גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  בארץ

שותפות אפרודיטה מקדמות פיתוח המאגר בטרם הושגה הסכמה עם ישראל

מאגר אפרודיטה נמצא במחלוקת כבר עשר שנים בין מדינת ישראל וקפריסין ● ישראל מתנגדת ליצוא של עוד גז, אך השותפות במאגר - וכן ממשלת קפריסין - רוצות להפעיל בו אסדת קידוח כבר ב-2023 ● לגלובס נודע כי בשבוע שעבר נפגשו בעלי הזכויות במאגר עם שרת האנרגיה, קארין אלהרר, בפעם הראשונה

מאגר גז לחופי קפריסין / צילום: Reuters, Cyprus Public Information Office
מאגר גז לחופי קפריסין / צילום: Reuters, Cyprus Public Information Office

אתמול (ב') חברת ניו מד אנרג'י (לשעבר דלק קידוחים) פירסמה את הדוחות שלה, וסעיף אחד תפס את העין במיוחד. מדובר בסעיף 11.3.7 שכותרתו: תוכנית לפיתוח מאגר אפרודיטה. בסעיף נכתב "נכון למועד אישור הדוח, פועלים השותפים במאגר אפרודיטה מול ממשלת קפריסין לעדכון תוכנית הפיתוח וההפקה למאגר, באופן בו ישולב פיתוח המאגר עם מתקנים קיימים ו/או תוכניות פיתוח של נכסים סמוכים. במסגרת זו, קיבלו השותפים החלטה בדבר התקשרות עם אוניית קידוח לצורך ביצוע קידוח אפרודיטה A-3. בשטח בלוק 12 ,אשר ישמש בהמשך כקידוח הפקה , ובכלל זה פועלים לעדכון מועד ביצועו".

קידוחים למיצוי שדות הגז הטבעי במזרח הים התיכון, כמקור האנרגיה המוביל למעבר למתחדשות, הם דבר חיובי, ועל הצמא האירופי לגז הזה והצורך בהפקתו כבר כתבנו. היכן הבעיה?

מאגר אפרודיטה נמצא במחלוקת כבר עשר שנים בין מדינת ישראל וקפריסין, שכן חלקו הקטן שוכן במים הכלכליים של המדינה ושמו בישראל "שדה ישי" . לאחר ששתי הקבוצות המחזיקות בזיכיונות בשני הצדדים לא הצליחו להגיע להסכמה, בחודש פברואר השנה החליטה שרת האנרגיה קרין אלהרר להחזיר את המחלוקת למישור הבין מדינתי.

היא הודיעה לחברות המחזיקות בחלקו הקפריסאי של מאגר הגז אפרודיטה-ישי, בהן דלק, של ושברון, ולחברות המחזיקות בישי (צדו הישראלי של המאגר), בהן החברות "הזדמנות ישראלית" ונאממאקס, כי היא מקציבה עוד חודש בלבד להגעה להסכם על תשלום פיצוי לצד הישראלי במאגר כנגד ויתור מלא על זכויותיו ונכסיו.

"מדינת ישראל לא ויתרה על זכויותיה במאגר אפרודיטה"

המו"מ לא צלח והמשמעות הדברים היא חזרה לשולחן המו"מ בין המדינות, לרבות יוניטיזציה (איחוד) של המאגר המשותף, עליה כבר הוסכם עקרונית באמנה שנחתמה בין המדינות בשנת 2010. במכתב ששלחה השרה אלהרר נאמר כי "מדינת ישראל לא ויתרה על זכויותיה במאגר אפרודיטה, לרבות הדרישה שהמאגר לא יפותח חד צדדית [ע"י קפריסין]". בשותפות ישי הביעו שביעות רצון רבה מעמדתה זו של השרה ומציינים כי הדבר נעשה בניגוד לקודמה בתפקיד השר יובל שטייניץ.

מאגר הגז אפרודיטה-ישי ממוקם על גבול המים הכלכליים שבין ישראל וקפריסין, כשרובו נמצא בתחום המים הכלכליים של קפריסין. כמות הגז בחלקו הישראלי של המאגר, המכונה מוערכת ע"י משרד האנרגיה ב-10 עד 12 BCM, בעוד כמות הגז בחלקו הקפריסאי של המאגר, נאמדת בכ-120 BCM. מאחר שהגז שבחזקת ישי מהווה חלק אינטגרלי גיאולוגי ממאגר אחד החוצה את הגבול בין קפריסין וישראל, הרי שפיתוחו והפקתו תלויה בהסכמות בין שתי המדינות.

לגלובס נודע כי בשבוע שעבר נפגשו בעלי הזכויות במאגר ישי עם שרת האנרגיה, קארין אלהרר, בפעם הראשונה. בפגישה השתתפו גם מנכ"ל המשרד, ליאור שילת, הממונה על הנפט, גיא סמט, ואנשי מקצוע נוספים במשרד. לפי המשתתפים הפגישה התקיימה באווירה טובה מאד ובמהלכה חזרה השרה על מחויבות המדינה לשמירת כלל זכויותיה במאגר ישי לרבות זכויותיהם של בעלי החזקה. הצדדים חזרו והצהירו על מחוייבותם לתהליך שקוף המבוסס על שיתוף פעולה מלא מתוך מטרה למצות את זכויות המדינה במאגר, אם במסגרת מתווה לפיצוי הולם עבור חלקה של המדינה במאגר או במסגרת פיתוח משותף.

בניו מד אנרג'י מנסים ללחוץ על ישראל ומודיעים שיפעילו את אסדה במאגר ב-2023

שטייניץ ניסה להוביל יחד עם שרת האנרגיה הקפריסאית נטשה פילידס פיתרון שנטה למתווה הפיצוי ולא לפיתוח משותף. בחברות הישראליות התנגדו וראו בכך ויתור מראש של המדינה על משאב לאומי. משרד האנרגיה דחה אז (מאי 2021) את הטענות והזכיר כי יש חשש שהחברות המחזיקות באפרודיטה יחלו בפיתוח ללא הסכמה ישראלית וכי חלקו מהמאגר המשותף קטנה למדי. הנסיון העולמי לימד כי במצבים דומים רוב הפתרונות היו של פיצוי ולא אחזקה משותפת ויוניטיזציה.

העמדה הזו נראה כי מתממשת כעת עם הודעת ניו מד אנרג'י. החברה מתכוונת להעביר אסדת קידוח ממאגר לוויתן אל אפרודיטה ולגלובס נודע כי תאריך היעד להפעלתה הוא במחצית הראשונה של 2023. ההחלטה של שותפות אפרודיטה להניע את המהלך הוא בעקבות הידברות ולחצים מצד ממשלת קפריסין המבקשת לצאת מהפלונטר ואולי בדרך זו ללחוץ על ישראל ולהביא לפתרון שכן זהו המאגר המוכח הגדול של קפריסין ואמור לספק לה הכנסות וכמובן מקור אנרגיה לעשרות השנים הבאות, עד למעבר לאנרגיות מתחדשות. לפי גורמים המעורים בנושא המחלוקת אינה גדולה במיוחד והצורך הגיאופוליטי והכלכלי של כל הצדדים הוא להביא במהירה להפקת גז מאפרודיטה גם כדי לענות על הצורך האירופי הדחוף בגז לשנים הקרובות במקום הגז הרוסי.

בגלובס כתבנו כי האיחוד האירופי וישראל מנהלים מגעים מתקדמים לקידום האפשרות של יצוא גז ממזרח הים התיכון לאירופה, כשברקע שני מכשולים, האחד היכולת השינוע המוגבלת בינתיים, כשהפתרון המהיר הוא הרחבת והוספת צנרת אל מתריים משם הנזלתו והעברתו לאירופה, או הבאה של אסדת הנזלה לחופי ישראל, או צינור מהמאגרים ישירות למתקני ההנזלה שבמצרים. המכשול השני הוא התנגדות בישראל ליצוא עוד גז. לפי עבודה שהכינה מומחית הגז ג'ינה כהן לאיחוד האירופי ולישראל, ישראל וקפריסין יחדיו יכולות לספק 15 BCM גז בשנה לאירופה, לאחר שיפתחו את השדות הקיימים וחדשים ובכך יספקו גם את צרכיהן וצרכי האיזור, זאת למשך 25 שנה. אלא שכל זה תלוי גם בפיתוח הקפריסאי והמהלך של ניו מד אנרג'י, עשוי להביא גם אם באמצעות הפעלת לחץ, לשחרור הפקק.

אלא שהשותפות הישראליות יתנגדו לכך כמובן. תגובת השותפות שנמסרה לנו: "אנחנו נמצאים בקשר רציף עם משרד האנרגיה ועם שרת האנרגיה אשר הבהירה לכל הצדדים המעורבים כי ישראל מתנגדת לפיתוח חד צדדי של המאגר וכי מדינת ישראל תפעל בכל המישורים על מנת לשמור על זכויותיה במאגר לרבות אלה של בעלי חזקת ישי. אנו בטוחים כי משרד האנרגיה והעומדת בראשו, יעשו כל שנדרש על מנת להבטיח את זכויותינו וזכויותיה של מדינת ישראל במאגר וידאגו לכך שהמאגר לא יפותח באופן חד צדדי טרם הגעה להבנות עם קפריסין".

התגובה של משרד האנרגיה וממשלת ישראל תלויה גם בתוצאות המגעים עם אירופה ועם מצרים בהיבטים הרחבים האסטרטגיים של העניין.

ממשרד האנרגיה נמסר כי "עמדת ממשלת ישראל היא שלא יבוצעו פעולות פיתוח המאגר המשותף באופן חד צדדי טרם הסדרת הנושא. עמדה זו הובהרה מספר פעמים לממשלת קפריסין. איננו מכירים את ההודעה שפורסמה והנושא ייבדק במהלך המפגש הקרוב עם הצוות המקצועי הקפריסאי".

עוד כתבות

פנחס עידן, יו''ר ועד עובדי רשות שדות התעופה / צילום: דוברות ההסתדרות

פנחס עידן מפתיע: לא יערער על הדחתו מהליכוד אחרי השבתת נתב"ג

יו"ר ועד עובדי נתב"ג הודיע כי לא יערער על הניסיון של רה"מ להדיח אותו מחברותו בליכוד ● נתניהו הודיע ביום חמישי כי יבקש את הדחתו בעקבות השביתה בנתב"ג, אותה כינה "פרועה"

כטב''ם מתאבד מדגם הירו 120 SF / צילום: חברת UVISION

החברה הישראלית שתמכור לארה"ב מל"טים מתאבדים

Uvision הישראלית זכתה בחוזה נוסף לאספקת מל"טים לצבא ארה"ב ● איחוד האמירויות מרחיב את מערך ה־THAAD שלה מול האיום האיראני ● וגם: השימוש יוצא הדופן של אוקראינה בשלדות מטוסים אזרחיים סיניים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

צילום מסך

כך תגלו מה הצ'אטבוט יודע עליכם

התפוצצות פרשת מלי וליאל יהלומי, שבה ההתכתבויות עם ג'מיני סייעו לגלות את מקום הימצאן - המחישה שוב כמה מידע נצבר עלינו בכלי בינה מלאכותית ● הנה כמה שיטות להחזרת השליטה לידיים

הקוטג' בקצרין / הדמיה: viewpoint

בית בקצרין נרכש ב-6 מיליון שקל – המחיר הגבוה אי פעם ברמת הגולן

הנכס בקצרין, בן 8 חדרים עם בריכה ושתי יחידות אירוח, נרכש על ידי זוג מארה"ב ● הנכס מצוי בדרום השכונה, שטחו הבנוי גדול במיוחד, ולפי היזמים מובטח לו נוף ללא הפרעות לכיוון נחל הזוויתן

מהרן פרוזנפר, הממונה על התקציבים; שמואל אברמזון, הכלכלן הראשי; שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילומים: יוסי זמיר, דוברות משרד האוצר

בכירים באוצר: הגדלת המיסוי על ההייטקיסטים, הדבר האחרון שצריך עכשיו

בתחילת החודש פורסם כי ברשות המסים בוחנים שינוי במודל מיסוי האופציות לעובדי הייטק ומנהל רשות המסים התבטא בזכות היוזמה ● אלא שכעת מתברר שבכירים במשרד האוצר מתנגדים בתוקף ליוזמה: "הדבר האחרון שאנחנו צריכים עכשיו זה להכביד על ההייטקיסטים"

פרופ' מאט אלן / צילום: באדיבות המצולם

המומחה לעסקים משפחתיים מסביר: איך מעבירים אימפריה לדור שלא בנה אותה

מה עושים כשהיורש המיועד פשוט לא מסוגל לקחת פיקוד, ולמה החרדה של דור ההמשך הופכת לנבואה שמגשימה את עצמה? ● לקראת כנס החברות המשפחתיות של גלובס, פרופ' מאט אלן מנפץ את הסטיגמה שלפיה הדור השלישי תמיד הורס את העסק, מסביר למה אקזיט הוא לא כישלון, ומזהיר: חובה להפריד בין ניהול לבעלות

חיפה / צילום: Shutterstock, Elena Rostunova

ניצח את השכנים ויוכל להשכיר דירה ל־Airbnb

המפקחת על הבתים המשותפים בחיפה אישרה השכרת דירות לטווח קצר ב־Airbnb וב־Booking, למרות התנגדות השכנים ● ההחלטה מצטרפת לפסיקות סותרות בנושא, והמתנגדים כבר פנו לבית המשפט המחוזי

הנסיך הארי והזמר ג'ון בון ג'ובי משחזרים את התמונה של הביטלס באבי רואד. להיכנס לסיפור / צילום: Reuters, נילס יורגנסן / Cover Images

חוזרים לאבי רואד: איך הופכת חתיכת אספלט למקום עלייה לרגל?

השבוע חזרו הבמאי סם מנדס וארבעת השחקנים שיגלמו את הביטלס בסרטיו החדשים אל מעבר החציה המפורסם באבי רואד, 57 שנה אחרי שצולמה שם התמונה שהפכה אותו לאייקון תרבותי וליעד שמושך מעריצים מכל העולם ● מה גורם לנו לנסוע אלפי קילומטרים בעקבות רגע, אדם או אפילו דמות בדיונית, ואיך תעשיית התרבות למדה להפוך את הגעגוע הזה לעסק

נמל התעופה בן גוריון / צילום: ap, Oren Ziv

"מי השבית את נתב"ג"? השאלה האמיתית היא מי הרוויח מהכאוס

אסף שמואלי, "המשבריסט", מנתח את הכאוס שנוצר כתוצאה מהשיבושים בנתב"ג ● ראש הממשלה ושרת התחבורה מיצבו את עצמם כמגיני הציבור, יו"ר הוועד ויתר על קרב הדחה בליכוד, והשאלטר של רשות שדות התעופה עדיין נמצא באותה נקודה

אירינה טרק / איור: גיל ג'יבלי, צילום: AP עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מעצבת הרהיטים הצעירה שעומדת מאחורי הרחפנים שמכים ברוסיה

בעקבות הפלישה הרוסית, אירינה טרך זנחה את עיצוב הספסלים בקייב והפכה למנכ"לית פייר פוינט, שחתומה על פיתוח רחפנים וטילים שמשנים את מאזן הכוחות באזור ● כך הפכה צעירה פציפיסטית ליצרנית נשק: "לעולם לא הייתי נכנסת לתחום אילולא פלשו למדינה שלי"

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר אלכס קפלון / צילום: ליאור ואן אוס

"הזמן שבו נהיה בפנסיה הוכפל. למרתון הזה כולנו צריכים להיערך"

שיחה עם ד"ר אלכס קפלון, חוקר כלכלת אריכות ימים, המכללה למינהל ● על תוכנית העבודה שצריך לגבש לפרישה, השאלות שצריכות להנחות אותנו ולמה חשוב להתחבר לזקנה כשאנחנו צעירים ● איך להתכונן לפנסיה גם בגיל 40? פרק אחרון לסדרה

אזורים / צילום: עינת לברון

ירידה בהכנסות וברווחים: אזורים מדווחת על 15 ביטולים מצד רוכשי דירות במחצית הראשונה

למרות ירידה של כ־33% במכירת דירות במחצית הראשונה של השנה, אזורים מדווחת על התאוששות מסוימת לאחר תאריך המאזן, עלייה במחיר הדירה הממוצע ושיפור בשיעור הרווח הגולמי, לצד ירידה ברווח הנקי בשל הוצאות מימון גבוהות יותר

אילו מדינות הן השיאניות בזמן הגלישה הממוצע באינטרנט?

לפי האקדמיה ללשון, מהי המילה העברית לבָּאז, מה הקשר בין הסרט "בוב ספוג" (משנת 2004) ל"אודיסיאה" של הומרוס ומי צייר את הציור הנודע "סעודת השייטים"? ● הטריוויה השבועית

ח''כ שמחה רוטמן, אביר קארה / צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת

מסתמן: לפחות 93% מהעסקים יוחרגו מחוק תביעות ייצוגיות

ועדת חוקה של הכנסת תדון בשבוע הבא בתיקון לחוק ● לגלובס נודע שהושגה פשרה, שלפיה עסקים המגלגלים עד 9 מיליון שקל בשנה יוחרגו

נתב''ג, היום / צילום: Ken Whitman

עובדי הנהלה יצטרפו למשמרות בשטח: הצעד החריג של רשות שדות התעופה בעקבות העומסים

רשות שדות התעופה החליטה להחזיר את נתב"ג לשגרה באמצעות תגבור זמני של עובדי מטה והנהלה בשטח ● בנוסף צוין כי נמשך גיוס עובדים לקראת חגי תשרי ● משרד התחבורה הודיע על הקמת ועדת בדיקה חיצונית לבחינת האירועים שהובילו למשבר, בנוסף לוועדה פנימית בהובלתו של מבקר הפנים של הרשות

ליאור לוי / צילום: פרטי

מרוסיה לראש העין: הדרך של המפעל המיתולוגי והמנכ"ל שהתחיל בו בגיל 15

"בחופשות הייתי בא ורואה את המכונות, שנראו לי אז ענקיות, את העובדים אורזים ואיך משהו מתחיל כחומר גלם ומסיים על המדף. היה לי ברור שאמשיך את הדרך של סבא ואבא" ● שיחה קצרה עם ליאור לוי, בעלי קבוצת המזון ביסקול ויו"ר איגוד תעשיות המזון

הפריימריז בליכוד הסתיימו, אבל דווקא מועמד אחר רושם שיאים

מדינת ישראל הולכת לבחירות, והמשרוקית של גלובס מביאה את הסקרים העדכניים ביותר מכל כלי התקשורת ● מי מתחזק, מי נחלש ואיך זה משפיע על יחסי הכוחות בין המחנות? ● והפעם: מצביעי הקואליציה אופטימיים לגבי רשימת הליכוד המעודכנת, אך כרגע לא נצפית נהירה של מצביעים חדשים

רג'פ טאיפ ארדואן / צילום: ap, Hussein Malla

כ"ץ הגיב לדברי שליח טראמפ על התקיפה בסוריה : "התקבל מידע על כוונת טורקיה לבצע פעולות שיסכנו את ביטחון ישראל"

בתגובה לריאיון של שגריר ארה"ב בטורקיה, שר הביטחון בהודעה חריגה: "לא נאפשר לאף גורם לסכן את ביטחון מדינת ישראל, תגובת השליח מלאה באי דיוקים" ● שר האוצר של טראמפ הכריז על "הסנקציות הקשות בהיסטוריה" במטרה למוטט את המשטר האיראני ● צבא ארה"ב הודיע כי הסיט את מסלולם של 68 כלי שיט, השבית 3 ועלה על סיפונם של 2 כדי להבטיח ציות למצור הימי נגד איראן ● במערכת הביטחון מזהירים: ההתבטאויות הפומביות נגד ארדואן עלולות להביא להסלמה מיותרת מול טורקיה ● "שקט מתעתע": חיזבאללה שוקל להחריף את פעולותיו נגד צה"ל ● עדכונים שוטפים

ביטלו דירה מ''סיבות כלכליות'' / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מרוויחים 60 אלף שקל בחודש וביטלו רכישת דירה "מסיבות כלכליות"

תופעת ביטולי העסקאות מעוררת בחודשים האחרונים עניין גובר, על רקע העלייה במספר העסקאות שמבוטלות לאחר חתימת חוזה ● על פי ניתוח שפרסמה סגנית הכלכלן הראשי של משרד האוצר, כחמישית מהמבטלים בשל "סיבות כלכליות" - השתכרו בממוצע בכ-60 אלף שקל לחודש ● מה עומד מאחורי התופעה?

מנכ''ל מודרנה סטפן בנסל / צילום: Reuters, Michael Brochstein

המניה שכמעט כולם הימרו נגדה, והחשבון שהוגש: 5.5 מיליארד דולר

מניית הפארמה שהאנליסטים הימרו נגדה קפצה ב־177% ביום אחד, גררה הפסדים של מיליארדים לשורטיסטים, ואילצה את קרנות הגידור למכור כמה מהמניות הטובות שלהם ● זה קרה בעקבות ניסוי מוצלח בחיסון לסרטן. אבל האם הוא מצדיק עלייה של 30 מיליארד דולר בשווי?