גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שותפות אפרודיטה מקדמות פיתוח המאגר בטרם הושגה הסכמה עם ישראל

מאגר אפרודיטה נמצא במחלוקת כבר עשר שנים בין מדינת ישראל וקפריסין ● ישראל מתנגדת ליצוא של עוד גז, אך השותפות במאגר - וכן ממשלת קפריסין - רוצות להפעיל בו אסדת קידוח כבר ב-2023 ● לגלובס נודע כי בשבוע שעבר נפגשו בעלי הזכויות במאגר עם שרת האנרגיה, קארין אלהרר, בפעם הראשונה

מאגר גז לחופי קפריסין / צילום: Reuters, Cyprus Public Information Office
מאגר גז לחופי קפריסין / צילום: Reuters, Cyprus Public Information Office

אתמול (ב') חברת ניו מד אנרג'י (לשעבר דלק קידוחים) פירסמה את הדוחות שלה, וסעיף אחד תפס את העין במיוחד. מדובר בסעיף 11.3.7 שכותרתו: תוכנית לפיתוח מאגר אפרודיטה. בסעיף נכתב "נכון למועד אישור הדוח, פועלים השותפים במאגר אפרודיטה מול ממשלת קפריסין לעדכון תוכנית הפיתוח וההפקה למאגר, באופן בו ישולב פיתוח המאגר עם מתקנים קיימים ו/או תוכניות פיתוח של נכסים סמוכים. במסגרת זו, קיבלו השותפים החלטה בדבר התקשרות עם אוניית קידוח לצורך ביצוע קידוח אפרודיטה A-3. בשטח בלוק 12 ,אשר ישמש בהמשך כקידוח הפקה , ובכלל זה פועלים לעדכון מועד ביצועו".

קידוחים למיצוי שדות הגז הטבעי במזרח הים התיכון, כמקור האנרגיה המוביל למעבר למתחדשות, הם דבר חיובי, ועל הצמא האירופי לגז הזה והצורך בהפקתו כבר כתבנו. היכן הבעיה?

מאגר אפרודיטה נמצא במחלוקת כבר עשר שנים בין מדינת ישראל וקפריסין, שכן חלקו הקטן שוכן במים הכלכליים של המדינה ושמו בישראל "שדה ישי" . לאחר ששתי הקבוצות המחזיקות בזיכיונות בשני הצדדים לא הצליחו להגיע להסכמה, בחודש פברואר השנה החליטה שרת האנרגיה קרין אלהרר להחזיר את המחלוקת למישור הבין מדינתי.

היא הודיעה לחברות המחזיקות בחלקו הקפריסאי של מאגר הגז אפרודיטה-ישי, בהן דלק, של ושברון, ולחברות המחזיקות בישי (צדו הישראלי של המאגר), בהן החברות "הזדמנות ישראלית" ונאממאקס, כי היא מקציבה עוד חודש בלבד להגעה להסכם על תשלום פיצוי לצד הישראלי במאגר כנגד ויתור מלא על זכויותיו ונכסיו.

"מדינת ישראל לא ויתרה על זכויותיה במאגר אפרודיטה"

המו"מ לא צלח והמשמעות הדברים היא חזרה לשולחן המו"מ בין המדינות, לרבות יוניטיזציה (איחוד) של המאגר המשותף, עליה כבר הוסכם עקרונית באמנה שנחתמה בין המדינות בשנת 2010. במכתב ששלחה השרה אלהרר נאמר כי "מדינת ישראל לא ויתרה על זכויותיה במאגר אפרודיטה, לרבות הדרישה שהמאגר לא יפותח חד צדדית [ע"י קפריסין]". בשותפות ישי הביעו שביעות רצון רבה מעמדתה זו של השרה ומציינים כי הדבר נעשה בניגוד לקודמה בתפקיד השר יובל שטייניץ.

מאגר הגז אפרודיטה-ישי ממוקם על גבול המים הכלכליים שבין ישראל וקפריסין, כשרובו נמצא בתחום המים הכלכליים של קפריסין. כמות הגז בחלקו הישראלי של המאגר, המכונה מוערכת ע"י משרד האנרגיה ב-10 עד 12 BCM, בעוד כמות הגז בחלקו הקפריסאי של המאגר, נאמדת בכ-120 BCM. מאחר שהגז שבחזקת ישי מהווה חלק אינטגרלי גיאולוגי ממאגר אחד החוצה את הגבול בין קפריסין וישראל, הרי שפיתוחו והפקתו תלויה בהסכמות בין שתי המדינות.

לגלובס נודע כי בשבוע שעבר נפגשו בעלי הזכויות במאגר ישי עם שרת האנרגיה, קארין אלהרר, בפעם הראשונה. בפגישה השתתפו גם מנכ"ל המשרד, ליאור שילת, הממונה על הנפט, גיא סמט, ואנשי מקצוע נוספים במשרד. לפי המשתתפים הפגישה התקיימה באווירה טובה מאד ובמהלכה חזרה השרה על מחויבות המדינה לשמירת כלל זכויותיה במאגר ישי לרבות זכויותיהם של בעלי החזקה. הצדדים חזרו והצהירו על מחוייבותם לתהליך שקוף המבוסס על שיתוף פעולה מלא מתוך מטרה למצות את זכויות המדינה במאגר, אם במסגרת מתווה לפיצוי הולם עבור חלקה של המדינה במאגר או במסגרת פיתוח משותף.

בניו מד אנרג'י מנסים ללחוץ על ישראל ומודיעים שיפעילו את אסדה במאגר ב-2023

שטייניץ ניסה להוביל יחד עם שרת האנרגיה הקפריסאית נטשה פילידס פיתרון שנטה למתווה הפיצוי ולא לפיתוח משותף. בחברות הישראליות התנגדו וראו בכך ויתור מראש של המדינה על משאב לאומי. משרד האנרגיה דחה אז (מאי 2021) את הטענות והזכיר כי יש חשש שהחברות המחזיקות באפרודיטה יחלו בפיתוח ללא הסכמה ישראלית וכי חלקו מהמאגר המשותף קטנה למדי. הנסיון העולמי לימד כי במצבים דומים רוב הפתרונות היו של פיצוי ולא אחזקה משותפת ויוניטיזציה.

העמדה הזו נראה כי מתממשת כעת עם הודעת ניו מד אנרג'י. החברה מתכוונת להעביר אסדת קידוח ממאגר לוויתן אל אפרודיטה ולגלובס נודע כי תאריך היעד להפעלתה הוא במחצית הראשונה של 2023. ההחלטה של שותפות אפרודיטה להניע את המהלך הוא בעקבות הידברות ולחצים מצד ממשלת קפריסין המבקשת לצאת מהפלונטר ואולי בדרך זו ללחוץ על ישראל ולהביא לפתרון שכן זהו המאגר המוכח הגדול של קפריסין ואמור לספק לה הכנסות וכמובן מקור אנרגיה לעשרות השנים הבאות, עד למעבר לאנרגיות מתחדשות. לפי גורמים המעורים בנושא המחלוקת אינה גדולה במיוחד והצורך הגיאופוליטי והכלכלי של כל הצדדים הוא להביא במהירה להפקת גז מאפרודיטה גם כדי לענות על הצורך האירופי הדחוף בגז לשנים הקרובות במקום הגז הרוסי.

בגלובס כתבנו כי האיחוד האירופי וישראל מנהלים מגעים מתקדמים לקידום האפשרות של יצוא גז ממזרח הים התיכון לאירופה, כשברקע שני מכשולים, האחד היכולת השינוע המוגבלת בינתיים, כשהפתרון המהיר הוא הרחבת והוספת צנרת אל מתריים משם הנזלתו והעברתו לאירופה, או הבאה של אסדת הנזלה לחופי ישראל, או צינור מהמאגרים ישירות למתקני ההנזלה שבמצרים. המכשול השני הוא התנגדות בישראל ליצוא עוד גז. לפי עבודה שהכינה מומחית הגז ג'ינה כהן לאיחוד האירופי ולישראל, ישראל וקפריסין יחדיו יכולות לספק 15 BCM גז בשנה לאירופה, לאחר שיפתחו את השדות הקיימים וחדשים ובכך יספקו גם את צרכיהן וצרכי האיזור, זאת למשך 25 שנה. אלא שכל זה תלוי גם בפיתוח הקפריסאי והמהלך של ניו מד אנרג'י, עשוי להביא גם אם באמצעות הפעלת לחץ, לשחרור הפקק.

אלא שהשותפות הישראליות יתנגדו לכך כמובן. תגובת השותפות שנמסרה לנו: "אנחנו נמצאים בקשר רציף עם משרד האנרגיה ועם שרת האנרגיה אשר הבהירה לכל הצדדים המעורבים כי ישראל מתנגדת לפיתוח חד צדדי של המאגר וכי מדינת ישראל תפעל בכל המישורים על מנת לשמור על זכויותיה במאגר לרבות אלה של בעלי חזקת ישי. אנו בטוחים כי משרד האנרגיה והעומדת בראשו, יעשו כל שנדרש על מנת להבטיח את זכויותינו וזכויותיה של מדינת ישראל במאגר וידאגו לכך שהמאגר לא יפותח באופן חד צדדי טרם הגעה להבנות עם קפריסין".

התגובה של משרד האנרגיה וממשלת ישראל תלויה גם בתוצאות המגעים עם אירופה ועם מצרים בהיבטים הרחבים האסטרטגיים של העניין.

ממשרד האנרגיה נמסר כי "עמדת ממשלת ישראל היא שלא יבוצעו פעולות פיתוח המאגר המשותף באופן חד צדדי טרם הסדרת הנושא. עמדה זו הובהרה מספר פעמים לממשלת קפריסין. איננו מכירים את ההודעה שפורסמה והנושא ייבדק במהלך המפגש הקרוב עם הצוות המקצועי הקפריסאי".

עוד כתבות

אסדת קידוח נפט בים התיכון (מול חופי לימסול) / צילום: Shutterstock, Andriy Markov

העסקה בוצעה 15 דקות לפני שטראמפ ביטל תקיפה באיראן. עכשיו נפתחה החקירה

שורה של עסקאות נפט עלו על הרדאר האמריקאי כאשר בוצעו זמן קצר לפני הצהרות חשובות של הנשיא טראמפ בנוגע למלחמה עם איראן ● כעת, משרד המשפטים האמריקאי בוחן ארבע עסקאות בהיקף כולל של 2.6 מיליארד דולר

ליאור פרנקל בשיחה עם יובל פסוב, Global Founder Advocate בגוגל / צילום: פרטי

אחרי שינוי קריירה מדהים, יש לו המלצה - תעשו את הדבר הקטן הזה לפני השינה ולא תישחקו

עם מי מדברים? יובל פסוב, Global Founder Advocate בגוגל ● על מה מדברים? המפות שיכולות לעזור להגשים מטרות, איך להפוך את ה-AI ליועץ האסטרטגי שלך, ההבדל ביחס למנהל בין תרבויות שונות - וגם על הרגע בו הבין מדוע אסור לשכוח את הלב בקריירה

אילוסטרציה: Shutterstock

כשהדולר והאג"ח בארה"ב לא מספקים הגנה: איפה נמצא מקלט לכסף

המשקיעים בעולם רגילים לברוח לדולר ולאג"ח ממשלת ארה"ב בכל משבר ● אבל כיום החוב האמריקאי העצום, הגירעון המבני, השימוש בדולר כנשק פיננסי וסיכוני האינפלציה מחייבים שינוי תפיסה ● איך ניתן להתגונן מהפסדים, ואילו התאמות נדרשות בתיקי ההשקעה?

אליזבת בנקס ומת'יו מקפדיין, ''האישה המיניאטורית''. מערכת יחסים לא מאוזנת / צילום: באדיבות יס

"האישה המיניאטורית" היא סדרה קטנה ומקטינה

מאחורי הרעיון הביזארי של "האישה המיניאטורית" מסתתרת אלגוריה שקופה על נישואים, כוח ושליטה: אישה עצמאית שמבקשת להתפתח הופכת לפתע קטנה, תלויה וכלואה בתוך הבית ● אולם, שינוי הצורה גם מאפשר לה לבחון את חייה מחדש

מוג'תבא ח'אמנאי, המנהיג העליון של איראן ודונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: AP

בתקשורת האיראנית מדווחים על פיצוצים שנשמעו בדרום המדינה

ה-CIA מעריך כי איראן מחזיקה בכ-75% ממלאי המשגרים הניידים ובכ-70% ממאגרי הטילים שהיו לה לפני המלחמה ● צה"ל אישר רשמית כי מפקד כוח רדואן אחמד ע'אלב בלוט חוסל בדאחיה בביירות; כוננות שיא ל"מתקפת נקמה" ● דיווח בארה"ב: איראן צפויה להחזיר היום את תשובתה להצעה האמריקאית לסיום המלחמה ● דיווח: טראמפ עצר את המבצע בהורמוז בעקבות לחץ סעודי ●  עדכונים שוטפים

ג'וני מיטשל. המוזיקה תרמה לקידוד מחדש של המוח / צילום: Reuters, Ed Thrasher / mptvimages.com

על התרופה הנגישה והזולה שמחכה לנו במגירה - המוזיקה

בספרו החדש "מוזיקה כתרופה", חוקר המוח דניאל לויטין מבקש להפסיק להתייחס למוזיקה כאל אמצעי בידור בלבד: היא מפעילה מערכות של כאב, זיכרון, רגש ותנועה ויכולה להפוך לכלי טיפולי נגיש וזול ● אז מה הקסם של המוזיקה? "היא מדליקה כמעט כל אזור במוח"

צילומים: AP-Charles Krupa, שאטרסטוק

קריסת החברה שמוכיחה: לא תמיד מניעת מיזוג מועילה לצרכן

חברי הכנסת צריכים חיזוק ● האם תחרות היא תמיד עדיפה ● ולמה עבודה של שנה וחצי הלכה לפח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מצר הורמוז / צילום: ap, Asghar Besharati

למשקיעים בוול סטריט יש ראשי תיבות חדשים. אלה הסקטורים שירוויחו

לפי CNBC, אל ה-TACO, הסלוגן המפורסם שתאר את מדיניות הסחר ההפכפכה של טראמפ הצטרף אחד חדש: NACHO ● מה זה ואיך אפשר לעשות מזה כסף?

נטלי משען-זכאי / צילום: יח''צ

כמה תשלם גב ים על 4.5 דונם בלב תל אביב

למתחם יש זכויות בנייה של 85 אלף מ"ר בשטחי תעסוקה ומשרדים ● לחברה יש כיום 1.3 מיליון מ"ר בשטחים מניבים, ועוד 288 אלף מ"ר בשטחי ייזום לאחר שבשנה שעברה השלימה מספר שלבים בפרויקטים שלה באוניברסיטה העברית בירושלים, בנגב וברחובות

מדוע נשים מקבלות עשרות אחוזים פחות בפנסיה / איור: אלישע נדב

השכר שלה הגיע ל-20 אלף שקל. בפנסיה היא קיבלה 4,000 בלבד. איך זה קורה?

לגבר בן 50 יש 537 אלף שקל בממוצע בקרן הפנסיה ● אשתו לעומת זאת תסתפק לרוב ב-398 אלף שקל בלבד ● מפערי השכר ביחס לגברים, "קנס האמהות" על גידול הילדים ועד תוחלת החיים הגבוהה: גלובס בעקבות הנתונים המטרידים והסיבות שבגללן נשים מקבלות עשרות אחוזים פחות בפנסיה

כריך בשר בג'וזף / צילום: סופגי גואטה

כריך הבריסקט האימתני שהפך לאטרקציה של עמק חפר, ולא בכדי

עגלת קפה מתחת לעץ תות, בית קלייה עם ניחוחות פולים שיוצאים למרחוק, מטמון שמרתה סטיוארט הייתה אוהבת וסטודיו פותח צ'אקרות וקלפים ● ביקור בבועה בתוך השדות

וואטסאפ בשעון חכם של אפל / צילום: יחצ

וואטסאפ משנה את פניה. אלה הפיצ'רים החדשים והמתוכננים

כדי לשמור על מעמדה בקרב המשתמשים, אפליקציית העברת המסרים התחדשה במספר פיצ'רים, שחלקם משנים מהותית את השימוש בה ● מניהול האחסון, דרך שליטת ההורים ועד יכולות תרגום

וולבו ES90 חשמלית / צילום: יח''צ

זו מכונית שמתאימה להסעת אח"מים והיא מגיעה עם בונוס מפתיע

לוולבו ES90, מכונית השרד הגדולה של וולבו, יש עיצוב ייחודי, ממדים חיצוניים נדיבים ותא נוסעים ענק ● היא מתאימה יותר להסעת אח"מים מאשר לנהיגה נמרצת - אבל היא מסתירה בונוס בשטח ● מבחן דרכים 

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת הדירוג S&P אישרה מחדש את דירוג האשראי של ישראל

הדירוג נותר ברמה A, ובנוסף S&P הותירה את התחזית על "יציבה" ● לפי הערכת החברה, הסכמי הפסקת האש יחזיקו מעמד והכלכלה הישראלית תתחיל להתאושש במחצית השנייה של השנה

ראש ממשלת בריטניה, קיר סטארמר / צילום: ap, Kin Cheung

“סטארמגדון” בבריטניה: פאראג’ רושם ניצחון היסטורי ולייבור מתרסקת בבחירות המקומיות

מפלגת "הרפורמה" מהימין הוכתרה כמנצחת הגדולה, "מדובר בשינוי היסטורי בפוליטיקה של בריטניה", הצהיר פאראג' ● לפי הערכות "סקיי ניוז" - מפלגת הלייבור בראשות קיר סטארמר איבדה מאות מושבים מקומיים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם ים מכל חלון, בהנחה של 300 אלף שקל: הדירה שנמכרה תוך שבועיים

דירת 4 חדרים בשטח 105 מ"ר עם מרפסת בשטח של 12 מ"ר, נמכרה תמורת 3.3 מיליון שקל ● המוכרים הם מצמצמי דיור והרוכשים הם זוג עם שני ילדים - משפרי דיור מהעיר ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

הזמן לקנות דולרים? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

כשהשקל עושה היסטוריה, האם זה הזמן לקנות דולרים?

יותר מ־30 שנה לא נראה שער דולר נמוך כל־כך. האם אנחנו בפתחו של עידן חדש עם קידומת 2 שקלים לדולר - או שהשפל נקודתי? ● המומחים חלוקים אבל מסכימים על מספר עקרונות: מניות עדיפות על נכסים סולידיים, אל תהמרו רק על מטבע אחד, ומה התזמון היחיד שבו כדאי להמיר מזומנים?

יצחק תשובה / צילום: יונתן בלום

"שיטת תשובה": פס הייצור שהופך מנהלים שכירים למולטי מיליונרים

יוסי אבו, מנכ"ל ניו־מד אנרג'י, אשר פורש לאחר שצבר הון של יותר מ־100 מיליון שקל, הוא אחד משורה של שכירים בקבוצת דלק שהפכו לבעלי הון רב, הודות לתגמול העצום שקיבלו, ולרוב החזירו הרבה יותר ● עם כמה יצאו גיל אגמון, אייל לפידות, גדעון תדמור, איליק רוז'נסקי ועוזי ימין - וכמה תרמו לעושרו של בעל השליטה

וול סטריט / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

וול סטריט ננעלה בשיא; בדרך להסכם עם אפל: מניית אינטל זינקה בחדות

נעילה שלילית באירופה על רקע האיום של טראמפ במכסים ● מחיר הנפט עולה לכ-100.5 דולר לחבית ● הדולר מתחזק בעולם ● פורסמו נתוני התעסוקה בארה"ב: מספר המשרות החדשות עומד על 115 אלף משרות, שיעור האבטלה עומד על 4.3% ● בורסות אסיה ננעלו בירידות

ד''ר אביב צנזור / צילום: דוברות הטכניון

עם מיליוני צפיות ומעריצים הוא הפך לגורו של המתמטיקה בישראל

אלפי תלמידי תיכון לומדים איתו לבגרות במתמטיקה, וסטודנטים צופים בו ביוטיוב במקום להגיע לשיעורים ● ד"ר אביב צנזור, שהסרטונים שלו זכו למיליוני צפיות, מסביר בראיון לגלובס איך הוא הפך לדמות משמעותית בחייהם של בני נוער ומדוע החליט לוותר על היוקרה שבמחקר ולהתמקד בהוראה