גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אנחנו גרים בכלא ולא יודעים איך להיחלץ ממנו": איך הכלכלה הקורסת של מדינות המזרח התיכון משפיעה עלינו

עם אינפלציה של עשרות ואפילו מאות אחוזים, אבטלה בשמים ויחס חוב-תוצר גבוה, הכלכלות של לבנון, סוריה, ירדן ומצרים במצב קשה. באיראן יש מחסור חמור בחיטה על רקע מלחמת רוסיה-אוקראינה, מה שמחמיר מצב כלכלי רע ממילא ● מהי ההשפעה עלינו, בישראל? ● האזינו

הפגנה בביירות לפני כחודש / צילום: Associated Press, Hussein Malla
הפגנה בביירות לפני כחודש / צילום: Associated Press, Hussein Malla

בעוד שבאירופה ובארה"ב נאבקים כיום באינפלציה שנושקת ל-10%, וגם בישראל המחירים בעלייה מתמדת, הרי שבמדינות המזרח התיכון - למשל, בלבנון, סוריה ואיראן - האינפלציה מגיעה לשמים. בלבנון ובסוריה מדובר באינפלציה של מאות אחוזים ובאיראן היא גבוהה מ-35%. למעשה, המצב הכלכלי הקשה שהיה עוד טרם המשבר במדינות המזרח התיכון - איראן, מצרים, ירדן, סוריה ולבנון - וגם ברשות הפלסטינית, הורע עוד יותר על רקע התהליכים של החודשים האחרונים: המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, המשבר בשרשראות האספקה והאינפלציה שהוא הביא עמו. לבד מאינפלציה גבוהה, רואים גם אבטלה גבוהה: 7.5% במצרים, לפחות 14.5% בלבנון, 23% בירדן, 11% בסוריה ו-9% באיראן.

שתי המדינות השכנות שמצבן הכלכלי הוא הגרוע ביותר הן לבנון וסוריה. רב סרן א', ראש התחום הכלכלי בחטיבת המחקר של אמ"ן, אמר בסוף השבוע בראיון לגלובס, שלבנון יכולה "להמשיך ולקרוס כלכלית לנצח". כך לדבריו יהיה גם לאחר תוצאות הבחירות שהתקיימו בה השבוע. חיזבאללה אמנם איבד את הרוב שהיה לו ולשותפיו בפרלמנט, וכמה מהמפלגות החדשות של דורשי הרפורמות נכנסו לבית המחוקקים בביירות, אבל הניצחון שלהם לא מספיק גדול כדי להחיל רפורמות של ממש. זאת ועוד, מדובר בממשלת מעבר שאיבדה את את הסמכות שלה בשל כך. כרגע לא נראה באופק אף פוליטיקאי שרוצה לקחת על עצמו את תפקיד ראש הממשלה, והנשיא אמור לסיים את תפקידו באוקטובר. החשש הוא שבשל אובדן הכוח של חיזבאללה, הוא ינסה לטרפד כל נסיון לרפורמה במדינה ולכן עוד לא רואים את סופו של המשבר.

האזרחים הלבנונים חסרי אונים

בשנים האחרונות וביתר שאת בשנה האחרונה, החיים בלבנון הפכו קשים מנשוא עד כדי חרפת רעב ומחסור בתרופות. חשמל יש רק שעתיים ביום, ובשל המצוקה, יש אנשים שעברו לחיות ממשקים אוטרקיים-חקלאיים: גידול עצמי של בעלי חיים וחקלאות והתקיימות מהתוצרת שהם מעניקים. "אנחנו גרים בכלא ואנחנו לא יודעים איך להיחלץ ממנו. יש לי ילדה בת שש ואני לא יודע מה אוכל לתת לה", כך סיפר באחרונה בייאוש ל-BBC גבר לבנוני מביירות כבן 50. "אני באמת לא יודע מה אני יכול לעשות".

לצד זאת יש עדיין ענפים כלכליים פעילים כמו מסחר ובנקאות, אך גם חלקם של הסמים בתעשייה הלבנונית גדל מאוד. אזור בקאע בלבנון מלא בשדות מריחאונה ובגידולי סמים נוספים, וישנם גם נמלים שפועלים להעברת סחורה לסוריה. על רקע הנסיבות האלה, השכבות המבוססות והמשכילות יותר של לבנון ברחו ממנה בשנים האחרונות, ומחאות שפרצו בה באחרונה מצד מעמד הביניים והצעירים ככל הנראה לא יחזרו בקרוב. במדינות המזרח-התיכון ככלל מחאות לא נפוצות והן כלי לא אפקטיבי כי הציבור תלוי בממשל מבחינה כלכלית, ולכן הוא חושש לצאת נגדו. בכל זאת, ראינו הפגנות סוערות באיראן בימים האחרונים על רקע עלייה של פי 10 ואפילו פי 13 במחירי הלחם. מוצרי פסטה ושמן הפכו לנדירים או אפילו נעלמו מעל המדפים בחנויות גדולות וקטנות ברחבי איראן.

איראן מייבאת את מירב החיטה שלה מאוקראינה ורוסיה והמלחמה טרפה את הקלפים בגזרה זו. זאת ועוד, היא גם ביטלה בראשית החודש את סבסוד הקמח לתעשיית המזון, מה שגרם לעלייה דרסטית של מחירי הלחם ומוצרי מזון נוספים. כך שברוב תסכולם, האזרחים מוחים במוקדים רבים במדינה, אך איראן מנסה למנוע את העברת המידע לגבי ההפגנות ולכן אנו יודעים רק על חלקן.

במצרים, שגם היא סובלת ממחסור בחיטה, מנסים להוביל מהלך של ביטול סובסידיות למוצרי מזון כדי לזכות לתמיכה מהבנק העולמי, אך התוצאה היא פגיעה בשכבות החלשות.

"המשטר הסורי פונה לערוצים הכי עלובים בשביל להשיג הכנסות"

ומה קורה בסוריה? משטר אסד הצליח לייצב את עצמו באזורים מסוימים בסוריה של אחרי מלחמת האזרחים. אבל סוריה לא קרובה לתהליך של שיקום סביר. לדברי סרן א', "זה מגיע לניסיון של המשטר להשיג כסף מכל בעל הון או מקורב שנשאר, לנסות לקחת כל רווח של פעילות כלכלית. אנחנו רואים את זה בתורים ענקיים בתחנות דלק ובתורים לקבלת לחם, ואנחנו רואים בסוף שהמשטר פונה לערוצים הכי עלובים בשביל להשיג הכנסות - שזה קודם כל יצוא של סמים, תופעה שאנחנו רואים אותה בשנה האחרונה ביתר שאת. אפילו ברמה של לנסות לסחוט כספים מפליטים".

מצבה של ירדן השתפר מעט אבל המצב שם עדיין רגיש בשל יחס חוב תוצר גבוה (113%), חוב חיצוני גבוה ושיעור אבטלה גבוה (19%). ירדן נמצאת כיום בין הפטיש לסדן: מצד אחד, היא הקשיחה את הקו כנגד ישראל שכן האווירה הציבורית היא אנטי ישראלית. מצד שני, העמקת החוב ועליית המחירים העולמית אילצה את המדינה לפנות לסיוע ממדינות המפרץ, שהן דווקא ביחסים טובים עם ישראל כיום.

ומה ברשות הפלסטינית? בעוד הרשות עצמה במצב כלכלי גרוע, דווקא ברחוב הפלסטיני - בגדה וברצועת עזה - מצבם של האנשים טוב יותר. הסיבה לכך היא התאוששות אחרי היציאה ממגפת הקורונה וגם הקלות כלכליות שהעניקה ישראל באזורים אלה, שמאפשרות לפועלים פלסטינים לעבוד בישראל בהיקפים גדולים. מדובר בכ-180 אלף פלסטינים מיהודה ושומרון ורצועת עזה שעובדים בישראל. הרשות זקוקה יותר מתמיד לתמיכה כלכלית, כי מדינות אירופה כבר כמעט לא מעבירות לה כסף על רקע המשבר הכלכלי שמרים כעת את ראשו באירופה. גם באיחוד האמירויות הפסיקו את העברות הכספים לכיוונה, על רקע הידוק היחסים מול ישראל.

בשורה התחתונה, מצבן הכלכלי הקשה של מדינות האזור משפיע על ישראל באופנים שונים. מצד אחד, יש הידוק של היחסים הכלכליים מול מצרים, ואולי בעתיד גם מול ירדן. מצד שני, חוסר היציבות בלבנון גורם לכך שחיזבאללה ממשיכות להוות גורם עוין כלפינו. כמו כן, אם איראן תשוב לפרויקט הגרעין, ייתכן שהתאוששותה הכלכלית תגרום לכך שיותר כסף יזרום לארגוני טרור שעוינים את ישראל.

עוד כתבות

הילה ויסברג והלית ינאי-לויזון בשיחה עם ינקי קוינט / צילום: לע''מ

האיש שאחראי על קרקעות המדינה: "מחירי הדירות ימשיכו לרדת, אפילו ב-10%"

שיחה עם ינקי קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל היוצא ● על העימותים עם האוצר, ההישגים במחיר למשתכן והטענות כלפיו לאפליית ערבים: "חשוב שבקו הגבול יישב ציבור שיודע להגן על היישובים"

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

באיראן מודים: המשטר נדחק למצב הישרדותי בגלל המחאות

ישראל וסוריה יחדשו מחר את המו"מ על הסכם ביטחוני בגבול ● שני אזרחים ישראלים חצו בשוגג את הגבול לירדן ● בישראל סבורים שהמבצע באמריקה הלטינית יהדהד גם במזרח התיכון ● BBC מפצה ב-120 אלף שקל משפחה ישראלית מהעוטף: "טעות בתום לב" ● צה"ל תקף בצפון רצועת עזה והשמיד פיר ובו משגר רקטות טעון ומוכן לשיגור לעבר דרום הארץ ● עדכונים שוטפים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ מאיים שוב על משטר האייתוללות: "עוקבים מקרוב"

נשיא ארה"ב שיגר מסר לטהראן: אם תמשיכו להרוג מפגינים - תחטפו מכה כואבת ●  צה"ל הרס את ביתו של המחבל שביצע את הפיגוע המשולב בצפון ● מחבל הותקף לאחר שהיווה איום על כוחות צה"ל באזור זיתון שברצועת עזה ● עדכונים שוטפים

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

המסחר צפוי להיפתח במגמה חיובית ● מניות השבבים המקומיות בארביטרז' חיובי ●  אחה"צ, בנק ישראל צפוי להותיר את הריבית ללא שינוי, בשוק מחכים לתחזיות ● עליות קלות בחוזים בוול סטריט, עליות במניות הבטחוניות באסיה ● ירידה קלה במחירי הנפט, הזהב והכסף מזנקים, הדולר מתחזק בעולם אך נחלש מול השקל ● בוול סטריט מתגבש קונצנזוס אופטימי לשוק ב-2026, אך האנליסטים מקפידים לסייג ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

נשיא בית המשפט העליון לשעבר, אהרן ברק / צילום: איל יצהר

האזהרה החריפה של אהרן ברק: "אנחנו כבר לא דמוקרטיה ליברלית"

בנאום מצולם ששודר בהפגנה לציון 3 שנים לנאום השר יריב לוין בהכרזה על המהפכה המשפטית - תקף נשיא העליון לשעבר אהרן ברק את רה"מ בפרט ואת הממשלה בכלל: "זכויותינו כאזרחים מופרות יום-יום - מפעל החיים של כולנו בסכנה" • הוא מתח ביקורת על המשטרה: "מפעילה את כוחה בצורה לא שוויונית ולא מרוסנת" • וקרא למפלגות שעתידות להתמודד בבחירות: "שיתחייבו שיעצרו את ההפיכה המשטרית"

מיכלית נפט בחוף בוונצואלה / צילום: ap, Matias Delacroix

פוטנציאל הנפט הלא-ממומש של ונצואלה יכול להתהפך לטובת ארה"ב

ניהול גרוע של מונופול הנפט הממשלתי בידי נשיאי ונצואלה, הוגו צ'אבס וניקולס מדורו, וסנקציות אמריקאיות חסמו את "הזהב השחור" מלבוא לכדי מימוש ● כעת, בשל הפלת השלטון בוונצואלה, מזקקות הנפט בחוף הדרומי של ארה"ב יכולות להפוך לגורם מרכזי בעיבוד הנפט הזה לכדי מוצרי דלק לרחבי העולם

אבי לוי, יו''ר דלק ישראל / צילום: יח''צ

גם דלק ישראל מביעה התעניינות ברכישתה של הוט מובייל

חברת דלק ישראל מביעה התעניינות ברכישת הוט מובייל, וזאת לאחר שפלאפון ופרטנר הגישו גם הן הצעות לרכישתה ● בשלב זה, רכישה פוטנציאלית של הוט מובייל ע"י דלק ישראל עשויה להתבצע באופן בלעדי על-ידה, אך ייתכן כי היא תבחר לעשות זאת עם שותפים אסטרטגיים

השופט בני שגיא / צילום: דוברות הרשות השופטת

בני שגיא, נשיא ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע, נהרג בתאונת אופנוע

שגיא, בן 54 במותו, היה הצעיר מבין נשיאי בתי המשפט המחוזיים בישראל ● בהנהלת הרשות השופטת הוא זכה להערכה רבה, בין היתר בשל יכולתו להביא לסיומם של תיקים פליליים מורכבים באמצעות הסדרי טיעון יעילים ● שר המשפטים לוין ספד לו: "הוא יחסר מאוד למערכת המשפט"

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ברקת משיק את "הסל של המדינה"; ברשתות טוענים: אין כאן בשורה

שר הכלכלה הציג היום את פרויקט "הסל של המדינה" - סל של 100 מהמוצרים הנמכרים ביותר בישראל, שישווקו במחיר הזול ביותר ● הסל יוצע ללקוחות ברשת מזון אחת שתיבחר במכרז ● ברקת טוען כי המהלך יסייע לבלום את יוקר המחיה, אך ברשתות השיווק לא מתרשמים

נשיא ונצואלה ניקולס מדורו / צילום: ap, Ariana Cubillos

המומחה שמסביר: כך ונצואלה הפכה מכלכלה מהחזקות בעולם, למוקד משבר פליטים עצום

פרופ' דני בכר מסביר בראיון לגלובס כיצד המשטר של ניקולס מדורו, הפך את ונצואלה מאחת המדינות העשירות בעולם לכישלון כלכלי עם רעב המוני ● המשבר הכלכלי הוביל למשבר הפליטים הגדול ביותר בהיסטוריה של יבשת אמריקה, ואחד הגדולים ביותר בעולם, במהלכו מיליונים מאזרחי המדינה עזבו את ונצואלה

שדה התעופה של אתונה / צילום: ap, Thanassis Stavrakis

נתב"ג גם יושפע: תקלה סגרה את המרחב האווירי של יוון

בשל תקלה נסגר המרחב האווירי של יוון באופן זמני, והמראות ונחיתות בשדות תעופה ברחבי המדינה מעוכבות ● השבתת המרחב האווירי של יוון עלולה להשפיע גם על טיסות מישראל, שכן יוון משמשת נתיב מעבר מרכזי לטיסות רבות מישראל ליעדים באירופה

התקנת גג סולארי ביתי / צילום: Shutterstock

יש לכם גג סולארי? אתם עומדים לקבל דרישת תשלום של אלפי שקלים

אחרי עיכוב של שנים ביישום הרגולציה, חברת החשמל החלה לחייב בעלי גגות סולאריים בעלויות ניהול מערכת על חשמל שנצרך בבית - כולל גבייה רטרואקטיבית של עד שנתיים ● החיוב, המבוסס לעיתים על הערכות ולא על נתוני צריכה בפועל, עלול להגיע לאלפי שקלים בשנה

מיליציות של אזרחים חמושים תומכי הנשיא מדורו יוצאים לרחובות / צילום: ap, Matias Delacroix

התגובות למהלך של טראמפ, ואיפה חוששים להיות הבאים בתור?

התגובות בעולם למהלך ההתקפי של ארה"ב על ונצואלה נעו בין גינויים חריפים מצד מתנגדי המדיניות האמריקאית, להימנעות מביקורת מצד מי שאמורים להיות בעלי בריתה של ארה"ב ● נשיא ברזיל טען בתגובה כי ארה"ב "חצתה רף מסוכן מאוד", ואילו באיחוד האירופי פרסמו הודעה מתונה שבה אמרו כי הם "בעד העברת השלטון בוונצואלה בדרכי שלום"

יו''ר דירקטוריון צים יאיר סרוסי והמנכ''ל אלי גליקמן / צילום: איל יצהר, don-monteaux

מכירת צים לחברה זרה? ועד העובדים קרא למדינה להתנגד

בוועד מעלים חששות משליטה של גורמים עוינים כגון קטאר ומפגיעה ברציפות האספקה למדינה ● בדיון בוועדת הכלכלה נקבע כי מוקדם מדי לקבל החלטות, וברשות החברות הבהירו כי עד כה כלל לא התקבלה פנייה מצים לבחון העברת בעלות

יצחק תשובה / צילום: גדעון לוין

לפי שווי של 1.1 מיליארד שקל: יצחק תשובה רוכש 27% ממדיקל סנטר

לאחר הרכישה הרצליה מדיקל סנטר תהיה בבעלות קופ"ח כללית (40%), תשובה, יאיר לנדאו וכלל ביטוח ● בעקבות כך שואפים בבית החולים הפרטי להתרחב לרשת, והם לא היחידים שמנסים לעשות זאת

אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק ב-4.6% בנובמבר. וכמה מרוויחים בהייטק?

עפ"י הלמ"ס, השכר הממוצע למשרה של עובד ישראלי בחודש נובמבר 2025 עומד על 13,587 שקל ● בסך-הכול שוק העבודה ממשיך להיות חזק והדוק למדי, עם ביקוש ניכר לעובדים

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

מגמה חיובית באסיה בהובלת המניות הבטחוניות; ירידה קלה במחיר הנפט

מדד ניקיי מזנק במעל 3% ● עליות קלות בחוזים בוול סטריט, עליות במניות הבטחוניות באסיה • ירידה קלה במחירי הנפט, הזהב והכסף מזנקים, הדולר מתחזק בעולם אך נחלש מול השקל • בוול סטריט מתגבש קונצנזוס אופטימי לשוק ב-2026, אך האנליסטים מקפידים לסייג

5 הערות על השנה ששברה את כל השיאים בשוק הגמל / צילום: Shutterstock

"שוק ההון התנתק מהכלכלה": האם אחרי שנה פנטסטית הגיע הזמן להקטין חשיפה למניות?

2025 הייתה השנה הכי טובה שראו החוסכים בישראל זה 16 שנה, אבל מסלול אחד פופולרי במיוחד אכזב את המשקיעים ● את טבלת התשואות הובילו שתי חברות ביטוח עם אהדה להשקעות בארץ ● ואיפה ממליצים המומחים לשים את הכסף ב־2026?

עבודות על המטרו בשכונת כפר גנים בפתח תקווה / צילום: דרור מרמור

פרויקט המטרו מתקרב לשוק ההון: נת"ע בוחנת גיוס חוב בבורסה

בנת"ע מקדמים הנפקת אג"ח כדי לגשר על פערי עיתוי בין הוצאות העתק של פרויקט המטרו לבין ההכנסות ממסים ● המהלך זוכה לתמיכה ברשות החברות, אך ממתין להכרעת החשכ"לית הבאה

איך 2025 עמדה במבחן העובדות? / צילום: AI ננו בננה

המשרוקית מסכמת שנה: איך 2025 עמדה במבחן העובדות?

כלכלה, משפט וביטחון: מתברר שהפוליטיקאים אוהבים לזרוק נתונים בנושאים האלה, אבל אי־אפשר להסתמך עליהם באופן עיוור ● ואפשר גם בכלל לברוח משיח עובדתי - מתברר שמי שסיגלה לעצמה את המנהג הזה המשיכה איתו גם השנה ● ואיפה אנחנו צריכים להשתפר? ● המשרוקית של גלובס