גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקורונה עשתה את שלה, הקורונה יכולה ללכת: גרסת אנלייבקס

חברת התרופות ניצלה את התלהבות המשקיעים מטיפול שפיתחה כדי לגייס עשרות מיליוני דולרים  ● לאחר שהפעילות לא התרוממה והמניה התרסקה מדווחת החברה על הקפאת פעילות הקורונה, והיא איננה היחידה שעושה זאת

אילוסטרציה: shutterstock
אילוסטרציה: shutterstock

חברת התרופות אנלייבקס הודיעה לאחרונה כי היא מקפיאה את פעילותה בתחום הקורונה, כדי לשמור מזומנים למוצריה האחרים. מדובר בעיקר ב-46 מיליון דולר שאותם גייסה החברה בפברואר 2021, על רקע התלהבות השוק מטיפול שפיתחה לווירוס המסתורי ועליית המניה במאות אחוזים, גם  בעקבות פרסום תוצאות ניסוי קליני ראשוני שקדם לגיוס. המיקוד בקורונה שינה דרמטית את המצב התזרימי של החברה ואת המודעות אליה מצד המשקיעים. הקורונה עשתה את שלה עבור אנלייבקס, וכעת היא הולכת.

אנלייבקס , בניהולו של שי נוביק, מפתחת מוצר שנועד למנוע פעילות יתר קטלנית של מערכת החיסון. היא נמצאת בניסויים במוצר זה בהתוויה בשם ספסיס, תגובה של מערכת החיסון בדרך כלל לזיהום חיידקי. ב-2020 נראה היה כי המוצר שלה יכול להיות רלוונטי לטיפול בקורונה, וכבר בפברואר 2020 החברה הודיעה כי היא מגדילה את כושר היצור שלה כדי להציע טיפול חירום לקורונה, וזאת למרות שטרם הראתה את יעילות המוצר בקורונה בניסויים קליניים. באוגוסט 2021 הודיעה החברה על אישור ממשרד הבריאות להתחיל ניסויים במוצר.

אולם בשלב זה שוק הטיפול בקורונה כבר החל להשתנות. החברות מרק ואחר כך פייזר הגיעו לשוק עם תרופות המונעות הידרדרות בשל המחלה. במקביל הגיע וירוס האומיקרון שיוצר תחלואה קלה יותר, לפחות במחוסנים. שוק החולים שמידרדרים למרות החיסון והתרופה הוא עדיין גדול, אך החברה הסבירה כי מדובר בחולים מאוד מורכבים, שיהיה קשה לעזור להם.

 

היו חולים שכן ניתן היה לטפל בהם באמצעות התרופה של אנלייבקס, משום שהיו בריאים יחסית לפני שהידרדרו בגלל קורונה - אבל כמעט כולם לא היו מחוסנים, וכפי שסירבו להתחסן, כך סירבו ברובם לקבל תרופה ניסיונית מחברת תרופות קטנה ללא מוצרים נוספים. זו בעיה לא רק של אנלייבקס, אלא של כל החברות בתחום.

אנלייבקס נסחרת כיום בת"א ובנאסד"ק לפי שווי של 242 מיליון שקל, אחרי ירידה של כ-85% במניה מהשיא שנרשם בפברואר 2021 (שלו קדמה כאמור עלייה של מאות אחוזים תוך מספר חודשים). החברה החליטה כעת לחזור למקד את מאמציה בשוק הספסיס, כאשר המזומנים בקופתה צפויים להספיק לה כעת עד אמצע 2024, דבר משמעותי מאוד בשוק שכרגע הוא כמעט סגור לגיוסים של חברות מהתחום הרפואי.

יורדות בזו אחר זו מעגלת הקורונה

אנלייבקס אינה היחידה. מעל עשר חברות תרופות ישראליות קפצו על עגלת הקורונה ב-2020. אצל רוב החברות הללו, עצם ההצהרה על פעילות בתחום הקורונה הקפיצה את מניותיהן, וקפיצה נוספת הגיעה אחרי ניסויים קליניים קטנים מאוד או טיפולי חמלה. חלק מן החברות, כמו אנלייבקס, ניצלו את העליות הזמניות לגיוס הון.

כעת, בהדרגה , הן יורדות בזו אחר זו מהעגלה. חברת כן פייט, למשל, שמניותיה נסחרות בת"א ובנאסד"ק, הודיעה על הפסקת הניסוי שערכה בקורונה, על רקע הצלחתה של חברת פייזר בפיתוח התרופה שלה.

אחרות, גם ללא הודעה רשמית, הפסיקו לדווח על פעילותן בתחום. כך למשל, חברת גלמד, הנסחרת בנאסד"ק, שבעבר הציגה את אחת התרופות שלה כרלוונטית לטיפול בקורונה, לא הזכירה את המילה קורונה בסיכום הדוחות השנתיים ל-2021.

גם קמהדע, שפיתחה קוקטייל נוגדנים המופקים ממחלימי קורונה, לא הזכירה את התקדמות הפיתוח בדוחותיה האחרונים. חברת תאי הגזע פלוריסטם עדיין מציגה את ההתוויה של הקורונה בטבלת המחקרים באתר שלה, אבל מדגישה יותר את פעילותה בתחום הפודטק.

יש גם אחרות. חברת רדהיל, ממשיכה לדווח על התקדמות המוצרים שלה בתחום, אך גם היא מציגה את המוצר כ"פונה למגוון התוויות וכרגע נמצא בניסוי שלב 2/3 לחולים מאושפזים עם קורונה".

NRX, שהמוצר שלה לחולי הקורונה הקשים ביותר כבר הוגש לאישור שיווק, מדגישה בהחלט את המוצר הזה, אבל שבה לשים זרקור גם על המוצר שלה לטיפול בדיכאון, שנדחק לשוליים בתקופת הקורונה. החברה נסחרת לפי שווי של 90 מיליון דולר, ירידה של 98% מהשיא. 

חברת בונוס, שגלשה על תוצאות ניסוי בקורונה לתוך מדד תל אביב 90 ותל אביב 125 על חשבון חברת ג'נריישן קפיטל, הגישה את המוצר שלה לקורונה לאישור חירום של משרד הבריאות בינואר, ומאז לא דיווחה על התפתחויות בתחום, אלא דווקא על התאמה של המוצר לטיפול בסרטן. החברה נסחרת לפי שווי של 517 מיליון שקל, ירידה של 73% מהשיא שנרשם באוגוסט 2021, מיד לאחר הכניסה למדדים.

דווקא חברת ביונדווקס, שחיפשה מוצרים נוספים אחרי כישלון החיסון האוניברסלי שלה לשפעת, דיווחה בדצמבר על רכישת טכנולוגיה חדשה לטיפול בקורונה ממכון מקס פלנק, ונכון לעכשיו היא ממשיכה בפיתוח המוצר. השוק תגמל בתחילה את המהלך, והכפיל את מניית החברה, אך מאז היא הידרדרה שוב יחד עם כל השוק למחיר של טרום העסקה, המקנה לחברה שווי של 25 מיליון דולר.

עוד כתבות

בנייה / צילום: Shutterstock

200 אלף דירות בבנייה: קצב התחלות הבנייה וההיתרים בשיא, אבל סיום הפרויקטים מתעכב

נתוני הלמ"ס מלמדים על קצב התחלות בנייה גבוה במיוחד: ב-12 החודשים האחרונים עד ליוני האחרון החלו להקים 77 אלף דירות ● בירושלים ובת"א נוספו בשנים האחרונות דירות בהיקף של ערים גדולות ● עם זאת, ענף הבנייה בישראל תקוע בין נתונים מרשימים של התחלות - לבין מספר גדל והולך של דירות שמצויות בפיגורים במהלך בנייתן

שלומי ויוסי אמיר, בעלי השליטה ברשת שופרסל / צילום: יונתן בלום

פעם שנייה תוך שנה: שופרסל תיקנס ב-2 מיליון שקל. האם זה מספיק?

הרשות להגנת הצרכן מטילה את הקנס על שופרסל בגין אי-הצגת מחיר והטעיה במחיר המוצר בקופה ● קנסות דומים הוטלו על יוחננוף, קרפור ורמי לוי, אך לא בטוח שהם מצליחים לייצר הרתעה ● הממונה על הרשות להגנת הצרכן: "הכול שיקול כלכלי. אם היו מקבלים קנס של 100 מיליון שקל, היו מעסיקים מאה אנשים שיסמנו מחירים ומשלמים בהתאם"

מערכת PULS של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

אחרי ספרד, גם יוון מאיימת לבטל עסקת נשק עם ישראל

טורקיה מתקדמת עם פיתוח מטוס הדור החמישי קאאן וצפויה להטיס אב־טיפוס ב־2026 ● הקרבות בעזה מאיימים על עסקה ביטחונית של מאות מיליונים עם יוון ● לוקהיד מרטין ו־BAE מפתחות מל"טים אוטונומיים שילוו מטוסי קרב ● וארה"ב חושפת פצצות ימיות חדשות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מדד חדש למיתוג מעסיק / צילום: פלייטיקה

שבע תובנות על תפקיד מיתוג המעסיק ועל מה שהוא דורש

מה צריך כדי להיכנס לתפקיד מיתוג מעסיק? ● עיון ב-15 מודעות למשרות מסוג זה העלה תובנות על משמעות התפקיד, מקומו בארגון ולאן התחום מתקדם ● טור אורח

שי פולונסקי (מימין) ומיקי זיסמן / צילום: יח''צ

יזמי הנדל"ן שיש להם מלאי של 3 מיליארד שקל בת"א

ברקע המציאות המורכבת של ענף הנדל"ן, שני המייסדים של חברת ההתחדשות העירונית בולווארד־ג'נסיס, מיקי זיסמן ושי פולונסקי, ממשיכים להאמין בתל אביב ● לאחרונה חתמו על הסכם עם חברת העיר הלבנה, נהנים לבנות ברובעים 3 ו־4 ולא חוששים משדה דב בתור תחרות

הסכמי מתנה / איור: לירון בר עקיבא

האם הסכמי מתנה קודמים לזכות הקדימה של בן זוג לפי חוק המקרקעין?

זוג הורים העניקו מחצית מגרש לבנם וכלתם, ובהסכם המתנה התחייבו הזוג כי להורים תהא זכות קדימה לרכישת הזכויות בעתיד במחיר שווי הבית, במקרה שזה יועמד למכירה ● בעת שפרץ סכסוך גירושים, הכלה ביקשה לממש את זכות הקדימה בחוק המקרקעין ● מה פסק ביהמ"ש?

השותפים ארנון דינור, גיל גורן ויורם שניר והשותפה הבריטית לורל באודן / צילום: 83North

בעיתוי מפתיע: קרן ההייטק הוותיקה מודיעה על סוף דרכה

ארבעת המשקיעים מאחורי קרן ההון סיכון 83North הודיעו כי הקרן הגיעה לסוף דרכה, וכי לא יגייסו קרן המשך ● "אף אחד מאיתנו לא חושב שאנחנו מדהימים בניהול ובבניית הדור הבא", אמר ארנון דינור ל-Institutional Investor

רשות ניירות ערך / צילום: תמר מצפי

באופן חריג: בית המשפט הכלכלי פסק נגד רשות ני"ע והזהיר מפני עודף דיווחים לציבור

ביהמ"ש קבע כי חברת הנדל"ן דקמא והמנכ"ל נתנאל לורנצי לא היו צריכים לדווח על הפרה של הסכם הלוואה שהעניקה החברה בגובה 10 מיליון שקל, שכן ההפרה לא הייתה מהותית ● הרשות אף חויבה בתשלום הוצאות בגובה 20 אלף שקל ● רשות ני"ע: "לומדים את פסק הדין"

גיא ברנשטיין, מנכ''ל פורמולה / צילום: יח''צ

נמוך מהציפיות: פורמולה חתכה את מחיר מניית מיכפל בהנפקה כדי לעמוד ביעד הגיוס

אחרי סדרת אקזיטים מרשימים, חברת התוכנה פורמולה בניהולו של גיא ברנשטיין נאלצה לדלל את עצמה כדי לעמוד בגודל הגיוס בהנפקת מיכפל שהושלמה הלילה ● מיכפל גייסה 300 מיליון שקל, בדיוק כפי שתכננה לגייס, אך שווייה ירד ל-770 מיליון שקל (לפני הכסף), חלף תכנון מקורי לשווי של 900 מיליון שקל

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

המניה שמשקיע העל הימר עליה: 3 הזדמנויות ליום שאחרי הריבית

הורדת ריבית נחשבת לבשורה טובה לשווקים, אבל יש מי שירוויחו במיוחד ● ניר אורגד מבנק לאומי מסמן מניות עם פוטנציאל גדול לעליות אחרי השינוי המוניטרי בארה"ב. אחת מהן נהנתה רק לאחרונה מהשקעת ענק מביל אקמן ● נתון בשבוע

נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית, שר המשפטים יריב לוין והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת, דוברות בתי המשפט

היועמ"שית מול לוין: לא לכבד צו שיפוטי - ריסוק הדמוקרטיה


בכירי מערכת המשפט, היועמ"שית גלי בהרב-מיארה ושר המשפטים יריב לוין התכנסו לטקס הפרישה של שופט העליון יוסף אלרון • אחרי פרישתו, 11 שופטים בלבד יכהנו בעליון ● לוין: "גיוון מערכת המשפט - המפתח להשבת האמון הציבורי" • נשיא העליון יצחק עמית על המתיחות עם אלרון: "לא סוד שהיו לנו חילוקי דעות" • אלרון בנאום הפרישה: "מוטרד מהכרסום באמון הציבור במערכת המשפט"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: תמר מצפי

נתניהו הסביר את "נאום ספרטה", ולא כל הנתונים היו מדויקים

אחרי הנאום שחולל סערה, רה"מ בנימין נתניהו ביקש להרגיע את הציבור ואת השווקים ● הוא רצה לגבות את דבריו בנתונים וגרפים - לא תמיד זה עזר ● האיחוד האירופי לא עד כדי כך חסר משמעות, וכשמסתכלים על התוצר, צריך להתחשב בעוד גורמים ● אבל יש גם נתון שהוא אכן חיובי, אם כי גם אותו יש לשים בהקשר הנכון ● המשרוקית של גלובס

אסף נתיב, ינקי קוינט, רם בלינקוב, אבי אדרי ועו''ד רונה ברגמן נוה / צילום: פרטי

ינקי קוינט נגד משרד האוצר: "רוב היום אני מתעסק בחסמים"

בכירי ענף ההייטק הגיעו לפתיחת המשרדים החדשים של קרן ההון סיכון פיטנגו ● פורום המנהיגות הנשית מציין 5 שנים להקמתו ● ואיזו שאלה הצליחה להוציא את ינקי קוינט משלוותו? ● אירועים ומינויים

מייסדי נבן אריאל כהן ואילן טוויג / צילום: טריפאקשנס

עוד הנפקה ישראלית: נבן צפויה להגיש תשקיף למסחר בניו יורק

כבר שנים שנבן נחשבת למועמדת ליציאה להנפקה, אך כעת זה קורה: חברת התיירות העסקית האמריקאית, שנוסדה בידי ישראלים, צפויה להגיש בקרוב תשקיף גלוי למסחר בבורסה בניו יורק ● עפ"י ההערכות, החברה תנסה לגייס לפי שווי של 7-8 מיליארד דולר ● ברקע, זו החברה הרביעית שיוצאת להנפקה, במה שנראה כמו הגל הישראלי הגדול ביותר מאז 2021

בנייה / צילום: Shutterstock

העדכון ההיסטורי של מדד תשומות הבנייה הפתיע לרעה את הקבלנים

בלמ"ס שינו את הרכב המדד לראשונה זה 14 שנה, ובענף ציפו לקפיצה חדה ● לאחר שנרשמה עלייה של 0.4% בלבד, הקבלנים טוענים: לא משקף את העלויות האמיתיות של שכר העובדים

פרופ' ליאו ליידרמן / צילום: ענבל מרמרי

התגובה בשווקים, ומה יעשה בנק ישראל? ליאו ליידרמן מנתח את הורדת הריבית של הפד

לאחר תשעה חודשים של המתנה, הפד הוריד את הריבית, והשאלה הגדולה היא מה צפוי בהמשך ● פרופ' ליאו ליידרמן מנתח את ההשפעות הצפויות על הבורסה האמריקאית, מעריך שבנק ישראל יכול לנקוט צעד דומה בסוף החודש, ומתייחס לפער הריביות ההיסטורי שייפתח בין המדינות

הכנסת / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

אושרה פריצת תקציב המדינה ל-2025 בוועדת הכספים

כעת, יועבר התקציב המתוקן לאישור סופי, בקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת ● ייתכן שזו לא תהיה פריצת התקציב האחרונה ל-2025, שכן עלות המבצע לכיבוש העיר עזה לא נכללת בה

אילוסטרציה: Shutterstock

עלייה בהשמנה, בשימוש בתרופות נוגדות דיכאון וברעב אצל ילדים: דוח מדדי האיכות ברפואת קהילה

דוח מדדי האיכות ברפואת קהילה ל-2024: המצב הסוציו-אקונומי והשיוך המגזרי ממשיכים ליצור פערים גבוהים בבריאות הציבור ● הפערים מתבטאים בין היתר ברזון של הילדים בשכבות החלשות ובפערים באיזון הסוכרת ● הציבור נראה חרד יותר ומדוכא יותר

האם הורדת הריבית תכניס כסף חדש לוול סטריט? / צילום: Shutterstock

ההיסטוריה מלמדת: לא תמיד השווקים עולים אחרי הורדות ריבית

וול סטריט מחכה להורדות ריבית מתחילת השנה, אבל ההיסטוריה מלמדת שלא תמיד הקלה מוניטרית משמעותה עליות בבורסה, במיוחד בטווח הקצר ● בזמן שבשוק מצפים שטריליוני דולרים יזרמו מהקרנות הכספיות לשוק המניות, יש מי שמצננים את ההתלהבות: "הכסף הזה לא יזוז"

100 אלף נכי צה''ל עד 2030 / צילום: Shutterstock

יש מיליון וחצי אנשים עם מוגבלות. איך משלבים אותם בקהילה?

שיעור התעסוקה של אנשים עם מוגבלות עומד על 26% בלבד, והממשלה ניסתה לשנות את זה ● בדרך היא נתקלה בחסמים ממשלתיים ופרלמנטריים, ורק מעט באמת התבצע ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחרי שילוב אנשים עם מוגבלות