גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המחקר שמנפץ את המיתוסים: עובדים מבוגרים טובים למקום העבודה

עולים יותר למעסיק? מתקשים בטכנולוגיה? מחקרים מגלים כי המיתוסים שמניעים את הגילנות במקום העבודה רחוקים מהמציאות ● בעידן שבו פלח האוכלוסייה המבוגר הוא הצומח ביותר, לארגונים כדאי לעודד העסקת עובדים מבוגרים

עובדים מבוגרים טובים למקום העבודה / צילום: Shutterstock
עובדים מבוגרים טובים למקום העבודה / צילום: Shutterstock

 

 

כשאתם חושבים על עובדים בשנות ה-50 לחייהם או אף יותר, אתם עשויים לדמיין אנשים לקראת פרישה, שאין להם מקום במשרד המודרני ובעלי עניין מועט ברכישה של כלים וטכנולוגיות חדשות. אתם טועים. עובדים מבוגרים אינם ברווזים צולעים או שרידי העבר. הפלח המבוגר יותר של כוח-האדם כולל עובדים בעלי רקע, ניסיון ורצונות מגוונים, ואנחנו יכולים לצפות לראות אותם ברחבי המשרד, בחנות ובמגוון תחומי הייצור עוד זמן רב.

כמעט בכל מקום בעולם, האוכלוסייה נעשית מבוגרת יותר. אנשים מעל גיל 65 היו 5% מאוכלוסיית העולם בשנת 1950. עד 2050 שיעורם באוכלוסייה צפוי לעלות ל-16%, לפי נתוני World Population Prospects: The 2019 Revision. בארה"ב לבדה, עשרת אלפים אנשים מגיעים לגיל 65 מדי יום, ומספר האמריקאים בני 65 ויותר, שעמד על כ-13 מיליון ב-1950, עומד כיום על כ-58 מיליון; עד 2060, כמעט 95 מיליון אמריקאים יהיו בני 65 ויותר. כיום, אדם בן 65 במצב בריאותי טוב יכול לצפות לחיות עד גיל 90 כמעט. מומחים להזדקנות סבורים שילדים שנולדו במאה הנוכחית צריכים להתכונן לחיים עד גיל 100.

רבע מכוח העבודה יהיה מבוגר

אולי חשוב מזה, מספר "השנים הבריאות", שנות החיים שבהן לא נזדקק לטיפול, גדל גם הוא. ומאחר שאנשים היום בריאים יותר בשנות ה-60, ה-70 ואפילו ה-80 לחייהם, הם עובדים שנים רבות יותר מתמיד. שנתיים מהיום, כמעט 25% מכוח העבודה יהיו בני 55 ויותר. חלקם ימשיכו לעבוד מתוך בחירה ואחרים ייאלצו לעשות זאת משום שהשכר שהרוויחו בין גיל 20 ל-60 לא יספיק כדי לפרנס אותם עד גיל 90.

בני 55 ויותר הם פלח האוכלוסייה הצומח ביותר בכוח העבודה בארה"ב, ועדיין הם נתפסים באופן שגוי. מיתוסים וסטריאוטיפים עיקשים, לצד גילנות, חודרים לשיח על עובדים מבוגרים.

אנחנו צריכים לשנות את השיח. אריכות ימים של עובדים אינה בעיה אלא הזדמנות. כדי להפיק תועלת מהניסיון והאנרגיה של אנשים אלה, הארגון שלכם חייב להיות "מותאם גיל", כלומר, לבנות תשתית ומערכות שיתמכו בהעסקתם. 

 

תופעה שלילית שהפכה למקובלת

מחקרים מאשרים שגילנות נפוצה במקום העבודה ובשוק העבודה. בזמן המיתון הגדול, במיוחד עובדים מבוגרים הושפעו לרעה: אחוז גדול יותר מבני ה-55 ומעלה חווה אבטלה ארוכת טווח בהשוואה לעובדים צעירים יותר, הם נעדרו זמן רב יותר משוק העבודה וכאשר חזרו אליו, הם נטו יותר מאחרים לחזור לעבודה בשכר נמוך מזה שהרוויחו בעבודה הקודמת שלהם. 

ויש עוד: יותר מתשעה מתוך עשרה עובדים מבוגרים רואים בהפליה נגד אנשים בקבוצת הגיל שלהם שכיחה במידה מסוימת או מאוד. שלושה מתוך חמישה עובדים מבוגרים מדווחים שראו או חוו הפליה על רקע גיל במקום העבודה. שליש מהאנשים החוששים לאבד את מקום עבודתם בשנה הבאה ציינו גילנות כסיבה מרכזית לכך. בקרב מחפשי עבודה, 44% מהמועמדים המבוגרים יותר אומרים שהם התבקשו למסור מידע הקשור לגיל בתהליך הגשת המועמדות. עם זאת, רק 3% מהעובדים דיווחו שהגישו תלונה רשמית על גילנות לממונה, לנציג משאבי אנוש, לארגון אחר או לסוכנות ממשלתית.
כמעט שישה מתוך עשרה עובדים מבוגרים תומכים מאוד בחיזוק החוקים למניעת הפליה על בסיס גיל.

אשלי מרטין מבית הספר למנהל עסקים בסטנפורד ומייקל ס. נורת' מאוניברסיטת ניו יורק, שערכו מחקר בנושא, מתארים את הגילנות כתופעה שלילית מקובלת.

היתרונות של עובדים מבוגרים

חוקרים בתחום זיהו שני מיתוסים נפוצים התורמים לגילנות.

מיתוס 1: עובדים מבוגרים עולים יותר ואינם מוסיפים ערך.

חלק מהמיתוס הזה נובע מאמונה רווחת שהמשכורות וההטבות לעובדים מבוגרים עולים על אלו של עובדים צעירים יותר. תפיסה נפוצה נוספת היא שעובדים מנוסים הם פחות פרודוקטיביים. בפועל, עובדים מבוגרים מפחיתים עלויות למעסיקים ומוסיפים ערך בדרכים שעובדים אחרים לא עושים. במגפת הקורונה, למשל, עשרות אלפי אנשי מקצוע בדימוס מתחום הבריאות חזרו לעבוד בבתי חולים, כאשר מילים כמו "מנוסים", "נבונים", "חיוניים" ו"מהימנים" שימשו כדי לתאר אותם.

ניתן לראות את ערכם גם במחקר של חברת הייעוץ התעסוקתי מרסר, שמצאה שעובדים מבוגרים מביאים עמם רובד נוסף של אינטליגנציה רגשית למקום העבודה. בנוסף, עובדים מבוגרים מפחיתים עלויות כיוון שהם נוטים פחות לעזוב מרצונם, ובעלי שיעורי תחלופה נמוכים יותר בצוותים שהם מפקחים עליהם. לעובדים מבוגרים יש חשיבות מכרעת ביצירת סביבת עבודה של שיתוף ידע והדרכה, ומחקרים מצביעים על כך שנוכחותם מחזקת את הלכידות הקבוצתית, שיתוף הפעולה והחוסן.

עובדים אלו תורמים גם לחדשנות. מגזר מאריכי הימים הוא הצומח ביותר בעולם ומוערך ב-22 טריליון דולר ברחבי העולם וכמעט 8 טריליון דולר בארה"ב לבדה. כמעט בכל ענף, חברות זקוקות לאסטרטגיה של מתן שירות ללקוחות מבוגרים, ועובדים מבוגרים יכולים למלא תפקיד בהמשגה ובפיתוח מוצרים ושירותים, והבאתם לשוק. בשוק אריכות הימים, יש אפילו מונח לתיאור מוצרים המעוצבים רע ויוצאים מנקודת הנחה שלמבוגרים לא אכפת מאופנה או אטרקטיביות ויזואלית: גדול, דהוי ומשעמם.

מיתוס 2: עובדים מבוגרים מתקשים עם טכנולוגיה ורכישת מיומנויות חדשות

הדימוי של אדם מבוגר שאינו מסוגל להפעיל את הטלפון שלו כבר לא רלוונטי. עובדים מבוגרים רבים שולטים בטכנולוגיה, והמגפה הזניקה את היקף רכישת המיומנויות הדיגיטליות שלהם. עבודה מרחוק עשויה גם היא להיות מחולל שוויון נהדר, שכן כל העובדים נעשו מיומנים יותר בטכנולוגיה הדרושה כדי לשגשג במקום העבודה המשתנה. 

היכן שעדיין קיימים פערים בכישורים, ניתן להשלים אותם. בעשור האחרון חלה עלייה באימוץ טכנולוגיות מפתח על ידי אנשים בקבוצות הגיל המבוגרות ביותר. והכי חשוב, מבוגרים רוצים ללמוד טכנולוגיות חדשות, בדיוק כמו בני דורות אחרים.

להפוך את הגילנות לחוכמה

ארגונים צריכים לשקול איזו הכשרה הם יכולים להציע כדי למקסם את רצונם של העובדים ללמוד ולתרום. חברות כמו BMW, Best Buy, Salesforce ו- Google מספקות הזדמנויות לעובדים בכל הגילים לשמור על אוריינות דיגיטלית, והן ראו תוצאות מצוינות מעובדים מבוגרים. AARP (ארגון אמריקאי הפועל לקידום מבוגרים בשוק העבודה) וגוגל משתפות פעולה כדי לעזור לעובדים עם הכנסה נמוכה מעל גיל 50 - במיוחד נשים ומיעוטים - לשפר את כישוריהם הדיגיטליים. התוכנית אמורה לצאת לדרך בשמונה מדינות בארה"ב, עם כוונות להרחיב אותה לרמה לאומית.

מומחים להזדקנות אוהבים לומר שהמאמצים לשבירת המיתוסים הללו "הופכים את הגילנות לחוכמה". הם סבורים שארגונים צריכים להכיר, לתגמל ולקצור את הערך שעובדים מבוגרים יכולים לתרום בזכות הניסיון והידע שלהם. חברות צריכות לאמץ את נקודת המבט הזאת בחדרי הישיבות, בכוח העבודה ובמסעות הפרסום והשיווק שלהן. בהתחשב במספר חסר התקדים של מבוגרים שיהיו עובדים וצרכנים בשנים הקרובות, יהיה טיפשי לא לעשות זאת.

© Harvard Business School Publishing Corp

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

טראמפ הודיע כי יטיל מכס בגובה 25% על קוריאה ויפן; הירידות בוול סטריט מתחזקות

הנאסד"ק יורד בכ-1% ● ארה"ב הודיעה כי מספר הסכמי סחר לקראת חתימה ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● טסלה נופלת במעל 7%, לאחר שמאסק הכריז על הקמת מפלגה חדשה בארה"ב ● מניות האנרגיה המתחדשת יורדות ● שר האוצר האמריקאי אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● וגם: אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

פלסטינים ברצועת עזה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

מקורות בחמאס: "ייתכן שיוכרז על הסכם ביום חמישי"

מקורות בחמאס לעיתון א-שרק אל-אווסט הסעודי: המשא ומתן העקיף המתקיים עם ישראל בדוחה "רציני יותר מהפעמים הקודמות" ● דיווח: נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקאי לפירוק חיזבאללה מנשקו ● "מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

קבוצת התעופה הגדולה שחוזרת לטוס לישראל, הבשורה והכוכבית

ענקית התעופה לופטהנזה צפויה לחדש את טיסותיה לישראל ב-1 באוגוסט, אך תעשה זאת בצורה מדורגת