גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פייזר תשווק את כל תרופות הפטנט ללא מטרות רווח ל-45 מדינות עניות

החברה זכתה לביקורת כשגבתה מחיר גבוה על חיסון הקורונה ולא שחררה אותו למדינות עניות ● על רקע לחצים ציבוריים לשחרור הפטנטים לתרופות באופן מוחלט במדינות אפריקה, פייזר מציעה לשמור על הזכויות אך להציע את המוצרים במחירי עלות

מניית פייזר בבורסת וול סטריט / צילום: Associated Press, Richard Drew
מניית פייזר בבורסת וול סטריט / צילום: Associated Press, Richard Drew

חברת פייזר העולמית הודיעה היום (ד') בדאבוס, כי היא צפויה למכור את כל תרופות הפטנט שלה ללא מטרות רווח, ב-45 מדינות בעלות ההכנסה הנמוכה ביותר בעולם, ותחילה בחמש מדינות באפריקה: רוואנדה, גאנה, מלאווי, סנגל ואוגנדה.

החברה ציינה כי מדובר בתרופות למחלות זיהומיות, חיסונים, תרופות לסוגים מסויימים של סרטן, מחלות נדירות ומחלות דלקתיות, אשר הורגות כמיליון איש בשנה במדינות אלה ופוגעים באיכות החיים של עוד חצי מיליון. לדברי החברה, מוצרים חדשים יוצעו ללא רווח למדינות אלה ככל שיפותחו. לדברי פייזר, 1.2 מיליארד איש יהנו מן המהלך.

חברות תרופות גדולות ממעטות לפעול באפריקה בשל היעדר היכולת של התושבים במדינות אלה ושל ממשלותיהם לשלם מחירים ההופכים את הפעילות לכדאית. הפתרונות הקיימים הם רכישת התרופות עבור המדינות הללו על ידי גורמים פילנתרופיים, או - כאשר פטנטים על תרופות פגים, יכולים יצרנים מקומיים לייצר את התרופות עבור האוכלוסיות להן התרופות דרושות. שני האפיקים הללו אינם מכסים את כל הדרישה לטיפול רפואי עבור אזרחי המדינות העניות, ובמיוחד לא מטפלים במחלות הנפוצות אצלן ופחות נפוצות בעולם המערבי. תרופות יקרות ומיוחדות כמעט ואינן מגיעים למדינות אלה, ובכלל זאת תרופות חדשות לסרטן.

החיסון לקורונה הוא דוגמה טובה לכך. במדינות העניות ביותר, פחות מ-20% מהאוכלוסיה קיבלו אפילו מנה אחת של חיסון, ולא משום שהביקוש נמוך מכך. לעומת זאת במדינות העשירות, כבר חוסנו חלקים גדולים מן האוכלוסיה בשלישית והם יכולים לקבל חיסון רביעי אם ירצו בכך. פייזר לא שחררה את הפטנטים לחיסון הקורונה, ולא יצרה שיתופי פעולה עם חברות מקומיות ליצור של החיסונים הללו. זאת לעומת חברת אסטרהזנקה, שכן יצרה שיתופי פעולה ליצור החיסון שלה, כך שהוא היה יותר זמין. גם מחירו של החיסון של אסטרהזנקה היה נמוך יותר, והתמחור הזה נקבע עוד לפני שהסתבר שהוא קצת פחות יעיל.

חברות התרופות חוששות לשחרר את הפטנטים לגורמים חיצוניים

על פייזר, וחברות תרופות רבות אחרות, הופעלו לאורך השנים לחצים לשחרר את הפטנטים שלהן למדינות הללו לפני שהם פגים. החשש של החברות הוא מיבוא מקביל של המוצרים הללו לתוך המדינות המשלמות, ובעיקר מוצרים שעל איכותם אין החברה הגדולה מפקחת. טענה נוספת הנשמעת על ידי חברות התרופות וגם על ידי גורמים שאינם משוייכים לאותן החברות, היא כי המדינות יתקשו להעמיד לבדן מערך יצור איכותי למורכבות שבן התרופות הללו במחירים שהאוכלוסיה יכולה לשלם. לכן, לדבריהם, שחרור הפטנטים לא בהכרח יוביל לכך שרוב המוצרים הללו אכן יגיעו לאנשים שצריכים אותם.

לגבי חיסוני הקורונה, כדוגמה, אמר מנכ"ל פייזר אלברט בורלא באמצע 2021: "ממילא כושר היצור שלנו מוגבל. אם יוסר הפטנט, גורמים רבים ירדפו אחרי חומר הגלם שאנחנו צריכים, כולל גורמים בלי שום ניסיון ומומחיות ביצור חיסונים, והביטחון והבריאות של כולנו יהיו בסכנה".

אולם פייזר הרגישה היטב את הלחץ, שכלל גם כמה קבוצות שדרשו להסיר את הפטנט מן היצור של החיסון בכל המדינות, לא רק העניות, בשל מצב החירום. כאשר השיקה פייזר תרופה לקורונה, היא הודיעה מראש כי תציע מודל של מחיר מופחת למדינות עניות כל עוד המגפה נמשכת, וכי תבחן שיתופי פעולה ליצור של התרופה אצל קבלני משנה כדי לוודא שישנה כמות מספקת גם למדינות העניות.

פייזר לא תרוויח, אך המוצר יישאר בידיה

המהלך של היום הולך אחרי עוד צעדים רבים מאוד באותו הכיוון. פייזר התחייבה כאמור להציע את כל התרופות שלה, הנוכחיות והעתידיות, ל-45 מדינות עניות, ללא כוונות רווח. ההסכם הזה עדיין משאיר את השליטה במוצר בידי פייזר, שתוכל לשלוט גם בקצב האספקה של המוצרים למדינות הללו, ועדיין יהיה למוצרים הללו גם מחיר שעלול להיות גבוה יחסית להכנסה של תושבי אותן מדינות. אולם, לפחות את הרווח שלה עבור מוצרים שימכרו במדינות אלה, פייזר לא מתכוונת לגבות.

בורלא אמר היום בדאבוס כי: "כפי שלמדנו עם השקת החיסון לקורונה, הבאת התרופה לשוק היא רק הצעד הראשון הדרוש לריפוי בני האדם. אנחנו מתכננים לעבוד בשיתוף פעולה עם גורמים מובילים בעולם הבריאות, כדי לשפר את האבחון, הנגשת המידע, תשתית השינוע, האחסון ועוד. רק כאשר נתגבר על המכשולים הללו, יסתיים אי השוויון בתחום הרפואי ונוכל להביא מוצרים לכל העולם".

ההשקעות האלה, יותר מאשר יצור התרופות ומכירתן במחיר עלות, מהוות השקעה גדולה ועליהן בסופו של דבר תיבחן מחוייבותה של פייזר להחלטה והן גם יקבעו את הצלחת המהלך מבחינת המטופלים. אם פייזר תצליח לעזור בתחומים הללו, ייתכן ויהיה לחברות תרופות אחרות קל יותר להיכנס לאותם שווקים בהמשך.

מדינות עניות סובלות לעיתים קרובות מתחלואה, בין היתר זיהומית וכזו שנגרמת מתת תזונה, אשר אינה נפוצה כל כך במערב. אך כפי שמוכיח המקרה הנוכחי של אבעבועות הקוף, מגיפות נוטות שלא להישאר במדינה אחת, וכאשר מזניחים אותן במדינה עניה, הן עלולות להגיע בשלב מסויים גם למדינות נוספות. המודעות הציבורית לחוסר השוויון והצדק במצב הרפואי במדינות העניות, בעיקר באפריקה, וכל להשפעה האפשרית על הבריאות של המדינות העשירות, היא גבוהה אבל כשלי שוק שונים מנעו עד כה את רוב המאמצים לתקן זאת. מי שעשה מאמצים גדולים והראה שניתן להביא שינוי, הוא ביל גייטס וקרן ביל ומלינדה גייטס שהקים, שפועלת כמערך פילנטרופי לקידום בריאות במדינות עניות, בראש ובראשונה על ידי הפצת חיסונים. גם ממשלת ארה"ב תרמה תרומה משמעותית בשנים האחרונות למימון הפצה של תרופות וחיסונים באפריקה.

"גישה מהירה וזולה לתרופות והחיסונים המתקדמים ביותר, היא אבן הפינה של שוויון רפואי עולמי"

גם במסגרת ההסכם הזה, ישנו רכיב של שיתוף פעולה בין פייזר ובין קרן בין ומלינדה גייטס, לפיתוח של מוצרים ספציפיים למדינות הללו, למשל חיסון למניעה של GBS, חיידק שמטופל באנטיביוטיקה במקרה הצורך בעולם המערבי, אך בשל היעדר מערכי בדיקה וטיפול במדינות העניות, הוא אחד הגורמים לתמותת תינוקות בלידה באותן המדינות. ייתכן ושיתוף הפעולה יכלול גם תמיכה בפיתוח החיסון של פייזר למחלת הנשימה RSV , הפוגעת בילדים שבריאותם חלשה.

פול קגמה, נשיא רואנדה, אמר עם חתימת ההסכם כי: "גישה מהירה וזולה לתרופות והחיסונים המתקדמים ביותר, היא אבן הפינה של שוויון רפואי עולמי. פייזר יוצרת בהחלטה זו סטנדרט חדש".

לזרוס צ'קוורה, נשיא מלאווי, אמר כי: "הדבר המשמעותי בהחלטה זו הוא שהיא עוזרת למדינות עם הכנסה נמוכה בלי לפגוע בכבוד ובסוכנות שלהם כבני אדם, משום שזו שותפות אמיתית שמערבת גם את פייזר וגם מדינות כמו מלאווי, אשר לוקחות על עצמן כל אחת את חלקה בעלויות ובמשימות הדרושות כדי להביא את התרופות לאזרחים. כך יש לטפל בבעיות גלובאליות".

ננה אדו דנקווה אקופו-אדו, נשיא גאנה, אמר כי: "בריאות איכותית לכל בני האדם דורשת שיתוף פעולה בין הסקטור הפרטי והציבורי. אנחנו גאים להצטרף להחלטה".

מקי סאל, נשיא סנגל, אמר כי: "סנגל תומכת בשותפות זו בגאווה. נעבוד יחד לעולם טוב יותר".

יוורי מוסווני, נשיא אוגנדה, אמר כי: "אנחנו מחוייבים לעבוד עם פייזר והשותפים שלנו לתוכנית, כדי להתמודד עם אתגרי הנגישות לתרופות בדרכים חדשות".

עוד כתבות

מכה הרסנית: איך משפיעה לכידתו של מדורו על איראן?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: נפילתו של נשיא ונצואלה היא מכה גם לאיראן, מה צפוי במזרח התיכון ב-2026, ומה אפשר ללמוד מהמעשים של ראש עיריית ניו יורק ביום הראשון שלו בתפקיד • כותרות העיתונים בעולם

עצות פרקטיות מכתבות חזית המדע / צילום: Shutterstock

איך להישאר חדים בגיל 80 ומה כדאי להכניס לחוזים: 15 עצות שקיבלנו מחוקרים

חוקר המוח שהסביר מה מכשיל בני אדם במלחמות, המומחית שהזהירה מקבלת החלטות תחת לחץ, החוקרת שגילתה מה נותן לנו משמעות בחיים, זוכה הנובל שרוצה לשנות את כללי המשחק בכלכלה, והתובנה האופטימית שכדאי להפנים ● אלה העצות שאספנו השנה מהמרואיינים שלנו במדור "חזית המדע"

איתי יצחקי / צילום: הגר בדר

את החברה הראשונה הוא מכר לטדי שגיא ב־50 מיליון דולר. עכשיו הוא בדרך לאקזיט השני

"במהירות של השוק אני לא בטוח שהייתה לנו ברירה אחרת מאשר להימכר ל-Zendesk. יש להם 120 אלף לקוחות. הם יכולים להנגיש את הטכנולוגיה שלנו בקצב שייקח לנו שנים להגיע אליו" ● שיחה קצרה עם איתי יצחקי, מייסד-שותף ומנכ"ל Unleash, פלטפורמת חיפוש ארגונית מבוססת AI

חנות ברחוב אלנבי ליד נחלת בנימין בתל אביב / צילום: ניר וייס־ודררו

מה עשו חפירות הרכבת למחיר חנות באלנבי פינת נחלת בנימין?

חצי חנות ברחוב אלנבי בת"א נרכשה ב־1.5 מיליון שקל, כשלפני שלוש שנים עסקה זהה נסגרה ב־1.6 מיליון שקל ● שמאי המקרקעין ארז כהן: "כיום, כשאלנבי חסום לתנועת רכבים ולתחבורה ציבורית והפך לאתר בנייה עבור הרכבת הקלה, הגישה לנכס נפגעה אנושות, ועמה גם הפוטנציאל העסקי של שטחי המסחר"

אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק ב-4.6% בנובמבר. וכמה מרוויחים בהייטק?

עפ"י הלמ"ס, השכר הממוצע למשרה של עובד ישראלי בחודש נובמבר 2025 עומד על 13,587 שקל ● בסך-הכול שוק העבודה ממשיך להיות חזק והדוק למדי, עם ביקוש ניכר לעובדים

מיליציות של אזרחים חמושים תומכי הנשיא מדורו יוצאים לרחובות / צילום: ap, Matias Delacroix

התגובות למהלך של טראמפ, ואיפה חוששים להיות הבאים בתור?

התגובות בעולם למהלך ההתקפי של ארה"ב על ונצואלה נעו בין גינויים חריפים מצד מתנגדי המדיניות האמריקאית, להימנעות מביקורת מצד מי שאמורים להיות בעלי בריתה של ארה"ב ● נשיא ברזיל טען בתגובה כי ארה"ב "חצתה רף מסוכן מאוד", ואילו באיחוד האירופי פרסמו הודעה מתונה שבה אמרו כי הם "בעד העברת השלטון בוונצואלה בדרכי שלום"

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שיזנקו בתל אביב מחר, ואיך תשפיע הדרמה בוונצואלה על הנפט?

השווקים בארץ ובעולם יגיבו מחר להשתלטות של ארה"ב על ונצואלה, ואנליסטים רבים מצביעים על כך שהמהלך מכוון גם נגד איראן ● הבורסה בת"א תזכה מחר לרוח גבית מהמניות הדואליות, שחוזרות עם פער ארביטראז' חיובי ● וגם: האם סנטה קלאוס ידלג השנה על וול סטריט, ומה אפשר ללמוד על ההמשך? ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

מי הן קרנות הגידור המצטיינות של השנה? / אילוסטרציה: Shutterstock

הקרנות של המיליונרים שהיכו את ת"א כשרוב תעשיית הגידור נשארה מאחור

בשנה החולפת השאיר מדד הדגל של ת"א אבק לרוב קרנות הגידור המנייתיות - למעט 3: ורטיקל לונג, ואר אקוויטי וספרה וואליו ● מנהל הקרן המצטיינת מסביר את סוד ההצלחה: "חשיפה גבוהה לסקטורים הביטחוני והפיננסי" ● במבט ל–3 שנים בין קרנות הגידור, בלטו לטובה גם נוקד וטוטאל

ההגבלות על משפיעני ההשקעות יצרו סערה ברשת

סערת רשת בעקבות החוק להגבלת משפיעני השקעות: ״צעד דורסני״

הרשת סערה בסוף השבוע כאשר משפיענים דוגמת "הסולידית" ו"הגורו" מתחו ביקורת על הדיון המתוכנן בכנסת לגבי ההצעה לחייב אותם להזדהות בשמם או להצטייד ברישיון השקעות ● למרות הסערה, ועדת הכספים לא צפויה לדון השבוע במהלך - אך הנושא עשוי לעלות על שולחנה בשבועות הקרובים

שדה התעופה של אתונה / צילום: ap, Thanassis Stavrakis

נתב"ג גם יושפע: תקלה סגרה את המרחב האווירי של יוון

בשל תקלה נסגר המרחב האווירי של יוון באופן זמני, והמראות ונחיתות בשדות תעופה ברחבי המדינה מעוכבות ● השבתת המרחב האווירי של יוון עלולה להשפיע גם על טיסות מישראל, שכן יוון משמשת נתיב מעבר מרכזי לטיסות רבות מישראל ליעדים באירופה

יאנה גור בקולקציית עונת הנדודים 2016. השראות מקומיות / צילום: פרטי

"זה מאוד לא כלכלי לייצר אופנה בארץ, אבל רציתי לייצר רק פה"

מעצבת האופנה דורין פרנקפורט הקפידה תמיד על ייצור ועל מקורות השראה מקומיים, שנפרשים בתערוכה מרהיבה לציון 50 שנות עשייה ● זו אינה עוד רטרוספקטיבה, אלא צלילה לרעיונות שמרכיבים את יצירתה

סמלי האפליקציות של גרוק, ג'מיני, קלוד וצ'אט GPT / צילום: Shutterstock

העדכון החדש של X מעורר סערה: גרוק אפשר יצירת תוכן מיני של נשים וקטינים

צרפת, הודו ומלזיה פתחו בבדיקות דחופות נגד X (טוויטר לשעבר), לאחר שמודל הבינה המלאכותית גרוק אפשר למשתמשים ליצור תוכן מיני פוגעני ע"י עריכת תמונות של נשים וקטינים בפלטפורמה ● בין היתר על הפרק: סנקציות משפטיות

עיצוב: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

הממצא המפתיע שיכול לאתר ילדים בסטרס

מחקר של מכבידנט מצביע על קשר בין חיים במתח מתמשך, וספציפית בעוטף עזה, לשינויים בהתפתחות השיניים בקרב ילדים ● ביוביט גייסה 50 מיליון דולר למדידת לחץ דם רציפה באמצעות מדבקה ● מספר בתי חולים יחלו בקרוב להשתתף בתוכנית להכשרת רופאים בחמלה ● וגם: המוצר הישראלי ששימש לטיפול בנפגעי אסון השריפה בשווייץ, ומרכז החדשנות שיוצר סטארט-אפים בסח'נין ● השבוע בביומד

שגיא דקל בקמפיין של מזרחי טפחות / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

"בקמפיין עם שגיא דקל חן אין ציניות אלא תקומה ותקווה"

בשבוע שעבר עלה בנק מזרחי טפחות בפרסומת בכיכובו של שגיא דקל חן - קמפיין מסחרי ראשון שבמרכזו נמצא שורד שבי. הביקורות לא איחרו לבוא ● בראיון בלעדי לגלובס מסבירה סמנכ"לית ומנהלת חטיבת השיווק תרי ישכיל את הרציונל מאחורי המהלך, ומגיבה למקטרגים

השופט בני שגיא / צילום: דוברות הרשות השופטת

בני שגיא, נשיא ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע, נהרג בתאונת אופנוע

שגיא, בן 54 במותו, היה הצעיר מבין נשיאי בתי המשפט המחוזיים בישראל ● בהנהלת הרשות השופטת הוא זכה להערכה רבה, בין היתר בשל יכולתו להביא לסיומם של תיקים פליליים מורכבים באמצעות הסדרי טיעון יעילים ● שר המשפטים לוין ספד לו: "הוא יחסר מאוד למערכת המשפט"

אושר כהן / צילום: ויקיפדיה

הדירה החדשה של אושר כהן בקריית ביאליק

הזמר אושר כהן רכש דירה בפרויקט המגורים החדש UPTOWN בקריית ביאליק ● איגוד הכדורסל מעמיק את שיתוף־הפעולה עם ארגון נכי צה"ל והמרכז לאימפקט יהודי ● במוזיאון ת"א לאמנות נפתחה תערוכת "שנת אפס" לציון 80 שנה לתום מלחמת העולם השנייה ● וזו הסמנכ"לית החדשה בתנובה ● אירועים ומינויים

מייסדי KOI, עמית אסרף, עידן דרדיקמן ואיתי קרוק / צילום: עומר הכהן

פאלו אלטו במגעים לרכוש את KOI הישראלית בכ־400 מיליון דולר

לגלובס נודע כי החברה מנהלת מו"מ עם סטארט-אפ הסייבר הצעיר KOI, לקראת רכישה ראשונה בישראל בעידן שאחרי עזיבתו של המייסד ניר צוק ● KOI גייסה כ־48 מיליון דולר בלבד במהלך שני סבבים, ובין לקוחותיה נמנות הענקיות מיקרוסופט וגוגל

תעשיית הקרנות בשיא / אילוסטרציה: Shutterstock

מהפך שלא נראה 4 שנים: זה האפיק הכי פופולרי ל־2025 בשוק הקרנות

בצל הזינוקים במדדי המניות המקומיים תעשיית הקרנות המקומית מסכמת שנת שיא, במהלכה זרמו אליה כ-73 מיליארד שקל ● אחרי 3 שנים קשות הקרנות המנוהלות חוזרות למרכז הבמה ● וגם: איזה אפיק זכה לאמון מחודש מצד המשקיעים?

כוחות צה''ל (ארכיון) / צילום: דובר צה''ל

צה"ל תקף בצפון רצועת עזה והשמיד פיר ובו משגר רקטות טעון ומוכן לשיגור לעבר דרום הארץ

מזכ"ל האו"ם גינה את השעיית הפעילות של ארגונים בין-לאומיים בעזה ●  שגריר איראן לאו"ם פנה במכתב למזכ"ל וקרא לגנות את התבטאויותיו של טראמפ ● מייק פומפאו לשעבר שר החוץ של ארה"ב צייץ על רקע המחאות באיראן: "שנה טובה לכל איראני שנמצא ברחובות - וגם לכל סוכן מוסד שלצדם" ● האקרים איראנים: "פרצנו לטלפון של איילת שקד" ● משרד החוץ ממליץ לאזרחים ישראלים להימנע מהגעה לוונצואלה  ● דיווחים שוטפים 

איך 2025 עמדה במבחן העובדות? / צילום: AI ננו בננה

המשרוקית מסכמת שנה: איך 2025 עמדה במבחן העובדות?

כלכלה, משפט וביטחון: מתברר שהפוליטיקאים אוהבים לזרוק נתונים בנושאים האלה, אבל אי־אפשר להסתמך עליהם באופן עיוור ● ואפשר גם בכלל לברוח משיח עובדתי - מתברר שמי שסיגלה לעצמה את המנהג הזה המשיכה איתו גם השנה ● ואיפה אנחנו צריכים להשתפר? ● המשרוקית של גלובס