גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחקר של המכון הישראלי לדמוקרטיה בשיתוף הלמ"ס: החיים התייקרו יותר עבור אזרחים ותיקים

ההוצאות של אזרחים ותיקים שונות מההוצאות של משקי הבית הממוצעים - מה שהוביל לכך שבני 65+ סבלו יותר מעליות המחירים בין 2013 ל-2020, לפי מחקר של הלמ"ס והמכון הישראלי לדמוקרטיה ● קצבאות הזקנה בארץ מוצמדות למדד המחירים לצרכן ואם היו מוצמדות לממד מותאם לקבוצת הגיל, הן היו צריכים לעלות יותר

אזרחים ותיקים. הוצאות שונות מההוצאות של חלקים אחרים באוכלוסייה / צילום: Shutterstock, goodluz
אזרחים ותיקים. הוצאות שונות מההוצאות של חלקים אחרים באוכלוסייה / צילום: Shutterstock, goodluz

מדד המחירים לצרכן נועד לבדוק כיצד המחירים בישראל משתנים בהתאם לרמת הצריכה בפועל. החיסרון העיקרי של המדד הוא שהוא בודק הוצאה ממוצעת של כל משקי הבית בישראל, אך ההוצאות של משקי בית שונות - ולכן ההשפעות של עליות המחירים שונות בין משק בית למשק בית.

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) מפרסמת גם מדד לפי חמישוני הכנסה, המודד כיצד המחירים עבור הצריכה של משקי בית עניים יותר משתנה ביחס לצריכה של משקי בית עשירים יותר. למשל, משקי בית עניים מוציאים יותר כסף (ביחס להכנסתם) על פירות וירקות, בעוד משקי בית עשירים מוציאים יותר על תחבורה.

פילוח נוסף שניתן לעשות הוא לחלק בין משקי בית צעירים למבוגרים. למשקי בית של בני 65+ יש צרכים שונים והוצאות אחרות לגמרי, שעלולים להשפיע אחרת על המחירים שהם חווים לעומת משקי בית צעירים יותר. זה מה שהמכון הישראלי לדמוקרטיה, בשיתוף הלמ"ס, בדקו במחקר חדש שעשו פרופ' איתן ששינסקי והחוקרת רחל זקן.

באופן לא מפתיע, על פי הניתוח שהם עשו משקי בית של בני 65+ מוציאים הרבה יותר על תרופות (9.7% מהצריכה) לעומת המדד הכללי (5.7%). הם גם מוציאים הרבה יותר על דיור (33.9%) לעומת המדד הכללי (24.1%). הם צורכים יותר פירות וירקות (3.7% לעומת 3.1%), אך מוציאים הרבה פחות על תחבורה ותקשורת (16.5% לעומת 20.3%) וחינוך, תרבות ובידור (6.1% לעומת 11.2%).

לכן, מדד המחירים עבורם משתנה אחרת: למשל, בין 2013 ל-2020 ההוצאה של אזרחים ותיקים על פירות וירקות עלתה ב-18.6% לעומת 15.8% בכלל האוכלוסייה בשל העובדה שהם צורכים אותם יותר. הם גם נהנים הרבה פחות מההוזלה בתחבורה ובתקשורת (9.5%- לעומת 12.9%-) מכיוון שהם צורכים פחות משירותים אלו,.

מהצד השני אזרחים ותיקים צורכים מוצרים אחרים שמביאים לכך שעבורם החינוך, התרבות והבידור דווקא מוזלים ב-3%, לעומת התייקרות של 4.3% לכלל האוכלוסייה. בסך הכל, מדד המחירים עבור אזרחים ותיקים התייקר בין ב-4.5% בין 2013 ל-2020, לעומת 1.7% בלבד לכלל האוכלוסייה.

מה קרה למדד אצל האוכלוסייה הצעירה?

אם המדד התייקר יותר עבור אזרחים ותיקים, מה קורה במקביל אצל הצעירים? על פי המכון הישראלי לדמוקרטיה "אם המדד של המבוגרים עלה יותר אז ייתכן של הצעירים עלה פחות. חשוב להדגיש שההשוואה שלנו היא בין מדד בני 65 פלוס לבין המדד הכללי".

המדד שנערך במחקר אינו מתייחס לשנה אחת אלא לטווח שנים 2013-2020. לכן, ראוי לחשוב מה לעשות בעניין בני 65 פלוס שהרי זוהי מטרת המחקר. במכון הישראלי לדמוקרטיה אומרים כי: "מתן עוגן הצמדה יציב אשר בבסיסו סל צריכה המתאים לצורכי האזרחים הוותיקים יביאו להפחתת העוני ולצמצום האי שוויון בקרבם".

"עם זאת", מוסיפים במכון, "יש לקחת בחשבון שבקרב הצעירים ייתכן שעלויות הדיור השפיעו יותר. אבל כל זה קשור בדרך החישוב של העלייה במחירי הדיור ולכן לא ניתן לקבוע מראש".

למה הכוונה? מחירי הדיור משפיעים על מדד המחירים לצרכן בשתי דרכים: האחת, עלייה פשוטה בשכר הדירה שמתורגמת לעלייה במדד המחירים, בהתאם לשיעור ההוצאה על שכירות מכלל ההוצאה. אך מה עושים לגבי קניית דירות? הדרך לחשב את זה היא להעריך את העלות שבעלי הדירה היו צריכים לשלם אילו היו רוצים לשכור אותה. אך דווקא עבור אזרחים ותיקים, שרובם מחזיקים בדירה בבעלותם ורבים מהם סיימו לשלם את המשכנתה עלויות הדיור משפיעות הרבה פחות.

בנוסף, הדירות שבבעלותם הן לרוב קטנות יותר מהממוצע. "לכן", אומרים במכון הישראלי לדמוקרטיה, "מומלץ לדייק את המדד בסעיף הדיור מכיוון שאכן שיעור הבעלות על דירה בקרב מבוגרים הוא גבוה יחסית כאשר לרוב הדירות שלהם קטנות".

כלומר, עדיין נדרשת עבודה שתאפשר להעריך במדויק יותר את יוקר המחיה עבור אזרחים ותיקים, במיוחד לאור האינפלציה העדכנית שעומדת נכון למועד פרסום כתבה זו על 4% בשנה. יש לכך השלכות מעשיות רבות, כמו עדכון שונה של קצבאות הזקנה בהתאם לשינויים במדד המחירים לאזרחים ותיקים דווקא ולא בהתאם למדד הכללי.

למעשה, אומרים במכון הישראלי לדמוקרטיה - אילו קצבת הזקנה הייתה מוצמדת למדד שלהם, היא הייתה אמורה לעלות בין 500 ל-750 שקל בשנה, שהם כ-40-60 שקל בחודש. אך בשל השוני המהותי בהוצאות קריטיות כמו דיור, עדיין יש צורך "לשקף טוב יותר את צריכת הדיור של אזרחים ותיקים בעת חישוב המדד לבני 65 ומעלה באמצעות חישוב סעיפי הדיור, שכר דירה ושירותי דיור בבעלות הדיירים" כפי שהם אומרים בהמלצותיהם.

עוד כתבות

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?