גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עקב המשבר עם הטייסים: ביטולי הטיסות באל על חוזרים, וזו רק ההתחלה

טיסות אל על לציריך, לדובאי, למינכן, לוורשה ולבודפשט שתוכננו להיום בוטלו, וכך גם מספר דומה של טיסות שהיו אמורות להמריא אמש ● ביטולי הטיסות מתרחשים בתזמון אומלל לקראת הקיץ, וזאת לאור הקרע החוזר ביחסי ההנהלה עם הטייסים

מטוס אל על / צילום: מיכל רז-חיימוביץ'
מטוס אל על / צילום: מיכל רז-חיימוביץ'

טיסות אל על לציריך, לדובאי, למינכן לוורשה ולבודפשט שתוכננו להיום (ה') - בוטלו. מספר דומה של טיסות שהיו אמורות להמריא אמש, לא יצאו כמתוכנן. הנוסעים מאבדים אמון, ובצדק. אל על תידרש לשלם להם פיצויים ולפעול כדי לרכוש מחדש את אמונם, אבל השאלה היא כיצד ייראה לוח הטיסות של החברה בהמשך.

ביטולי הטיסות שהולכים ומתרבים, מתרחשים בתזמון אומלל לקראת הקיץ ובסימן ההתאוששות של ענף התיירות לצד גידול דרמטי במכירות של אל על, וזאת לאור הקרע (החוזר) ביחסים של ההנהלה עם הטייסים.

ברקע נזכיר כי במסגרת צמצום כוח-האדם בחברה בתקופת הקורונה, נפרדה אל על משליש מעובדיה, כ-2,000 איש ואישה. מצבת הטייסים צומצמה בשיעור מופחת לכ-500 טייסים, והם שילמו את מחיר ההתייעלות דרך קיצוץ של 31% (לפחות) בשכרם.

עד הקורונה פעלו הטייסים על-פי הסכם עבודה שנחתם ב-2018 במסגרת תקנות הטיס שנכנסו בשעתו לתוקף. הסכם זה מפרט את רמת השתכרותם, לרבות תגמול על שעות נוספות (המהווה חלק ניכר משכרם). 

מסונדלים בהסכם מתקופת הקורונה 

בשיא הקורונה התבקשו הטייסים לחתום על הסכם עבודה חדש, שלפיו הקיצוץ בשכר - בשונה מהדרג הניהולי בחברה למשל - לא יהיה זמני לתקופת הקורונה. הטייסים, שמאוגדים יחד עם שאר עובדי החברה בהסתדרות, סירבו לחתום על הסכם שיקבע את התנאים האמורים עד לשנת 2026. המחלוקת הגיע לבית הדין לעבודה, שגיבה את ההסתדרות ואת ההנהלה שחתמו על ההסכם "מעל" הטייסים.

אלא שכעת הקורונה "מתאדה", ומנגד ההתאוששות, שמקורה בביקוש הרב לחופשות, ניכרת גם בדוחות אל על. החברה דיווחה כי קצב ההזמנות בחודש מאי השנה אף גבוה ב-10% מזה של 2019 (לפני המגפה) ומגיע לכ-267 מיליון דולר.

מבחינת טייסי אל על, ההתאוששות מצביעה על כך שהחברה התייצבה, והיא מסוגלת להשיב להם את שכרם לרמתו של לפני המגפה. הם מסונדלים בהסכם האמור, אבל הם גם יודעים שאפשר לשנות גם הסכמים חתומים - הכול עניין של משא-ומתן בין שני צדדים שכרגע פעורה ביניהם תהום.

דרישה נוספת של הטייסים היא להפריד אותם כיחידת מיקוח עצמאית בייצוג עובדים - בדומה למתרחש ברוב חברות התעופה בעולם. מאז שנות ה-80 הוחלט כי עובדי אל על ייוצגו כיחידה אחת בהסתדרות. הטייסים חשים שהם מקופחים באופן הזה, וידרשו שההנהלה תאפשר להם להיפרד לנציגות נפרדת כיחידת מיקוח. בלי אישור של ההנהלה, הדבר לא יתאפשר. למותר לציין כי בהסתדרות מתנגדים למהלך כזה. 

מנכ"לית חדשה 

מול הטייסים יושבת מנכ"לית חדשה - דינה בן טל-גננסיה. היא ותיקה בחברה ומכירה היטב את הניואנסים שמולה, אלא שנדמה כי בהנהלה לא מבינים את חומרת המצב. עם פרסום דוחות אל על, סיפרה המנכ"לית בהתלהבות כי בכוונתה להגיל את צי מטוסיה מ-37 פעילים כיום ל-46, כולל שדרוג צי ה-777 שכיום עומד על הקרקע. בשביל כל מטוס נדרש צוות של כ-15 טייסים שלאל על כרגע אין. מעבר לכך, בן טל-גננסיה סיפרה על הכוונה להגדיל את נתיבי התעופה. כל התוכניות הללו לא יוכלו להתקיים אם לא יהיה מי שייקח את ההגה.

בתגובה לשאלת גלובס על ביטולי הטיסות אמרה בן טל-גננסיה כי ביטולי טיסות הם נחלת חברות תעופה רבות ברחבי העולם בימים אלה בעקבות מצוקת כוח-האדם העולמית, אלא שגם היא יודעת שבאל על הסיפור מורכב בהרבה. אין מי שיאייש טיסות מנסיבות אחרות, והן לא פשוט ממריאות. הנוסעים מקבלים הודעה שעות ספורות לפני טיסתם שהיא מבוטלת, והם, יש להניח, לא יחזרו לטוס באל על בקרוב. 

דינה בן טל-גננסיה, מנכ''לית אל על / צילום: רונן דבש

בן טל-גננסיה אמרה כי מתנהל שיח שמטרתו לגשר על הפערים, "כחלק מייצוב החברה". למעשה, באל על אומרים שאף הוקם צוות מיוחד לשם משא-ומתן עם הטייסים. אלא שבפועל הצוות והטייסים עוד לא הפשילו שרוולים למשא-ומתן המתבקש שחייב להתחיל היום. בינתיים הטיסות מתבטלות, והנוסעים משלמים את המחיר. 

בעקבות הדרמות באל על הפנתה בן טל-גננסיה מכתב לחברי ועד הטייסים בבקשה לנהל שיח. השיח שברצונה לנהל נוגע להשמשת צי מטוסי ה-777 והשיבושים בלוח הטיסות.

החברה מכרה עשרות אלפי כרטיסים לטיסות שאמורות להתקיים במטוסי ה-777 (למשל ללרנקה) שכיום אינם פעילים. "למרות האכזבה והתדהמה, כל הטיסות שתוכננו להליכי ההכשרה עד עתה לא יצאו אל הפועל נוכח ירידה מפעילות ואי התייצבות של אצ"א (אנשי צוות אוויר)... בימים האחרונים ניסינו להיכנס אתכם למו"מ... בנוסף לצעד בונה אמון בנושא האש"ל שנעשה ביוזמתי", כתבה בן טל-גננסיה. נציין כי עם הקיצוץ בשכר הטייסים קוצצו גם דמי ההוצאות שלהם בעת השהות בחו"ל.

"למרבה האכזבה דחיתם את היד המושטת והתניתם כל שיח ומו"מ עימכם בהכרה באצ"א כיחידת מיקוח עצמאית...". המסר לטייסים היא ש"השעה היא שעת הכרעה", כך המנכ"לית שגם שולחת מסר כי אם לא יוחזרו מטוסי ה-777 לפעילות, ההשלכות לכך - כלומר ביטול טיסתם של עשרות אלפי נוסעים - "ברורות גם לכם". לצד הציפייה כי יחל משא-ומתן, מצפה ההנהלה כי "לוח הטיסות יתקיים באופן מלא".

כבר לא קהל שבוי

אל על חייבת להביא בחשבון שמזמן תמו הימים שבהם הנוסעים הם קהל שבוי, של אף חברה. האופציות רבות, לכל יעד כמעט, וככל שהנוסעים לא יבטחו בחברה שהיא תוכל למלא את חובתה - הם יעבור לחברה אחרת, עם הכעס והתסכול שצברו בינתיים. לזכותם נזכיר כי חוק התעופה מחייב את החברה במקרים כאלה להשיב לנוסעים את כספם ולפצותם על ביטול הטיסה.

תגובות

מאל על נמסר: "אנו מצרים על אי-הנוחות שנגרמה לנוסענו בשל שיבושים לא צפויים בהפעלת הטיסות. צוותי אל על עושים הכול על-מנת למצוא פתרונות חלופיים באמצעות טיסות אחרות של אל על ובאמצעות טיסות של חברות אחרות". 

מוועד טייסי אל על נמסר בתגובה: "עם חזרת פעילות התעופה במלוא העוצמה, טייסי אל על פועלים בהתאם להסכמי העבודה ובמלוא המרץ להטסת הפעילות במציאות החדשה שנוצרה לאחר המגפה".

בהמשך למכתב שהוציאה ההנהלה, מסרו הטייסים כי "עוד במאי 2021 פנה ועד הטייסים להנהלת החברה בבקשה להיערך להפעלת מטוסי ה 777 על פי הסכם העבודה. אך זו היא זו שדחתה את הפעלת המטוסים והכשרת הטייסים, כמו גם את הצורך להיכנס למשא ומתן ענייני ומקדם. בפועל, כבר למעלה משנה מפרה החברה ברגל גסה את ההסכם אותו כפתה יחד עם ההסתדרות על הטייסים בעוד הטייסים מקיימים אותו בקפדנות.

"ביטולי הטיסות בימים האחרונים נובעים מתכנון שאפתני יתר על המידה של החברה, שאינו לוקח בחשבון את מגבלות חוקי הטייס והבטיחות, כמו השלכות מגפת הקורונה.
גם בשעות אלו, הטייסים עושים מעל ומעבר על מנת להוציא את לוח הטיסות שתוכנן ברשלנות על-מנת למנוע פגיעה נוספת בקהל לקוחות החברה. אין בכוונתם להפוך כעת לשק חבטות של בעלי שליטה כוחניים, או של תרבות הסתדרותית המגינה על עובדי קרקע אלימים.

"עוד במאי 2021 פנה ועד הטייסים להנהלת החברה בבקשה להיערך להפעלת מטוסי ה 777 על פי הסכם העבודה. אך זו היא זו שדחתה את הפעלת המטוסים והכשרת הטייסים, כמו גם את הצורך להיכנס למשא ומתן ענייני ומקדם. בפועל, כבר למעלה משנה מפרה החברה ברגל גסה את ההסכם אותו כפתה יחד עם ההסתדרות על הטייסים בעוד הטייסים מקיימים אותו בקפדנות. ביטולי הטיסות בימים האחרונים נובעים מתכנון שאפתני יתר על המידה של החברה, שאינו לוקח בחשבון את מגבלות חוקי הטייס והבטיחות, כמו השלכות מגפת הקורונה. גם בשעות אלו, הטייסים עושים מעל ומעבר על מנת להוציא את לוח הטיסות שתוכנן ברשלנות על-מנת למנוע פגיעה נוספת בקהל לקוחות החברה. אין בכוונתם להפוך כעת לשק חבטות של בעלי שליטה כוחניים, או של תרבות הסתדרותית המגינה על עובדי קרקע אלימים".

עוד כתבות

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון