גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפסד של 150 מיליון דולר בשנה: משחק הגיימינג האייקוני עוזב את פיפ"א

חודשים של דיונים הסתיימו ללא הסכם, ו-EA Sports תמשיך לשווק את המשחק הפופולרי ללא פיפ"א ● התאחדות הכדורגל העולמית תפסיד 20% מהמחזור השנתי, בעוד שחברת הגיימינג תוותר על המונדיאל בפלטפורמת המשחק ● ברקע, עולם הגיימינג מתרחב, וגופי הספורט גוזרים קופון

FIFA / אילוסטרציה: Shutterstock
FIFA / אילוסטרציה: Shutterstock

זהו, אחרי 30 שנה משחק הגיימינג האייקוני FIFA מבית EA Sports מסיים את דרכו. גרסת "פיפ"א 23" שתצא לקראת סוף השנה תהיה האחרונה. מה יעשו הילדים, בני הנוער ובעצם כולם? הכל יימשך כרגיל, רק שענקית המשחקים EA Sports תעשה את זה ללא החיבור להתאחדות הכדורגל העולמית, אחרי חודשים ארוכים של דיונים שבהם לא הצליחו הצדדים להגיע לעמק השווה על חידוש ההסכם.

ב-1993, כאשר החליטו ב-EA לצאת עם משחק כדורגל לקראת המונדיאל בארה"ב, הם לא שיערו שהסיפור הזה יהפוך למכונת מזומנים כל כך משמעותית. פחות משלושה עשורים אחר כך, המכונה הזו הביאה את החברה למחזור שנתי של 5.6 מיליארד דולר.
הרצון להיכנס לשוק הכדורגל אילץ את EA לקבל רישיון מהתאחדות הכדורגל העולמית, פיפ"א, במסגרתה הנבחרות משחקות בגביע העולם, והשחקנים שלהן יוכלו להיות דמויות וירטואליות אמיתיות במשחק מחשב. ככל שעברו השנים הטכנולוגיה השתפרה, יותר ויותר משפחות הכניסו הביתה קונסולות סוני פלייסטיישן או Xbox, וההכנסות ממשחק הפיפ"א זינקו. ב-23 השנים האחרונות הכניסה EA ממשחק המחשב פיפ"א, על הגרסאות השונות שלו, סכום המוערך ב-20 מיליארד דולר.

20% מהמחזור השנתי של פיפ"א

גופי הספורט שהכניסו כמה דולרים מהזיכיון בהתחלה, הבינו שנפל להם לידיהם אפיק הכנסה חדש עם פוטנציאל אינסופי. בכל פעם ש-EA ביקשה לחדש את הזיכיון עם פיפ"א, הנתחים של פיפ"א הלכו וגדלו. לפי "הניו יורק טיימס", ההסכם האחרון בין הצדדים, שנחתם במאי 2013, הבטיח לפיפ"א הכנסה שנתית של 150 מיליון דולר עבור הענקת הרישיון ל-EA. אם לוקחים שנה רגילה של פיפ"א, ללא מונדיאל, הרי שהרישיון עם חברת הגיימינג שווה ל-20% מהמחזור השנתי.

כל הליגות הגדולות וארגוני השחקנים שראו את ההצלחה של פיפ"א החלו לדרוש מ-EA ומחברות גיימינג אחרות רישיונות על שימוש בדמויות של השחקנים, באצטדיונים ובמפעלים השונים. חברת הגיימינג רוצה לאפשר ללקוחות שלה משחקים וירטואליים של ליגת האלופות? אופ"א שמפעילה את ליגת האלופות דורשת כסף עבור רשיון. לפי פרסומים בתקשורת, ההסכם עם פיפ"א הוא רק אחד מעשרות הסכמים של EA עם גופי כדורגל שונים.

כך נחתמו הסכמים עם הפרמיירליג האנגלית, הבונדסליגה, ולמעשה עם כל ליגה גדולה אחרת בעולם. לצד זה, גם ארגוני שחקנים טענו כי "הפנים" של השחקנים לא שייכים לאף ליגה אלא לשחקנים עצמם.

מה הוביל לפיצוץ ההסכם עם פיפ"א? בחודשים האחרונים היא ניסתה לשפר את התנאים של ההסכם הקיים, ולפי דיווחים בתקשורת לא הסתפקה ב-150 מיליון דולר בשנה ודרשה להכפיל את הסכום. EA, שמחויבת לעשרות הסכמים, כבר לא ראתה בפיפ"א גורם מספיק אטרקטיבי. המונדיאל, שהוא העניין העיקרי של פיפ"א, כבר לא מאוד חשוב לקהילת הגיימינג שנולדה לתוך הפופולריות של ליגת האלופות, ומעדיפה אותה על פני טורניר הנבחרות שמשוחק אחת ל-4 שנים.

המשמעות העיקרית של ביטול ההסכם עבור הגיימרים היא שבפלטפורמה הבאה של המשחק יהיה אולי הכל, אבל לא משחקי נבחרות מטורניר גביע העולם. כאמור, כמעט חסר משמעות - כמה פעמים ראיתם את מסי במדי הנבחרת בשנים האחרונות וכמה במדים של ברצלונה או פריז?

עולם הגיימינג הולך ומתרחב

הכניסה של חברות גיימינג יצרה הזדמנות כלכלית עבור גופי ספורט. זה לא רק ההצלחה של פיפ"א - ליגת הפוטבול האמריקאית (NFL) חתומה כבר שנים ארוכות עם EA Sports על זיכיון למשחק הפוטבול שלה, Madden NFL. ההסכם האחרון שנחתם בין הצדדים ב-2020 הוא לחמש שנים ומבטיח ל-NFL סכום של 1.5 מיליארד דולר, שמחולקים בין הליגה (מיליארד דולר) וארגון השחקנים (500 מיליון דולר). ליגת ה-NBA חתומה על הסכם עם חברת הגיימינג 2K להפצת המשחק NBA 2K, ובתמורה לרישיון מקבלת הליגה 1.1 מיליארד דולר ל-7 שנים.

 

באופן מוזר החוזים עם חברות הגיימינג עברו כבר מזמן את החוזים העצומים שנחתמו עם חברות החסות. למשל, המגה-חוזה של ה-NBA עם נייקי עומד על מיליארד דולר ל-8 שנים ונחשב להסכם חסות עצום ממדים, אחרי ששודרג בכמעט 250% בהשוואה להסכם הקודם עם אדידס.

בשונה מהסכמי חסות או מהסכמי טלוויזיה, שתלויים בעיקר במצב השוק ובמתחרים המעוניינים להיכנס אליו, ההבדל העיקרי בהסכמים עם חברות הגיימינג הוא הפוטנציאל. ילדים ובני נוער לא יישבו פחות מול מסכים בעידן הקרוב, והמשחקים הללו בהרבה מקרים יותר נצפים ומושכים מאשר הצפייה בדבר האמיתי.

זה כבר לא נגמר במשחק עצמו שנרכש על ידי המשתמשים. ככל שעובר הזמן EA מייצרת הכנסות גדולות יותר מממשחקים נלווים בתוך המשחק עצמו - ב-2009 גילתה החברה את הרעב של נערים להיות יותר פעילים גם בהרכבת קבוצות והוציאה לדרך את משחק ה"אולטימייט" (Ultimate Team), שמאפשר רכישה של חבילות קלפים וירטואליות שמגדילות את הסיכוי להשיג שחקנים טובים יותר. ה"אולטימייט", שהוא משחק בתוך משחק הפיפ"א או ה-NFL, כבר אחראי להכנסה שנתית של 1.62 מיליארד דולר ב-2021 ומהווה למעלה משליש מכלל ההכנסות של EA.


פיפ"א מנסה להילחם על המותג

מה יקרה הלאה? המו"מ האחרון מראה שגופי הספורט מבינים את התלות של חברות הגיימינג ברישיון, וליגות איכותיות כמו ליגת האלופות של אופ"א, הליגה האנגלית או הספרדית מחזיקות ביד קלף מנצח. כמה שווה הקלף הזה? אם פיפ"א הצליחה לסחוט מ-EA סכום של 150 מיליון דולר בעונה עבור שימוש במונדיאל שמשוחק אחת לארבע שנים, אופ"א יכולה לקחת הרבה יותר על ליגת האלופות.

גם ארגוני השחקנים, שמעוניינים לדאוג ללקוחות שלהם, הפכו להיות צד עקשן מאוד בעניין. כאמור, ב-NFL על כל שני דולר שלקחה הליגה עבור הזיכיון לקחו השחקנים דולר אחד.

מבחינת EA העתיד תלוי במיתוג מחדש. הגרסה הבאה של המשחק תצא תחת המותג EA Sports FC החל משנת 2023, אבל ההיערכות כבר החלה מזמן, כשהסתמן שהמו"מ עם פיפ"א הולך ומתפוצץ. כעת היא מבטיחה ש"המשחק הבא יכלול יותר מ-300 רישיונות, ייתן גישה ל-19,000 שחקנים, 700 קבוצות, 100 אצטדיונים ו-30 ליגות".

ג'יאני אינפנטינו, נשיא פיפ''א / צילום: חיים צח-לע''מ

פיפ"א שאיבדה בין לילה ג’קפוט של 150 מיליון דולר בשנה מתכוונת להילחם כמובן, לפחות הצהרתית. הנשיא ג’יאני אינפנטינו אמר לאחר ההודעה על ביטול ההסכם עם EA שהמותג הגדול הוא פיפ"א ולא EA ולכן, "יהיה פיפ"א 24 ופיפ"א 25". ללא שום רשיונות וכשכל הליגות חסומות בפניו לשנים קדימה, זה נראה יציאה לשדה הקרב ללא נשק.

עוד כתבות

''חוברת ההתגוננות האזרחית'' שפורסמה בשבדיה בשנה שעברה כהכנה לציבור למקרה של משבר או מלחמה / צילום: ap, Mimmi Montgomery

בסקנדינביה לוקחים צעד אחורה מהשאיפה ל"חברה ללא מזומנים"

מדינות צפון אירופה, שהובילו את מהפכת התשלומים הדיגיטליים, משנות כיוון בזהירות ● הביטחון הכלכלי והחשש ממתקפות סייבר ומתרחיש של מלחמה אזורית - מחזירים את המזומן למרכז השיח ● במקביל, האיחוד האירופי מגביר רגולציה על עסקאות במזומן לצמצום הון שחור

ניהול סיכונים ובקרה פנימית / צילום: Shutterstock

ניהול סיכונים ובקרה פנימית: מה מנהלים יכולים ללמוד מאירועי 7 באוקטובר

ועדת תורג'מן חשפה כיצד הטיות קוגניטיביות עיצבו את קבלת ההחלטות לפני 7 באוקטובר ● אבל הן עלולות להפיל גם חברות עסקיות ● כך תזהו אותן ותמנעו טעויות קריטיות בארגון שלכם

חדלות פירעון / אילוסטרציה: Shutterstock

האם קיימת זכות "למכר עצמי" של דירה ממושכנת בהליך חדלות פירעון?

פסק דין שניתן לאחרונה מדגיש כי חייבים ונושים צריכים להבין שהליך חדלות פירעון משנה את מסגרת הזכויות והשליטה בנכסים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

הפעם זה יצליח? המדינה נחושה לצמצם את השימוש שלנו במזומן

טיוטת חוק ההסדרים מחזירה את הניסיון להגביל החזקה של מזומן ל־200 אלף שקל בלבד ● מאז שנת 2014 מנסה המדינה לצמצם את השימוש בשטרות כדי לפגוע בהון השחור שמזין גם את ארגוני הפשיעה, אך נבלמה שוב ושוב על ידי המפלגות החרדיות ● מה שונה הפעם, ואיזו יוזמה שנגנזה דווקא הצליחה להשאיר חותם?

ליאור סושרד בקמפיין לפרויקט UTOPIA / צילום: אייל נבו

כמה שילם ליאור סושרד על דירה בפרויקט שהוא מקדם בשדה דב?

המנטליסט רכש דירת 3 חדרים בפרויקט שאותו הוא מפרסם בשדה דב - עסקה שבוצעה בנפרד מהתקשרותו ועל פי ההערכות מיועדת להשקעה ● קרן Awz מקנדה תקים מפעל שבבים באשקלון בהשקעה מיידית של 5 מיליארד שקל ● בהאקתון השיקומי של עמותת Restart פותחו פתרונות מותאמים לעשרות פצועי ופצועות צה"ל ● וגם: בתחילת 2026 ייפתח בזכרון יעקב המלון החדש מבית רשת גורדוניה ● אירועים ומינויים

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שיירדו מחר, הדוחות שכולם מצפים להם וההשקעה החדשה של באפט

על רקע נתוני האינפלציה ביום שישי, מתגברת ההערכה שהורדת הריבית בישראל בעוד שבוע מתקרבת ● בינתיים, במהלך השבוע הקרוב, ידווחו הבנקים הגדולים ומניות רבות נוספות ● בוול סטריט, תדווח החברה הגדולה בעולם – אנבידיה ● וגם: המניה החדשה של וורן באפט, והאם אפל מתכוננת לפרישה של המנכ"ל טים קוק?

צילום: Shutterstock

מכלית נפט שינתה את מסלולה בפתאומיות, גורם אמריקאי אישר: איראן חטפה אותה

כמה סירות קטנות התקרבו לעבר המכלית סמוך למצר הורמוז - והיא שינתה את מסלולה ● מרכז הפעולות הימיות דיווח על המקרה כ"אירוע חשוד" וחברת אבטחה ימית טענה כי "נראה שמדובר בפעולה מכוונת" ● גורם אמריקאי רשמי אישר לסוכנות הידיעות AP מאוחר יותר כי איראן אחראית לחטיפתה של המכלית

וול סטריט / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה מעורבת בוול סטריט; הביטקוין ירד אל מתחת ל-95 אלף דולר

מניית גאוזי נופלת בנאסד"ק ביותר מ-30% לשפל של כל הזמנים, לאחר שהחברה דיווחה שבית המשפט המסחרי בצרפת הורה על פתיחת הליכי חדלות פירעון ● וולמארט יורדת ביותר מ-1% לאחר שמנכ"ל החברה, דאג מקמילן, הודיע ​​כי יפרוש מתפקידו ב-1 בפברואר ● הביטקוין ממשיך לרדת ● ארה"ב ודרום קוריאה פרסמו את פרטי הסכם הסחר ביניהן, הכולל השקעה קוריאנית של 350 מיליארד דולר

איך בני 80 שומרים על מוח צעיר / צילום: Shutterstock

במכון ויצמן עשו מחקר ענק על הזדקנות, והממצאים מפתיעים

פרופ' מרסל משולם מאוניברסיטת נורת'ווסטרן חקר במשך שנים אלצהיימר ואז החליט לשנות כיוון ולחקור דווקא את הסוד של הסופר־אייג'רים ● פרופ' אורי אלון ממכון ויצמן חיפש את "צוק ההזדקנות" של נשים והופתע בעצמו מהממצאים ● ופרופ' ודים גלדישב, מבית החולים של הרווארד, גילה מה קורה כשמחברים בין איברים של עכבר צעיר ועכבר זקן ● שלושה חוקרי הזדקנות מספרים לגלובס על הממצאים המטלטלים והמשמעות שלהם לעתיד, וגם עונים על השאלה איך אפשר להאט הזדקנות כבר היום

הדמיית פארק טבעון טק / הדמיה: Oilin

הפספוס של חיפה והאתגר הגדול: 6 הערות על המיזם הענק של אנבידיה בקריית טבעון

כפי שנחשף לראשונה בגלובס, אנבידיה תקים ככל הנראה את מיזם הענק שלה בצפון בקריית טבעון ● מה הסיבה שדווקא היא נבחרה, מה עומד מאחורי הפספוס הגדול של חיפה, ואיך ייראו לוחות הזמנים?

מהפכת הדירות הקטנות כבר כאן / צילום: Shutterstock

חושבים בקטן: המדינה שוקלת לאשר לראשונה דירות של 25 מ"ר

הורגלנו לחשוב ש"בית אמיתי" חייב להיות גדול, אבל לכוחות השוק יש בכך יד ● עכשיו סוף סוף מתחילים לשבור את המיתוס: ב-2024 התחלות הבנייה של דירות 2 חדרים היו בשיא של כל הזמנים

אדמירל (במיל') גארי ראפהד / צילום: נעמה קליין

"זה לא הזמן לנוח": האדמירל האמריקאי שמפציר בישראל להתכונן לעימות הבא מול איראן

אדמירל (מיל') גארי ראפהד, מפקד צי ארה"ב לשעבר, מזהיר כי האיום הימי של איראן ושלוחותיה רחוק מלהסתיים ● בראיון לגלובס הוא מדבר על הכישלון מול החות'ים, על הלייזר שצפוי לשנות את מאזן ההגנה ועל עתיד שיתוף הפעולה הביטחוני עם ישראל ● ויש לו אזהרה: "דווקא עכשיו, כשהרובים שותקים, זה לא הזמן לנוח"

סבסוד משכנתאות הוא ''הנזק לתדמיתנו ומעמדנו'' / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל מגיב בחריפות על ההצעה לסבסוד משכנתאות: "הנזק לתדמיתנו ומעמדנו – עצום"

הערב מעלה יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' אבי שמחון, הצעה לסבסד את תשלומי המשכנתאות לציבור ולממן את המהלך שעלותו כ-3 מיליארד שקלים באמצעות היטל על רווחי הבנקים ● בנק ישראל: "ההצעה נטולת כל הגיון כלכלי"

חיילי צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

ארון החטוף החלל הועבר לישראל

ישראל רוצה לגבש הסכם סיוע ביטחוני חדש וארוך טווח עם ארה"ב ● זעזוע בעולם מאלימות המתנחלים - והביקורת החריפה על אוזלת-היד של הרשויות ● דיווחים פלסטיניים: תקיפות מהאוויר בעיר עזה, כוחות צה"ל פתחו באש בח'אן יונס ● דיווח מלבנון: מטוסי חיל האוויר של צה"ל הפציצו בעיירה עייתרון ● עדכונים שוטפים

זאב הבלהות / צילום: Shutterstock

תחזיקו חזק: מה יקרה כשזאב הבלהות יחזור ליער

השבת זאב הבלהות או ציפור הדודו האייקונית לחיים אומנם מסעירה את הדמיון, אבל מהלך כזה משנה את כל התמונה ביחס לטורפים ולתחרות על משאבים ● איך עושים את זה בצורה שלא תפגע בטבע, והאם ההישג הזה רצוי בכלל?

גלולת הקסם של כוכבי הוליווד / צילום: PA - Jordan Strauss, Evan Agostini, Jordan Strauss

הגלולה שמשגעת את אמריקה, הרופאים שידם קלה על ההדק - והביקורת

היא פותחה כדי להפחית לחץ דם וקצב לב אבל בשנים האחרונות הפכה פרופרנולול לתרופת ההרגעה שהסלבס לא זזים בלעדיה - על השטיח האדום, לפני הופעות וגם בדייטים וחתונות ● אפילו הרופאים כבר לא מהססים, עם זינוק של 28% במספר המרשמים, למרות שב-FDA התכוונו למשהו אחר לגמרי

בית המשפט העליון / צילום: אוריה תדמור

בג"ץ הוציא צו על תנאי נגד החוק להגבלת התקציב של לשכת עורכי הדין

השופטים הקפיאו את יישום החוק שדרש מהלשכה לקצץ מיידית כ-20% מדמי החבר ל-2025 ואסר עליה לממן את פעילותה הציבורית באמצעות דמי החבר ● בג"ץ שוקל גם להורות על דחיית כניסתו של החוק לתוקף עד אחרי הבחירות הבאות ללשכת עוה"ד, הצפויות ב-2027

סל התרופות / צילום: Shutterstock, Quality Stock Arts

באין שר בריאות, הרכב ועדת סל הבריאות יעלה להצעת מחליטים בממשלה

ההרכב דומה לזה שדן בסל של 2025 ● הועדה צפויה להשלים את עבודתה בתחילת 2026 ● בין התרופות שיבחנו על ידי ועדת הסל השנה נמצאות תרופות לטיפול בסכיזופרניה, אלצהיימר, בסוכרת וכתמיד תרופות לטיפול בסרטן, תרופות לדלקות עור ומעי וחיסונים רבים לצד רבות נוספות

ההפגנה בכיכר הבימה בתל אביב, הערב (ש') / צילום: פאולינה פטימר

לפני הדיון בממשלה: המונים בדרישה לוועדת חקירה ממלכתית

ההפגנה מתקיימת בהובלת "מועצת אוקטובר - ארגון משפחות שכולות ופעילים שמובילים את המאבק להקמת הוועדה - ובמהלכה ינאמו, בין היתר, המפכ"ל לשעבר רוני אלשיך ● לקראת פגישתו בשבוע הבא עם יורש העצר הסעודי, טראמפ אמר לכתבים: "אני מקווה שהסעודים יצטרפו בקרוב להסכמי אברהם" ● עדכונים שוטפים

חיפה מובילה במספר עסקאות הנדל''ן שבוצעו בה ברבעון האחרון / צילום: Shutterstock

מהפך: העיר שמובילה במכירת הדירות, והזינוק של תל אביב

ברבעון השלישי של השנה העיר חיפה קפצה למקום הראשון במספר עסקאות הנדל"ן שבוצעו בה, לאחר שנמכרו בה פי 3 יותר דירות מאשר הרבעון הקודם ● תל אביב הגיעה למקום השני לאחר שרשמה זינוק של 38% במספר העסקאות שבוצעו בה ברבעון הנוכחי