גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפסד של 150 מיליון דולר בשנה: משחק הגיימינג האייקוני עוזב את פיפ"א

חודשים של דיונים הסתיימו ללא הסכם, ו-EA Sports תמשיך לשווק את המשחק הפופולרי ללא פיפ"א ● התאחדות הכדורגל העולמית תפסיד 20% מהמחזור השנתי, בעוד שחברת הגיימינג תוותר על המונדיאל בפלטפורמת המשחק ● ברקע, עולם הגיימינג מתרחב, וגופי הספורט גוזרים קופון

FIFA / אילוסטרציה: Shutterstock
FIFA / אילוסטרציה: Shutterstock

זהו, אחרי 30 שנה משחק הגיימינג האייקוני FIFA מבית EA Sports מסיים את דרכו. גרסת "פיפ"א 23" שתצא לקראת סוף השנה תהיה האחרונה. מה יעשו הילדים, בני הנוער ובעצם כולם? הכל יימשך כרגיל, רק שענקית המשחקים EA Sports תעשה את זה ללא החיבור להתאחדות הכדורגל העולמית, אחרי חודשים ארוכים של דיונים שבהם לא הצליחו הצדדים להגיע לעמק השווה על חידוש ההסכם.

ב-1993, כאשר החליטו ב-EA לצאת עם משחק כדורגל לקראת המונדיאל בארה"ב, הם לא שיערו שהסיפור הזה יהפוך למכונת מזומנים כל כך משמעותית. פחות משלושה עשורים אחר כך, המכונה הזו הביאה את החברה למחזור שנתי של 5.6 מיליארד דולר.
הרצון להיכנס לשוק הכדורגל אילץ את EA לקבל רישיון מהתאחדות הכדורגל העולמית, פיפ"א, במסגרתה הנבחרות משחקות בגביע העולם, והשחקנים שלהן יוכלו להיות דמויות וירטואליות אמיתיות במשחק מחשב. ככל שעברו השנים הטכנולוגיה השתפרה, יותר ויותר משפחות הכניסו הביתה קונסולות סוני פלייסטיישן או Xbox, וההכנסות ממשחק הפיפ"א זינקו. ב-23 השנים האחרונות הכניסה EA ממשחק המחשב פיפ"א, על הגרסאות השונות שלו, סכום המוערך ב-20 מיליארד דולר.

20% מהמחזור השנתי של פיפ"א

גופי הספורט שהכניסו כמה דולרים מהזיכיון בהתחלה, הבינו שנפל להם לידיהם אפיק הכנסה חדש עם פוטנציאל אינסופי. בכל פעם ש-EA ביקשה לחדש את הזיכיון עם פיפ"א, הנתחים של פיפ"א הלכו וגדלו. לפי "הניו יורק טיימס", ההסכם האחרון בין הצדדים, שנחתם במאי 2013, הבטיח לפיפ"א הכנסה שנתית של 150 מיליון דולר עבור הענקת הרישיון ל-EA. אם לוקחים שנה רגילה של פיפ"א, ללא מונדיאל, הרי שהרישיון עם חברת הגיימינג שווה ל-20% מהמחזור השנתי.

כל הליגות הגדולות וארגוני השחקנים שראו את ההצלחה של פיפ"א החלו לדרוש מ-EA ומחברות גיימינג אחרות רישיונות על שימוש בדמויות של השחקנים, באצטדיונים ובמפעלים השונים. חברת הגיימינג רוצה לאפשר ללקוחות שלה משחקים וירטואליים של ליגת האלופות? אופ"א שמפעילה את ליגת האלופות דורשת כסף עבור רשיון. לפי פרסומים בתקשורת, ההסכם עם פיפ"א הוא רק אחד מעשרות הסכמים של EA עם גופי כדורגל שונים.

כך נחתמו הסכמים עם הפרמיירליג האנגלית, הבונדסליגה, ולמעשה עם כל ליגה גדולה אחרת בעולם. לצד זה, גם ארגוני שחקנים טענו כי "הפנים" של השחקנים לא שייכים לאף ליגה אלא לשחקנים עצמם.

מה הוביל לפיצוץ ההסכם עם פיפ"א? בחודשים האחרונים היא ניסתה לשפר את התנאים של ההסכם הקיים, ולפי דיווחים בתקשורת לא הסתפקה ב-150 מיליון דולר בשנה ודרשה להכפיל את הסכום. EA, שמחויבת לעשרות הסכמים, כבר לא ראתה בפיפ"א גורם מספיק אטרקטיבי. המונדיאל, שהוא העניין העיקרי של פיפ"א, כבר לא מאוד חשוב לקהילת הגיימינג שנולדה לתוך הפופולריות של ליגת האלופות, ומעדיפה אותה על פני טורניר הנבחרות שמשוחק אחת ל-4 שנים.

המשמעות העיקרית של ביטול ההסכם עבור הגיימרים היא שבפלטפורמה הבאה של המשחק יהיה אולי הכל, אבל לא משחקי נבחרות מטורניר גביע העולם. כאמור, כמעט חסר משמעות - כמה פעמים ראיתם את מסי במדי הנבחרת בשנים האחרונות וכמה במדים של ברצלונה או פריז?

עולם הגיימינג הולך ומתרחב

הכניסה של חברות גיימינג יצרה הזדמנות כלכלית עבור גופי ספורט. זה לא רק ההצלחה של פיפ"א - ליגת הפוטבול האמריקאית (NFL) חתומה כבר שנים ארוכות עם EA Sports על זיכיון למשחק הפוטבול שלה, Madden NFL. ההסכם האחרון שנחתם בין הצדדים ב-2020 הוא לחמש שנים ומבטיח ל-NFL סכום של 1.5 מיליארד דולר, שמחולקים בין הליגה (מיליארד דולר) וארגון השחקנים (500 מיליון דולר). ליגת ה-NBA חתומה על הסכם עם חברת הגיימינג 2K להפצת המשחק NBA 2K, ובתמורה לרישיון מקבלת הליגה 1.1 מיליארד דולר ל-7 שנים.

 

באופן מוזר החוזים עם חברות הגיימינג עברו כבר מזמן את החוזים העצומים שנחתמו עם חברות החסות. למשל, המגה-חוזה של ה-NBA עם נייקי עומד על מיליארד דולר ל-8 שנים ונחשב להסכם חסות עצום ממדים, אחרי ששודרג בכמעט 250% בהשוואה להסכם הקודם עם אדידס.

בשונה מהסכמי חסות או מהסכמי טלוויזיה, שתלויים בעיקר במצב השוק ובמתחרים המעוניינים להיכנס אליו, ההבדל העיקרי בהסכמים עם חברות הגיימינג הוא הפוטנציאל. ילדים ובני נוער לא יישבו פחות מול מסכים בעידן הקרוב, והמשחקים הללו בהרבה מקרים יותר נצפים ומושכים מאשר הצפייה בדבר האמיתי.

זה כבר לא נגמר במשחק עצמו שנרכש על ידי המשתמשים. ככל שעובר הזמן EA מייצרת הכנסות גדולות יותר מממשחקים נלווים בתוך המשחק עצמו - ב-2009 גילתה החברה את הרעב של נערים להיות יותר פעילים גם בהרכבת קבוצות והוציאה לדרך את משחק ה"אולטימייט" (Ultimate Team), שמאפשר רכישה של חבילות קלפים וירטואליות שמגדילות את הסיכוי להשיג שחקנים טובים יותר. ה"אולטימייט", שהוא משחק בתוך משחק הפיפ"א או ה-NFL, כבר אחראי להכנסה שנתית של 1.62 מיליארד דולר ב-2021 ומהווה למעלה משליש מכלל ההכנסות של EA.


פיפ"א מנסה להילחם על המותג

מה יקרה הלאה? המו"מ האחרון מראה שגופי הספורט מבינים את התלות של חברות הגיימינג ברישיון, וליגות איכותיות כמו ליגת האלופות של אופ"א, הליגה האנגלית או הספרדית מחזיקות ביד קלף מנצח. כמה שווה הקלף הזה? אם פיפ"א הצליחה לסחוט מ-EA סכום של 150 מיליון דולר בעונה עבור שימוש במונדיאל שמשוחק אחת לארבע שנים, אופ"א יכולה לקחת הרבה יותר על ליגת האלופות.

גם ארגוני השחקנים, שמעוניינים לדאוג ללקוחות שלהם, הפכו להיות צד עקשן מאוד בעניין. כאמור, ב-NFL על כל שני דולר שלקחה הליגה עבור הזיכיון לקחו השחקנים דולר אחד.

מבחינת EA העתיד תלוי במיתוג מחדש. הגרסה הבאה של המשחק תצא תחת המותג EA Sports FC החל משנת 2023, אבל ההיערכות כבר החלה מזמן, כשהסתמן שהמו"מ עם פיפ"א הולך ומתפוצץ. כעת היא מבטיחה ש"המשחק הבא יכלול יותר מ-300 רישיונות, ייתן גישה ל-19,000 שחקנים, 700 קבוצות, 100 אצטדיונים ו-30 ליגות".

ג'יאני אינפנטינו, נשיא פיפ''א / צילום: חיים צח-לע''מ

פיפ"א שאיבדה בין לילה ג’קפוט של 150 מיליון דולר בשנה מתכוונת להילחם כמובן, לפחות הצהרתית. הנשיא ג’יאני אינפנטינו אמר לאחר ההודעה על ביטול ההסכם עם EA שהמותג הגדול הוא פיפ"א ולא EA ולכן, "יהיה פיפ"א 24 ופיפ"א 25". ללא שום רשיונות וכשכל הליגות חסומות בפניו לשנים קדימה, זה נראה יציאה לשדה הקרב ללא נשק.

עוד כתבות

רוני גמזו / צילום: רמי זרנגר

הממונה על שוק ההון לגמזו: מתנגד למינויך מחדש לדירקטור במגדל ביטוח

אחרי שמגדל אחזקות החליטה בספטמבר למנות את גמזו לדירקטור בחברת הביטוח למרות התנגדות הממונה, עמית גל הודיע כעת לפרופ׳ רוני גמזו כי יתנגד למינוי ● בין הסיבות: אי-הארכת כהונתו של הדירקטור אבי דותן והניסיון להכשיר את מינוי גמזו ליו"ר ● עו"ד גליה כהן, המייצגת את גמזו: "נעתור לבית המשפט על מנת לאפשר למנותו כדירקטור במגדל ביטוח"

כרטיסי אשראי. מהפכה בשוק התשלומים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

עמלה של 0.6% או עד 1,000 שקל בחודש: מה עומד מאחורי השינויים באפליקציות התשלומים?

פייבוקס וביט מציעות ריבית על עודף בחשבון, אך גם קבעו מגבלות ● בדיסקונט השיקו שירות תשלום לחנויות מסויימות ללא שימוש בכרטיס אשראי ● בקרוב צפויות להגיע ענקיות פינטק גלובליות, שיגבירו את התחרות ● אז למה בינתיים עסקים קטנים דווקא נפגעים?

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

החברה הישראלית שקיבלה אישור FDA למכשיר להערכת תפקוד המוח

מערכת ישראלית להערכת תפקוד המוח מקבלת אישור FDA ● טבע יוצאת בסדרת אתגרי חדשנות בהשקעה שנתית של עשרות מיליוני דולרים ● סטארט־אפ לעריכה גנטית מגייס 8 מיליון דולר ● בדיקת ההיריון ברוק של סליגנוסטיקס מגיעה למדפי הפארם בגרמניה ● וגם: חוקר מהדסה זוכה להכרה בינלאומית ● השבוע בביומד

הרמטכ''ל אייל זמיר / צילום: דובר צה''ל

האם האלופים שהודחו ייפגעו כלכלית?

הרמטכ"ל אייל זמיר הודיע במפתיע על שורת הדחות בצמרת הצבא, ועורר סערה ציבורית ● עם מי צריך להתייעץ לפני שמדיחים מהצבא, האם יש להדחה משמעויות פרקטיות ועד כמה מדובר בצעד תקדימי? ● המשרוקית של גלובס עושה סדר

אלי אדדי, מנכ''ל סלקום / צילום: ענבל מרמרי

חברת התקשורת שחוזרת לחלק דיבידנד - לראשונה אחרי 12 שנים

הרווח הנקי של סלקום זינק בכ-35% ברבעון, והחברה הודיעה שתחלק דיבידנד בסך 200 מיליון שקל ● הנהנית המרכזית מהדיבידנד תהיה בעלת השליטה קרן פורטיסימו

ראש ממשלת יפן סנאה טקאיצ'י / צילום: ap, Eugene Hoshiko

החוב תופח, המטבע נחלש והסחרור בכלכלה הרביעית בגודלה מחריף

כלכלת יפן חווה תקופה מורכבת: המטבע נחלש, התוצר מתכווץ והאינפלציה מתרחקת מהיעד ● בינתיים, הממשלה רק מגבירה את החששות בשווקים עם השקת תוכנית מענקים ותמריצים חדשה ● אם לא די בכך, הסכסוך מול סין מאיים להחריף עוד יותר את המשבר

דליה קורקין / צילום: נועה זני

המנכ"לית שיצרה לעצמה הון של חצי מיליארד שקל: המסע המופלא של דליה קורקין

מהחשש ל"לגור באוהל" ועד להנפקת הענק של עמל ומעבר: קורקין שהימרה בכל כספה על החברה שניהלה לפני כעשור, מכרה השבוע מניות ב-180 מיליון שקל ● ומי עוד במרוויחים מההנפקה

בורסת נאסד''ק, ניו יורק / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות חדות, בהובלת מניות הטכנולוגיה; אלפאבית זינקה במעל 6%

הנאסד"ק זינק בכ-2.7% ● ברודקום זינקה במעל 11% ● האנליסטים חלוקים באשר לכיוון אליו הולכת וול סטריט, אך התנודתיות כנראה כאן כדי להישאר ● בלומברג: מניות הקמעונאות זקוקות לנס כדי להציל את 2025 הקשה • במיטב מציעים את אסיה כאלטרנטיבה לשוק האמריקאי היקר

בית אבות עמל בשרון של הרשת עמל ומעבר / צילום: עפל גרופ, ויקיפדיה

הושלמה הנפקת רשת עמל ומעבר: אלו בעלי המניות שמכרו מניות ב-1.24 מיליארד שקל

עמל ומעבר השלימה את הנפקת המניות הראשונית שלה לציבור והיא תתחיל להיסחר בקרוב בבורסה תחת השם עמל הולדינגס ● הגופים שמכרו מניות הם קרן פימי של ישי דוידי, דליה קורקין, פועלים אקויטי ומגדל ביטוח ● מי שעומדת בראש הרשת ואחראית לצמיחתה, דליה קורקין, מכרה 10 מיליון מניות תמורת 185 מיליון שקל

צילום: שיווק מחסני השוק

אחרי ויקטורי ואושר עד: האייפונים מגיעים גם למחסני השוק

קמעונאית המזון מתחילה למכור בסניף אילת מכשירי אייפון 17 במחיר מוזל ● קניון עזריאלי אילון משיק לקראת הבלאק פריידי מתחם פופ-אפ בהובלת השף מושיק רוט ● גוגל ערכה אירוע באקספו תל אביב, בהשתתפות ראש העיר ● ומי המנכ"ל החדש של גינדי גלובל? ● אירועים ומינויים

אלה תמר אדהנן / צילום: Rodolphe Felix

הרקולס ממנה את אלה תמר אדהנן למנהלת הפעילות הישראלית

אלה תמר אדהנן צפויה להקים משרד מקומי לקרן האשראי בשנה הבאה, ובינתיים מנהלת את פעילותה מניו יורק ● הרקולס פעילה בשוק האשראי הישראלי כבר כעשרים שנה - עם עסקאות הממוקדות בחברות טכנולוגיה, בהן אומריקס, קמדע, סמפריס, ארניקס וארמיס

קובי שגב, שותף בבית ההשקעות אקורד / צילום: דודי פרץ

אחרי הורדת הריבית: מנהל ההשקעות שממליץ על ההזדמנות הבאה

קובי שגב, שותף מנהל בבית ההשקעות אקורד, קלע כשהמליץ לפני שנה על מניות הבנקים, חברות ה–IT ומניות הגז והנפט ● עכשיו הוא מסביר למה הוא עובר ל"סטוק פיקינג", בעיקר בת"א 90 וה–SME 60, ומדוע הוא מעדיף בחו"ל את מדד ראסל 2000 על פני ה–S&P 500

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ת"א ננעלה בירידות; מדד הביטוח נפל ב-4%, רשתות השיווק ב-2.5%

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.1%, מדד הביטחוניות יורד בכ-3% ● בנק ישראל הוריד את הריבית, אך מסתמן כי לא צפויות הורדות נוספות בקרוב ● התאוששות מרשימה בוול סטריט לאחר ימים של ירידות: הנאסד"ק סיכם את היום הטוב ביותר שלו מאז אמצע מאי ● מניית אלפאבית זינקה במעל 6% וגררה מעלה שחקניות נוספות בתחום ה-AI

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

לאומי מוריד פעם נוספת את הריבית: הפריים יעמוד על 5.5%

הבנק הפחית את הריבית על המשכנתאות וההלוואות הצרכניות שלו ב-0.25%, לאחר שביצע צעד דומה לפני מספר חודשים

קניות בכרטיס אשראי / צילום: Shutterstock

ממתינים לבלאק פריידי: הישראלים כמעט לא התפתו השבוע למבצעים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עלייה מתונה בענפי האופנה והחשמל, ועל סטטיות בענף הסלולר

רייצ'ל ריבס, שרת האוצר של בריטניה / צילום: ap, Kin Cheung

בבריטניה בוחנים: הטלת מס חדש על כל תייר שנכנס ללונדון

בריטניה מתמודדת עם "בור" תקציבי שמוערך ב–30 מיליארד ליש"ט לפחות, ומפלגת הלייבור שבשלטון נאבקת להישאר מחויבת להבטחתה שלא להעלות מסים לציבור ● לפי הדיווחים האחרונים, שרת האוצר רייצ'ל ריבס, תנסה ליצור אוסף של צעדים שיגדילו את הכנסות המדינה ואחד מהם הוא הטלת "מס תיירים" חדש

נתב''ג / צילום: Shutterstock

התיירים מתחילים לחזור? שיא בתפוסת המלונות על ידי זרים מתחילת המלחמה

על פי הנתונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מספר לינות התיירים במלונות בישראל הכפיל את עצמו ל-347 אלף לינות בחודש, בממוצע של שלושת החודשים האחרונים, וזאת לעומת 183 אלף לינות לחודש בממוצע בשלושת החודשים הקודמים

הראל ויזל, בעלים ומנכ''ל קבוצת פוקס / צילום: כדיה לוי

שילב, מקבוצת פוקס, מגדילה אחזקות במיננה - וזה לא מקרי

שילב מגדילה את חלקה בחברת האופנה לילדים מיננה ורוכשת 23% נוספים תמורת 31.7 מיליון שקל ● הקאמרי משיק הצגה חדשה ● יוגב גרדוס זוכה במלגת בכר בבית הנשיא ● וגם: מינויים בכירים בזירת התקשורת והשיווק ● אירועים ומינויים

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נגה מלסה, לע״מ

סמוטריץ' מקדם: הכפלת הפטור ממע"מ על יבוא אישי

מי שמייבא היום מוצרים מחו"ל במחיר של עד 75 דולר, נהנה מהטבה מיוחדת: הוא לא צריך לשלם מע"מ, שעומד היום על 18% ● כעת, צפויה להתממש הצעה להגדיל את התקרה הזאת דרמטית: הכפלה שלה ל-150 דולר או אף ל-200 דולר ● עקב הפגיעה בייבואנים המגמה בעולם היא דווקא לצמצם או לבטל את הפטור

יאיר המבורגר, יו''ר קבוצת הראל ביטוח ופיננסים / צילום: גבע טלמור

הראל עקפה את התחזיות של עצמה לשנה הבאה ותעדכן יעדים "בחודשים הקרובים"

חברת הביטוח הראשונה לדווח, הראל, רשמה זינוק של 33% ברווח ל-840 מיליון שקל, עם תשואה להון של 30% ● מתחילת השנה החברה עקפה את תחזיותיה ל-2026 והיא צפויה להעלות בקרוב את היעדים