גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחקר של 25 שנה מצא השפעה דרמטית שיש ליחסים עם קולגות על הקריירה שלכם

יריבות בין עמיתים קיימת בכל מקום עבודה ● מחקר של 25 שנים שבחן יריבויות ביחסי עבודה גילה כי לדרך שבה אנשים מטפלים ביחסי היריבות האלה יש השפעה קריטית על הקריירות שלהם

הרווארד בגלובס. מתי לשתף פעולה עם קולגות ומתי להתחרות בהם / צילום: Shutterstock
הרווארד בגלובס. מתי לשתף פעולה עם קולגות ומתי להתחרות בהם / צילום: Shutterstock

 

 

בואו נכיר בעובדה לא נוחה לגבי מקום העבודה: האנשים המצליחים הם אלה שיודעים איך לשתף פעולה מצד אחד, ובמקביל גם להתחרות בקולגות. הם מבינים איך יחסי עבודה משפיעים על האינטרסים שלהם ושל הארגון כולו, יודעים לשקול סיכונים מול רווח ולהחליט כמה להשקיע בכל קולגה ומתי להציב גבולות.

חקרנו יריבויות ביחסי עבודה במשך יותר מ-25 שנה, וגילינו שלדרך שבה אנשים מטפלים בהן יש השפעה קריטית על קריירות. לכאורה קל לקבוע אם מערכת יחסים היא חיובית או שלילית. בפועל, כמעט כל מערכות היחסים הן שילוב של השניים, ודורשות מחשבה וניהול. כדי לעשות זאת ביעילות, עליכם להבין היכן אתם ממוקמים על הספקטרום שקצה אחד שלו סכסוך והשני שיתוף פעולה. לאחר שהבנתם את סוג מערכות היחסים ביניכם לבין עמיתיכם, תוכלו להשתמש בטקטיקות שונות כדי לנהל אותן. כל המקרים המוצגים במאמר הם היפותטיים, אך נשאבו מתרחישים אמיתיים.

 

קונפליקטים ומצבים גבוליים

עימות - בתוך עימות ישיר, מי שעומד מולך למעשה מנסה לקחת משהו שאתה רוצה או צריך. למשל, ג'ים וג'יין, שניהם מתמודדים על תפקיד ניהולי בכיר בחברה לניהול הון. ג'יין עבדה במשך חודשים כדי לטפח לקוח פוטנציאלי, ואם היא תצליח, זה יכול להיות גורם מכריע בהחלטה אם היא תזכה לקידום. לפתע היא מגלה שגם ג'ים מנסה להחתים אותו לקוח, אף שהוא יודע שהוא כבר על הכוונת שלה, ולכן היחסים ביניהם מתוחים.

כדי לנהל את הסיטואציה, ג'יין יכולה להתחיל בבחינה של נקודות החוזק של עמיתה. מה יכול הלקוח להעריך בג'ים שאין לג'יין, ומה היא יכולה לעשות כדי לשנות זאת? היא גם צריכה לבחון מחדש את חשיבות הנושא שבמחלוקת. האם העסקה באמת חיונית לקידום שלה? בשלב הבא עליה לשקול דרכים לעקוף את הבעיה או ליזום מהלכי נגד. אולי היא תוכל להגיע ללקוחות פוטנציאליים של ג'ים, ולהשתמש בזה כמנוף בדיון על האופן שבו שניהם יכולים ליצור ולכבד גבולות? ביחסי קונפליקט צריך לדעת על מה להגן ומה לא אפשרי, בהתחשב בנסיבות. לעימות יש מחיר, אז כדאי לעבוד בשיתוף פעולה עם בעלי ברית ולא להתמודד לבד.

תחרות - סוג זה של יריבות נפוץ במקומות עבודה שבהם מקובל להקצות שכר והזדמנויות באמצעות הערכה והשוואה של ביצועי העובדים. מייקל ואלן התבקשו על ידי המנהל שלהם להוביל יחד פרויקט פיתוח של תוכנית הגיוון, השוויון וההכלה החדשה של החברה. מייקל רוצה לעבוד בשיתוף פעולה עם אלן, אבל הוא סקפטי מאוד, מכיוון שיש לה מוניטין של מישהי שזורקת עמיתים מתחת לאוטובוס במצבים קשים.

הצעד הנכון במקרים כאלה הוא לזהות היכן היעדים שלך ושל המתחרה תואמים, ומשם לפעול כדי לשפר את הסיכויים לתוצאות טובות. לדוגמה, לא מייקל ולא אלן רוצים שהפרויקט הזה ייכשל. בכל שיחה איתה הוא ירצה להדגיש את המטרות משותפות ואת החשיבות של השגתן כצוות. אולי הוא יכול לרסן את התנהגותה התחרותית על ידי ביטול תרחישים שבהם היא עלולה להתפתות לחתור תחתיו. אפשרות אחת תהיה לשכנע אותה שהבוסים שלהם - ולא הם - צריכים להציג את התוצאות. על ידי זיהוי של הדבר שמזין את היריבות, אפשר למצוא דרך לצמצם אותה.

עצמאות - במרכז הספקטרום נמצאת העצמאות, שעוזרת להקטנת התלות שלך באחרים ככל האפשר. כלומר, להתחמק מהבעיה במקום לנסות לתקן אותה. כך לדוגמה סקוט, שחש שעמיתו נייג'ל נוהג כלפיו בבריונות. כדי להימנע מלהתמודד עם נייג'ל, סקוט ביקש מהבוס שלו להגדיר מחדש את תחומי האחריות שלהם, כך שהם יתקשרו בתדירות נמוכה יותר.

אחד האתגרים עם הגישה הזאת הוא שקשה לשמר אותה לאורך זמן. אנחנו לא ממליצים עליה. במקום זאת, אנשים במצבו של סקוט צריכים לשקול להתייחס למערכת היחסים כאל קונפליקט או תחרות.

שיתופי פעולה ותלות הדדית

שיתוף פעולה - במערכת יחסים שיתופית שני הצדדים חולקים תחומי עניין ואינטרסים משותפים, אך גם מחזיקים באינטרסים נפרדים, כך שאתם בוחרים לעבוד יחד על נושאים ספציפיים שבהם האינטרסים תואמים, ולא להתחרות במקומות שהם לא.

למשל, מוחמד ורוברטו, עמיתים שהופקדו על איחוד המומחיות שלהם בברזיל, רוסיה, הודו וסין כדי לייצר תחזית כלכלית עבור הארגון שלהם. הסיכונים כאן נמוכים בהרבה מאשר במערכות יחסים של סכסוך או תחרות. הסכנה העיקרית היא שדברים יכולים להשתנות. כדי להתמודד עם מצב כזה, הם יכולים להסכים מלכתחילה על סיבות מוצדקות לצמצום או להפסקה של מחויבותם לפרויקט, ולהתחייב לתת זה לזה הודעה מוקדמת.

עבודה משותפת - תוצאה של אינטרסים משותפים הדדיים רבים. זהו המצב שאליו נקלעו שרה ומרים, כאשר המעסיקים שלהן הטילו עליהן את המשימה להוביל יחד מיזם פיילוט קטן, ששילב את טכנולוגיית התאמת המאמן-לקוח של החברה של שרה, עם ניסיון האימון העשיר ורשימת הלקוחות של החברה של מרים.

אמנם יחסים כאלה מבטיחים את הרווח ההדדי הגבוה ביותר, אבל הכי קשה להתנתק מהם אם האינטרסים משתנים, מכיוון שהמשאבים של הצדדים המעורבים תלויים זה בזה. לכן כבר בשלב התחלתי, שרה ומרים צריכות לפתח מראש תוכניות לתרחישים שונים.
כולנו מנווטים דרך מגוון של יריבויות ושיתופיות בעבודה. קונפליקט ותחרות בהכרח מתעוררים בין עמיתים, אך הצלחה תלויה בניהול מערכות היחסים. עשו זאת נכון, וגם אתם וגם הארגון תרוויחו. 

© Harvard Business School Publishing Corp

עוד כתבות

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות