גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקורונה עשתה את שלה, הקורונה יכולה ללכת: גרסת אנלייבקס

חברת התרופות ניצלה את התלהבות המשקיעים מטיפול שפיתחה כדי לגייס עשרות מיליוני דולרים  ● לאחר שהפעילות לא התרוממה והמניה התרסקה מדווחת החברה על הקפאת פעילות הקורונה, והיא איננה היחידה שעושה זאת

אילוסטרציה: shutterstock
אילוסטרציה: shutterstock

חברת התרופות אנלייבקס הודיעה לאחרונה כי היא מקפיאה את פעילותה בתחום הקורונה, כדי לשמור מזומנים למוצריה האחרים. מדובר בעיקר ב-46 מיליון דולר שאותם גייסה החברה בפברואר 2021, על רקע התלהבות השוק מטיפול שפיתחה לווירוס המסתורי ועליית המניה במאות אחוזים, גם בעקבות פרסום תוצאות ניסוי קליני ראשוני שקדם לגיוס. המיקוד בקורונה שינה דרמטית את המצב התזרימי של החברה ואת המודעות אליה מצד המשקיעים. הקורונה עשתה את שלה עבור אנלייבקס, וכעת היא הולכת.

אנלייבקס , בניהולו של שי נוביק, מפתחת מוצר שנועד למנוע פעילות יתר קטלנית של מערכת החיסון. היא נמצאת בניסויים במוצר זה בהתוויה בשם ספסיס, תגובה של מערכת החיסון בדרך כלל לזיהום חיידקי. ב-2020 נראה היה כי המוצר שלה יכול להיות רלוונטי לטיפול בקורונה, וכבר בפברואר 2020 החברה הודיעה כי היא מגדילה את כושר היצור שלה כדי להציע טיפול חירום לקורונה, וזאת למרות שטרם הראתה את יעילות המוצר בקורונה בניסויים קליניים. באוגוסט 2021 הודיעה החברה על אישור ממשרד הבריאות להתחיל ניסויים במוצר.

אולם בשלב זה שוק הטיפול בקורונה כבר החל להשתנות. החברות מרק ואחר כך פייזר הגיעו לשוק עם תרופות המונעות הידרדרות בשל המחלה. במקביל הגיע וירוס האומיקרון שיוצר תחלואה קלה יותר, לפחות במחוסנים. שוק החולים שמידרדרים למרות החיסון והתרופה הוא עדיין גדול, אך החברה הסבירה כי מדובר בחולים מאוד מורכבים, שיהיה קשה לעזור להם.

 

היו חולים שכן ניתן היה לטפל בהם באמצעות התרופה של אנלייבקס, משום שהיו בריאים יחסית לפני שהידרדרו בגלל קורונה - אבל כמעט כולם לא היו מחוסנים, וכפי שסירבו להתחסן, כך סירבו ברובם לקבל תרופה ניסיונית מחברת תרופות קטנה ללא מוצרים נוספים. זו בעיה לא רק של אנלייבקס, אלא של כל החברות בתחום.

אנלייבקס נסחרת כיום בת"א ובנאסד"ק לפי שווי של 242 מיליון שקל, אחרי ירידה של כ-85% במניה מהשיא שנרשם בפברואר 2021 (שלו קדמה כאמור עלייה של מאות אחוזים תוך מספר חודשים). החברה החליטה כעת לחזור למקד את מאמציה בשוק הספסיס, כאשר המזומנים בקופתה צפויים להספיק לה כעת עד אמצע 2024, דבר משמעותי מאוד בשוק שכרגע הוא כמעט סגור לגיוסים של חברות מהתחום הרפואי.

יורדות בזו אחר זו מעגלת הקורונה

אנלייבקס אינה היחידה. מעל עשר חברות תרופות ישראליות קפצו על עגלת הקורונה ב-2020. אצל רוב החברות הללו, עצם ההצהרה על פעילות בתחום הקורונה הקפיצה את מניותיהן, וקפיצה נוספת הגיעה אחרי ניסויים קליניים קטנים מאוד או טיפולי חמלה. חלק מן החברות, כמו אנלייבקס, ניצלו את העליות הזמניות לגיוס הון.

כעת, בהדרגה , הן יורדות בזו אחר זו מהעגלה. חברת כן פייט, למשל, שמניותיה נסחרות בת"א ובנאסד"ק, הודיעה על הפסקת הניסוי שערכה בקורונה, על רקע הצלחתה של חברת פייזר בפיתוח התרופה שלה.

אחרות, גם ללא הודעה רשמית, הפסיקו לדווח על פעילותן בתחום. כך למשל, חברת גלמד, הנסחרת בנאסד"ק, שבעבר הציגה את אחת התרופות שלה כרלוונטית לטיפול בקורונה, לא הזכירה את המילה קורונה בסיכום הדוחות השנתיים ל-2021.

גם קמהדע, שפיתחה קוקטייל נוגדנים המופקים ממחלימי קורונה, לא הזכירה את התקדמות הפיתוח בדוחותיה האחרונים. חברת תאי הגזע פלוריסטם עדיין מציגה את ההתוויה של הקורונה בטבלת המחקרים באתר שלה, אבל מדגישה יותר את פעילותה בתחום הפודטק.

יש גם אחרות. חברת רדהיל, ממשיכה לדווח על התקדמות המוצרים שלה בתחום, אך גם היא מציגה את המוצר כ"פונה למגוון התוויות וכרגע נמצא בניסוי שלב 2/3 לחולים מאושפזים עם קורונה".

NRX, שהמוצר שלה לחולי הקורונה הקשים ביותר כבר הוגש לאישור שיווק, מדגישה בהחלט את המוצר הזה, אבל שבה לשים זרקור גם על המוצר שלה לטיפול בדיכאון, שנדחק לשוליים בתקופת הקורונה. החברה נסחרת לפי שווי של 90 מיליון דולר, ירידה של 98% מהשיא.

חברת בונוס, שגלשה על תוצאות ניסוי בקורונה לתוך מדד תל אביב 90 ותל אביב 125 על חשבון חברת ג'נריישן קפיטל, הגישה את המוצר שלה לקורונה לאישור חירום של משרד הבריאות בינואר, ומאז לא דיווחה על התפתחויות בתחום, אלא דווקא על התאמה של המוצר לטיפול בסרטן. החברה נסחרת לפי שווי של 517 מיליון שקל, ירידה של 73% מהשיא שנרשם באוגוסט 2021, מיד לאחר הכניסה למדדים.

דווקא חברת ביונדווקס, שחיפשה מוצרים נוספים אחרי כישלון החיסון האוניברסלי שלה לשפעת, דיווחה בדצמבר על רכישת טכנולוגיה חדשה לטיפול בקורונה ממכון מקס פלנק, ונכון לעכשיו היא ממשיכה בפיתוח המוצר. השוק תגמל בתחילה את המהלך, והכפיל את מניית החברה, אך מאז היא הידרדרה שוב יחד עם כל השוק למחיר של טרום העסקה, המקנה לחברה שווי של 25 מיליון דולר.

עוד כתבות

משמרות המהפכה באיראן / צילום: Vahid Salemi

בעקבות הטבח: צעד "שובר השוויון" שהאיחוד האירופי שוקל לבצע נגד איראן

עד כה, שורה של מדינות אירופיות, ביניהן ספרד, צרפת ואיטליה, התנגדו לביצוע מהלך מיידי נגד איראן ● יחד עם זאת, ממדי הטבח באזרחים מצד משטר האייתולות בשבועות האחרונים, כך נראה, שינו את התמונה

מטוס KLM / צילום: Shutterstock

במתכונת חריגה: חברת התעופה שמודיעה על חידוש הטיסות לישראל

חברות התעופה הזרות מוצאות את הדרך להמשיך לפעול בישראל חרף המצב הביטחוני שמעלה חששות בקרב צוותי האוויר ● כך, KLM מחדשת את טיסותיה לישראל החל ממחר - אבל עם עצירת ביניים בקפריסין

סניף של רשת מגה ספורט / צילום: יח''צ

עשרות לקוחות חשבו שהם קונים ברשת הספורט וגילו שמדובר בהונאה

עמודים מזויפים המתחזים למגה ספורט פועלים בטיקטוק ובפייסבוק ומציעים הנחות חריגות על נעלי ספורט ● הרשת פנתה למשטרה, למטא ולטיקטוק בעקבות מאות פניות מלקוחות שפרטי האשראי שלהם נמסרו והזמנותיהם לא סופקו ● רשות הסייבר הלאומית: "האירוע מטופל"

דרור ברגר / צילום: אסף בן עמי

מנהל ההשקעות שמסמן את 5 המניות המפתיעות לשנה הקרובה

דרור ברגר, מנהל השקעות באלטשולר שחם, מציע לפזר את ההשקעות בחו"ל גם מחוץ לארה"ב, ואופטימי לגבי השווקים בשנה הקרובה בשל ירידת הריבית בעולם וגם ההחלפה הצפויה של יו"ר הפד ● וגם: אלה הסקטורים ה"מדוכאים" של 2025 שעשויים לפרוח השנה

יוני שסטוביץ' / צילום: יוסי כהן

50 מיליון שקל בשבוע: שסטוביץ ממשיכה להגדיל את תיק המניות

בולמוס הרכישות של יבואנית מוצרי הצריכה: השקיעה בהנפקות שביצעו מגוריט ולהב אל.אר ● בשנתיים האחרונות, השקיעה שסטוביץ מעל 200 מיליון שקל בבורסה בת"א

ישראל מזין, מייסד ומנכ''ל ממסיקו / צילום: דורון לצטר

היזם הסדרתי חוזר: סטארט-אפ הסייבר ממסיקו גייס 37 מיליון דולר

ממסיקו, המפתחת פתרונות להגנה מפני אתרים מזויפים והונאות השתלטות על חשבונות, הודיעה היום על השלמת סבב גיוס A ● המייסד והמנכ"ל ישראל מזין: "ארגונים השקיעו מיליארדים בהגנה על המערכות הפנימיות שלהם. אנחנו מגנים על החוליה החלשה הזו באמצעות מניעה מוקדמת, ולא תגובה מאוחרת למתקפה"

הזינוק בהכנסות שסלל את הדרך לאקזיט של הבורסה / צילום: Shutterstock

פי 10 בשלוש שנים: הזינוק בהכנסות שסלל את הדרך לאקזיט של הבורסה

הגאות בשווקים והקפצת מחירים לקרנות הסל, הזניקו את הכנסות הבורסה ממדדי המניות והאג"ח שאותם היא מייצרת ● כעת היא במו"מ למכירת הפעילות תמורת מאות מיליוני שקלים, אך עשויה להותיר חלק ממנה לעצמה, במטרה להמשיך וליהנות מהצמיחה המהירה בתחום

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: קולוגו בע''מ, smart shooter, XTEND, אריאל גבאי

השוק החדש שנפתח לתעשיות הביטחוניות הישראליות

כחלק מהידוק היחסים בין ישראל לקזחסטן, שהחל עם הצטרפות המדינה להסכמי אברהם, עובדים במשרד הביטחון על מתן אפשרות להוצאת רישיונות יצוא אליה ● הטכנולוגיות שצפויים לאפשר לייצא כוללות לא רק יכולות הגנתיות אלא גם התקפיות כדוגמת מל"טים

ספארי רמת גן / צילום: תמר מצפי

הספארי ברמת גן יעבור דירה. מה ייבנה במקומו?

עיריית רמת גן והממשלה הגיעו להסכם לפיו הספארי ברמת גן יועבר לפארק אריאל שרון בעלות של 500 מיליון שקל ● עפ"י ההסכם, יוקם מחלף נוסף מהעיר רמת גן לכביש 4, ומתוכננת הקמת שכונת מגורים חדשה עם אלפי יחידות דיור

גבי ויסמן, מנכ''ל ונשיא נובה ורפי עמית, מנכ''ל קמטק / צילומים: נובה, רענן טל, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי מניות השבבים מישראל שמובילות את העליות בוול סטריט

נובה וקמטק, שזינקו מתחילת 2026, מציעות ציוד לבדיקה בהליך ייצור של שבבים, שהביקוש עבורו עלה לאור ההתפתחות המואצת של AI ● בנק קנטור: יש מקום להמשך הראלי בענף

רצי מרתון / אילוסטרציה: ap, Michael Sohn

יש גבול עליון לכמות הקלוריות שאדם יכול לשרוף. אפילו מרתוניסטים

האם הכושר הגופני של אדם וקצב שריפת הקלוריות שלו יכולים להשתפר ללא סוף? מחקר שפורסם בכתב-העת "Current Biology" עונה על השאלה הזו בשלילה

קמפיין קופת חולים מכבי שיצר מקאן תל אביב / צילום: צילום מסך מיוטיוב

באופן חסר תקדים: מכרז הפרסום של קופ"ח מכבי מגיע לבג"ץ

משרד הפרסום באומן-בר-ריבנאי עתר לבג"ץ נגד משרד הבריאות, שר הבריאות, משרד האוצר, שר האוצר ומקאן ת"א ● הטענה העיקרית: "המתחרה במכרז הפרסום של מכבי היה שותף לעריכת מסמכי המכרז - מדובר בהתנהלות הגובלת בפלילים ממש" ● בדצמבר פרסם גלובס לראשונה את הטענות בענף נגד המכרז, ולאחר מכן את ההחלטה לצאת במכרז חדש - זה שהגיע כעת לבג"ץ ● מקאן: "מדובר בכזבים"

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; מניית פומה מזנקת בכ-20%

בורסת טוקיו התאוששה ● מניות יצרניות הרכבים בדרום קוריאה יורדות ● עליות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● הדולר נסחר הבוקר ביציבות ● ביוליוס בר מעריכים כי למרות גורמי סיכון, התשואות הגלובליות נותרו יציבות

עמירם שחר, מנכ''ל אפווינד ומייסד שותף / צילום: Upwind

הופכת לחד־קרן: אפווינד גייסה 250 מיליון דולר לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר

אפווינד פועלת בתחום אבטחת הענן - שוק שנחשב כיום לקטגוריה הצומחת ביותר בעולם הסייבר ● עמירם שחר, מנכ"ל ומייסד שותף: "בקצב הנוכחי אנחנו צפויים להכפיל את גודל החברה במהלך השנה וחצי הקרובות"

רשת 13. בעיגול: ניר זוהר, נשיא וויקס / צילום: שאטרסטוק, כדיה לוי

הקבוצה לרכישת רשת 13 מתרחבת: נשיא וויקס ניר זוהר במגעים להצטרפות

נשיא וויקס ניר זוהר עשוי לחבור ליוזמת מייסדי וויז לרכישת רשת 13, אליה כבר הצטרפה יזמית ההייטק מרב בהט ● הקבוצה מתכננת להשקיע כ־100 מיליון דולר בשיקום הערוץ

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, ונשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין / צילום: ap, Manish Swarup

התודות לטראמפ: הודו ואירופה חתמו על "אם כל העסקאות" לסחר חופשי

העובדה שהודו ניצבת כעת בפני מכסי מגן של 50% מצד ארה"ב, והאיחוד האירופי מתמודד עם מכסי מגן של 15%, סייעה לדחוף את שני הצדדים להסכמות ● בין היתר, המכס ההודי על יבוא מכוניות מסוימות יירד מ-110% ל-40%, ויתאפשר יצוא יין אירופי להודו, בעוד ההודים יוכלו לייצא לאיחוד טקסטיל, תכשיטים ומוצרים נוספים ללא מכס

מונית של חברת Uber / צילום: Shutterstock

התחרות תגדל, ומה עם המחירים? סימני השאלה סביב הכניסה האפשרית של אובר

מליאת הכנסת נתנה אור ירוק ראשוני לחוק התחבורה השיתופית, אך הדרך להפעלת השירות בישראל עוד ארוכה ● סימני השאלה לגבי המודל רבים, כשהמבחן יהיה בהורדת מחירי הנסיעה ● עוד על הסוגיה - בכנס "תשתיות לעתיד" של גלובס שייערך ביום ד'

המשחק של מון אקטיב -  Coin Master / צילום: יחצ

גל פיטורים שני במון אקטיב: 110 יפוטרו, גם בישראל

חברת המשחקים, שצמחה בזכות המשחק הפופולרי Coin Master, יוצאת לסבב פיטורים המקיף 110 איש ברחבי העולם, מהם 30 בישראל ועוד 80 בעולם ● סבב הפיטורים נערך כחלק משינוי ארגוני באחת החברות הפרטיות הרווחיות ביותר בישראל

רכבי BYD לקראת יצוא מסין / צילום: Reuters, CFOTO

הרכבים הנחשקים שנעלמו מאולמות התצוגה

שנת 2026 נפתחת במחסור בהיצע של דגמי כלי רכב חשמליים חדשים ● בין הסיבות: עליית מס הקנייה, הצטברות רכבי "אפס ק"מ" ומלחמת מחירים ● לפי חלק מהיבואנים, מדובר בהקפאת יבוא זמנית ● הצפי הוא שהדבר יוביל לירידה בנתח השוק של כלי הרכב החשמליים

16 מטוסים מלאים בנשק: הסיוע שמקבלת איראן לקראת מתקפה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: בבייג'ינג נבהלו מהביקור של הגנרל האמריקאי בישראל ושלחו לבת הברית תחמושת, מערכת הלייזר "אור איתן" משנה את כללי המשחק, ויום השואה הבינלאומי מתקיים בסימן אנטישמיות הגואה באירופה • כותרות העיתונים בעולם