גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פייזר תשווק את כל תרופות הפטנט ללא מטרות רווח ל-45 מדינות עניות

החברה זכתה לביקורת כשגבתה מחיר גבוה על חיסון הקורונה ולא שחררה אותו למדינות עניות ● על רקע לחצים ציבוריים לשחרור הפטנטים לתרופות באופן מוחלט במדינות אפריקה, פייזר מציעה לשמור על הזכויות אך להציע את המוצרים במחירי עלות

מניית פייזר בבורסת וול סטריט / צילום: Associated Press, Richard Drew
מניית פייזר בבורסת וול סטריט / צילום: Associated Press, Richard Drew

חברת פייזר העולמית הודיעה היום (ד') בדאבוס, כי היא צפויה למכור את כל תרופות הפטנט שלה ללא מטרות רווח, ב-45 מדינות בעלות ההכנסה הנמוכה ביותר בעולם, ותחילה בחמש מדינות באפריקה: רוואנדה, גאנה, מלאווי, סנגל ואוגנדה.

החברה ציינה כי מדובר בתרופות למחלות זיהומיות, חיסונים, תרופות לסוגים מסויימים של סרטן, מחלות נדירות ומחלות דלקתיות, אשר הורגות כמיליון איש בשנה במדינות אלה ופוגעים באיכות החיים של עוד חצי מיליון. לדברי החברה, מוצרים חדשים יוצעו ללא רווח למדינות אלה ככל שיפותחו. לדברי פייזר, 1.2 מיליארד איש יהנו מן המהלך.

חברות תרופות גדולות ממעטות לפעול באפריקה בשל היעדר היכולת של התושבים במדינות אלה ושל ממשלותיהם לשלם מחירים ההופכים את הפעילות לכדאית. הפתרונות הקיימים הם רכישת התרופות עבור המדינות הללו על ידי גורמים פילנתרופיים, או - כאשר פטנטים על תרופות פגים, יכולים יצרנים מקומיים לייצר את התרופות עבור האוכלוסיות להן התרופות דרושות. שני האפיקים הללו אינם מכסים את כל הדרישה לטיפול רפואי עבור אזרחי המדינות העניות, ובמיוחד לא מטפלים במחלות הנפוצות אצלן ופחות נפוצות בעולם המערבי. תרופות יקרות ומיוחדות כמעט ואינן מגיעים למדינות אלה, ובכלל זאת תרופות חדשות לסרטן.

החיסון לקורונה הוא דוגמה טובה לכך. במדינות העניות ביותר, פחות מ-20% מהאוכלוסיה קיבלו אפילו מנה אחת של חיסון, ולא משום שהביקוש נמוך מכך. לעומת זאת במדינות העשירות, כבר חוסנו חלקים גדולים מן האוכלוסיה בשלישית והם יכולים לקבל חיסון רביעי אם ירצו בכך. פייזר לא שחררה את הפטנטים לחיסון הקורונה, ולא יצרה שיתופי פעולה עם חברות מקומיות ליצור של החיסונים הללו. זאת לעומת חברת אסטרהזנקה, שכן יצרה שיתופי פעולה ליצור החיסון שלה, כך שהוא היה יותר זמין. גם מחירו של החיסון של אסטרהזנקה היה נמוך יותר, והתמחור הזה נקבע עוד לפני שהסתבר שהוא קצת פחות יעיל.

חברות התרופות חוששות לשחרר את הפטנטים לגורמים חיצוניים

על פייזר, וחברות תרופות רבות אחרות, הופעלו לאורך השנים לחצים לשחרר את הפטנטים שלהן למדינות הללו לפני שהם פגים. החשש של החברות הוא מיבוא מקביל של המוצרים הללו לתוך המדינות המשלמות, ובעיקר מוצרים שעל איכותם אין החברה הגדולה מפקחת. טענה נוספת הנשמעת על ידי חברות התרופות וגם על ידי גורמים שאינם משוייכים לאותן החברות, היא כי המדינות יתקשו להעמיד לבדן מערך יצור איכותי למורכבות שבן התרופות הללו במחירים שהאוכלוסיה יכולה לשלם. לכן, לדבריהם, שחרור הפטנטים לא בהכרח יוביל לכך שרוב המוצרים הללו אכן יגיעו לאנשים שצריכים אותם.

לגבי חיסוני הקורונה, כדוגמה, אמר מנכ"ל פייזר אלברט בורלא באמצע 2021: "ממילא כושר היצור שלנו מוגבל. אם יוסר הפטנט, גורמים רבים ירדפו אחרי חומר הגלם שאנחנו צריכים, כולל גורמים בלי שום ניסיון ומומחיות ביצור חיסונים, והביטחון והבריאות של כולנו יהיו בסכנה".

אולם פייזר הרגישה היטב את הלחץ, שכלל גם כמה קבוצות שדרשו להסיר את הפטנט מן היצור של החיסון בכל המדינות, לא רק העניות, בשל מצב החירום. כאשר השיקה פייזר תרופה לקורונה, היא הודיעה מראש כי תציע מודל של מחיר מופחת למדינות עניות כל עוד המגפה נמשכת, וכי תבחן שיתופי פעולה ליצור של התרופה אצל קבלני משנה כדי לוודא שישנה כמות מספקת גם למדינות העניות.

פייזר לא תרוויח, אך המוצר יישאר בידיה

המהלך של היום הולך אחרי עוד צעדים רבים מאוד באותו הכיוון. פייזר התחייבה כאמור להציע את כל התרופות שלה, הנוכחיות והעתידיות, ל-45 מדינות עניות, ללא כוונות רווח. ההסכם הזה עדיין משאיר את השליטה במוצר בידי פייזר, שתוכל לשלוט גם בקצב האספקה של המוצרים למדינות הללו, ועדיין יהיה למוצרים הללו גם מחיר שעלול להיות גבוה יחסית להכנסה של תושבי אותן מדינות. אולם, לפחות את הרווח שלה עבור מוצרים שימכרו במדינות אלה, פייזר לא מתכוונת לגבות.

בורלא אמר היום בדאבוס כי: "כפי שלמדנו עם השקת החיסון לקורונה, הבאת התרופה לשוק היא רק הצעד הראשון הדרוש לריפוי בני האדם. אנחנו מתכננים לעבוד בשיתוף פעולה עם גורמים מובילים בעולם הבריאות, כדי לשפר את האבחון, הנגשת המידע, תשתית השינוע, האחסון ועוד. רק כאשר נתגבר על המכשולים הללו, יסתיים אי השוויון בתחום הרפואי ונוכל להביא מוצרים לכל העולם".

ההשקעות האלה, יותר מאשר יצור התרופות ומכירתן במחיר עלות, מהוות השקעה גדולה ועליהן בסופו של דבר תיבחן מחוייבותה של פייזר להחלטה והן גם יקבעו את הצלחת המהלך מבחינת המטופלים. אם פייזר תצליח לעזור בתחומים הללו, ייתכן ויהיה לחברות תרופות אחרות קל יותר להיכנס לאותם שווקים בהמשך.

מדינות עניות סובלות לעיתים קרובות מתחלואה, בין היתר זיהומית וכזו שנגרמת מתת תזונה, אשר אינה נפוצה כל כך במערב. אך כפי שמוכיח המקרה הנוכחי של אבעבועות הקוף, מגיפות נוטות שלא להישאר במדינה אחת, וכאשר מזניחים אותן במדינה עניה, הן עלולות להגיע בשלב מסויים גם למדינות נוספות. המודעות הציבורית לחוסר השוויון והצדק במצב הרפואי במדינות העניות, בעיקר באפריקה, וכל להשפעה האפשרית על הבריאות של המדינות העשירות, היא גבוהה אבל כשלי שוק שונים מנעו עד כה את רוב המאמצים לתקן זאת. מי שעשה מאמצים גדולים והראה שניתן להביא שינוי, הוא ביל גייטס וקרן ביל ומלינדה גייטס שהקים, שפועלת כמערך פילנטרופי לקידום בריאות במדינות עניות, בראש ובראשונה על ידי הפצת חיסונים. גם ממשלת ארה"ב תרמה תרומה משמעותית בשנים האחרונות למימון הפצה של תרופות וחיסונים באפריקה.

"גישה מהירה וזולה לתרופות והחיסונים המתקדמים ביותר, היא אבן הפינה של שוויון רפואי עולמי"

גם במסגרת ההסכם הזה, ישנו רכיב של שיתוף פעולה בין פייזר ובין קרן בין ומלינדה גייטס, לפיתוח של מוצרים ספציפיים למדינות הללו, למשל חיסון למניעה של GBS, חיידק שמטופל באנטיביוטיקה במקרה הצורך בעולם המערבי, אך בשל היעדר מערכי בדיקה וטיפול במדינות העניות, הוא אחד הגורמים לתמותת תינוקות בלידה באותן המדינות. ייתכן ושיתוף הפעולה יכלול גם תמיכה בפיתוח החיסון של פייזר למחלת הנשימה RSV , הפוגעת בילדים שבריאותם חלשה.

פול קגמה, נשיא רואנדה, אמר עם חתימת ההסכם כי: "גישה מהירה וזולה לתרופות והחיסונים המתקדמים ביותר, היא אבן הפינה של שוויון רפואי עולמי. פייזר יוצרת בהחלטה זו סטנדרט חדש".

לזרוס צ'קוורה, נשיא מלאווי, אמר כי: "הדבר המשמעותי בהחלטה זו הוא שהיא עוזרת למדינות עם הכנסה נמוכה בלי לפגוע בכבוד ובסוכנות שלהם כבני אדם, משום שזו שותפות אמיתית שמערבת גם את פייזר וגם מדינות כמו מלאווי, אשר לוקחות על עצמן כל אחת את חלקה בעלויות ובמשימות הדרושות כדי להביא את התרופות לאזרחים. כך יש לטפל בבעיות גלובאליות".

ננה אדו דנקווה אקופו-אדו, נשיא גאנה, אמר כי: "בריאות איכותית לכל בני האדם דורשת שיתוף פעולה בין הסקטור הפרטי והציבורי. אנחנו גאים להצטרף להחלטה".

מקי סאל, נשיא סנגל, אמר כי: "סנגל תומכת בשותפות זו בגאווה. נעבוד יחד לעולם טוב יותר".

יוורי מוסווני, נשיא אוגנדה, אמר כי: "אנחנו מחוייבים לעבוד עם פייזר והשותפים שלנו לתוכנית, כדי להתמודד עם אתגרי הנגישות לתרופות בדרכים חדשות".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בת"א; טאואר עולה בכ-3%, סלקום יורדת בכ-3%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.1% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מדד ת"א-בנייה זינק בחודש האחרון, וכעת רכישת צמח המרמן בסכנה

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

משלחת ישראלית יוצאת לקטאר, עימות בדיון בין רה"מ לרמטכ"ל

טיסת רה"מ לארצות הברית נדחתה לשעה 17:00, לפני העלייה למטוס נתניהו צפוי לשאת דברים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר מחר

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת הבנייה בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה