גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בניינים עומדים ריקים חודשים": למה הקבלנים מפחדים כל כך מחברת החשמל

קבלנים שבונים במחוז תל אביב מתלוננים על התנהלות קשה מול אחד הגורמים המרכזיים בשלב קבלת טופס אכלוס - חברת החשמל • העיכובים מגדילים את העלויות לקבלנים, ומאלצים את הדיירים לחפש מקום מגורים זמני • חברת החשמל: "ההזמנות מבוצעות לפי אמות המידה שקבעה רשות החשמל"

בנין חברת חשמל ת''א / צילום: איל יצהר
בנין חברת חשמל ת''א / צילום: איל יצהר

"ההתנהלות מול חברת החשמל בלתי אפשרית - היא לא הייתה קיימת כמעט בזמן הקורונה, והיום בלתי נסבלת. אין לוחות זמנים, ושום דבר לא ידוע מראש", אומר עמית גוטליב, יו"ר ועדת התחדשות עירונית בארגון הקבלנים והבונים מחוז תל אביב והמרכז וסמנכ"ל החברה הקבלנית גוטליב אחריות ובנייה.

"בכל פרויקט התחדשות עירונית במחוז תל אביב ישנה חובה להטמין את קו המתח הגבוה סביב הבניין, כחלק מהדרישות לקבלת טופס 4. זאת עבודה שמבצעת חברת החשמל, ומצריכה ממנה הרבה תיאומים - וזה פשוט לא קורה. יכול לקרות מצב שבו קבלן משלם על העבודה הזאת שלוש שנים מראש, וגם כאשר הוא מסיים את הבנייה, היא לא מבוצעת. אני אישית עובר את זה בכל פרויקט - ברובעים 3 ו־4 בתל אביב, ברמת גן ועוד, מקפיד לשלם על כך מראש, תמיד, אבל יודע שזה לא יעזור".

● בנק ישראל מוטרד ממדיניות האשראי של הבנקים וחושף את ההקלות שהם מעניקים ליזמים
● מתחת לאף של מקבלי ההחלטות: מחירי השכירות בעלייה חדה, וזו העיר המובילה

בילי רובין, בעלת חברת הבנייה B.R מספרת: "ברמת גן מסרתי רק עכשיו בניין שעמד מוכן כבר כמה חודשים. התחייבנו למסירת הדירות בפברואר, ולא קיבלנו טופס 4 עד לאחרונה. בתל אביב יש לי היתר משולם - אבל את היתר ההריסה אקבל בנפרד, נושא הסדרי התנועה מטופל בנפרד, וכך קורה שרק בעוד ארבעה חודשים לפחות אתחיל לעבוד. יש לי מאות דירות תקועות, רק בגלל דברים כאלה. הבירוקרטיה איומה, ואין כוח אדם מספק בשום מקום".

בסקר שערכה חברת הייעוץ KAMIR בקרב כ־2,000 קבלנים מכל רחבי הארץ טענו 35% מהם כי העבודה מול חברת החשמל "קשה עד בלתי אפשרית".

ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ אומר כי "לצערנו, חברת החשמל היא אחד הגורמים המעכבים ביותר את אכלוס הדירות. במציאות של היום, שבה השוק צמא לכל דירה והמחירים עולים, ישנם מצבים שבהם בניינים עומדים ריקים במשך חודשים, לאחר שהקבלן כבר סיים את בנייתם, בגלל שחברת החשמל לא מחברת אותם.

"הבעיה נוצרת מכיוון שחיבור הדירות לחשמל תלוי בכמה גורמים - אישורי רשויות מקומיות, גורמי תשתית ותקשורת שונים, גורמים שאין להם מוטיבציה לבצע את תפקידם במהירות, ואף אחד מהם לא מחויב לעמוד בזמנים ולבצע את העבודה בזמן מספק".

העבודה מול חברת החשמל: כיצד זה מתנהל בפועל?
"על מנת לקבל את אישור חברת החשמל נדרשות כמה פעולות חשובות, בשני שלבים", מסביר יגאל צ'ודנר, מנכ"ל חברת נתיבי הקמה המתמחה בניהול הליכי רישוי וסטטוטוריקה. "פעולות מקדמיות כמו אישור סיום הבנייה, לצד בדיקות תקינוּת של כל המערכות הדורשות חיבור לחשמל.

"משך הזמן לפעולות אלה תלוי בין היתר בשאלה אם הבנייה נעשתה בדיוק לפי ההיתרים, ואם לא השתנו דברים בדרך. כאשר אין קווי חשמל מוכנים או תשתית ראויה באזור המבנה עצמו, חברת החשמל נדרשת לבצע תכנון חשמל במיוחד עבור אותו פרויקט, ואז התהליך הרבה יותר ארוך. במקרים אלה היזם תלוי למעשה בתוכנית העבודה הקשיחה של חברת החשמל.

"יש לציין כי בעבר ניתן היה לקבל טופס 4 לחיבור חשמל ולאחריו, בתוך שנה, תעודת גמר, אך כיום שני השלבים הללו אוחדו ונדרש לעמוד בכל הדרישות במקביל".

החשש: חשיפת הסיפור תגרור עיכוב נוסף

אחד הדברים שהתגלו בזמן השיחות עם הקבלנים הוא החשש של רבים מהם להיחשף, מפחד להתנכלות ולעיכובים נוספים. "ברגע שיבינו שיש כתבה שמדברת על בניין ספציפי, הם יחפשו את כל הסיבות למה אני, הקבלן של הפרויקט, לא בסדר", משתף ס', קבלן הפועל בגבעתיים, ברמת גן ובערים נוספות במרכז. "בסוף אני יושב מול מנהל עבודה בחברת החשמל, וכשהכתבה מגיעה לאחד ה'קודקודים', הוא מברר למה התרחש העיכוב ומה קרה - ואותו מנהל עבודה מקבל על הראש. הוא ירצה להגן על עצמו ולכן ימצא 1,000 סיבות למה הקבלן אשם, ולכן יעכב את הפרויקט בעוד שנתיים.

"גם תביעה נגד חברת חשמל לא תעבוד, מאותה סיבה: אם תתבע, השם שלך יתנוסס כתובע, וזה ילווה אותך לפרויקט הבא. זה לא שיש עוד 10 חברות חשמל שאני יכול לבחור עם מי מהן לעבוד".

הקבלן ע', שפועל גם הוא במחוז תל אביב וביקש שלא להזדהות, מספר: "העבודה עם חברת החשמל בגוש דן זו קטסטרופה. זה נכון לכל הפרויקטים שלי - וזה הולך ומחמיר. אני חווה עיכובים של חודשים וגם שנים, והדרך היחידה שלי להתמודד עם זה היא תביעות. אני משלם מאות אלפי שקלים לעורכי דין, וגם זה מזרז את ההליכים רק במעט.

"ברמת גן יש לי פרויקט שבו היה קו מתח מול הבניין. נדרשה בו הטמנה, ושילמנו על העבודות שלוש שנים מראש. אמרו לנו שיטופל בתוך חודשים - אז יצאנו לעבודות, התחלנו לבנות, ומאותו רגע אנחנו מחויבים לדיירים ולא יכולים לעצור, מה גם שיש ליווי בנקאי ואי אפשר פשוט להפסיק את העבודות.

"בפועל האישורים התעכבו במשך שנה. לא יכולנו לעבוד עם מנוף, אז גייסנו עוד עובדים, שהרימו חומרים בידיים, לגובה של תשע קומות. עבדנו מעל לקו המתח הגבוה, כי לא הייתה לנו ברירה, דבר שמהווה סיכון עצום. בסופו של דבר הטמינו את קו המתח הגבוה רק לאחר יותר מארבע שנים, למרות ששילמנו ברגע שנדרשנו".

הקבלן ס' מספר גם הוא על השתלשלות אירועים דומה בעבודה השוטפת מול חברת החשמל: "אני משלם על העבודות להטמנת קו המתח הגבוה מאות אלפי שקלים, אבל בסדר - בולעים את זה. באחד הפרויקטים שלי קיבלנו חשבון מקדמה לפני שלוש שנים. שילמנו ולא התווכחנו, ולאורך כל שלוש השנים עברנו תיאומים, אישורים וכדומה, והסיפור לא נגמר. היום הבניין בשלבי בנייה סופיים, ואין סאגה שלא עברנו מול חברת החשמל והעירייה.

"כשקיבלתי את החשבון הסופי, תאריך ביצוע העבודות היה מאי, כלומר החודש - ובשטח שום דבר עוד לא קרה. העניין הוא שכאשר חברת החשמל אומרת שקיבלה את כל האישורים, היא זקוקה לעוד חמישה חודשים כדי להתארגן לעבודה. גם את תאורת הרחוב הזמנית, שהיא התנאי לפירוק אותו כבל חשמל שמיועד להטמנה, עוד לא ביצעו - ואם לא מפרקים את הכבל, אני לא יכול לקבל אישור של כיבוי אש, ואין לי רחבת כיבוי אש.

"בשורה התחתונה, אכלוס הבניין הזה, עם 14 דירות, יידחה בחצי שנה לפחות. אני מפעיל אפילו דיירים שילחצו - וכלום. כמעט בכל פרויקט היה לי אותו סיפור".

"אצלנו היה עיכוב של חצי שנה באכלוס", מספר ג', דייר שנכנס לפני חודשים אחדים לדירה חדשה בתל אביב. "בינתיים מחפשים פתרונות: היינו בסבלט אחד, ואז עברנו להורים שלי, ומשם לסבלט שני, ולדירה של דוד שלי, שהיה בחו"ל. בכל פעם חשבנו שזה אוטוטו נגמר, אז לא חיפשנו דירה קבועה. לי אין ילדים בגיל בית ספר, אבל שכנים עם ילדים ממש הסתבכו כי העירייה לא מוכנה לרשום את הילדים לבית הספר בלי שההורים מציגים טופס ארנונה, אז ילדים נשארו בבית הספר הישן והמרוחק וההורים מסיעים".

הדברים לא מתקדמים? בשביל זה יש מאכערים

משמעות העיכובים הללו היא אחת: כסף. החשבונות הולכים ותופחים בכל יום שבו הפרויקט לא מתאכלס, והמרחק משם ועד להסתייעות בגורם שלישי שיזרז את הדברים, "מאכערים" בשפת העם, קצר.

"יש חברות וקבלנים שעובדים בשיטות שאני לא עובד בהן", מספר הקבלן ע'. "הם נעזרים במשרד של פנסיונרים, שלפי מה שסיפרו לי יודעים איך למלא את הטפסים מול חברת החשמל, וכך דברים זזים יותר מהר".

"יש הרבה חברות כיום שמשתמשות בשירותים של אותם מאכערים, וזה מסתכם בעוד עשרות אלפי שקלים", מוסיף עמית גוטליב, "ובסך הכול, בשביל מה? בשביל להטמין כבל ולחבר לחשמל. אם המדינה רוצה שנבנה יותר, בטח בהתחדשות עירונית, היא חייבת לעשות רפורמה אדירה בחברת החשמל".

"כל העיכובים האלה מסתכמים לכדי נזק של מאות אלפי שקלים", מסביר הקבלן ס'. "קבלן שמאחר באכלוס מפסיד הון עצמי שלא משתחרר, מפסיד ריבית על הערבויות הבנקאיות - 1% שנתי לכל דירה, משלם תקורות והוצאות ניהול ועבודה, כי הפרויקט לא נגמר, משלם את הוצאות הביטוח והשמירה - זה מגיע בכל חודש ל־100 עד 150 אלף שקל, בלי שביצעת שום עבודה. כל זה עוד לפני הפיצוי שצריך לשלם לדיירים על פי חוק, בגלל האיחור במסירה".

העלויות הללו מגיעות בסופו של דבר גם לצרכן הקצה, לדייר. "אנשים משלמים גם שכר דירה וגם משכנתה, לתקופה לא ידועה", אומר הדייר ג'. "זה מיתרגם למשכנתאות גבוהות יותר, וללחץ על שוק השכירות, כי האנשים האלה צריכים לגור איפשהו בינתיים".

ממשרד השיכון נמסר לדברים המתוארים בכתבה: "ראשית, בעת קביעת תאריך מסירה לרוכש דירה, על המוכר לקחת בחשבון גם את הבירוקרטיה הקשורה לפעילותו מול חברת החשמל וגופים נוספים לפני מסירת הדירה לרוכש.

"שנית, המשרד ער לטענות בנושא החיבור לחשמל ומקדם פגישות תכופות עם מנהלי המחוזות במשרד במטרה לקדם הסרת חסמים בפרויקטים באזוריהם. בדיונים עולה לעתים גם בעיית חיבור החשמל ונציגי המשרד מסייעים נקודתית.

"מנכ"ל המשרד, אביעד פרידמן, הנחה לאחרונה את הגורמים המקצועיים לברר את הנושא מול רשות החשמל וחברת החשמל במטרה לקדם פתרון כולל".

 "עושים כל מאמץ על מנת לתת שירות מיטבי"

מחברת החשמל נמסר: "חברת החשמל אינה הגורם שמאשר טופס אכלוס (טופס 4 לשעבר), ועל פי חוק איננה מורשית לחבר חיבור קבוע ללא טופס 4. הזמנה לפירוק הרשת (עבור הטמנת כבל החשמל באדמה) נפתחת לבקשת היזם, בהתאם לדרישת הרשות המקומית ועל מנת לעמוד בדרישות כתנאי לקבלת טופס 4. ההזמנה, ככל הזמנה, מבוצעת לפי אמות המידה שקבעה רשות החשמל, ולצורך ביצוע העבודה נדרשים תיאומים ואישורים שונים מגורמים מחוץ לחברת החשמל.

"מרכז ביצוע דן של החברה עושה כל מאמץ כדי שלא לעכב את ביצוע ההזמנות ולסיים את הביצוע. באזור שצוין בין היתר בכתבה, מרכז וצפון ת"א (רובעים 3 ו־4), לא קיימת הזמנה לפירוק רשת הממתינה לביצוע בסמוך לבניינים הנמצאים לקראת גמר בנייה ועלולים לעכב קבלת תעודת גמר/טופס 4.

"חברת החשמל אינה יכולה לתעדף לקוח או יזם כזה או אחר. לשם כך נועדו אמות המידה שנקבעות על ידי רשות החשמל. כתמיד, כך גם הפעם, חברת החשמל עושה כל מאמץ על מנת לתת שירות מיטבי לכלל לקוחותיה".

עוד כתבות

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין