גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסלמונלה, החומוס והמלחמה באוקראינה: הרווח הנקי של שטראוס נחתך ב-93% ברבעון הראשון

ענקית המזון רושמת עלייה קלה בהכנסות ברבעון הראשון של 2022, אך ירידה בכל הפרמטרים החשובים האחרים ● לדברי החברה, פעילות ייצור השוקולד בארץ צפויה להתחדש עד סוף יולי ● המנכ"ל גיורא בר דעה: "אנחנו מאמינים ביכולת שלנו לחזור לנתחי השוק שהיינו בהם בממתקים לפני אירוע הריקול"

גיורא בר-דעה, מנכ''ל קבוצת שטראוס / צילום: איל יצהר
גיורא בר-דעה, מנכ''ל קבוצת שטראוס / צילום: איל יצהר

על אף אירוע הריקול הדרמטי במפעל השוקולד שלה בצפון הארץ, התסבוכת במפעל החומוס שבארה"ב והלחימה בין אוקראינה לרוסיה שם היא פעילה בשוק הקפה, ענקית המזון שטראוס הגדילה את ההכנסות מפעילותה ברבעון הראשון של השנה. עם זאת, נרשמה ירידה חדה של 80% בשיעור הרווח הנקי.

הכנסותיה של שטראוס מכלל פעילותה העסקית הסתכמו בכ-2.2 מיליארד שקל ברבעון הראשון של השנה, עלייה של 11.5% לעומת לרבעון המקביל אשתקד. בעקבות הריקול הענק עליו הכריזה בחודש שעבר, ואשר היו לו השפעות חשבוניות גם על הרבעון הראשון של השנה, החברה דיווחה על ירידה של כ-65% ברווח התפעולי, שהסתכם בכ-102 מיליון שקל, וירידה חדה של כ-80% שמחקה את מרבית הרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות. הרווח הנקי הסתכם בכ-43 מיליון שקל ברבעון שחלף.

לפי נתוני הדוחות הכספיים של שטראוס עצמה, בניכוי חלקם של השותפים השונים, המספרים עגומים יותר ומלמדים על צניחה של 80% ברווח התפעולי ל-53 מיליון שקל ברבעון הראשון, ומחיקת כמעט כל הרווח הנקי - 14 מיליון שקל בלבד, ירידה של 93%.

מתרכזים בתיקון הליקויים

ההשפעות המלאות של הריקול הענק צפויות להתברר במלואן רק במהלך הרבעונים השני והשלישי השנה. נזכיר כי המפעל בנוף הגליל הושבת לפני חודש עם גילוי הממצאים הראשוניים לזיהום הסלמונלה, עובר כיום הליכי ניקוי וחיטוי אינטנסיביים, ולדברי החברה היא התקשרה עם מספר ספקים בעלי מומחיות לתיקון הליקויים שזוהו, ולביצוע ההתאמות הנדרשות לטובת השבת המפעל לכושר ייצור מלא. בחברה טרם קיבלו החלטה האם לבצע בדיקת סלמונלה יותר מפעם בשנה (הדרישה הקיימת כיום).

נכון לתקופה זו עדיין נערכות אלפי בדיקות, אך פעילות ייצור השוקולד בארץ צפויה להתחדש עד לסוף יולי הקרוב. במקביל יתחיל הליך חידוש המלאים בחנויות. החברה מעריכה, על פי אומדנים ראשוניים, כי היקף הפגיעה ברווח הנקי שלה בשל האירוע יגיע ב-2022 ל-230-170 מיליון שקל.

האומדנים כוללים עלויות השבת המפעל לכושר ייצור מלא, אובדן רווחים בהתאם לתחזיות בדבר מועד סיום השבתת המפעל וחזרה לייצור, ומכירות המבוססות על תרחישים אפשריים שונים, וכן בהתחשב בהערכת החברה בדבר קיומו של כיסוי ביטוחי לחלק מהנזקים שנגרמו לה. כמו כן, החברה בוחנת את מבנה העלויות שלה, ואת האפשרות ליישם תהליכי חסכון והתייעלות בטווח הקצר.

צמיחה בפעילות הקפה

בניתוח מגזרי הפעילות השונים של שטראוס, מגזר הבריאות ואיכות חיים (הכולל בין היתר את פעילויות המחלבה, יד מרדכי וחטיבת האוכל) רשם צמיחה של כ-5% בהכנסות הרבעון הראשון והסתכם בכ-670 מיליון שקל. סך המכירות של שטראוס ישראל ברבעון, כולל הפגיעה בחטיבת ממתקים, הסתכמו ב-975 מיליון שקל, עלייה של כ-0.1% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, ובהפסד תפעולי של כ-15 מיליון שקל.

מניית שטראוס איבדה כ-12% מערכה בחודש האחרון - ירידה השקולה לאובדן שווי של כ-1.1 מיליארד שקל. עם זאת, נראה כי המשקיעים קיבלו באור חיובי את תוצאות הרבעון הראשון, משום שלאחר פרסומן עלתה המניה ב-1.5% במהלך המסחר, לשווי שוק של כ-9.9 מיליארד שקל.

 

פעילות הקפה של החברה נהנתה מרבעון ראשון חזק שהסתכם בצמיחה של 32.6% במכירות, שנבעו הן מעלייה במכירות של מגזר הקפה הבינלאומי והן במכירות של מגזר הקפה בישראל, וכן מגידול של כ-7% ברווח התפעולי לכ-105 מיליון שקל. פעילות הקפה בברזיל, בפולין, ברומניה ובסרביה צמחה ברבעון זה בשיעור דו ספרתי, והפעילות בישראל צמחה בכ-2.7%. שטראוס מציינת בדוחות כי היא "מבצעת מעקב שוטף אחר האירועים באוקראינה, ברוסיה ובשווקים. עד למועד אישור הדוחות הכספיים, ההשפעה בפועל של האירועים על הקבוצה לא הייתה מהותית".

בצל המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, שטראוס ביצעה הפרשה בגובה של 25 מיליון שקל בגין הפעילות באוקראינה. בפברואר האחרון נעצרה פעילות החברה שם בשל המלחמה שפרצה מול רוסיה, אולם כעת נרשמת חזרה מסוימת לשגרת פעילות. ברוסיה המכירות נמשכות כרגיל. ככלל, שטראוס מציינת כי ההשפעה בפועל של האירועים בשתי המדינות אינה מהותית מבחינתה, למעט תנודות חדות בשערי המטבעות שלהן.

לדברי גיורא בר דעה, מנכ"ל קבוצת שטראוס, "אנחנו קבוצה חזקה שידעה כבר תקופות ואירועים משבריים מורכבים. החוסן של הקבוצה אפשר לה מאז ומעולם לא רק לצאת מהמשבר באופן מוצלח, אלא אף לצמוח מתוכו ולהפוך לחברה טובה יותר. האתגר הוא תפעולי, פיננסי ושיווקי, אני משוכנע כי החוסן המותגי, הפיננסי והאנושי יאפשר לנו שיקום מוצלח וחזרה לפעילות ולצמיחה בטווח זמן לא ארוך.

"אנחנו מאמינים גדולים ביכולת שלנו לחזור למדפים, לרמת המכירות ולנתחי השוק שהיינו בהם בממתקים לפני אירוע הריקול, מהסיבה שאנחנו רואים את האמון של הציבור במוצרים שלנו. רואים את זה יפה מאוד בכל הקטגוריות שהן לא ממתקים".

השפעות הסלמונלה בסברה

חברת הבת של שטראוס, סברה (בבעלות משותפת עם קונצרן המזון האמריקאי פפסיקו), חולשת על יותר מ-60% משוק סלטי החומוס המצונן בארה"ב - ונמצאת גם היא במוקד הבעיות העסקיות של שטראוס. בנובמבר התגלו ממצאי סלמונלה במפעל בארה"ב, והחברה עצרה מיוזמתה את הפעילות ואימצה תוכנית מול רשות המזון והתרופות (FDA) לתיקון הליקויים.

לשטראוס אין שם חשיפה משפטית בצורה של תביעות ייצוגיות, שכן עצרה מיוזמתה את הפעילות ולא הייתה צריכה לבצע ריקול. עם זאת, החזרה של המפעל לפעילות תקינה היא מדורגת ואורכת זמן רב יחסית, ועל כן החברה סבורה שתיתכן השפעה מהותית על פעילות סברה הן במכירות והן ברווח.

פעילות סברה ברבעון הראשון רשמה בירידה במכירות של 32.4%, שהסתכמו עבור שטראוס ב-97 מיליון שקל, ועם הפסד תפעולי של כ-15 מיליון שקל. מאחר שלא סופקו מוצרים לשוק, נתח השוק של החברה ירד מכ-62% לכ-46% ברבעון הראשון של שנת 2022, בהשוואה לתקופה מקבילה אשתקד. בשבועות האחרונים חזרה החברה לייצור ולמכירות בהיקף חלקי.

החברה מעריכה כי המפעל יחזור לכושר ייצור מלא במהלך המחצית השנייה של שנת 2022, וצופה כי הרבעון השני יסתיים עבורה בהפסד תפעולי של 15-17 מיליון דולר, מתוך זה סכום חד פעמי בטווח של 6-8 מיליון דולר.

עוד כתבות

גם זה קרה פה / צילום: נועם מושקוביץ דוברות הכנסת

משהו לא טוב עובר על אחת הכלכלות הגדולות במזרח, וההשלכות לא ייעצרו שם

שוב פותרים משבר בלי לתכנן הלאה ● מה פרסם האוצר בלי להתכוון ● ואיתותים מדאיגים מיפן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גבינות בסופרמרקט / צילום: שירה ספיר

האוצר פרסם את התוכנית לייבוא גבינות. במשרד החקלאות תקפו: "אובססיה"

משרד האוצר פרסם היום (ה') את התוכנית לפיה יגדילו פי 3 את יבוא הגבינות במכסות פטורות ממכס ● במשרד החקלאות תקפו במילים קשות: "משרד האוצר הפך אובססיבי לענף החלב, כאילו הוא המקור ליוקר המחיה"

איציק חנגל (מימין) ויעקב ביטון. ''זה נראה נוצץ מבחוץ'' / צילום: ענבל מרמרי

המסעדן והמשקיע שעומדים מאחורי כמה מהמסעדות הטובות בישראל: "אין תשואה כזאת בשום מקום אחר"

ליעקב ביטון יש 30 שנות ניסיון ו-14 מסעדות, אבל הוא מעדיף להישאר משקיע שקט ● המסעדן המוערך איציק חנגל חבר אליו לשלושה מקומות משותפים ● בראיון משותף הם מדברים על אתגרי הענף ("יש התקפי חרדה מטורפים"), קשיי גיוס העובדים ("בכשרות אין מחסור בכוח אדם") ועל המשקיע הפסיבי בעל החברה הבורסאית: "משקיע לא יקבל תשואה כזאת בשום מקום אחר"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית / צילום: יוסף יהושע

דוחות התעשייה האווירית: צמיחה בכל היבשות, שיאים חדשים

דוחות הרבעון השלישי של התעשייה האווירית מצביעים על צבר ההזמנות הגדול ביותר אי פעם - 26.5 מיליארד דולר ● סך כל ההכנסות צמחו ב-18%, כאשר שליש מהן הגיעו מישראל ● תזרים המזומנים, לעומת זאת, היה שלילי

וודי ובאז. סרט שאף פעם לא היה על צעצועים / צילום: Shutterstock

סרט האנימציה שלא פחד לגעת בחרדות והשאיר אבק לדיסני: 30 שנה ל"צעצוע של סיפור"

לפני 30 שנה בובת קאובוי ואיש חלל מפלסטיק שינו את העולם ● סרט אחד הפך את פיקסאר למעצמה גלובלית, החזיר למסלול את הנשיא שלה סטיב ג'ובס, ופתח שער לתעשייה של מיליארדים ● עם מכירות מרצ'נדייז שלא נגמרות וסיקוול חמישי שאך קיבלנו הצצה אליו, "צעצוע של סיפור" הוא ממש לא סתם סרט על צעצועים מדברים

רני פלאוט / צילום: רמי זרנגר

עם משקיעים חזקים ואישור מהרשות האמריקאית: הישראלי שהגשים את חלום המכונית המעופפת

הוא יעלה רק מיליון דולר, יחנה מאחורי הבית, לא ידרוש רישיון טיס ויחסוך את הפקקים ● הכלי האווירי שפיתח הסטארט־אפ הישראלי Air מתכנן לעשות מהפכה בתעופה הפרטית - וכבר קיבל אישור פורץ דרך מהרשויות בארה"ב ● "באוגוסט המטוסים שלנו עשויים לרחף בנתיבי האוויר של מסוקים וססנה" ● האם מה שנראה כמדע בדיוני עומד להתממש?

ג'יליאן מייקלס / צילום: Don FLood

הכוכבת האמריקאית שסבורה: "השנאה כלפי ישראל היא קופת מזומנים של משפיענים"

התמודדות עם עודף משקל בילדות הפכה את ג'יליאן מייקלס לאימפריית כושר ובריאות משגשגת - עם תפקידי מפתח בפריים טיים, אפליקציה עתירת משתמשים, סדרת רבי–מכר והון שמוערך ב–20 מיליון דולר ● בשנים האחרונות היא אחת הדמויות הבולטות במאבק באנטישמיות בארה"ב, ולאחרונה עוררה סערה כשעזבה את תוכנית האירוח שלה בעיצומו של ויכוח בנושא ● ראיון מיוחד

זום גלובלי / צילום: Reuters

מה קורה לצוות כשחללית מתנתקת מהמסלול ועוד חדשות מהעולם

בהודו הוטל עונש מוות על ראשת הממשלה לשעבר, ובגרמניה מכירה פומבית עוררה סערה ● השבוע, באיחור של 9 ימים, שב צוות אסטרונאוטים מהחלל ● ואיזה סכסוך ארוך הגיע לסופו? ● זום גלובלי, מדור חדש

אביגדור ליברמן, ישראל ביתנו פרסום ברשתות החברתיות, 07.11.25 / צילום: שלומי יוסף

לא מתגייסים, לא מצביעים? זה הלקח מהניסיון העולמי

בצרפת ובגרמניה אוסרים הצבעה בצו בית משפט, בנורווגיה ובאוסטרליה הזכות נשללת ממורשעים בבגידה ● מספר מדינות מגבילות משמעותית את זכות ההצבעה, וגם גופים בינלאומיים הכירו באפשרות הזאת ● אבל ההצעה של לפיד וליברמן הולכת הרבה יותר רחוק

LeapMotor C10 פלאג־אין / צילום: יח''צ

הפלאג-אין הסינית החדשה מרווחת ומתומחרת היטב, אבל יש מקום לשיפור

לגרסת הפלאג־אין החדשה של הקרוס־אובר הסיני יש עדיין מה לשפר באגף התוכנה, אבל היא משלבת תא נוסעים מרווח ומאובזר היטב ביחד עם יכולת שיוט חסכונית למרחקים ארוכים

וול סטריט / צילום: ap

וול סטריט ננעלה בעליות; שער הביטקוין עומד על כ-84 אלף דולר

לאחר יום מסחר תנודתי - נעילה מעורבת באירופה ● הביטקוין ממשיך בדעיכה ויורד מתחת ל-84 אלף דולר למטבע ● המסחר באסיה נסגר בירידות חדות: הקוספי צלל ב-3.8% והנייקי ירד ב-2.3% ● אמש, וול סטריט ננעלה בירידות, למרות מיני ראלי בתחילת המסחר ● שער הדולר עומד כעת על 3.29 שקלים

מהו שיא גינס לאדם שחטף הכי הרבה מכות ברק ושרד? / צילום: Shutterstock

מהו שיא גינס לאדם שחטף הכי הרבה מכות ברק ושרד?

איזו זמרת עבר ידועה היא נסיכה, מי טבעו לראשונה את המונח "סטארט־אפ ניישן" ביחס לישראל, ומה שמה של מעצבת הלוגו של גוגל? ● הטריוויה השבועית

חזית המדע / צילום: Shutterstock

מחקר על מאות מיליוני תאי זרע מערער על אחד מעקרונות היסוד של האבולוציה

חוקרים מאוניברסיטת חיפה, הטכניון ואוניברסיטת גאנה גילו שבניגוד לתפיסה המקובלת כיום במדע, מוטציות גנטיות אינן אקראיות וייתכן שהן מושפעות מתהליך של למידה ● יכולות להיות לזה השלכות על האופן שבו נתגונן מפני מחלות בעתיד

כריך במשק בולדס / צילום: רינת בין יח''צ

במושב עלום ליד חדרה מצאנו פודטראק עם כריכים מושחתים שיצאו ממעשנה

עגלת קפה שמגישה טוסט כמהין, תערוכה שממשיכה פרויקט אמנות מיתולוגי מלפני 50 שנה, מסלולון בין עצי תות וחרוב וסנדוויץ' בשר חלומי ● ביקור במועצה אזורית מנשה

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters

"אתם גיבורים": שורדי השבי פגשו את טראמפ בבית הלבן

דוברת ראש הממשלה לתקשורת הזרה אמרה כי בישראל ישנה ציפייה שהאמריקאים ישמרו על היתרון האיכותי של צה"ל, למרות העסקה הצפויה עם הסעודים ● בדרך לסבב נוסף בלבנון? העלייה בהיקף התקיפות, והחשש בישראל ● חודשו החיפושים אחר החללים החטופים: משלחת חמאס חצתה את הקו הצהוב ● משרד החוץ הצרפתי גינה את התקיפות הישראליות בדרום לבנון ● עדכונים שוטפים

Plasan SandCat MK-IV / צילום: צילום מסך

המדינה הדרום אמריקאית שתרכוש רכבים ממוגנים מישראל

משרד ההגנה של פרו בחר במכרז לרכישת 56 רכבים משוריינים מתוצרת פלסן סאסא תמורת כ־23.8 מיליון דולר ● רפאל הציגה טיל חדש מסדרת ספייק ● ברפובליקת מאלי קיימו את התערוכה הביטחונית הראשונה של המדינה, אך ללא הזמנה של מדינות מערביות ● וגם: אנדוריל האמריקאית מתכננת הקמת מיזם משותף עם הקונגלומרט הביטחוני האמירותי אדג' ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ בפגישתם בבית הלבן היום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ערב הסעודית הציתה מרוץ אזורי חדש לגרעין אזרחי. האם לישראל יש סיבה לדאגה?

הכניסה הסעודית לתחום הגרעין האזרחי מסמנת שינוי עמוק במזרח התיכון ומקרבת את האזור לעידן שבו יותר שחקנים מחזיקים יכולות מתקדמות ● לצד הממלכה, גם טורקיה ומצרים מקדמות את תוכניות הגרעין שלהן ● כמה קצר המרחק בין העשרה אזרחית ליכולת צבאית, ומה ישראל יכולה לעשות בעניין?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

באוצר מציגים הצעה למס חדש על הבנקים: כך הוא יעבוד

צוות משותף של משרד האוצר ובנק ישראל, לבחינת הטלת מס מיוחד על הבנקים, פירסם היום את מסקנותיו להערות הציבור ● החלופה המומלצת היא למס רווח דיפרנציאלי על רווחים של הבנקים העולים על 50%, בהשוואה לממוצע הרווחיות שלהם בשנים בהן סביבת הריבית הייתה נמוכה

הילה ויסברג בשיחה עם פרופ' עירן הלפרין / צילום: פרטי

חוקר השנאה שמצהיר: "אנחנו נוסעים ב-300 קמ"ש לעבר הקצנה"

שיחה עם פרופ' עירן הלפרין, ראש המחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית ● על הקיטוב שהפך לנורמה, הסיבות לכך ומה ישראל צריכה לעשות כדי לעצור את הדהירה

עמירם שחר / צילום: Upwind

לפני פחות משנה הסטראט־אפ הישראלי הזה נמכר. עכשיו הוא עומד להיסגר

כשנה לאחר שפלקסרה רכשה מ־NetApp את חברת הענן הישראלית ספוט, שנמכרה במקור ב־450 מיליון דולר, החברה האמריקאית מחליטה לסגור את פעילות הסטארט־אפ בארץ ● העובדים המקומיים פוטרו, והפיצויים הוענקו לפי ותק