-17%, אם כי זה הגיע אחרי צמיחה משמעותית של 35% ברבעון הקודם. ברמות התמחור החדשות של חברות ההייטק ייתכן שמשקיעי הון סיכון צפויים להיות בררניים יותר בהשקעות, מה שצפוי להכניס פחות דולרים לשוק המקומי ובכך להחליש את השקל.

ההיי-טק ימשיך להיות ענף מוביל וההשקעות לא ייעלמו בן יום, אך ההאטה עשויה להתבטא בקיצוצים בעובדים ובהשקעות הון פנימה לישראל, מה שעשוי להביא להיחלשות השקל, בניגוד לתרומה האדירה שתרם ההיי-טק להתחזקות השקל אשתקד.

עוד כתבות

מערכת PULS של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

המדינה האירופית שהותירה את אלביט מחוץ למכרז הגדול

הענקית הביטחונית הגרמנית קיבלה ממדינת נאט"ו הזמנה של חימושים משוטטים מסדרת הירו של UVISION הישראלית ● נורבגיה החליטה להשאיר בחוץ את המערכת הרקטית של אלביט, במסגרת מכרז שהיא מבצעת למערכות רקטיות ארוכות־טווח ● השקעת המיליארדים של טורקיה במערכות נשק חדשות ● וגם: במסגרת המלחמה עם רוסיה, אוקראינה צברה 100 אלף רחפנים במודל רכש ייחודי ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בודקים את המיתוס. כיוון סיבוב המים בכיור / צילום: Shutterstock

המיקום לא קובע את כיוון ירידת המים. אז מה כן?

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו • והשבוע: כיוון ירידת המים לא מוכרע לפי היחס לקו המשווה, אלא לפי האינסטלציה

מגמות סוף השנה בבורסות / צילום: Shutterstock

מה יעשו הדואליות מחר בתל אביב, וההחלטה הגורלית של הפד השבוע

חודש דצמבר נפתח באווירה חיובית בשווקים, ומחר מניות השבבים צפויות לעלות בת"א ● נטפליקס תרכוש את וורנר ברדרס ופעילות הסטרימינג שלה, ולפי דיווחים יוון אישרה עסקת ענק עם אלביט ● ומה צפוי בהחלטת הריבית ביום רביעי הקרוב?

קיארה פראני בתצוגת אופנה עם עורך ווג הבריטי אדוארד אנינפול ועורכת ווג המיתולוגית אנה וינטור. תעשייה של אישה אחת / צילום: Reuters, Moda Milano/IPA/Sipa USA

אם-כל-המשפיעניות עלולה להיכנס לכלא על הטעיית צרכנים. איך יגיב הענף?

קיארה פראני הפכה את השילוב בין תוכן, אופנה ויזמות דיגיטלית למודל עסקי מצליח ● ואז הגיעו טענות להונאה מחמירה מצידה, שגררו קנס של יותר ממיליון אירו וכעת גם הליך פלילי שעלול לגרור עונש מאסר ● גם בישראל ניצבות משפיעניות במרכזה של ביקורת ציבורית

הציור ''החלום (מיטה'') של פרידה קאלו מוצג בסותבי'ס, ניו יורק. נכס לאומי / צילום: Reuters, Lev Radin

על פער המחיר בין אומן לאומנית, בין פרידה קאלו לגוסטב קלימט

על אף השיא המרשים ששברה פרידה קאלו עם מכירת הציור היקר ביותר של אומנית אי־פעם, שוק האומנות רחוק מלהעניק לנשים מקום שוויוני ● דוחות מצביעים על עלייה במספר האומניות הפעילות, אך הן עדיין מהוות רק כרבע מהשוק, בעוד שהמכירות הגבוהות ביותר נותרות ברובן נחלתם של גברים ● ד"ר רות מרקוס מסבירה: "זהו לא פער של כישרון, אלא תוצאה של הדרה מערכתית רבת שנים"

פיוש גויאל / צילום: לע''מ

שר התעשייה של הודו מסביר איך אפשר לנהל יחסים טובים עם איראן וישראל במקביל

מאז מלחמת חרבות ברזל, הודו היא בין המדינות הבולטות שממשיכה להעמיק את קשריה עם ישראל - כולל בתחום הביטחוני ● בריאיון לגלובס אומר השר פיוש גויאל שניו דלהי מחויבת לקדם את מסדרון IMEC בין הודו לאירופה וכי "ישראל היא גורם אינטגרלי במהלך" ● הוא מדגיש את הפוטנציאל בשיתופי פעולה בטכנולוגיה, ביטחון ופוד־טק, ומסביר כיצד הודו מצליחה לנהל יחסים מקבילים עם ישראל ואיראן

התחדשות עירונית בתל אביב. להבטיח את הזכויות בחוזה / צילום: דיויד לוין

להגן על זכויות הדיירים: מה עושים כשיזם של פרויקט התחדשות עירונית נקלע לקשיים?

לאחרונה נקלעו כמה פרויקטים של התחדשות עירונית ברובעים 3 ו־4 בתל אביב לקשיים שהובילו לעצירתם ● אילו סעיפים חשובים כדאי לדיירים להוסיף לחוזה ההתקשרות עם היזם כדי להגן על עצמם, ומה עושים כשהפרויקט נתקע?

''משתפים הכל וכל היום''. חייל צה''ל בשטח / צילום: AP- Lefteris Pitarakis

לוחות זמנים, תנועות כוחות ותיעודים מהשטח: צה"ל התמכר לוואטסאפ, וזה כל מה שחמאס צריך

בעוד צה"ל אוסף מקצינים כלי רכב סיניים ומגביל שימוש במכשירי אנדרואיד, דווקא וואטסאפ הפכה לזירה העיקרית להעברת מידע רגיש, בלי נהלים או בקרה ● מומחי סייבר ומודיעין מבהירים ש"הסודות הגדולים לא מעניינים את האויב כמו מידע טקטי חי" ● נראה שלא למדנו כלום מהאזהרות החוזרות ונשנות

מנה בקפה נחשון / צילום: טל בדרק

100 אלף בקבוקים בשנה: היקב הישראלי שירגיש לכם כמו ביקור בצרפת

קפה עם מאפים מושחתים וגרניטה, סיור יין טבעוני, מיני-גולף בהשראת שבעת המינים וארוחה כורדית-תימנית במרפסת של בית ● יש מה לעשות ביישובי עמק איילון ● חגית אברון תופרת יום

אוניית תובלה של צים / צילום: Craig Cooper

מבעלי השליטה ועד לתגובת המניה: ההצעה לרכישת צים שנחשפה בגלובס מסעירה את המשקיעים

בענף הספנות הבינלאומית מפנים תשומת לב רבה להתפתחויות בנוגע להתעניינות הרחבה של ענקיות הספנות בצים, שהרי עסקאות בסדר גודל שכזה לא מדוברות באופן שגרתי בתחום המסורתי ● כל זה מתרחש בעת שבהשפעת הזינוקים האחרונים במניה, שווי החברה הנוכחי עומד על כ־2.46 מיליארד דולר ● יו"ר ועד העובדים: "רכישת צים ע"י הפג לויד, שנשלטת בידי קטאר וסעודיה, היא סכנה ישירה לביטחון המדינה"

נטפליקס / צילום: Shutterstock, wutzkohphoto

כל מה שצריך לדעת על העסקה ההיסטורית בין נטפליקס לוורנר ברדרס

עבור נטפליקס מדובר בהימור מחושב על עתיד תעשיית הבידור ● במשך שנים החברה התבססה על רכישת תוכן מאולפנים אחרים ועל בניית הפקות מקור, אך לא החזיקה בבעלות מלאה על סטודיו גדול ● רכישת וורנר ברדרס מעניקה לה גישה ישירה לקטלוג עצום, לכוח יצירתי מוכר ולמותגים בעלי ערך ● וורנר ברדרס נכנסה למהלך המכירה מתוך רצון למקסם ערך עבור בעלי המניות על רקע שינוי עמוק בתעשייה

פרופ' יצחק פריד / צילום: רמי זרנגר

אחד מחוקרי המוח המובילים בעולם מקים מרכז מחקר חדש בישראל: "בעוד 20 שנה העולם יופתע ממה שעושים היום במעבדה"

פרופ' יצחק פריד גויס על ידי אוניברסיטת רייכמן כדי לעמוד בראש מכון מחקר שיתמקד בממשק שבין המוח האנושי לבינה מלאכותית ● בראיון לגלובס הוא מדבר על רצון חופשי, על הבעיה עם עודף מידע והאפשרות לתת לחולי דמנציה עוד כמה שנות זיכרון ● על המיזם החדש הוא אומר: "אני מקווה שימנע עזיבת מדענים"

''לולו - קיבוצטריה''. מפלט לנפש ולבטן / צילום: אסף קרלה

המסעדה הגלילית שמוכיחה שאיטליה יכולה להיות גם בקיבוץ

ב"לולו - קיבוצטריה" שבקיבוץ עמיר יש קסם מצטבר וכובש. מהמיקום, דרך העיצוב החם ועד לאוכל המנחם - זו פשוט מסעדה נהדרת

גם זה קרה פה / צילום: צילום מסך

בתוך כל כיפופי הידיים, ישראל יכולה לשכוח ממטרת-העל הכלכלית

מה שנחתם מחייב רק לכאורה ● מסגרות התקציב גמישות מתמיד ● והחשבון על החניה הגיע מהר ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ג'וני סרוג'י / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דיווח: ג'וני סרוג'י, הישראלי הבכיר באפל, הודיע שבכוונתו לעזוב

הישראלי הבכיר בחברה, ג'וני סרוג'י, שמנהל את פיתוח השבבים בענקית האלקטרוניקה, הודיע לקוק כי הוא שוקל ברצינות לעזוב את החברה בעתיד הקרוב, כך על פי דיווח בבלומברג ● עזיבה אפשרית של סרוג'י, עלולה להוות מכה למרכז הפיתוח הישראלי של החברה, שהוקם בזכותו ותחת הנהגתו

בורסת נאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; מניית נטפליקס ירדה בכ-3%

נעילה מעורבת באירופה ● נטפליקס הודיעה על רכישת וורנר ברדרס דיסקברי בעסקה היסטורית שמאחדת בין שירות הסטרימינג המוביל בעולם לבין אחד האולפנים הוותיקים והמשפיעים ביותר בהוליווד ● פורסמו נתוני מדד המחירים לצריכה פרטית (PCE)

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

תקציב 2026 אושר בממשלה

תקציב המדינה לשנת 2026 אושר כעת בממשלה ברוב גדול. בין היתר, אושרה הרפורמה במשק החלב שעמדה במחלוקת עד הרגע האחרון ● התקציב יעבור כעת לתהליך החקיקה בכנסת, בדרך לדד ליין לאישורו הסופי במליאה, ה-31 במרץ. עד אז, תוכנית התקציב עשויה עוד לעבור שינויים

זום גלובלי / צילום: Reuters

ענקית הקמעונאות נגד טראמפ, והמחאה שעצרה תקציב מדינה

לאחר הפגנות סוערות, ממשלת בולגריה נסוגה מתוכנית התקציב ל־2026 ● באוסטרליה נערכים לאסור על בני נוער שימוש ברשתות החברתיות, ומטא נוקטת בצעד ראשון ● והאם דרום וצפון קוריאה בדרך לאירוע תקדימי? ● זום גלובלי, מדור חדש

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המניות בת"א שזינקו ביותר מ-100% – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בבורסה בת"א מעריכים כי לאחר שנת שיא בשוק המניות המקומי, משקיעים עשויים לנצל את דצמבר למימוש רווחים ● הכלכלנית שממליצה להגדיל החזקות מעבר לים ● מבט על גוגל ואנבידיה מגלה דינמיקה חדשה בשוק ● והאם בשנה ששום דבר בה לא התנהג כרגיל, "ראלי סנטה קלאוס" ייחגג כהלכתו?

אילן ספריאל, בעלים משותף של יצרנית הטופו משק ויילר / צילום: משק ויילר

העסקה עם שטראוס הסתיימה בקנס. הרכישה החדשה תשנה בעיניו את פני השוק: "זה מתבקש"

"נסעתי בחולצת כפתורים למשרד היפה בתל אביב, אבל המשכורת לא הספיקה, אז קניתי קו חלב. כשכל החלבנים עבדו עם עיפרון מאחורי האוזן, אני אפיינתי תוכנת חלוקה" ● שיחה קצרה עם אילן ספריאל, בעלים משותף של יצרנית הטופו משק ויילר