גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ישראל בצמרת תשואות הנדל"ן המניב העולמית, אבל תלויה בעיקר בענף אחד

התשואה הממוצעת של נכסים מניבים בישראל הגיעה בשנת 2021 לרמה של 13.8% והיא ניצבת במקום השלישי בעולם ● אבל בכל הנוגע לפיתוח ענפים חדשים בתחום, ישראל משתרכת מאחור

ישראל הגיעה לצמרת תשואות הנדל”ן המניב, אבל כמה מזה תלוי בהייטק? / צילום: Shutterstock, Avon Dissanayake
ישראל הגיעה לצמרת תשואות הנדל”ן המניב, אבל כמה מזה תלוי בהייטק? / צילום: Shutterstock, Avon Dissanayake

התשואה הכוללת הממוצעת על נדל"ן מניב בישראל הגיעה לאחת מהרמות הגבוהות בעולם, בשנת 2021. כך עולה מניתוח שערך פורום IVS בלשכת השמאים, שלראשונה ערך סקירה שמאית-כלכלית שעומדת בסטנדרטים בינלאומיים. הענף המניב שהתבלט ביותר בסקירה הוא הלוגיסטיקה והתעשייה שרשם תשואה כוללת של כ-18%. ועם זאת המדד מראה, שישראל נותרה מאחור בכל הקשור לפיתוח ענפים חדשים בנדל"ן המניב, שבמדינות המערב מצויים כבר שנים.

התשואה המופיעה במדד IVS היא תשואה כוללת שנובעת מעליית שווי הנכסים בצירוף התשואה שנובעת מההכנסות השנתיות. זאת בשונה ממדדים אחרים, כגון זה שעורך השמאי הממשלתי, שכוללים רק תשואה מהכנסות.

התשואה הממוצעת השנתית של נכסים מניבים בישראל הגיעה ב-2021 לרמה של 13.8%, וזאת לעומת תשואה כוללת של 3.8% שנרשמה ב-2020. הפער האדיר בין השנתיים הללו מוסבר במידה רבה בקורונה - בשנת 2020 ענף הנדל"ן המניב היה משותק במידה רבה ואילו ב-2021 הוא תיקן את עצמו כלפי מעלה והראה זינוק, במקביל לענף הנדלן למגורים והנדל"ן העולמי.

 

שלא במפתיע, ענף הנדל"ן המניב שגרף את התשואה השנתית הגבוהה ביותר היה ענף המשרדים והלוגיסטיקה שהתשואה על הנכסים שבו הגיעה לממוצע של 18.3%; אחריו הגיע ענף המשרדים שרשם תשואה כוללת של 14.7%. לבסוף הגיע המסחר, שגם בו התשואה הגיעה לרמה דו ספרתית, של 12.1%.

השימוש במתודה הבינלאומית איפשר לראשונה, להשוות את התשואות שהתקבלו מהמדד הישראלי לתשואות שהתקבלו בעולם מענפי הנדל"ן המניב, וגם להשוות בין מאפיינים אחרים של התחום.

התשואה השנתית בישראל נכללת בצמרת העולמית. בראש נמצאות ארה"ב שבה התשואה הכוללת השנתית ב-2021 הגיעה ל-16.8% ובריטניה שבה התשואה השנתית הגיעה ל-15.5%, ואולם ישראל מקדימה בתשואות שלה מדינות כמו שוודיה, צרפת, קנדה, ואוסטרליה.

הרכב המדד בישראל שונה דרמטית מבעולם

בפורום מסבירים, כי הגם שבשנה שעברה שוק הנדל"ן המניב בישראל השיג תשואות גבוהות ברמה עולמית - הנסיבות שהביאו למספרים הללו היו שונות מאלה שהביאו את ארה"ב ובריטניה לעמוד בראש טבלת התשואות, ונבעו מאירועים ייחודיים שקרו בארץ.
הרכב המדד בישראל הוא ייחודי לעומת ארה"ב ואירופה מבחינת משקל ענף הלוגיסטיקה. בעוד שבארה"ב משקל הלוגיסטיקה במדד מהווה כרבע ובאירופה כחמישית, בישראל הוא הגיע בסך הכל לשמינית מכלל המדד, מה שמעיד על כך שענף זה בישראל נמצא עדיין מאחור, יחסית לעולם המערבי; התשואות של הלוגיסטיקה בישראל היו, כאמור, גבוהות מאוד, ואולם בארה"ב ובבריטניה הן היו כפולות והגיעו לעד 40%.

עוד מעירים בפורום, כי מהרכב המדד ניכר ששוק הנדל"ן המניב בישראל עדיין מאוד מסורתי, שכן הוא מורכב בעיקר ממשרדים ומסחר. הענפים המכונים "אלטרנטיביים", כמו מגורים להשכרה ארוכת טווח, מגורי סטודנטים, דיור מוגן וכו' עדיין בחיתוליהם, והמשקל שלהם בישראל זניח.

מה שתרם הכי הרבה לתשואה הגבוהה היו גיוסי ההייטק, שהובילו לביקושים גבוהים לשטחי משרדים (שמהווים 39% במשקל מהמדד) - תופעה שנמצאה כייחודית לישראל. מבחינה זו, ביצועי המשרדים בישראל נמצאו גבוהים בהשוואה בינלאומית.

התקינה שיכולה לעודד השקעות מחו"ל

פורום IVS (International Valuation Standards) הוא פורום בינלאומי שפועל לתקינה שמאית אחידה בכל העולם, בנוגע להערכות שווי מצד שמאים, ופיתוח מדד נדל"ן משווה, על סמך קריטריונים זהים בכל העולם. בישראל הוא הוקם לפני כשנה, בעקבות תלונות רבות על העדר שקיפות, מידע ומדדים כלכליים בענפי הנדל"ן המניב בארץ, בניגוד לנעשה בעולם. המידע היחיד שהיה קיים עד כה על הנדל"ן המניב בישראל, הגיע מסקירות של גופים פרטיים שפועלים בתחום, דוגמת החברות CBRE וקושמן אנד ווייקפילד ונת"ם, ומדד תשואות חצי שנתי שמפרסם השמאי הממשלתי, שאינו עומד בתקינה בינלאומית.

כל זה תרם לכך, שגופים בינלאומיים נרתעים מלהשקיע בנדל"ן הישראלי, על אף התעניינות רבה שהשוק המקומי מעורר. לאור זאת החליטה לשכת השמאים להקים את הפורום הישראלי, שגם ישנה שיטות ונורמות שמאיות קיימות, כדי שיעמדו בסטנדרטים בינלאומיים. נשיא הפורום בישראל הוא יו"ר לשכת השמאים חיים מסילתי, ומנהלו הוא השמאי רון כהן. הוועדה המייעצת לפורום הישראלי היא בינלאומית, שכוללת גם אנשי אקדמיה, רואי חשבון ובכירים בחברות.

בחודשים האחרונים עמלו ראשי הפורום בישראל להצטרפות לקבוצת המדינות שכבר עובדות לפי הסטנדרטים הללו מזה עשרות שנים - רובן במערב אירופה ובמזרח אסיה. המדד שבנו עוקב אחר הביצועים של 1,190 נכסי נדל"ן להשקעה, שמחוזקים ע"י 9 קרנות וחברות נדל"ן מניב מובילות בראשות עזריאלי, מליסרון ואמות, לגביהן קיימים נתונים מפורטים בדוחות תקופתיים ו/או העבירו מידע נוסף שאיפשר למטב את הנתונים בדוחות. שווי שוק הנכסים שנכללים במדד הוא 99.6 מיליארד שקל נכון לדצמבר 2021.

עוד כתבות

נחלות במושב / צילום: Shutterstock

זוג חתם על הסכם ממון. האם הם יכולים לקבל שתי הקצאות קרקע בפטור ממכרז?

ביהמ"ש דחה עתירה של אישה שביקשה לקבל נחלה במושב בפטור ממכרז, אף שבן זוגה כבר קיבל מגרש בפטור במושב אחר ● העותרת טענה כי קיים הסכם ממון המפריד רכושית ביניהם, אך ביהמ"ש קבע כי מדובר ב"הטבה שהתא המשפחתי כולו נהנה ממנה"

שמואל אברמזון, הכלכלן הראשי / צילום: יוסי זמיר

מסמך האוצר חשף בטעות: הכנסות המדינה יקפצו השנה ב־33 מיליארד שקל

התחזית נחשפה בדוח החודשי של החשב הכללי - ומציגה עודף של 12 מיליארד שקלים בהכנסות, לצד ירידה אנומלית בצמיחה ● ההכנסות ב־2026 צפויות לגדול משמעותית

אמיר טייג / צילום: פרטי

המשקיע שעבר למדריד ויצא לפנסיה מוקדמת בזכות רכישת דירות

החיים האינטנסיביים בישראל וסקרנות הובילו עיתונאי ואדריכלית לעזוב את ישראל לטובת ספרד - לאחר שהחלו להשקיע בה בנדל"ן מניב ● כעת הם מחזיקים במדריד מספר דירות, חלקן להשכרה לטווח קצר וחלקן לטווח הארוך

מטה בזק בחולון / צילום: חן כליפה לוי צילומי אוויר

אחרי הפרידה מבזק: מה יעשו יבואן תרופות וקרן זרה עם מניות בשווי 2 מיליארד שקל

סיבוב רווחי במיוחד הסתיים במימוש יתרת מניות השליטה בקבוצת התקשורת שהחזיקו קרן סרצ'לייט ודוד פורר, תמורת כ־2.7 מיליארד שקל ● עם קופת מזומנים תפוחה יידרשו כעת בעלי ביקום לבחור בין דיבידנד, מכירת החברה או רכישה חדשה ● ומה יקרה לבזק שנותרה ללא שליטה?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

באוצר מציגים הצעה למס חדש על הבנקים: כך הוא יעבוד

צוות משותף של משרד האוצר ובנק ישראל, לבחינת הטלת מס מיוחד על הבנקים, פירסם היום את מסקנותיו להערות הציבור ● החלופה המומלצת היא למס רווח דיפרנציאלי על רווחים של הבנקים העולים על 50%, בהשוואה לממוצע הרווחיות שלהם בשנים בהן סביבת הריבית הייתה נמוכה

התיקון שנכנס לתוקף לפני שלושה חודשים / איור: גיל ג'יבלי

התיקון שנכנס לתוקף לפני שלושה חודשים וחושף את המעסיקים לעיצומים של מיליוני שקלים

תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות, שנועד לשפר את ביטחון המידע בארגונים, נכנס לתוקף באוגוסט האחרון, והטיל חובות נרחבים כמעט על כל ארגון במשק ● בינתיים לא ננקטו עיצומים כספיים נגד אלה שלא הטמיעו אותו, אך ברשות להגנת הפרטיות מעריכים: זה יקרה ממש בקרוב ● איך להיערך?

לפני המלחמה עם איראן: פגישות סודיות של מדעני גרעין ברוסיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: רוסיה ניסתה לסייע לאיראן בפיתוח נשק גרעיני, גרמניה נמנעה לראשונה בהצבעה על המשך מימון אונר"א, ובצרפת חוקרים את ה-AI של מאסק בחשד להכחשת שואה  ● כותרות העיתונים בעולם 

מפעל סנו / צילום: שלומי יוסף

רשות התחרות סגרה את התיק נגד סנו בפרשת תיאום המחירים

עוד חוליה בפרשת תיאום המחירים נסגרת: סנו מצטרפת ליפאורה, ויליפוד, רמי לוי ואושר עד שקיבלו הודעה על סגירת תיק החקירה ● בינתיים כתבי אישום הוגשו נגד בכירים ברשתות ויקטורי, יוחננוף וסופר ברקת, ובעניינה של שופרסל טרם התקבלה הכרעה

מנכ''ל ביג חי גאליס (מימין) ומנכ''ל טרמינל X ניר הורוביץ (משמאל) / צילום: יח''צ

בהשקעה של מיליון שקל: מותג האופנה פתח לראשונה חנות פיזית

אחרי חמש שנות פעילות, מותג האופנה‑אקטיב לנשים STRONGFUL מבית טרמינל X פתח חנות במתחם ביג פאשן גלילות ● חברת One Digital Marketing ערכה אירוע בנושא הטרנדים הדיגיטליים של 2026 ● וגם: אלו הזוכים בפרס רוטשילד ● אירועים ומינויים

יירוט של מערכת כיפת ברזל / צילום: דובר צה''ל

בהיקף של מיליארדים: משרד הביטחון חתם על חוזה חדש עם רפאל

משרד הביטחון חתם היום (ה') על חוזה ענק עם חברת רפאל להרחבת הייצור של כיפת ברזל ● החוזה נחתם כחלק מחבילת הסיוע האמריקאית למלחמה, שכללה חבילה של 5.2 מיליארד דולר לחיזוק מערכות ההגנה האווירית של ישראל

רפי סער, ראש עיריית כפ''ס / צילום: יח''צ

כפר סבא במאבק מול הותמ"ל על עתודת הקרקע האחרונה: "פיגוע תכנוני"

עיריית כפר סבא מתנגדת לתוכנית של הותמ"ל בצפון העיר, שתכלול יותר מ-14 אלף יחידות דיור על פני 1,367 דונם ● "אתם מביאים מצגת מנותקת לחלוטין מהעיר", טען ראש העיר רפי סער, "בלי פתרון תחבורתי, בלי מט"ש ובלי שטחי ציבור. כמו גבינה צהובה מלאה חורים"

הקנצלר לשעבר אולף שולץ סוקר מל''ט הרון TP בתערוכה בברלין / צילום: Reuters, IMAGO/Björn Trotzki

התעשייה האווירית במגעים עם גרמניה על עסקאות ענק. על הפרק: מל"טים ומיירטים

ברלין מתכוננת לרכוש מיירטי חץ 3 נוספים ולהאריך את הסכם המל"טים מדגם הרון TP   ● התעשייה האווירית צפויה להרוויח מעל למיליארד דולר מההתחמשות ● ברקע: מלחמת רוסיה־אוקראינה נכנסת לשנתה הרביעית, והחששות של פולין מהתרחבות התוקפנות של פוטין

מפעל סוגת - סוכר -  קרית גת / צילום: תמר מצפי

מלח הארץ וקפה נח'לה בדרך לבורסה: סוגת רוצה לגייס לפי שווי של 900 מיליון שקל

יצרנית ויבואנית המזון הגישה תשקיף ראשון לקראת הנפקה אשר צפויה לצאת לדרך עד סוף השנה ● החברה, המחזיקה בשורה ארוכה של מותגים פופולאריים, תתחיל להציג את פעילותה לגופי ההשקעות בשבוע הבא

לירון עזריאלנט ודניאל רודיטי / צילום: Nir Slakman

בהיקף של 70 מיליון דולר: מירון קפיטל משיקה קרן השקעות שלישית

לאחר ששתי הקרנות הראשונות של מירון קפיטל גייסו יחד 100 מיליון דולר, קרן ההון סיכון משיקה היום (ה') את הקרן השלישית שלה, בהיקף של 70 מיליון דולר ● במקביל, גיל שי, יזם בעברו ואנג'ל פעיל בזרת הטק, מצטרף לקרן כשותף מנהל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

עם תמיכה מוורן באפט: הענקית שהפכה למניה הלוהטת בוול סטריט

השבוע השיקה גוגל את הגרסה החדשה של מודל ה־AI שלה ג'מיני 3, והבטיחה ביצועים משופרים ● ההשקה מצטרפת לצמיחת יחידת הענן, דוחות חיוביים והתפזרות העננה הרגולטורית שריחפה מעליה ● המניה במגמת עלייה ונראה שאחרי המשבר, החברה חוזרת למרכז העניינים

משרדי רשות ניירות ערך בגבעת שאול בירושלים / צילום: ויקיפדיה

נאמני חברת הנדל"ן שקרסה: "היזם הוביל לנזק של 180 מיליון שקל"

חקירת הנאמנים העלתה כי עו"ד יאיר פנחסי, היזם של קבוצת אוורסט שממנה צמחה פרסונל, מכר את החברות לבעלי השליטה הנוכחיים אלון מורן ואלישי להב כאשר הן בחדלות פירעון ובגירעונות כבדים ● קבוצת ההתחדשות העירונית מצויה תחת חקירה וחייבת 500 מיליון שקל למשקיעים ● עורל דינו של פנחסי: "הוא מכר את החזקותיו שנים לפני הקריסה"

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters

"אתם גיבורים": שורדי השבי פגשו את טראמפ בבית הלבן

דוברת ראש הממשלה לתקשורת הזרה אמרה כי בישראל ישנה ציפייה שהאמריקאים ישמרו על היתרון האיכותי של צה"ל, למרות העסקה הצפויה עם הסעודים ● בדרך לסבב נוסף בלבנון? העלייה בהיקף התקיפות, והחשש בישראל ● חודשו החיפושים אחר החללים החטופים: משלחת חמאס חצתה את הקו הצהוב ● משרד החוץ הצרפתי גינה את התקיפות הישראליות בדרום לבנון ● עדכונים שוטפים

גבינות בסופרמרקט / צילום: שירה ספיר

האוצר פרסם את התוכנית לייבוא גבינות. במשרד החקלאות תקפו: "אובססיה"

משרד האוצר פרסם היום (ה') את התוכנית לפיה יגדילו פי 3 את יבוא הגבינות במכסות פטורות ממכס ● במשרד החקלאות תקפו במילים קשות: "משרד האוצר הפך אובססיבי לענף החלב, כאילו הוא המקור ליוקר המחיה"

הראל ויזל, מנכ''ל ובעל השליטה בפוקס / צילום: דימה טליאנסקי

10,000 מ"ר בראשון לציון: קבוצת פוקס במשא ומתן לפתיחת חנות ג'מבו נוספת

קבוצת פוקס במגעים לשכירת שטח בהיקף 10,000 מ"ר לצורך פתיחת חנות ג'מבו ● מינהל הבטיחות מקדם חובת הפסקת של 15 דקות בכל שעה עבור עובדי סלילת כבישים ● ארכימדס ומנורה יעמידו מימון בהיקף של כ-1.2 מיליארד שקל להתחדשות עירונית בפ"ת ● וגם: הרפורמות החדשות שיקצרו את הליך הרישוי ● חדשות השבוע בנדל"ן

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

החברה שהציגה זינוק של מעל 40% ברווח הנקי, וזו שהעלתה תחזית

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● עלבד דיווחה על זינוק של 42% ברווח הנקי ● ריט 1 הודיעה על עלייה של 8% ב-NOI והעלתה את תחזיתה ל-2025 ● וחילן דיווחה על עלייה של כ-14% ברווח הנקי המיוחס לבעלי המניות ● אלוט עקפה את תחזית הרווח של האנליסטים בפער, והמניה מזנקת