גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ג'ו ביידן באסיה: הנשיא הולך לאיבוד ומחפש כיוון

הוא תמיד רצה "לפנות לאסיה". פוטין התערב בתוכניותיו. אבל עכשיו ביידן באסיה, מנסה לחזק מערך אנטי־סיני ● באירופה, ארדואן משבש את תוכניותיו להגנת המערב. בבית, הסקרים מראים שהקרקע נשמטת מתחת לרגליו

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן  ונשיא קוריאה הדרומית,  יון סוק-יאול בסיאול, שבת / צילום: Associated Press, Evan Vucci
נשיא ארה''ב ג'ו ביידן ונשיא קוריאה הדרומית, יון סוק-יאול בסיאול, שבת / צילום: Associated Press, Evan Vucci

ג'ו ביידן בצרות צרורות. יום אחד לאחר שיצא למסע דיפלומטי חשוב במזרח אסיה, סקר דעת קהל חדש הזכיר לו מה עגום מעמדו הפוליטי מבית. הקרקע נשמטת מתחת לרגליו.

הסקר, של AP ומכון NORC, מעמיד את שיעור הפופולריות של ביידן על 39%, הנמוך ביותר של נשיאותו בת 16 החודשים. רק שניים מכל עשרה חושבים שארה"ב "מתנהלת בכיוון הנכון" (שאלה קלאסית שסוקרים אוהבים להציג, כדי לפענח את מצב הרוח הלאומי). אפילו במפלגתו, רק שליש חושבים שהכיוון נכון, ירידה מסחררת מן החודש שעבר (49%). האמון במדיניותו הכלכלית פחת ל־18%. רק 38% סומכים את ידיהם על מדיניות ההגירה שלו (זאת אומרת, הכנסה "זמנית" של מאות אלפי מהגרים לא חוקיים ממקסיקו וממרכז אמריקה).

התרסקות התמיכה בענייני פנים וכלכלה משפיעה בהכרח על התמיכה במדיניות החוץ. לפי הסקר הזה, 54% אינם סומכים את ידיהם על מדיניותו כלפי רוסיה, אם כי 60% "בוטחים מאוד" או "בוטחים במידת מה" בהתנהלותו באוקראינה. 39%, זאת אומרת כמעט כל הרפובליקאים, "כלל אינם בוטחים" בהתנהלותו.

מסך כל המספרים האלה עולה מסר פשוט למדי: אין לנשיא ביידן בסיס איתן של תמיכה ציבורית. הוא אינו מיטיב להסביר לאמריקאים מה הוא עושה, מה הוא רוצה, למה הוא מקווה, ומה יהיה. רעות ומדאיגות הן החדשות היומיות מן המרכול, מתחנת הדלק ומן הבורסה.

ערב צאתו לאסיה, הנשיא חתם על חבילת סיוע ענקית לאוקראינה, 40 מיליארד דולר. בו ביום, הרוסים השלימו את כיבוש העיר מאריופול. מאות חיילים אוקראיניים נשבו. המתקפה הרוסית בחבל דונבאס מתפשטת ומתחזקת.

רוב האמריקאים תומכים באוקראינה, וזה כולל גם את הרפובליקאים. אבל הנכונות לעמוד לצידה מושפעת ממידת התמיכה בנשיא, והתמיכה בנשיא מושפעת מכלכלה. קשר מפורש או משתמע בין אוקראינה למשבר הכלכלי יקטין את החשק של האמריקאים להוסיף ולעזור לאוקראינים.

לבלום את סין, זו המשימה

במרוצת השנים, מאז שנשיאים אמריקאים התחילו לנסוע לחו"ל באופן סדיר (רק מאמצע המאה שעברה), הם נטו לפנות למדיניות חוץ בזמן משבר פנימיים. ניקסון נסע לקהיר ולירושלים ב־1974 כאשר ניסה להימלט מן המשבר הסופני של נשיאותו. קלינטון שיקע את עצמו בניסיון ליישב סכסוכים בארצות רחוקות. בוש האב מצא את עצמו בטוקיו ב־1991, בשיאו של מיתון חריף, שהרס את נשיאותו שנה אחת אחר כך. אכן, הזיכרון הזה הוא הפחות נעים בשביל ביידן, שהגיע אתמול (א') ליפן.

אבל את המסע הזה אי אפשר לתאר כניסיון להסיח את הדעת. אם בכלל, המסע מתרחש באיחור. אסיה עמדה להיות הנושא העיקרי על סדר היום הבינלאומי של ביידן. ממש כמו ברק אובמה, גם הוא הבטיח להעביר את כובד המשקל של מדיניות החוץ והביטחון האמריקאית הרחק מזרחה, אל ים סין ואל האוקיאנוס השקט שמעבר לו. בלימת סין הוכרזה המשימה העיקרית עוד לפני עשר שנים ויותר.

את תשומת הלב חוזרת ומסיחה מזרח אירופה, הלוא היא שדה הקרב הישן של המלחמה הקרה. לא זו בלבד שארה"ב מזרימה עשרות מיליארדי דולרים כדי לעזור לאוקראינה המותקפת ולאושש את בעלות בריתה, אלא שהיא גם מחזקת את חיל המצב הקבוע שלה באירופה. הוא עומד עכשיו על 100,000. הסכנות באירופה הן מוחשיות ומיידיות.

אבל הסכנות באסיה הן מוחשיות ומיידיות לא פחות. הפגנות השרירים של צפון קוריאה הן מקור הדאגה המיידי. אבל שום דבר אינו משתווה לחששות ארוכי־הטווח מפני כוונות סין ומעשיה. במרכז מסעו של ביידן עומדת פגישה מתוכננת של מנהיגי "הרביעייה", ארה"ב, הודו, יפן ואוסטרליה. המועדון הפוליטי הזה נוסד לפני 18 שנה, אבל התחזק מאוד בשנתיים האחרונות.

ב־2020, הרביעייה ערכה את התמרון הצבאי המשותף הראשון. עצם קיומה מעצבן את סין, המאשימה את חברות הרביעייה ב"מנטאליות של מלחמה קרה". באותה השעה היא עצמה ממשיכה את מאמציה להשתלט על מלוא מימיו של ים סין, אגב התעלמות מדאגותיהן של הארצות האחרות השוכנות לחופיו; והיא מוסיפה לצחצח חרבות לעומת טייוואן.

זנחה את החמאה לטובת התותחים

ברק אובמה קיווה להשתית מערך אנטי־סיני באוקיאנוס השקט על שיתוף פעולה כלכלי הדוק. לא עלה יפה ניסיונו לכונן אזור סחר חופשי של ארצות משני עברי האוקיאנוס. הסיבה הייתה פוליטיקה פנים־אמריקאית, ללמדך שמדיניות החוץ תמיד מתחילה בבית, ולעתים קרובות גם עולה על שרטון ומסתיימת שם.

הזנחת הפן הכלכלי הזיקה למאמצי ארה"ב. וושינגטון הואשמה שהיא זונחת את החמאה לטובת התותחים. עכשיו הנשיא מנסה לגבש נוסחה חליפית, שארה"ב מכנה "המסגרת האינדו־פאסיפית", זאת אומרת האוקיאנוס ההודי והאוקיאנוס השקט. היא אינה מעוררת התרגשות מפני שנעדר ממנה המרכיב החשוב ביותר של הסכמי סחר בינאומיים: כניסה אל שווקים באמצעות הפחתת מכסים. מה אם כן יהיה בה? למשל הסכמים על סטנדרטים של מסחר דיגיטלי.

אבל אין ספק שבמרכז עומדים הגנרלים, לא מנהלי הסחר. צילום מחודש מארס מראה שלושה גנרלים אמריקאים בכירים צופים בעניין במסכים בבסיס של לווייני ביון, באזור נידח של אוסטרליה, המשמש למעקב אחרי מעשיה של סין בים סין הדרומי. אוסטרליה היא חוליה חיונית לחלוטין בבלימת סין, אם כי בדיוק השבוע יורדת בה ממשלת ימין ועולה ממשלת שמאל. סביר להניח שלא תשתנה מדיניותה. לסין אין בריתות מסובכות ורבות־חברים, ולאיש אין זכות וטו על החלטותיה. מה שלא כן ארה"ב.

ארדואן מתחנן לתשומת לב

ביידן אנוס להתמודד עם וטו טורקי אפשרי על הצטרפות שוודיה ופינלנד לנאט"ו. ברור למדי שטאיפ ארדואן, כיאה לטאיפ ארדואן, מתחנן לתשומת לב. בעוד פחות משנה יהיו בחירות בטורקיה, והסקרים חוזים לו תבוסה ניצחת. הרושם שהוא מגן על האינטרס הלאומי מול מעצמות המערב השנואות, תמיד עזר לו, עוד מזמן מריבותיו הפומביות עם ישראל, עם מערב אירופה ועם ממשל טראמפ בארה"ב.

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, החודש / צילום: Associated Press, Burhan Ozbilici

אבל וטו על הרחבת נאט"ו, בנקודה קריטית לחלוטין להגנת המערב, הוא יותר ממחווה רעשנית של גאווה לאומית ושל מאצ'ו. כאן עומד על הפרק בטחונה הקולקטיבי של יבשת אירופה.

ביידן מהלך על בהונותיו, מפני שאין לו כל עניין בהתנגשות חזיתית עם טורקיה. אבל השאלה היא באיזו מידה ארדואן מוכן לחבל בנאט"ו. הוא אמנם חזר והפגין חוסר לויאליות, בייחוד כאשר עשה עסקאות נשק יקרות עם רוסיה. אבל הוא עצמו תבע עמדה מערבית תקיפה כלפי רוסיה עוד ב־2014, כאשר כבשה וסיפחה את חצי האי קרים.

הבעיה היא שטורקיה אינה שותפת פוליטית, או רגשית, לחזית מערבית נגד רוסיה. הטורקים נוטים להקל ראש בעוצמה הקיבוצית של המערב. שר הפנים רב ההשפעה, סוליימן סויילו, הכריז באחרונה, כי "האו"ם, נאט"ו והמוסדות הגלובליים פושטים את הרגל".

ארדואן הוא כבר אבן ריחיים על צוואר נאט"ו, לא מהיום. אבל עניין אחר הוא אם יהפוך לסוס טרויאני. יהיה מעניין לראות אם הוא יכריח את המערב לבחור בין טורקיה לפינלנד ולשוודיה.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו