גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוכרי הדירות ישלמו את מחיר העלאת הריבית

עוד לא ברור אם העלאת הריבית תצנן את שוק רכישת הדירות, אך כבר עושה רושם שהיא תתדלק את שוק השכירות הבוער ● הבעיה היא שהממשלה נראית כתקועה בקונספציה של מתן עדיפות לרוכשי דירות על חשבון השוכרים, וקשה לראות אותה משנה את הגישה

 שוכרי הדירות הם ציבור שלא יכול להרשות לעצמו לרכוש דירה במקום שבו הוא שוכר אותה, וזה הופך אותם לציבור שבוי / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
שוכרי הדירות הם ציבור שלא יכול להרשות לעצמו לרכוש דירה במקום שבו הוא שוכר אותה, וזה הופך אותם לציבור שבוי / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

העלאת הריבית תלחץ לצינון שוק הדירות. עניין זה מועלה על ידי רבים - אבל מדובר בחלק מהאמת. מהעבר אנו למדים, שלא כל העלאה גורמת לירידות מחירים, ובטח שלא בצורה מיידית. הרבה מאוד תלוי במצב המשק ובהעלאות ריבית נוספות. ואולם בעיות משמעותיות בהרבה עלולות לפקוד דווקא את חלקו האחר של השוק, שכבר עכשיו עושה רושם שנמצא בתהליך של בעירה - שוק השכירות, והעלאת הריבית עלולה לתדלק אותו הרבה יותר מהר, מאשר לצנן את שוק רכישת הדירות.

עוד על העלאת הריבית:

משכנתאות, הלוואות וחסכונות: איך תשפיע העלאת הריבית על הכיס שלנו | אתי אפללו
הבנקים מרוויחים מעליית הריבית, אבל מודאגים מסימני ההאטה במשק | רועי ויינברגר

נחזור בקצרה על הדינמיקה שמנחה את ההשפעה הממתנת של העלאת ריבית על שוק הדירות למכירה: מרגע שהריבית עולה, רוכשי הדירות יכולים לקחת פחות משכנתה מבעבר, ועל כן יכולתם לעמוד ברמות המחירים הגבוהות נפגעת. לפיכך הביקוש יורד, ובעלי דירות לא יוכלו להמשיך ולהציע את הדירות שלהם למכירה במחירים של לפני העלאת הריבית, והם ייאלצו להתפשר על מחירים נמוכים יותר. עד כאן בתיאוריה.

במציאות, צעד כזה אינו מתרחש מעכשיו לעכשיו ובעלי הדירות לא יורידו מחר את מחיריהן. הם יוסיפו להמתין למי שיוכל לרכוש את הדירות שלהם במחיר היעד שלהם ואולי גם יקוו, שמי שיגיע אליהם יהיו אלה שרצו לרכוש דירה במחיר גבוה יותר, אך לנוכח העלאת הריבית נאלצו להתפשר ומצאו את הדירה הזו. לכן מדובר בתהליך שאורך זמן רב. מנסיון העבר אנו למדים שכשמחירי הדירות יורדים, יש בעלי דירות שמורידים את הדירות שלהם מהמדף ומבטלים את מכירתן.

האם ההעלאה היא סטרטר מספיק חזק להניע תהליך של הקפאת השוק?

שאלה אחרת היא, האם העלאת ריבית של חצי אחוז, כפי שארע עד כה, היא סטרטר מספיק חזק לתהליך כזה. כרגע זה לא נראה כך, אבל כידוע אנו מצויים באמצע תהליך, כך שהעלאות נוספות צפויות לנחות גם בעתיד הקרוב. יתכן מאוד שבשלב מסויים העלאה גדולה שתיעשה בתקופה קצרה, תבהיל רוכשים פוטנציאלים ותרתיע אותם מלרכוש דירות בשלב זה, במיוחד לנוכח צרות גלובליות ומקומיות לא מעטות שמתגבשות בתקופה הזו, שמאותתות לשני כיוונים - אינפלציה ומיתון (או במונח שכבר 40 שנה לא השתמשו בו: "סטגפלציה").

כפי שהדברים נראים עכשיו - אנחנו לא שם עדיין. האינפלציה שעולה במהירות תורמת אף היא לייקור המשכנתאות צמודות המדד, כך שהעתיד הקרוב צופן ייקור כולל במשכנתאות.

ואולם, הקשר בין העלאות ריבית וייקור משכנתאות קיים, מובהק, אך לא מיידי. כך למשל, בין 2015 ל-2017 הריביות על משכנתאות עלו בשיעורים ממוצעים של 50% ויותר (הריבית הממוצעת במשכנתאות צמודות עלתה מ-2% בתחילת 2015 ל-3.9% בשליש הראשון של 2017 והריבית הממוצעת על משכנתאות לא צמודות קפצה מ-2.2% באמצע 2015 ל-3.4% בתחילת 2017), ואולם מחירי הדירות הוסיפו כידוע לעלות; בחודשים האחרונים נרשמה עלייה, אם כי קטנה של 0.3 נקודת האחוז בממוצע בריביות על משכנתאות ב-2 מגזרי המשכנתאות (לכ-2.3%), אך מחירי הדירות הוסיפו, כידוע, לעלות. לכן השתנות הריבית היא פרמטר חשוב מאוד, אך לא היחיד בדרך לקביעת השינויים במחירי הדירות, וספק אם העלאת ריבית של חצי אחוז תספיק לזעזע את השוק הזה.

הציבור ששוכר דירות הוא ציבור שבוי

מכאן נעבור ישירות לשוק של "המוצר התחליפי" במגורים, הלוא הוא מגורים בשכירות. כשהריבית עולה, פחות אנשים יכולים לרכוש דירות מהסיבות שפורטו קודם לכן, ועל כן הם פונים לשוק השכירות, מה שמגדיל את הביקושים, וכפועל יוצא גם להעלאת שכר הדירה.

בנוסף, בעלי הדירות ממונפים, והעלאת הריבית גובה מהם יותר תשלומים חודשיים בעבור החזרי ההלוואות שהם לקחו כדי לרכוש את הדירות שברשותם. שאיפתם הטבעית תהיה לגבות את התשלומים הללו משוכרי הדירות, בצורה של העלאת דמי השכירות; במצב אינפלציוני, גם שכר דירה שצמוד למדד, כמו בדירות שמושכרות ע"י החברות שפועלות בתחום השכירות ארוכת הטווח, יעלה בשיעורים גבוהים יחסית, עקב עליית המדד, אם כי במקרים אלה מצבם של השוכרים עדיף לאין ערוך ממצב השוכרים בשכירות פרטית, שכן הסכם השכירות הוא לתקופות של 5 שנים ויותר, והם מוגנים מפני קפריזות של בעלי דירות.

הבעיה היא שמספר הדירות שמושכרות בשיטה זו נמוך מאוד (כעשרת אלפים) ובעלי חברות שפועלות בתחום מספרים שעל כל דירה שמתפנה בפרויקטים שלהם - פונים עשרות שוכרים בפוטנציה.

עיקר השוק פועל בדרך כלל על סמך הסכמים קצרי טווח (שנתיים או דו שנתיים) שנחתמים בין בעלי הדירות לשוכרים, והוא עלול להשתנות במהירות הרבה יותר גדולה מאשר שוק מכירת הדירות. בשבוע האחרון פורסמו בתקשורת, כולל אצלנו בגלובס, ממצאים מטרידים שמורים על עליות משמעותיות שנרשמו במחירי השכירות במקומות שונים בארץ, הרבה יותר מאשר מה שמתפרסם בנתוני הלמ"ס. העלאת הריבית עלולה לתדלק עוד יותר את העליות הללו ולחשוף את השוכרים בפני קשיים בלתי צפויים.

בחלק גדול מהמקרים, שוכרי הדירות הם ציבור שלא יכול להרשות לעצמו לרכוש דירה במקום שבו הוא שוכר אותה, וזה הופך אותם לציבור שבוי.

מה שמחליש את מעמדם עוד יותר הוא ההתנהלות הממשלתית בנוגע לשוק הזה. בשנים האחרונות הממשלה פועלת במכוון להקטנת היצע הדירות להשכרה, כחלק ממדיניות להדיר משקיעי נדל"ן מהשוק. התוצאה היא, שעל פי נתוני הכלכלנית הראשית באוצר, מאז 2016 צומצם המלאי שבידי המשקיעים ב-24 אלף דירות.

הכוונה של הממשלה במדיניות שלה היתה לסלק משקיעים משוק הדירות, מתוך הערכה כי הם אלה שתרמו במידה הרבה ביותר לעליות המחירים. תזה זו הופרכה לחלוטין בחודשים האחרונים, שבהם מחירי הדירות עלו בקצב שיא של יותר מעשור, למרות שהמשקיעים מיעטו לרכוש דירות.

עוד רצתה הממשלה לעודד את המשקיעים למכור את הדירות שברשותם לזוגות צעירים, ואולם בכך, כאמור, היא גרמה להקטנת היצע הדירות להשכרה ולכך שציבור שוכרי הדירות משלם את המחיר של מדיניות הממשלה לסייע לזוגות הצעירים לרכוש דירות.

המצב הנוכחי, שבו מחירי הדירות עולים במהירות, גורם למספר גדל של משקי בית לדחות את רצונם לרכוש דירות ובמקום זה לשכור דירה. העלאת הריבית צפויה אם כך ללבות את התהליך הזה, מבלי שהמשקיעים ימהרו להגיב למצב, שכבר עכשיו אינו פשוט, כשמדובר באזור תל אביב.

הבעיה כרגע היא שהממשלה נראית כתקועה בקונספציה של מתן עדיפות לרוכשי דירות על חשבון השוכרים, וקשה לראות אותה משנה את הגישה.

עוד כתבות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר