גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

5 דברים שכדאי לדעת על התנודתיות בשוק המט"ח

הצפי להעלאת ריבית יחד עם התיקון בשווקים בימים האחרונים הביאו השבוע להיחלשות הדולר מול השקל, אלא שהתחדשות הירידות בשווקים הפיננסים שינוי את התמונה • הדולר מזנק בכ-1.5% לרמה של 3.4 שקלים ● וגם: האטה בהשקעות בענף ההייטק תתרום להיחלשות השקל

5 דברים שכדאי לדעת על מה שקורה בשוק המט”ח / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
5 דברים שכדאי לדעת על מה שקורה בשוק המט”ח / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

התנודתיות שנרשמה בשווקים הפיננסים מתחילת השנה לא פוסחת על שוק המט"ח. השילוב של דולר שנחלש בעולם והחשש מהעלאת ריבית גדולה בשבוע הבא על ידי בנק ישראל, בהמשך לנתוני האינפלציה שפורסמו השבוע, הביאו להיחלשות מחודשת של הדולר בפתיחת השבוע. אלא שהתחדשות הירידות בשווקים הביאה לשינוי כיוון הבוקר והשקל ממשיך במגמת הפיחות החד שרשם מול הדולר מתחילת השנה ובמיוחד בחודשיים האחרונים. הדולר מזנק בכ-1.5% לרמה של 3.4 שקלים.

1: שווקים יורדים, שקל נחלש

לגופים המוסדיים המקומיים יש חשיפה גבוהה למניות מחוץ לישראל ובעיקר למניות בארה"ב כחלק מניהול כספי הפנסיה של כולנו. כמו כל השקעה בנקובה במטבע זר, המוסדיים נוטים לגדר את חשיפות המטבע שלהם. מדובר בסכומים גבוהים מאד ויש להם השפעה על שער החליפין המקומי.

עם הירידות בשווקים המוסדיים, המקומיים רכשו מעל ל-7 מיליארד דולר מתחילת השנה בשביל לכסות על ירידת הערך של השקעתם הדולרית על פי מדיניות ההשקעה שלהם. הזינוק בביקוש לדולר הביא למחסור בדולרים בשוק המקומי עבור הגופים המוסדיים, מה שמחזק את הדולר מול השקל.

מנגנון הגידור עובד גם לכיוון השני, וכפי שנראה גם הבוקר, בשל ההתאמה הגבוהה של הדולר מול השקל אל מול הנאסד"ק האמריקאי, אפשר להסיק כי כיוון השווקים הפיננסים הוא זה שיכתיב את הטון לדולר מול השקל בטווח הקצר, בהתאם לגידורים של הגופים המוסדיים. לטווח הארוך יותר, סביר להניח כי העודף בחשבון השוטף של מדינת ישראל ימשיך לתמוך בהתחזקות השקל.

2: פערי הריביות מחזקים את הדולר

סיבה מרכזית להתחזקות הדולר על פני השקל מתחילת השנה נעוצה בהפרשי הריביות בין ארה"ב לבין ישראל. על פי התיאוריה, מאחר שהריבית בארה"ב גבוהה יותר, המשקיע ירצה להמיר את השקלים שבידיו לדולרים על מנת להשיא תשואה גבוהה יותר, וכך גובר הביקוש לדולר. אמנם גם בארה"ב מעלים ריבית, אך ההעלאה של הריבית בישראל עד כה הוערכה כהדרגתית, שכן האינפלציה בישראל על פי הלמ"ס נמוכה בהשוואה עולמית.

בזמן שהצפי להעלאות ריבית בארה"ב מטפס מעלה, פערי הריביות מתרחבים וכך מתחזק הדולר האמריקאי. אלא שאם בישראל יעלו ריבית בקצב מהיר מהטון ההדרגתי שהביע בנק ישראל, הדבר יביא להתחזקות השקל בהתאם לצמצום פערי הריביות.

לפי הערכות שבקצה העליון של התחזיות בשוק המקומי, בנק ישראל יעלה ריבית בגובה של 0.4%. יחד עם זאת, עולות השאלות ביחס להשפעה ולמשקל שייתן בנק ישראל לנתוני התוצר שהצביעו על התכווצות ברבעון הראשון של 2022. ייתכן ובנק ישראל יסתפק בהעלאה מדודה יותר, אחרי שנתוני הצמיחה שפורסמו השבוע הצביעו על חולשה של יצוא הסחורות והשירותים שמסמנים האטה של ענף ההייטק.

 

3: כוחו של השקל בבלימת המחירים יתחדש?

בחודשיים האחרונים השקל עבר תהליך פיחות משמעותי. לפי בנק ישראל, התמסורת מהשקל אל מדד המחירים לצרכן עומדת על כ-10%-14% על פני שנה. כלומר, כוחו של השקל בבלימת עליית המחירים נחלש בשיעור דומה, והתוספת הפוטנציאלית לקצב האינפלציה השנתי עשוי לעלות בהתאם בחודשים הבאים.

מהלך זה תומך בצורך לרסן את האינפלציה, אם כי העלאה של הריבית לא תמתן את עליות המחירים שמקורם מעבר לים. עם זאת, ככל שהפד האמריקאי יאיץ את תהליך הצמצום המוניטארי בארה"ב כך יגבר הסיכוי לירידה באינפלציה המיובאת לישראל, מה שעשוי להוביל להתמתנות בקצב העלאות הריבית בישראל, ועמה ההשפעות על השקל.

4: אנחת הרווחה של היצואנים 

היצואנים שמקבלים את התמורה עבור עבודתם בדולרים, ומשלמים שכר עבודה בשקלים, נהנו משינוי הכיוון שנרשם בתחילת השנה נוכח התחזקות הדולר בעולם, מתוקף היותו חוף מבטחים בעתות משבר. אלא שהעלאה אגרסיבית של הריבית במשק תחזק את השקל ועלולה לחדש את הפגיעה ביצואנים - מה שתומך בהעלאה מדודה של הריבית בישראל.

אחרי שרכש 35 מיליארד דולר אשתקד על מנת למתן את התחזקות השקל, בנק ישראל משך את ידיו משוק המט"ח מתחילת השנה. כמו מרבית הבנקים המרכזיים בעולם המערבי, גם המדיניות של בנק ישראל השתנתה, ותוכניות הסיוע לכלכלה בתקופת הקורונה צומצמו, בהן רכישות המט"ח. בנק ישראל כבר לא רוכש דולרים בשוק מתחילת השנה על מנת למתן את התחזקות השקל, ומלאכתו נעשית על ידי פערי הריביות שבין ארה"ב לישראל. אך ההתחזקות המחודשת עלולה להכביד על היצואנים, אלא אם הם התכוננו לשינוי מבעוד מועד.

5: ההאטה בהייטק תחליש את השקל

כניסתם של דולרים ארצה באופן טבעי מחזקת את השקל מכיוון שהיצע הדולרים בשוק עולה. אחרי שבשנים האחרונות אקזיטים רבים בענף ההייטק הביאו לכניסת מיליארדי דולרים ארצה, החשש מהאטה של קטר המשק עלול להביא עמו ירידה בהשקעות ועימה ירידה בהיצע הדולרים בשוק - מה שתורם להתחזקות הדולר ולהיחלשות השקל.

שינוי המדיניות של הבנקים המרכזיים, בדרך של העלאות ריבית, מייקר את עלות הכסף ומוציא הרבה אוויר ממחיריהן של חברות ההייטק הישראליות שהונפקו. מדובר בירידות של סביב ה-80% במרבית חברות החלום.

יצוא שירותי ההייטק כבר ירד ברבעון האחרון ב-17%, אם כי זה הגיע אחרי צמיחה משמעותית של 35% ברבעון הקודם. ברמות התמחור החדשות של חברות ההייטק ייתכן שמשקיעי הון סיכון צפויים להיות בררניים יותר בהשקעות, מה שצפוי להכניס פחות דולרים לשוק המקומי ובכך להחליש את השקל.

ההיי-טק ימשיך להיות ענף מוביל וההשקעות לא ייעלמו בן יום, אך ההאטה עשויה להתבטא בקיצוצים בעובדים ובהשקעות הון פנימה לישראל, מה שעשוי להביא להיחלשות השקל, בניגוד לתרומה האדירה שתרם ההיי-טק להתחזקות השקל אשתקד.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

הסיפורים והסכסוכים שחושפים את החורים במתווה לפיצוי המפונים מביתם

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

בעקבות הזינוק בבורסה בת"א: גל מימושי מניות בהיקף של כמעט 3 מיליארד שקל ע"י בעלי עניין

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"