גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסלמונלה, החומוס והמלחמה באוקראינה: הרווח הנקי של שטראוס נחתך ב-93% ברבעון הראשון

ענקית המזון רושמת עלייה קלה בהכנסות ברבעון הראשון של 2022, אך ירידה בכל הפרמטרים החשובים האחרים ● לדברי החברה, פעילות ייצור השוקולד בארץ צפויה להתחדש עד סוף יולי ● המנכ"ל גיורא בר דעה: "אנחנו מאמינים ביכולת שלנו לחזור לנתחי השוק שהיינו בהם בממתקים לפני אירוע הריקול"

גיורא בר-דעה, מנכ''ל קבוצת שטראוס / צילום: איל יצהר
גיורא בר-דעה, מנכ''ל קבוצת שטראוס / צילום: איל יצהר

על אף אירוע הריקול הדרמטי במפעל השוקולד שלה בצפון הארץ, התסבוכת במפעל החומוס שבארה"ב והלחימה בין אוקראינה לרוסיה שם היא פעילה בשוק הקפה, ענקית המזון שטראוס הגדילה את ההכנסות מפעילותה ברבעון הראשון של השנה. עם זאת, נרשמה ירידה חדה של 80% בשיעור הרווח הנקי.

הכנסותיה של שטראוס מכלל פעילותה העסקית הסתכמו בכ-2.2 מיליארד שקל ברבעון הראשון של השנה, עלייה של 11.5% לעומת לרבעון המקביל אשתקד. בעקבות הריקול הענק עליו הכריזה בחודש שעבר, ואשר היו לו השפעות חשבוניות גם על הרבעון הראשון של השנה, החברה דיווחה על ירידה של כ-65% ברווח התפעולי, שהסתכם בכ-102 מיליון שקל, וירידה חדה של כ-80% שמחקה את מרבית הרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות. הרווח הנקי הסתכם בכ-43 מיליון שקל ברבעון שחלף.

לפי נתוני הדוחות הכספיים של שטראוס עצמה, בניכוי חלקם של השותפים השונים, המספרים עגומים יותר ומלמדים על צניחה של 80% ברווח התפעולי ל-53 מיליון שקל ברבעון הראשון, ומחיקת כמעט כל הרווח הנקי - 14 מיליון שקל בלבד, ירידה של 93%.

מתרכזים בתיקון הליקויים

ההשפעות המלאות של הריקול הענק צפויות להתברר במלואן רק במהלך הרבעונים השני והשלישי השנה. נזכיר כי המפעל בנוף הגליל הושבת לפני חודש עם גילוי הממצאים הראשוניים לזיהום הסלמונלה, עובר כיום הליכי ניקוי וחיטוי אינטנסיביים, ולדברי החברה היא התקשרה עם מספר ספקים בעלי מומחיות לתיקון הליקויים שזוהו, ולביצוע ההתאמות הנדרשות לטובת השבת המפעל לכושר ייצור מלא. בחברה טרם קיבלו החלטה האם לבצע בדיקת סלמונלה יותר מפעם בשנה (הדרישה הקיימת כיום).

נכון לתקופה זו עדיין נערכות אלפי בדיקות, אך פעילות ייצור השוקולד בארץ צפויה להתחדש עד לסוף יולי הקרוב. במקביל יתחיל הליך חידוש המלאים בחנויות. החברה מעריכה, על פי אומדנים ראשוניים, כי היקף הפגיעה ברווח הנקי שלה בשל האירוע יגיע ב-2022 ל-230-170 מיליון שקל.

האומדנים כוללים עלויות השבת המפעל לכושר ייצור מלא, אובדן רווחים בהתאם לתחזיות בדבר מועד סיום השבתת המפעל וחזרה לייצור, ומכירות המבוססות על תרחישים אפשריים שונים, וכן בהתחשב בהערכת החברה בדבר קיומו של כיסוי ביטוחי לחלק מהנזקים שנגרמו לה. כמו כן, החברה בוחנת את מבנה העלויות שלה, ואת האפשרות ליישם תהליכי חסכון והתייעלות בטווח הקצר.

צמיחה בפעילות הקפה

בניתוח מגזרי הפעילות השונים של שטראוס, מגזר הבריאות ואיכות חיים (הכולל בין היתר את פעילויות המחלבה, יד מרדכי וחטיבת האוכל) רשם צמיחה של כ-5% בהכנסות הרבעון הראשון והסתכם בכ-670 מיליון שקל. סך המכירות של שטראוס ישראל ברבעון, כולל הפגיעה בחטיבת ממתקים, הסתכמו ב-975 מיליון שקל, עלייה של כ-0.1% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, ובהפסד תפעולי של כ-15 מיליון שקל.

מניית שטראוס איבדה כ-12% מערכה בחודש האחרון - ירידה השקולה לאובדן שווי של כ-1.1 מיליארד שקל. עם זאת, נראה כי המשקיעים קיבלו באור חיובי את תוצאות הרבעון הראשון, משום שלאחר פרסומן עלתה המניה ב-1.5% במהלך המסחר, לשווי שוק של כ-9.9 מיליארד שקל.

 

פעילות הקפה של החברה נהנתה מרבעון ראשון חזק שהסתכם בצמיחה של 32.6% במכירות, שנבעו הן מעלייה במכירות של מגזר הקפה הבינלאומי והן במכירות של מגזר הקפה בישראל, וכן מגידול של כ-7% ברווח התפעולי לכ-105 מיליון שקל. פעילות הקפה בברזיל, בפולין, ברומניה ובסרביה צמחה ברבעון זה בשיעור דו ספרתי, והפעילות בישראל צמחה בכ-2.7%. שטראוס מציינת בדוחות כי היא "מבצעת מעקב שוטף אחר האירועים באוקראינה, ברוסיה ובשווקים. עד למועד אישור הדוחות הכספיים, ההשפעה בפועל של האירועים על הקבוצה לא הייתה מהותית".

בצל המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, שטראוס ביצעה הפרשה בגובה של 25 מיליון שקל בגין הפעילות באוקראינה. בפברואר האחרון נעצרה פעילות החברה שם בשל המלחמה שפרצה מול רוסיה, אולם כעת נרשמת חזרה מסוימת לשגרת פעילות. ברוסיה המכירות נמשכות כרגיל. ככלל, שטראוס מציינת כי ההשפעה בפועל של האירועים בשתי המדינות אינה מהותית מבחינתה, למעט תנודות חדות בשערי המטבעות שלהן.

לדברי גיורא בר דעה, מנכ"ל קבוצת שטראוס, "אנחנו קבוצה חזקה שידעה כבר תקופות ואירועים משבריים מורכבים. החוסן של הקבוצה אפשר לה מאז ומעולם לא רק לצאת מהמשבר באופן מוצלח, אלא אף לצמוח מתוכו ולהפוך לחברה טובה יותר. האתגר הוא תפעולי, פיננסי ושיווקי, אני משוכנע כי החוסן המותגי, הפיננסי והאנושי יאפשר לנו שיקום מוצלח וחזרה לפעילות ולצמיחה בטווח זמן לא ארוך.

"אנחנו מאמינים גדולים ביכולת שלנו לחזור למדפים, לרמת המכירות ולנתחי השוק שהיינו בהם בממתקים לפני אירוע הריקול, מהסיבה שאנחנו רואים את האמון של הציבור במוצרים שלנו. רואים את זה יפה מאוד בכל הקטגוריות שהן לא ממתקים".

השפעות הסלמונלה בסברה

חברת הבת של שטראוס, סברה (בבעלות משותפת עם קונצרן המזון האמריקאי פפסיקו), חולשת על יותר מ-60% משוק סלטי החומוס המצונן בארה"ב - ונמצאת גם היא במוקד הבעיות העסקיות של שטראוס. בנובמבר התגלו ממצאי סלמונלה במפעל בארה"ב, והחברה עצרה מיוזמתה את הפעילות ואימצה תוכנית מול רשות המזון והתרופות (FDA) לתיקון הליקויים.

לשטראוס אין שם חשיפה משפטית בצורה של תביעות ייצוגיות, שכן עצרה מיוזמתה את הפעילות ולא הייתה צריכה לבצע ריקול. עם זאת, החזרה של המפעל לפעילות תקינה היא מדורגת ואורכת זמן רב יחסית, ועל כן החברה סבורה שתיתכן השפעה מהותית על פעילות סברה הן במכירות והן ברווח.

פעילות סברה ברבעון הראשון רשמה בירידה במכירות של 32.4%, שהסתכמו עבור שטראוס ב-97 מיליון שקל, ועם הפסד תפעולי של כ-15 מיליון שקל. מאחר שלא סופקו מוצרים לשוק, נתח השוק של החברה ירד מכ-62% לכ-46% ברבעון הראשון של שנת 2022, בהשוואה לתקופה מקבילה אשתקד. בשבועות האחרונים חזרה החברה לייצור ולמכירות בהיקף חלקי.

החברה מעריכה כי המפעל יחזור לכושר ייצור מלא במהלך המחצית השנייה של שנת 2022, וצופה כי הרבעון השני יסתיים עבורה בהפסד תפעולי של 15-17 מיליון דולר, מתוך זה סכום חד פעמי בטווח של 6-8 מיליון דולר.

עוד כתבות

כלב-רובוט בדמות אילון מאסק / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

הלהיט הוויראלי חדש: כלב-רובוט עם פרצוף של מאסק ב-100 אלף דולר

לאמן ביפל, שהצית את טירוף ה־NFT ונחשב לאחד האמנים החיים היקרים בעולם, יש אטרקציה חדשה במחיר מופקע: רובוט דמוי כלב, שלגופו פרצוף אמיתי להפליא של מיליארדי טק כמו אילון מאסק, מארק צוקרברג וג'ף בזוס ● ביפל: "זה לא נגד אף אחד, גם אני אחד מהכלבים"

הפקולטה. על משפיענים פיננסיים / צילום: Shutterstock

היינו רוצים לחשוב שמשפיענים פיננסיים פועלים בעיקר ממניעים מקצועיים. בפועל הם יעשו הכול בשביל עוקבים

מחקרים שופכים אור לא מחמיא על המשפיענים הפיננסיים הפועלים ברשתות החברתיות ● ההמלצות של רובם מונעות מחשש מהחמצה (FOMO) ומהיצמדות לעדר ומתברר שדווקא הפחות מיומנים זוכים ליותר עוקבים ● וגם, הטייה בלתי מודעת פוגעת בהזדמנות לפצות על ייצוג מגדרי חסר בתחום

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

"המדינה המצטיינת בשוק ההון": המקום המפתיע שישראל קטפה במדד של המגזין היוקרתי

למרות החששות ממיתון עולמי על רקע מלחמת הסחר של טראמפ, הכלכלה העולמית סיימה את 2025 ביציבות ● בדירוג הכלכלות החזקות של האקונומיסט ישראל מזנקת מהמקום ה-6 בשנה שעברה, למקום השלישי, בעיקר בזכות ביצועי שיא של שוק ההון המקומי

אמבולנסים בדרך לאוניברסיטת בראון לאחר אירוע הירי / צילום: ap, Mark Stockwell

ארה"ב: הרוגים ופצועים באירוע ירי המוני באוניברסיטת בראון היוקרתית

לפחות 2 הרוגים ועוד 8 פצועים במצב קשה מאוד אך יציב, בתקרית שעדיין מתנהלת • הסטודנטים הונחו להסתגר בכיתות נעולות ולהשאיר טלפונים על שקט • מפקד המשטרה המקומית: "מנהלים מרדף אחר גבר לבוש בשחור" • גורמים רשמיים טענו שהיורה נתפס - וחזרו בהם לאחר מכן

בורסת נאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

הירידות בוול סטריט החריפו לקראת הנעילה: ברודקום צללה 11%, השקל נחלש

נעילה שלילית באירופה ● מניות הקנאביס קפצו בעקבות כוונת טראמפ להקל על הרגולציה ● הסקפטיות סביב תחום ה-AI נמשכת: אורקל נפלה במעל 10% בעקבות הדוחות, ברודקום צנחה על אף שפרסמה תוצאות חזקות ● מחיר הנפט עלה לשיא של מעל שבעה שבועות ● הביטקוין נסחר סביב 90 אלף דולר

זירת הפיגוע בסידני, אוסטרליה / צילום: ap, Mark Baker

פיגוע ירי המוני בחגיגות חנוכה באוסטרליה: שליח חב"ד ו-10 נוספים נרצחו

לפחות 12 בני אדם נהרגו ועשרות נפצעו בפיגוע ירי באירוע הדלקת נרות של הקהילה היהודית בחוף בונדי שבמזרח סידני, אחד מהם הוא המחבל • בין ההרוגים: הרב אלי שלנגר, שליח חב"ד במדינה • בתיעודים קשים מהזירה נראה מחבל יורה מגשר, ובסרטון נוסף אזרח משתלט על אחד היורים • גורם ישראלי תקף: "העברנו לאוסטרלים התרעות, הם לא עשו מספיק"

התוואי התת קרקעי ברפיח / צילום: דובר צה''ל

שורדי שבי פנו בדרישה לנתניהו: "תקים ועדת חקירה ממלכתית"

התקיפה שהושהתה בלבנון - והפגישה המדינית הדחופה של נתניהו ● המסר של חמאס לפעילי הארגון לאחר החיסול: "גלו ערנות וזהירות" ●  משרד הפנים של חמאס: אחמד זמזם, קצין במשרד הפנים של חמאס - חוסל בידי חמושים במחנה הפליטים אל-מע'אזי שבמרכז הרצועה ● עדכונים שוטפים

ראאד סעד, מס' 2 בחמאס

האזהרה הדחופה של חמאס למחבלים אחרי חיסול סעד

שני לוחמים במילואים נפצעו קל בפיצוץ מטען בדרום רצועת עזה ● גורם ביטחוני אמר כי גוברת ההערכה שראאד סעד, מספר 2 בחמאס, חוסל בתקיפה במערב העיר עזה ● ברויטרס דווח כי בשלהי כהונת ביידן, גורמי מודיעין אמריקאים השעו זמנית חלק משיתוף המודיעין עם ישראל, בשל חשש בנוגע להתנהלותה במלחמה ברצועת עזה ● עדכונים שוטפים 

אוניית תובלה של צים / צילום: Craig Cooper

המרוץ על צים מתחמם: ענקית התובלה MSC הגישה הצעת רכש

לאחר שבגלובס נחשף כי הוגשה לצים הצעת רכישה מחברת התובלה הפג לויד, הצעה נוספת התקבלה ככל הידוע גם מחברת התובלה הגדולה יותר, MSC ● גם מארסק הוזכרה כמתעניינת ● דירקטוריון צים: "נבחנות מספר הצעות מחברות מובילות"

כל מה שקריטי לדעת לפני שמסתיימת 2025 / צילום: Shutterstock

לקראת סוף השנה: כך תצמצמו את עלויות המס

חוק הרווחים הכלואים, הוראת השעה להעברת נכסים, חזרת תושבים לישראל והטבות נדל"ן - כל מה שקריטי לדעת לפני שמסתיימת שנת 2025

עבודות המטרו בתל אביב / צילום: בר לביא

המטרו מתגלגל קדימה, המדיניות תקועה: מי יכריע לגבי מעורבות סינית בפרויקט?

מכרז התשתיות הגדול בתולדות המדינה, בעלות של 65 מיליארד שקל, נפתח כשעדיין לא גובשו קווים מנחים לגבי השתתפות חברות סיניות ● בלחץ אמריקאי גובר, לצד דעיכת עניין מצד חברות אירופיות וצמצום התחרות המקומית, שאלת המעורבות הסינית חוזרת למרכז הזירה

אביגדור וילנץ / צילום: אינטל

סטארלינק של אילון מאסק תצייד את הלוויינים שלה בשבבים מקריית גת

אקסייט לאבס של יזם השבבים הסדרתי אביגדור וילנץ תספק לסטארלינק של אילון מאסק שבבי תקשורת מהירים לדור הבא של הלווינים שלה - ה-V3 ● מתג התקשורת שפותח בחברה ישמש כמרכז הרשת במהירות גבוהה בלוויני ה-V3

ליפמוטור ו-GEELY משיקות דגמים חדשים במחירי רצפה (יחסית) / צילום: יח''צ

מלחמת המחירים בין הסיניות מסלימה: ליפמוטור ו-GEELY משיקות דגמים חדשים במחירי רצפה

קבוצת סמלת השיקה היום את הקרוס-אובר החשמלי המשפחתי החדש B10 של המותג ליפמוטור, במחיר "שובר סגמנט" של כ-139 אלף שקל לגרסת הבסיס ● המותג GEELY השיק בסוף השבוע האחרון את הקרוס אובר החדש STARRAY ומחירו מתחיל מ-169 אלף שקל

אילון מאסק / צילום: Associated Press, Matt Rourke

בסיס בירח והגדלת קצב הטיסות: SpaceX מאשרת שתצא להנפקת ענק

חברת החלל של אילון מאסק מכרה מניות למשקיעים קיימים לפי שווי של 800 מיליארד דולר, ומאותתת על הנפקה ב-2026 לפי שווי ענק של 1.5 טריליון דולר ● לפי דיווחים, ההנפקה מיועדת לממן תוכניות ארוכות טווח להקמת בסיס על הירח

אילוסטרציה: shutterstock

שתי המניות שמדאיגות את וול סטריט, ואיך זה ישפיע היום על ת"א?

לאחר שבוע שיא נוסף בבורסה בתל אביב, המסחר צפוי להיפתח היום בצל סגירה מעורבת בוול סטריט ● בעוד דאו ג'ונס ו-S&P 500 עלו לשיאים חדשים, נאסד"ק נחלש עקב האכזבה מדוחות אורקל וירידה במניות ה-AI • מניות דואליות, ובראשן טאואר, נובה וקמטק, יחזרו למסחר בת"א עם פערי ארביטראז' שליליים • ברקע: חדשות מהזירה הגיאופוליטית ופרסום מדד המחירים לצרכן

''סיח''. הפופ-אפ יהפוך למסעדה קבועה / צילום: נדב יהלומי

"קולינריה היא היום הדרך להביא אנשים לשטחי מסחר, ויזמי הנדל"ן מבינים את זה"

"רביעיית פלורנטין" היה מתחם עירוני תל אביבי שלא התרומם, עד שאנשי JTLV החליטו להפוך אותו לאתר עלייה לרגל קולינרי ● הם הציעו לאנשים עם סיפור טוב ואוכל טוב נכס לתקופה קצובה ללא שכ"ד, ומעטפת יח"צ ● עסקי האוכל ניערו את המוניטין: "אוכל זה משהו שאנשים מוכנים לנסוע בשבילו"

מפעל סוגת בקרית גת / צילום: יח''צ

מותגים שחוזרים לתקופת המנדט הבריטי ועסקה עם שרי אריסון: הדרך של אחת החברות הוותיקות בישראל להנפקת ענק

כשהיא חמושה בשורה של מותגי מזון שמוכרים בכל בית, מניית סוגת נחתה על שולחנם של המשקיעים בת"א ● עם נתחי שוק משמעותיים במלח, סוכר, אורז ושמן, היא מחפשת להמשיך להתרחב ● ובזמן שהמשקיעים מסתערים, יש מי שחושש מעליות מחירים עתידיות: "יודעים מה קורה לחברה שמנפיקה ורוצה לחלק דיבידנדים"

צילום של אוהד צוינברג, המקום הראשון בקטגוריית ''טבע וסביבה'' / צילום: ap, אוהד צוינברג

"עדות מקומית": אירוע הצילום המרכזי חוזר לרגעים הגדולים של 2025

תערוכת הצילום העיתונאי והתיעודי הגדולה בישראל חוזרת, ובמרכזה רגעי השנה הסוערת: מטילים בליסטיים מאיראן ועד מחאות החרדים וההלוויות הצבאיות ● מתוך כ-7,000 עבודות הוצגו 64 עבודות, המשקפות את פרדוקס החיים כאן: הכאב והטלטלה לצד היופי המבצבץ מבין הסדקים

מנכ''ל אפל טים קוק. לפי דיווח בבלומברג יעזוב ב–2026 / צילום: ap, Richard Shotwell

האם אפל הולכת בעקבות IBM? השאלות הגדולות בעקבות גל העזיבות

שורת מנהלים בכירים עזבה בשנה האחרונה את אפל במה שנראה כמו חילופי דורות בארגון שמשיל את עורו ● ברקע: הניסיונות הכושלים של ענקית הטכנולוגיה להכות את המתחרים ב-AI, תרבות זהירה מדי שמבריחה טאלנטים והיערכות לסוף עידן המנכ"ל טים קוק ● בריחת מוחות או ניקוי אורוות?

מגרש ריק ברחוב איינשטיין בת''א / צילום: איל יצהר

אחרי 25 שנה: המס שבדרך חזרה לשוק הנדל״ן. כל הפרטים

המס יטיל חובת תשלום על קרקע פנויה, עבור הגדלת הכנסות המדינה ● עם זאת, מומחים מזהירים כי העיוותים מהעבר עלולים לחזור, בעוד חברות נדל"ן צפויות להעדיף לשלם ולא לשמש קרקעות ● גלובס עושה סדר