גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסלמונלה, החומוס והמלחמה באוקראינה: הרווח הנקי של שטראוס נחתך ב-93% ברבעון הראשון

ענקית המזון רושמת עלייה קלה בהכנסות ברבעון הראשון של 2022, אך ירידה בכל הפרמטרים החשובים האחרים ● לדברי החברה, פעילות ייצור השוקולד בארץ צפויה להתחדש עד סוף יולי ● המנכ"ל גיורא בר דעה: "אנחנו מאמינים ביכולת שלנו לחזור לנתחי השוק שהיינו בהם בממתקים לפני אירוע הריקול"

גיורא בר-דעה, מנכ''ל קבוצת שטראוס / צילום: איל יצהר
גיורא בר-דעה, מנכ''ל קבוצת שטראוס / צילום: איל יצהר

על אף אירוע הריקול הדרמטי במפעל השוקולד שלה בצפון הארץ, התסבוכת במפעל החומוס שבארה"ב והלחימה בין אוקראינה לרוסיה שם היא פעילה בשוק הקפה, ענקית המזון שטראוס הגדילה את ההכנסות מפעילותה ברבעון הראשון של השנה. עם זאת, נרשמה ירידה חדה של 80% בשיעור הרווח הנקי.

הכנסותיה של שטראוס מכלל פעילותה העסקית הסתכמו בכ-2.2 מיליארד שקל ברבעון הראשון של השנה, עלייה של 11.5% לעומת לרבעון המקביל אשתקד. בעקבות הריקול הענק עליו הכריזה בחודש שעבר, ואשר היו לו השפעות חשבוניות גם על הרבעון הראשון של השנה, החברה דיווחה על ירידה של כ-65% ברווח התפעולי, שהסתכם בכ-102 מיליון שקל, וירידה חדה של כ-80% שמחקה את מרבית הרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות. הרווח הנקי הסתכם בכ-43 מיליון שקל ברבעון שחלף.

לפי נתוני הדוחות הכספיים של שטראוס עצמה, בניכוי חלקם של השותפים השונים, המספרים עגומים יותר ומלמדים על צניחה של 80% ברווח התפעולי ל-53 מיליון שקל ברבעון הראשון, ומחיקת כמעט כל הרווח הנקי - 14 מיליון שקל בלבד, ירידה של 93%.

מתרכזים בתיקון הליקויים

ההשפעות המלאות של הריקול הענק צפויות להתברר במלואן רק במהלך הרבעונים השני והשלישי השנה. נזכיר כי המפעל בנוף הגליל הושבת לפני חודש עם גילוי הממצאים הראשוניים לזיהום הסלמונלה, עובר כיום הליכי ניקוי וחיטוי אינטנסיביים, ולדברי החברה היא התקשרה עם מספר ספקים בעלי מומחיות לתיקון הליקויים שזוהו, ולביצוע ההתאמות הנדרשות לטובת השבת המפעל לכושר ייצור מלא. בחברה טרם קיבלו החלטה האם לבצע בדיקת סלמונלה יותר מפעם בשנה (הדרישה הקיימת כיום).

נכון לתקופה זו עדיין נערכות אלפי בדיקות, אך פעילות ייצור השוקולד בארץ צפויה להתחדש עד לסוף יולי הקרוב. במקביל יתחיל הליך חידוש המלאים בחנויות. החברה מעריכה, על פי אומדנים ראשוניים, כי היקף הפגיעה ברווח הנקי שלה בשל האירוע יגיע ב-2022 ל-230-170 מיליון שקל.

האומדנים כוללים עלויות השבת המפעל לכושר ייצור מלא, אובדן רווחים בהתאם לתחזיות בדבר מועד סיום השבתת המפעל וחזרה לייצור, ומכירות המבוססות על תרחישים אפשריים שונים, וכן בהתחשב בהערכת החברה בדבר קיומו של כיסוי ביטוחי לחלק מהנזקים שנגרמו לה. כמו כן, החברה בוחנת את מבנה העלויות שלה, ואת האפשרות ליישם תהליכי חסכון והתייעלות בטווח הקצר.

צמיחה בפעילות הקפה

בניתוח מגזרי הפעילות השונים של שטראוס, מגזר הבריאות ואיכות חיים (הכולל בין היתר את פעילויות המחלבה, יד מרדכי וחטיבת האוכל) רשם צמיחה של כ-5% בהכנסות הרבעון הראשון והסתכם בכ-670 מיליון שקל. סך המכירות של שטראוס ישראל ברבעון, כולל הפגיעה בחטיבת ממתקים, הסתכמו ב-975 מיליון שקל, עלייה של כ-0.1% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, ובהפסד תפעולי של כ-15 מיליון שקל.

מניית שטראוס איבדה כ-12% מערכה בחודש האחרון - ירידה השקולה לאובדן שווי של כ-1.1 מיליארד שקל. עם זאת, נראה כי המשקיעים קיבלו באור חיובי את תוצאות הרבעון הראשון, משום שלאחר פרסומן עלתה המניה ב-1.5% במהלך המסחר, לשווי שוק של כ-9.9 מיליארד שקל.

 

פעילות הקפה של החברה נהנתה מרבעון ראשון חזק שהסתכם בצמיחה של 32.6% במכירות, שנבעו הן מעלייה במכירות של מגזר הקפה הבינלאומי והן במכירות של מגזר הקפה בישראל, וכן מגידול של כ-7% ברווח התפעולי לכ-105 מיליון שקל. פעילות הקפה בברזיל, בפולין, ברומניה ובסרביה צמחה ברבעון זה בשיעור דו ספרתי, והפעילות בישראל צמחה בכ-2.7%. שטראוס מציינת בדוחות כי היא "מבצעת מעקב שוטף אחר האירועים באוקראינה, ברוסיה ובשווקים. עד למועד אישור הדוחות הכספיים, ההשפעה בפועל של האירועים על הקבוצה לא הייתה מהותית".

בצל המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, שטראוס ביצעה הפרשה בגובה של 25 מיליון שקל בגין הפעילות באוקראינה. בפברואר האחרון נעצרה פעילות החברה שם בשל המלחמה שפרצה מול רוסיה, אולם כעת נרשמת חזרה מסוימת לשגרת פעילות. ברוסיה המכירות נמשכות כרגיל. ככלל, שטראוס מציינת כי ההשפעה בפועל של האירועים בשתי המדינות אינה מהותית מבחינתה, למעט תנודות חדות בשערי המטבעות שלהן.

לדברי גיורא בר דעה, מנכ"ל קבוצת שטראוס, "אנחנו קבוצה חזקה שידעה כבר תקופות ואירועים משבריים מורכבים. החוסן של הקבוצה אפשר לה מאז ומעולם לא רק לצאת מהמשבר באופן מוצלח, אלא אף לצמוח מתוכו ולהפוך לחברה טובה יותר. האתגר הוא תפעולי, פיננסי ושיווקי, אני משוכנע כי החוסן המותגי, הפיננסי והאנושי יאפשר לנו שיקום מוצלח וחזרה לפעילות ולצמיחה בטווח זמן לא ארוך.

"אנחנו מאמינים גדולים ביכולת שלנו לחזור למדפים, לרמת המכירות ולנתחי השוק שהיינו בהם בממתקים לפני אירוע הריקול, מהסיבה שאנחנו רואים את האמון של הציבור במוצרים שלנו. רואים את זה יפה מאוד בכל הקטגוריות שהן לא ממתקים".

השפעות הסלמונלה בסברה

חברת הבת של שטראוס, סברה (בבעלות משותפת עם קונצרן המזון האמריקאי פפסיקו), חולשת על יותר מ-60% משוק סלטי החומוס המצונן בארה"ב - ונמצאת גם היא במוקד הבעיות העסקיות של שטראוס. בנובמבר התגלו ממצאי סלמונלה במפעל בארה"ב, והחברה עצרה מיוזמתה את הפעילות ואימצה תוכנית מול רשות המזון והתרופות (FDA) לתיקון הליקויים.

לשטראוס אין שם חשיפה משפטית בצורה של תביעות ייצוגיות, שכן עצרה מיוזמתה את הפעילות ולא הייתה צריכה לבצע ריקול. עם זאת, החזרה של המפעל לפעילות תקינה היא מדורגת ואורכת זמן רב יחסית, ועל כן החברה סבורה שתיתכן השפעה מהותית על פעילות סברה הן במכירות והן ברווח.

פעילות סברה ברבעון הראשון רשמה בירידה במכירות של 32.4%, שהסתכמו עבור שטראוס ב-97 מיליון שקל, ועם הפסד תפעולי של כ-15 מיליון שקל. מאחר שלא סופקו מוצרים לשוק, נתח השוק של החברה ירד מכ-62% לכ-46% ברבעון הראשון של שנת 2022, בהשוואה לתקופה מקבילה אשתקד. בשבועות האחרונים חזרה החברה לייצור ולמכירות בהיקף חלקי.

החברה מעריכה כי המפעל יחזור לכושר ייצור מלא במהלך המחצית השנייה של שנת 2022, וצופה כי הרבעון השני יסתיים עבורה בהפסד תפעולי של 15-17 מיליון דולר, מתוך זה סכום חד פעמי בטווח של 6-8 מיליון דולר.

עוד כתבות

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"