גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפסד של 150 מיליון דולר בשנה: משחק הגיימינג האייקוני עוזב את פיפ"א

חודשים של דיונים הסתיימו ללא הסכם, ו-EA Sports תמשיך לשווק את המשחק הפופולרי ללא פיפ"א ● התאחדות הכדורגל העולמית תפסיד 20% מהמחזור השנתי, בעוד שחברת הגיימינג תוותר על המונדיאל בפלטפורמת המשחק ● ברקע, עולם הגיימינג מתרחב, וגופי הספורט גוזרים קופון

FIFA / אילוסטרציה: Shutterstock
FIFA / אילוסטרציה: Shutterstock

זהו, אחרי 30 שנה משחק הגיימינג האייקוני FIFA מבית EA Sports מסיים את דרכו. גרסת "פיפ"א 23" שתצא לקראת סוף השנה תהיה האחרונה. מה יעשו הילדים, בני הנוער ובעצם כולם? הכל יימשך כרגיל, רק שענקית המשחקים EA Sports תעשה את זה ללא החיבור להתאחדות הכדורגל העולמית, אחרי חודשים ארוכים של דיונים שבהם לא הצליחו הצדדים להגיע לעמק השווה על חידוש ההסכם.

ב-1993, כאשר החליטו ב-EA לצאת עם משחק כדורגל לקראת המונדיאל בארה"ב, הם לא שיערו שהסיפור הזה יהפוך למכונת מזומנים כל כך משמעותית. פחות משלושה עשורים אחר כך, המכונה הזו הביאה את החברה למחזור שנתי של 5.6 מיליארד דולר.
הרצון להיכנס לשוק הכדורגל אילץ את EA לקבל רישיון מהתאחדות הכדורגל העולמית, פיפ"א, במסגרתה הנבחרות משחקות בגביע העולם, והשחקנים שלהן יוכלו להיות דמויות וירטואליות אמיתיות במשחק מחשב. ככל שעברו השנים הטכנולוגיה השתפרה, יותר ויותר משפחות הכניסו הביתה קונסולות סוני פלייסטיישן או Xbox, וההכנסות ממשחק הפיפ"א זינקו. ב-23 השנים האחרונות הכניסה EA ממשחק המחשב פיפ"א, על הגרסאות השונות שלו, סכום המוערך ב-20 מיליארד דולר.

20% מהמחזור השנתי של פיפ"א

גופי הספורט שהכניסו כמה דולרים מהזיכיון בהתחלה, הבינו שנפל להם לידיהם אפיק הכנסה חדש עם פוטנציאל אינסופי. בכל פעם ש-EA ביקשה לחדש את הזיכיון עם פיפ"א, הנתחים של פיפ"א הלכו וגדלו. לפי "הניו יורק טיימס", ההסכם האחרון בין הצדדים, שנחתם במאי 2013, הבטיח לפיפ"א הכנסה שנתית של 150 מיליון דולר עבור הענקת הרישיון ל-EA. אם לוקחים שנה רגילה של פיפ"א, ללא מונדיאל, הרי שהרישיון עם חברת הגיימינג שווה ל-20% מהמחזור השנתי.

כל הליגות הגדולות וארגוני השחקנים שראו את ההצלחה של פיפ"א החלו לדרוש מ-EA ומחברות גיימינג אחרות רישיונות על שימוש בדמויות של השחקנים, באצטדיונים ובמפעלים השונים. חברת הגיימינג רוצה לאפשר ללקוחות שלה משחקים וירטואליים של ליגת האלופות? אופ"א שמפעילה את ליגת האלופות דורשת כסף עבור רשיון. לפי פרסומים בתקשורת, ההסכם עם פיפ"א הוא רק אחד מעשרות הסכמים של EA עם גופי כדורגל שונים.

כך נחתמו הסכמים עם הפרמיירליג האנגלית, הבונדסליגה, ולמעשה עם כל ליגה גדולה אחרת בעולם. לצד זה, גם ארגוני שחקנים טענו כי "הפנים" של השחקנים לא שייכים לאף ליגה אלא לשחקנים עצמם.

מה הוביל לפיצוץ ההסכם עם פיפ"א? בחודשים האחרונים היא ניסתה לשפר את התנאים של ההסכם הקיים, ולפי דיווחים בתקשורת לא הסתפקה ב-150 מיליון דולר בשנה ודרשה להכפיל את הסכום. EA, שמחויבת לעשרות הסכמים, כבר לא ראתה בפיפ"א גורם מספיק אטרקטיבי. המונדיאל, שהוא העניין העיקרי של פיפ"א, כבר לא מאוד חשוב לקהילת הגיימינג שנולדה לתוך הפופולריות של ליגת האלופות, ומעדיפה אותה על פני טורניר הנבחרות שמשוחק אחת ל-4 שנים.

המשמעות העיקרית של ביטול ההסכם עבור הגיימרים היא שבפלטפורמה הבאה של המשחק יהיה אולי הכל, אבל לא משחקי נבחרות מטורניר גביע העולם. כאמור, כמעט חסר משמעות - כמה פעמים ראיתם את מסי במדי הנבחרת בשנים האחרונות וכמה במדים של ברצלונה או פריז?

עולם הגיימינג הולך ומתרחב

הכניסה של חברות גיימינג יצרה הזדמנות כלכלית עבור גופי ספורט. זה לא רק ההצלחה של פיפ"א - ליגת הפוטבול האמריקאית (NFL) חתומה כבר שנים ארוכות עם EA Sports על זיכיון למשחק הפוטבול שלה, Madden NFL. ההסכם האחרון שנחתם בין הצדדים ב-2020 הוא לחמש שנים ומבטיח ל-NFL סכום של 1.5 מיליארד דולר, שמחולקים בין הליגה (מיליארד דולר) וארגון השחקנים (500 מיליון דולר). ליגת ה-NBA חתומה על הסכם עם חברת הגיימינג 2K להפצת המשחק NBA 2K, ובתמורה לרישיון מקבלת הליגה 1.1 מיליארד דולר ל-7 שנים.

 

באופן מוזר החוזים עם חברות הגיימינג עברו כבר מזמן את החוזים העצומים שנחתמו עם חברות החסות. למשל, המגה-חוזה של ה-NBA עם נייקי עומד על מיליארד דולר ל-8 שנים ונחשב להסכם חסות עצום ממדים, אחרי ששודרג בכמעט 250% בהשוואה להסכם הקודם עם אדידס.

בשונה מהסכמי חסות או מהסכמי טלוויזיה, שתלויים בעיקר במצב השוק ובמתחרים המעוניינים להיכנס אליו, ההבדל העיקרי בהסכמים עם חברות הגיימינג הוא הפוטנציאל. ילדים ובני נוער לא יישבו פחות מול מסכים בעידן הקרוב, והמשחקים הללו בהרבה מקרים יותר נצפים ומושכים מאשר הצפייה בדבר האמיתי.

זה כבר לא נגמר במשחק עצמו שנרכש על ידי המשתמשים. ככל שעובר הזמן EA מייצרת הכנסות גדולות יותר מממשחקים נלווים בתוך המשחק עצמו - ב-2009 גילתה החברה את הרעב של נערים להיות יותר פעילים גם בהרכבת קבוצות והוציאה לדרך את משחק ה"אולטימייט" (Ultimate Team), שמאפשר רכישה של חבילות קלפים וירטואליות שמגדילות את הסיכוי להשיג שחקנים טובים יותר. ה"אולטימייט", שהוא משחק בתוך משחק הפיפ"א או ה-NFL, כבר אחראי להכנסה שנתית של 1.62 מיליארד דולר ב-2021 ומהווה למעלה משליש מכלל ההכנסות של EA.


פיפ"א מנסה להילחם על המותג

מה יקרה הלאה? המו"מ האחרון מראה שגופי הספורט מבינים את התלות של חברות הגיימינג ברישיון, וליגות איכותיות כמו ליגת האלופות של אופ"א, הליגה האנגלית או הספרדית מחזיקות ביד קלף מנצח. כמה שווה הקלף הזה? אם פיפ"א הצליחה לסחוט מ-EA סכום של 150 מיליון דולר בעונה עבור שימוש במונדיאל שמשוחק אחת לארבע שנים, אופ"א יכולה לקחת הרבה יותר על ליגת האלופות.

גם ארגוני השחקנים, שמעוניינים לדאוג ללקוחות שלהם, הפכו להיות צד עקשן מאוד בעניין. כאמור, ב-NFL על כל שני דולר שלקחה הליגה עבור הזיכיון לקחו השחקנים דולר אחד.

מבחינת EA העתיד תלוי במיתוג מחדש. הגרסה הבאה של המשחק תצא תחת המותג EA Sports FC החל משנת 2023, אבל ההיערכות כבר החלה מזמן, כשהסתמן שהמו"מ עם פיפ"א הולך ומתפוצץ. כעת היא מבטיחה ש"המשחק הבא יכלול יותר מ-300 רישיונות, ייתן גישה ל-19,000 שחקנים, 700 קבוצות, 100 אצטדיונים ו-30 ליגות".

ג'יאני אינפנטינו, נשיא פיפ''א / צילום: חיים צח-לע''מ

פיפ"א שאיבדה בין לילה ג’קפוט של 150 מיליון דולר בשנה מתכוונת להילחם כמובן, לפחות הצהרתית. הנשיא ג’יאני אינפנטינו אמר לאחר ההודעה על ביטול ההסכם עם EA שהמותג הגדול הוא פיפ"א ולא EA ולכן, "יהיה פיפ"א 24 ופיפ"א 25". ללא שום רשיונות וכשכל הליגות חסומות בפניו לשנים קדימה, זה נראה יציאה לשדה הקרב ללא נשק.

עוד כתבות

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

השתיקה החריגה בחמאס, וההצעה שלפי ההערכה ישראל הסכימה לה

באופן יוצא דופן, בארגון הטרור טרם הגיבו ● אלה פרטי "מתווה וויטקוף המשופר" ● טראמפ מזהיר: "מקווה שיקבלו את ההסכם" ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

רגע לפני הקיצוץ: שכר אנשי הקבע והשוטרים נשאר ללא פגיעה - לעת עתה

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן: הודו רוצה לרכוש טילים מהתע"א

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה חיובית בת"א; אאורה מטפסת בכ-3%, מניית הבורסה נופלת בכ-5%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל ממשיך להפגין חוסן מול המטבעות הזרים ● הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד