גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המחקר שמנפץ את המיתוסים: עובדים מבוגרים טובים למקום העבודה

עולים יותר למעסיק? מתקשים בטכנולוגיה? מחקרים מגלים כי המיתוסים שמניעים את הגילנות במקום העבודה רחוקים מהמציאות ● בעידן שבו פלח האוכלוסייה המבוגר הוא הצומח ביותר, לארגונים כדאי לעודד העסקת עובדים מבוגרים

עובדים מבוגרים טובים למקום העבודה / צילום: Shutterstock
עובדים מבוגרים טובים למקום העבודה / צילום: Shutterstock

 

 

כשאתם חושבים על עובדים בשנות ה-50 לחייהם או אף יותר, אתם עשויים לדמיין אנשים לקראת פרישה, שאין להם מקום במשרד המודרני ובעלי עניין מועט ברכישה של כלים וטכנולוגיות חדשות. אתם טועים. עובדים מבוגרים אינם ברווזים צולעים או שרידי העבר. הפלח המבוגר יותר של כוח-האדם כולל עובדים בעלי רקע, ניסיון ורצונות מגוונים, ואנחנו יכולים לצפות לראות אותם ברחבי המשרד, בחנות ובמגוון תחומי הייצור עוד זמן רב.

כמעט בכל מקום בעולם, האוכלוסייה נעשית מבוגרת יותר. אנשים מעל גיל 65 היו 5% מאוכלוסיית העולם בשנת 1950. עד 2050 שיעורם באוכלוסייה צפוי לעלות ל-16%, לפי נתוני World Population Prospects: The 2019 Revision. בארה"ב לבדה, עשרת אלפים אנשים מגיעים לגיל 65 מדי יום, ומספר האמריקאים בני 65 ויותר, שעמד על כ-13 מיליון ב-1950, עומד כיום על כ-58 מיליון; עד 2060, כמעט 95 מיליון אמריקאים יהיו בני 65 ויותר. כיום, אדם בן 65 במצב בריאותי טוב יכול לצפות לחיות עד גיל 90 כמעט. מומחים להזדקנות סבורים שילדים שנולדו במאה הנוכחית צריכים להתכונן לחיים עד גיל 100.

רבע מכוח העבודה יהיה מבוגר

אולי חשוב מזה, מספר "השנים הבריאות", שנות החיים שבהן לא נזדקק לטיפול, גדל גם הוא. ומאחר שאנשים היום בריאים יותר בשנות ה-60, ה-70 ואפילו ה-80 לחייהם, הם עובדים שנים רבות יותר מתמיד. שנתיים מהיום, כמעט 25% מכוח העבודה יהיו בני 55 ויותר. חלקם ימשיכו לעבוד מתוך בחירה ואחרים ייאלצו לעשות זאת משום שהשכר שהרוויחו בין גיל 20 ל-60 לא יספיק כדי לפרנס אותם עד גיל 90.

בני 55 ויותר הם פלח האוכלוסייה הצומח ביותר בכוח העבודה בארה"ב, ועדיין הם נתפסים באופן שגוי. מיתוסים וסטריאוטיפים עיקשים, לצד גילנות, חודרים לשיח על עובדים מבוגרים.

אנחנו צריכים לשנות את השיח. אריכות ימים של עובדים אינה בעיה אלא הזדמנות. כדי להפיק תועלת מהניסיון והאנרגיה של אנשים אלה, הארגון שלכם חייב להיות "מותאם גיל", כלומר, לבנות תשתית ומערכות שיתמכו בהעסקתם. 

 

תופעה שלילית שהפכה למקובלת

מחקרים מאשרים שגילנות נפוצה במקום העבודה ובשוק העבודה. בזמן המיתון הגדול, במיוחד עובדים מבוגרים הושפעו לרעה: אחוז גדול יותר מבני ה-55 ומעלה חווה אבטלה ארוכת טווח בהשוואה לעובדים צעירים יותר, הם נעדרו זמן רב יותר משוק העבודה וכאשר חזרו אליו, הם נטו יותר מאחרים לחזור לעבודה בשכר נמוך מזה שהרוויחו בעבודה הקודמת שלהם. 

ויש עוד: יותר מתשעה מתוך עשרה עובדים מבוגרים רואים בהפליה נגד אנשים בקבוצת הגיל שלהם שכיחה במידה מסוימת או מאוד. שלושה מתוך חמישה עובדים מבוגרים מדווחים שראו או חוו הפליה על רקע גיל במקום העבודה. שליש מהאנשים החוששים לאבד את מקום עבודתם בשנה הבאה ציינו גילנות כסיבה מרכזית לכך. בקרב מחפשי עבודה, 44% מהמועמדים המבוגרים יותר אומרים שהם התבקשו למסור מידע הקשור לגיל בתהליך הגשת המועמדות. עם זאת, רק 3% מהעובדים דיווחו שהגישו תלונה רשמית על גילנות לממונה, לנציג משאבי אנוש, לארגון אחר או לסוכנות ממשלתית.
כמעט שישה מתוך עשרה עובדים מבוגרים תומכים מאוד בחיזוק החוקים למניעת הפליה על בסיס גיל.

אשלי מרטין מבית הספר למנהל עסקים בסטנפורד ומייקל ס. נורת' מאוניברסיטת ניו יורק, שערכו מחקר בנושא, מתארים את הגילנות כתופעה שלילית מקובלת.

היתרונות של עובדים מבוגרים

חוקרים בתחום זיהו שני מיתוסים נפוצים התורמים לגילנות.

מיתוס 1: עובדים מבוגרים עולים יותר ואינם מוסיפים ערך.

חלק מהמיתוס הזה נובע מאמונה רווחת שהמשכורות וההטבות לעובדים מבוגרים עולים על אלו של עובדים צעירים יותר. תפיסה נפוצה נוספת היא שעובדים מנוסים הם פחות פרודוקטיביים. בפועל, עובדים מבוגרים מפחיתים עלויות למעסיקים ומוסיפים ערך בדרכים שעובדים אחרים לא עושים. במגפת הקורונה, למשל, עשרות אלפי אנשי מקצוע בדימוס מתחום הבריאות חזרו לעבוד בבתי חולים, כאשר מילים כמו "מנוסים", "נבונים", "חיוניים" ו"מהימנים" שימשו כדי לתאר אותם.

ניתן לראות את ערכם גם במחקר של חברת הייעוץ התעסוקתי מרסר, שמצאה שעובדים מבוגרים מביאים עמם רובד נוסף של אינטליגנציה רגשית למקום העבודה. בנוסף, עובדים מבוגרים מפחיתים עלויות כיוון שהם נוטים פחות לעזוב מרצונם, ובעלי שיעורי תחלופה נמוכים יותר בצוותים שהם מפקחים עליהם. לעובדים מבוגרים יש חשיבות מכרעת ביצירת סביבת עבודה של שיתוף ידע והדרכה, ומחקרים מצביעים על כך שנוכחותם מחזקת את הלכידות הקבוצתית, שיתוף הפעולה והחוסן.

עובדים אלו תורמים גם לחדשנות. מגזר מאריכי הימים הוא הצומח ביותר בעולם ומוערך ב-22 טריליון דולר ברחבי העולם וכמעט 8 טריליון דולר בארה"ב לבדה. כמעט בכל ענף, חברות זקוקות לאסטרטגיה של מתן שירות ללקוחות מבוגרים, ועובדים מבוגרים יכולים למלא תפקיד בהמשגה ובפיתוח מוצרים ושירותים, והבאתם לשוק. בשוק אריכות הימים, יש אפילו מונח לתיאור מוצרים המעוצבים רע ויוצאים מנקודת הנחה שלמבוגרים לא אכפת מאופנה או אטרקטיביות ויזואלית: גדול, דהוי ומשעמם.

מיתוס 2: עובדים מבוגרים מתקשים עם טכנולוגיה ורכישת מיומנויות חדשות

הדימוי של אדם מבוגר שאינו מסוגל להפעיל את הטלפון שלו כבר לא רלוונטי. עובדים מבוגרים רבים שולטים בטכנולוגיה, והמגפה הזניקה את היקף רכישת המיומנויות הדיגיטליות שלהם. עבודה מרחוק עשויה גם היא להיות מחולל שוויון נהדר, שכן כל העובדים נעשו מיומנים יותר בטכנולוגיה הדרושה כדי לשגשג במקום העבודה המשתנה. 

היכן שעדיין קיימים פערים בכישורים, ניתן להשלים אותם. בעשור האחרון חלה עלייה באימוץ טכנולוגיות מפתח על ידי אנשים בקבוצות הגיל המבוגרות ביותר. והכי חשוב, מבוגרים רוצים ללמוד טכנולוגיות חדשות, בדיוק כמו בני דורות אחרים.

להפוך את הגילנות לחוכמה

ארגונים צריכים לשקול איזו הכשרה הם יכולים להציע כדי למקסם את רצונם של העובדים ללמוד ולתרום. חברות כמו BMW, Best Buy, Salesforce ו- Google מספקות הזדמנויות לעובדים בכל הגילים לשמור על אוריינות דיגיטלית, והן ראו תוצאות מצוינות מעובדים מבוגרים. AARP (ארגון אמריקאי הפועל לקידום מבוגרים בשוק העבודה) וגוגל משתפות פעולה כדי לעזור לעובדים עם הכנסה נמוכה מעל גיל 50 - במיוחד נשים ומיעוטים - לשפר את כישוריהם הדיגיטליים. התוכנית אמורה לצאת לדרך בשמונה מדינות בארה"ב, עם כוונות להרחיב אותה לרמה לאומית.

מומחים להזדקנות אוהבים לומר שהמאמצים לשבירת המיתוסים הללו "הופכים את הגילנות לחוכמה". הם סבורים שארגונים צריכים להכיר, לתגמל ולקצור את הערך שעובדים מבוגרים יכולים לתרום בזכות הניסיון והידע שלהם. חברות צריכות לאמץ את נקודת המבט הזאת בחדרי הישיבות, בכוח העבודה ובמסעות הפרסום והשיווק שלהן. בהתחשב במספר חסר התקדים של מבוגרים שיהיו עובדים וצרכנים בשנים הקרובות, יהיה טיפשי לא לעשות זאת.

© Harvard Business School Publishing Corp

עוד כתבות

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; נטפליס יורדת בכ-7%

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● ירידות בבורסות אירופה

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר