גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נחיל של מטוסים פרטיים ודיונים שלא התרחשו מאז המלחמה הקרה: למה אף אחד לא מתעניין השנה בכנס דאבוס?

ועידת "הפורום הכלכלי העולמי" בעיירת הסקי דאבוס בשוויץ תיפתח בשבוע הבא ● בעוד שחלק מהדברים החשובים קורים בחדרים הצדדים ו"בשיחות המסדרון", באולמות ידונו בהתאוששות מהקורונה, שינויי האקלים, "קפיטליזם של בעלי עניין" וגם ב"הסכמי אברהם" ● הנשיא הרצוג יגיע וינאם, מנהיגי עולם רבים אחרים, ובהם נשיא צרפת, רה"מ בריטניה ונשיא ארה"ב, יישארו בבית

דאבוס, השבוע. הפעם ללא שלג / צילום: Reuters, ARND WIEGMANN
דאבוס, השבוע. הפעם ללא שלג / צילום: Reuters, ARND WIEGMANN

יותר מ־2,000 מנהיגים, אנשי עסקים, נציגי ממשלות מרחבי העולם וגם כמה נציגי ארגונים לא־ממשלתיים וסלבריטאים יגיעו בסוף השבוע הקרוב לעיירה השוויצרית דאבוס, לכינוס הממשי הראשון של "הפורום הכלכלי העולמי" (WEF) מאז פרוץ מגפת הקורונה. בעבור רובם, הנוכחות בוועידה היא כמעט קבועה, אך הם ייאלצו להחליף השנה את המעילים הכבדים והמגפיים האטומות לשלג בנעליים קלות, משום שזו הפעם הראשונה ב־51 שנות קיום הוועידה - הנחשבת למפגש האליטות השנתי של הכלכלה העולמית - שהיא מתקיימת באביב, ולא בחורף.

מספר המשתתפים השנה קטן בשליש מהנוכחות הרגילה בוועידת דאבוס, המתקיימת בדרך כלל בינואר. אך תזמון הוועידה השנה נראה קריטי מתמיד: ההשלכות של המלחמה באוקראינה על הכלכלה האירופית והעולמית; ההשפעות של יוקר המחייה המטפס במערב יחד עם מיתון מאיים וסטגפלציה הנשקפת באופק; שורת הזעזועים הגיאו־פוליטיים ששמים במרכז תשומת הלב נגידי בנקים מרכזיים וממשלות ברחבי העולם, לצד הירידות בבורסות בשבועות האחרונים - כולם מסמלים שינוי־כיוון אפשרי וקרוב בעבור כלכלות מרכזיות בעולם ובעבור המגזר העסקי.

בהתאם לכך, כותרת הוועידה השנה היא "ההיסטוריה בנקודת־מפנה: מדיניות ממשלתית ואסטרטגיות עסקיות".

הפורום מחרים את רוסיה ונציגיה

אם בוועידות הקודמות עמדו המלחמה בשינויי האקלים ומלחמת הסחר בין ארה"ב לסין ולאירופה במרכז הדיונים, הפעם מדובר במלחמה של ממש, הראשונה על אדמת אירופה מאז מלחמת העולם השנייה, שמאיימת להסלים לעימות רחב יותר בין רוסיה לנאט"ו וכבר שינתה את המציאות באיחוד האירופי.

מארגני הוועידה, הכלכלן הגרמני קלאוס שוואב ו"הפורום הכלכלי העולמי", שהפך לארגון בינלאומי רב־פעילות, בחרו באופן ברור צד בעימות בין רוסיה לאוקראינה. כבר במרץ, אחרי פרוץ הקרבות, הם הודיעו כי השנה לא ישתתפו בוועידה נציגים רוסים כלשהם - לא מהמגזר העסקי ולא מהממשלה. בכירים רוסים, כולל חברות שפעלו עד כה בשיתוף פעולה עם הפורום הכלכלי העולמי ושילמו כ־600 אלף דולר תמורת הזכות לקבל כמה כרטיסים לאירוע העולמי הפכו ל"פרסונה נון גרטה" בדאבוס השנה.

זו תהיה הפעם הראשונה מאז המלחמה הקרה שדבר כזה קורה. רק בוועידה הקודמת, שהתקיימה באופן מקוון בינואר 2021, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין נשא נאום כבוד בפני משתתפי הוועידה, שבו השתלח ב"מודל המערבי הליברלי" וצייר תחזית קודרת לעולם. השנה יהיה זה נשיא אוקראינה, ולודימיר זלנסקי, שינאם בפני משתתפי הוועידה בפתח הדיונים ביום שני הקרוב מבניין הממשלה בקייב, שהפך לסמל להתנגדות האוקראינית.
זלנסקי צפוי לקרוא למשתתפים לסייע לאוקראינה פיננסית וכלכלית, בעוד מסתמן כי המלחמה עשויה להימשך עוד זמן רב.

הנשיא זלנסקי. ינאם  בשידור חי מקייב / צילום: Associated Press

מי שצפויים לייצג את אוקראינה פיזית בדאבוס יהיו וולודימיר קליצ'קו, מתאגרף לשעבר, שהפך לראש העיר קייב וניהל את התמודדותה עם ההתקפות הרוסיות, ואחיו ויטלי. המשלחת האוקראינית לדאבוס תהיה המשלחת הגדולה ביותר שעזבה את המדינה מאז תחילת המלחמה, לפי דיווח ב"אי־פי".

"אני בטוח שזו הייתה ההחלטה הנכונה", אמר נשיא הפורום הכלכלי העולמי, הנורבגי בורגה ברנדה, בנוגע להחרמת רוסיה. "אנחנו מקווים שרוסיה תצעד בנתיב שונה בעתיד, ובשנים הקרובות תכבד את אמנת האו"ם ואת ההתחייבויות הבינלאומיות שלה".

ג'ונסון, מקרון וביידן לא באים

גם מבחינת מנהיגים בינלאומיים אחרים, הוועידה השנה תתאפיין בנוכחות דלה יותר בהשוואה לעבר. קנצלר גרמניה, אולף שולץ, יהיה בין המנהיגים הבכירים היחידים מהשורה הראשונה שיגיע לדאבוס. נשיא צרפת עמנואל מקרון, שהדיר את עצמו מהפורום כבר בימי מחאת האפודים הזוהרים, אינו מעוניין עדיין להיראות מתחכך עם האליטה בדאבוס, בזמן שסוגיות של יוקר מחייה מאיימות לפגוע בתמיכה במפלגתו בבחירות שיתקיימו בחודש הבא.

 

כך גם ראש ממשלת בריטניה, בוריס ג'ונסון, שמתמודד עם אינפלציית־שיא בממלכה המאוחדת. נשיא ארה"ב ג'ו ביידן לא יגיע, וארה"ב תיוצג על ידי שליח הממשל לנושא האקלים, ג'ון קרי. לעומת זאת, מזכ"ל נאט"ו יינס סטולנטברג ישתתף בוועידה, כמו גם נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון־דר־ליין.

הנשיא הרצוג צפוי לבקר בדאבוס

ברשימת המשתתפים הבכירים שפירסם הפורום הכלכלי העולמי נמצא גם שמו של נשיא המדינה, יצחק (בוז'י) הרצוג, שצפוי לנאום בפני המשתתפים ביום רביעי.
פאנל מיוחד יוקדש בוועידה לעתיד "הסכמי אברהם" בין ישראל למדינות מהמפרץ. מהמגזר העסקי יגיעו לכינוס שורת בכירים ישראלים, שרובם כבר השתתפו בו בעבר, כמו יו"ר בנק לאומי, סאמר חאג'־יחיא, והיזם יוסי ורדי . גם המדען הראשי, ד"ר עמירם אפבלבאום, דורית דור מ"צ'קפוינט" ועינת גז מ"פאפאיה גלובל", ישתתפו בפאנלים ובדיונים שיתקיימו בארבעת ימי הוועידה.

תוכנית הוועידה מתווה כמה נושאים מרכזיים: "התאוששות ממגפת הקורונה", "התמודדות עם שינויי האקלים", "עתיד עולם העבודה", "שימוש בטכנולוגיות חדשות" ו"האצת קפיטליזם של בעלי עניין". הנושא האחרון קרוב במיוחד לסדר היום של הפורום הכלכלי העולמי בשנים האחרונות, והוא כולל התחשבות בציבור, בסביבה ובגורמים נוספים מלבד בעלי המניות. גופי השקעות ענקיים הביעו תמיכה בקידום הנושא, אך מבקרי הגישה אומרים כי דאבוס היא למעשה במה, שעליה ניתנת להם האפשרות להעמיד פנים, מבלי לעסוק בחלק מהבעיות המרכזיות של הקפיטליזם העכשווי.

סוגיות כמו זכויות עובדים בתאגידי ענק ובכלכלת השירותים, מניעת תחרות על ידי התנהגות עסקית בריונית, לוביזם מוצלח מול גופי ממשל, מקלטי מס ואי־שוויון חברתי ההולך וגובר במדינות מפתח אינם עומדים במרכז הדיונים. גם לא ההשפעה של מערכת הבריאות הפרטית בארה"ב, הפרטות באופן כללי, חיסול עסקים משפחתיים על ידי תאגידים בינלאומיים או הכוח ההולך וגובר של תאגידים בשימוש במידע אישי.

במקום זאת, המפגש משמש בין היתר להזדמנויות למאות נציגי התקשורת להיפגש באופן אינטימי עם אנשי מפתח, באירועים צדדיים, שאליהם יש לקבל הזמנה אישית בלבד. למרות ניסיונות להגביר את ייצוג הנשים בוועידה, שבעבר נחשבה למעוז גברי לבן, בפסגה הקודמת נרשם שיעור של 24% משתתפות בלבד. היעד של הפורום הכלכלי העולמי הוא להגיע ל־30% עד שנת 2030.

הוועידה חוזרת לעסוק בגיאו־פוליטיקה

שוואב, שעדיין מעורב בניהול הוועידה, הבהיר כי בראש ובראשונה היא תעסוק במציאות החדשה שנוצרה בעקבות המלחמה באוקראינה. "זו הפסגה הראשונה שתביא יחד מנהיגים גלובליים במצב החדש שנוצר, המאופיין על ידי עולם רב־קוטבי כתוצאה מהמלחמה וממגפת הקורונה", אמר השבוע. בכך חוזרת הוועידה לעסוק בעיקר בנושאים גיאו־פוליטיים כפי שנעשה לפני כ־50 שנה. ב־1974 החלו להגיע אליה הפוליטיקאים הראשונים; היא הייתה הבמה ליחסים המתהדקים בין רוסיה למערב אחרי נפילת מסך הברזל; ב־1988 חתמו יוון וטורקיה על הצהרה נגד מלחמה ביניהן בוועידה, והיא הייתה גם המקום הראשון שבו הופיעו ראש ממשלת דרום־אפריקה לשעבר פרדריק דה־קלרק

ונלסון מנדלה על במה אחת.הוועידה השנה תמשיך גם לעסוק בנושא המאבק בשינויי האקלים, שהפך בשנים האחרונות לתחום המרכז מאות מיליארדי אירו מצד ממשלות ומשקיעים פרטיים. גם בנושא זה, יש מי שמבקרים את רדידות העיסוק של הוועידה בתחום. אם לפני כשנתיים וחצי הוכרזה יוזמה מצד משתתפי הוועידה (כולל נשיא ארה"ב דאז דונלד טראמפ שהשתתף בה) לנטיעת טריליון עצים במטרה להפחית את כמות הפחמן הדו־חמצני באטמוספירה, בוועידה השנה יוזמה זו כלל אינה מוזכרת. נציגי חברות דלקי מאובנים, יצרניות אנרגיה אטומית ונציגים ממדינות מפיקות נפט ידונו בין היתר בעתיד שוק האנרגיה הגלובלי לאור החרם המתהווה על מקורות אנרגיה רוסיים.

גרטה טונברג כבר לא מגיעה לדאבוס, מאות מטוסים פרטיים עדיין כן

לפני יותר משלוש שנים עשתה נערה שבדית את דרכה ברכבות דרך אירופה לעבר דאבוס. היא ישנה בחוץ על השלג, באוהל דק, כדי להמחיש לאליטה הכלכלית והפוליטית המתכנסת בה את החשיבות של המאבק בשינויי האקלים, ולייצג את הדור הצעיר שרואה בבעיה את האיום הגדול ביותר על האנושות. מאז, הפכה גרטה טונברג לסמל לתנועה עולמית שקיבלה ביטוי פוליטי רב, עם "גרין ניו דיל" שהוכרז בארה"ב ובאירופה, והפיכת צמצום פליטות הפחמן של האנושות לרוח התקופה.

אבל טונברג, שהייתה אורחת הכבוד בוועידת דאבוס הפיזית האחרונה שהתקיימה בינואר 2020, לפני מגפת הקורונה, לא תשתתף הפעם בוועידה. היא הביעה ביקורת נוקבת על חוסר הרלוונטיות של הדיונים של מדינות וגופים עסקיים על הנושא, והאשימה אותם ב"בזבוז זמן".

מי שימשיכו להגיע, כבכל שנה, הם אלפי אנשי העסקים והפוליטיקאים שזורמים בשטיח מעופף של מטוסים פרטיים, של גיחות מסוקים, של לימוזינות עם נהגים ושל פליטות פחמן דו־חמצני בהיקף עצום. אם בשנה שעברה, כאשר הוועידה התקיימה באופן וירטואלי, התגאו המארגנים בכך שהדבר מונע את הזיהום הכרוך במפגש השנתי, הרי שהשנה - כשהיא מתקיימת באופן פיזי - הנושא נדחק לשוליים.

אוסרים על קיום הפגנות

לפי הערכות כלי התקשורת בשווייץ, מאות מטוסים פרטיים יגיעו בימים הקרובים לשדות התעופה של ציריך, סנט-גאלן-אלטנריין ודיבנדורף, ביחד עם שדה התעופה הקרוב קלוטן. עסקי הטיסות הפרטיות למעשה שיגשגו במהלך מגפת הקורונה, וגם כעת - על רקע מחסור בטיסות סדירות לשווייץ - המשתתפים בכינוס בדאבוס צפויים לנהור למדינה במטוסים פרטיים.

ונסה נאקאטה, פעילת אקלים מוכרת מאוגנדה, כן תגיע לדאבוס, אבל לא מטעם הוועידה אלא כדי להשתתף בהפגנה ביום האחרון של הכינוס. אחד הסודות שאיפשרו את קיומו של הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס במהלך עשרות השנים האחרונות היא העובדה שהרשויות בשווייץ מונעות למעשה הפרעה והפגנות נגד הכנסים. הבידוד של העיירה מאפשר התכנסות מוגנת יחסית, ללא ההמונים המאיימים בערים גדולות. עם זאת, הן אישרו הפגנה בעד האקלים ביום האחרון של הוועידה, שבה ישתתפו נאקאטה ופעילים אחרים.

החייאה לעסקים המקומיים: מחירי השיא למלונות חזרו לדאבוס

מלבד הפורום הכלכלי העולמי, שמארגן את ועידת דאבוס, מי שעוד מרוצים מאוד מהעובדה כי הוועידה שבה להתקיים באופן ממשי הם בעלי העסקים בעיירה השוויצרית. במשך חמישה עשורים רצופים הם נהנו מזרם קבוע של פוליטיקאים, אנשי עסקים וסלבריטאים, מאז שגרמני צעיר ודי אנונימי באותם ימים בשם קלאוס שוואב השיק בעיירה ב־1971 פורום שנועד ללמד אירופאים דרכי ניהול אמריקאיות, ועד לימים אלה בהם הפורום הכלכלי העולמי הפך לקרן רבת־מיליונים המסייעת לנווט את הכלכלה הגלובלית. זאת למעט חריגה אחת ב־2002 - בהפגנת סולידריות עם ארה"ב אחרי מתקפת הטרור של ה־9/11, התקיימה הוועידה בניו יורק.

ד''ר קלאוס שוואב, מייסד ויו''ר הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, לפני שנתיים / צילום: Associated Press, Markus Schreiber

כעת, מחירי המלונות בעיירה שוב קופצים בשבוע הקרוב - מהמחירים הרגילים (שבמאי, בין עונת הסקי לעונת טיולי הקיץ הם נמוכים במיוחד), למחירים האסטרונומיים השמורים למי שרוצים עדיין להתחכך במקבלי ההחלטות ובמובילי המגזר העסקי, לראות ולהיראות. חדרים מושכרים כעת ב־1,000 אירו ללילה (מלון צנטרום האוס לא רחוק מהמרכז) או ב־7,000 אירו ללילה (וילה של אותו המלון). דירת סטודיו של 32 מ"ר מושכרת באתר בוקינג.קום ב־2,500 אירו ללילה, עם הבטחה שהיא קרובה מרחק שבע דקות הליכה בלבד למרכז הקונגרסים בו יתקיימו דיוני הכינוס.

70 מיליון דולר בשבוע אחד

בימים הקרובים, העסקים בדאבוס, שחלק מהם דיווחו בעבר כי 25% מהמחזור השנתי שלהם נרשמים בשבוע אחד בינואר, ייקחו חלק בהשקות, במסיבות אקסקלוסיביות של גופי השקעות ומוסדות פיננסיים, באירועי חסות של בנקים וחברות. אלפי בקבוקי שמפניה ימשיכו להיפתח מדי יום במלונות ובמסעדות, כפי שקורה בכל שנה, למרות שמזג האוויר צפוי להיות חמים ורחוק מהקור הצורב של ינואר. מחקר שנעשה ב־2017 מצא כי הוועידה מניבה לעסקים המקומיים כ־60 מיליון דולר בשבוע אחד בלבד.

"התושבים המקומיים שמחים מאוד שהוועידה שבה להתקיים", אמר מנהל תחום התיירות המקומי ל"רויטרס". המסעדות המקומיות והמלונות, כמו גם מרכזי כינוסים בכל העולם, סבלו בשנתיים של מגפת הקורונה מירידה קשה בעסקים. בדרך להתאוששות הכלכלה העולמית, שהיא אחת ממטרות הכינוס, משתתפי הוועידה צפויים להחיות לפני הכול את העסקים המקומיים בדאבוס.

עוד כתבות

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

בנימין נתניהו ודונלד טראמפ / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ראש הממשלה נתניהו והנשיא טראמפ ייפגשו בבית הלבן ביום שני הבא

דיווח: הנשיא טראמפ יחתום על הוראה שתקל את הסנקציות הכלכליות על סוריה ● דני אלגרט, אחיו של החטוף איציק אלגרט ז"ל, חושף: חמאס חקר את איציק בשבי בחשד שהוא טייס ● דובר צה"ל בהודעת פינוי לתושבי שכונות במרחב העיר עזה וג'באליה ● מקורות דיפלומטיים לעיתון "אל-אח'באר" הלבנוני: קהיר מאמינה כי סימני "פריצת דרך" במו"מ להפסקת האש בעזה "נראים באופק" ● 50 חטופים - 633 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

מארק צוקרברג מנכ''ל מטא / צילום: ap, Godofredo A. Vásquez

הבונוסים השמנים של צוקרברג: כך מנסה מטא למשוך את הטאלנטים מ־OpenAI

על רקע ביצועים מאכזבים של מודל ה־AI של מטא, Llama 4, מארק צוקרברג פותח את הארנק, עורך פגישות אישיות עם החוקרים המבריקים ביותר, ומציע, לפי פרסומים, בונוסים של עד 100 מיליון דולר ● בתוך המאבק האגרסיבי הזה, OpenAI מסרבת להרים ידיים

השקל מתחזק, אבל מחירי המזון לא יורדים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקל מתחזק ומחירי הסחורות בירידה, אז למה ההוזלות לא מגיעות לצרכנים?

הדולר נחלש, מחירי הסחורות בירידה - אבל המחירים בסופר לא צפויים לזוז בקרוב ● בכירים בתעשייה מסבירים כי היבואנים והיצרנים לא ממהרים להוזיל בשל התנודתיות הרבה של השקל, התחייבויות עבר וקשיים לוגיסטיים ● ירידות מחירים, אם יגיעו, לא צפויות לפני 2026

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

השקעה של עשרות מיליוני דולרים: תוכנית החדשנות שמשיקה טבע

ענקית התרופות טבע משיקה תוכנית חדשנות לסטארט-אפים, במסגרתה יושקו אתגרים פעמיים בשנה, שיעסקו בשילוב חדשנות בתחומי הפעילות של החברה ● דוגמה לאתגר: טכנולוגיות משלימות או חלופיות לניסויים בבעלי חיים

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות, ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● לפני מספר חודשים, החוק כבר תוקן כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

בני לנדא / צילום: Miguel Gutierrez

אחרי הפיטורים - ספינת הדגל של בני לנדא הגישה בקשה לעיכוב הליכים

לפני כשבועיים ביצעה לנדא דיגיטל פרינטינג של בני לנדא מהלך קיצוצים במסגרתו פוטרו יותר מ-100 עובדים ● כעת הגישה החברה לבית המשפט בקשה לעיכוב הליכים, לאחר שנקלעה לחובות של 1.7 מיליארד שקל ● עם זאת, בחברה מאמינים כי יוכלו להשתקם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

''הזמן הכי טוב לקנות''. פוסט על OST בקבוצת הנוכלים בוואטסאפ / צילום: צילום מסך

ההונאה הושלמה: מטא גררה רגליים, המניה הסינית קרסה - והמתחזים ברחו עם הכסף

קבוצות וואטסאפ "אקסקלוסיביות", הבטחות לתשואות חלומיות והתחזות לדמויות מפתח בשוק ההון: כך פעלה התרמית סביב מניית OST הסינית - שהתרסקה והשאירה אלפי משקיעים בעולם עם הפסדים כבדים ● איך תגנו על עצמכם בזמן שמטא מתקשה לבלום את התופעה?

צילומים: ענת לברון, איל יצהר, שלומי יוסף, תמר מצפי, טלי בוגדנובסקי

פי 3 בשנה: מאחורי התשואה הפנטסטית של מניות הביטוח בת"א

מדד ת"א ביטוח קפץ היום ביותר מ-5% בבורסת ת"א בהובלת מניית מגדל ● בין הסיבות לזינוק: החברות לא צפויות להיפגע מהמלחמה עם איראן, הדוחות הטובים מהרבעון הראשון ורוח גבית מהביצועים החזקים של הבורסה המקומית ● ואיזו חברה מובילה בתשואה בשנה האחרונה?

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

מכוניות חדשות בנמל המפרץ / צילום: יח''צ

בממשלה רוצים לקצר את התור בנמלים, ובדרך פוגעים במכונת המזומנים שלהם

במשרדי התחבורה והאוצר גיבשו מתווה להרחבת התחרות על פריקת מכוניות – שנחשבת לאפיק רווחי במיוחד עבור הנמלים ● המטרה: לגרום להם לתת עדיפות לסחורות אחרות, כמו ברזל, שתקועות בלב ים זמן רב ● בוועדי הנמלים עשויים לצאת למאבק

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון, יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

מכונות הדפוס של לנדא דיגיטל פרינטינג / צילום: באדיבות לנדא דיגיטל פרינטינג

הצרות בחברת הדפוס של בני לנדא מגיעות לחברת הנדל"ן המניב

חברת ויתניה דיווחה היום כי חברת לנדא דיגיטל פרינטינג שוכרת משרדים בשלב א' בפרויקט שהיא מקימה בנס ציונה ואמור להתאכלס בשנה הבאה ● דמי השכירות שאמורים היו להיות משולמים מוערכים בכ-48 מיליון שקל בשנה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר בשבוע הבא

לפני פריצת המערכה מול איראן, השוק בישראל העריך כי הבנק המרכזי יוריד את הריבית במשק בהחלטת הריבית בספטמבר ● כעת יש מי שמעריכים בהסתברות של 50% כי הפחתת הריבית תוקדם כבר לחודש אוגוסט

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

האם זו החברה הראשונה בוול סטריט שתגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר

58 מתוך 66 האנליסטים שמסקרים את מניית אנבידיה בוול סטריט ממליצים לרכוש אותה, ואנליסט אחד אף צופה שהיא תזנק עד למחיר של 250 דולר, כ-60% מעל מחירה כעת ● "אנחנו בנקודה שבה אנבידיה מתחילה להגדיל את ייצור שבבי ה-Blackwell"