גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עשרות אנשי עסקים טסו לאחרונה לסעודיה עם דרכון ישראלי

חשיפת גלובס: עשרות אנשי עסקים הגיעו לסעודיה עם דרכון ישראלי לאחר שזו ביטלה את האיסור על נחיתת ישראלים בשטחה ● המטרה: לנצל את התחממות היחסים בין המדינות לטובת חתימה על הסכמים כלכליים בין הצדדים

אזרח מקומי צופה על אזור העסקים של ריאד / צילום: Shutterstock
אזרח מקומי צופה על אזור העסקים של ריאד / צילום: Shutterstock

ארצות הברית מתווכת בין ישראל, סעודיה ומצרים למהלך של נורמליזציה, כשעל הפרק גם סוגיית השלמת העברת האיים טיראן וסנפיר בים האדום לריבונות סעודית. אלא שהנורמליזציה עם סעודיה, גם אם אינה מוכרזת באופן רשמי אלא - כבר כמעט כאן. זה מתבטא בעסקאות גדולות שנחתמו לאחרונה, בביקורי אנשי עסקים ישראלים בעלי דרכון ישראלי בוויזות מיוחדות בסעודיה, ובמגעים מתקדמים להשקעות של אנשי עסקים וקרנות השקעות סעודיות בישראל.

"כבר יותר מעשרים שנה שיש לנו קשר עקיף עם סעודיה, אבל פריחה כמו בחודשים האחרונים אני לא זוכר", אומר לגלובס גורם המכיר את הנושא מקרוב. הקשרים המסחריים האלה היו מאחורי הקלעים, לרוב דרך חברות שנרשמו במדינות אירופיות או אחרות, והעסקאות נחתמו במדינות אלה. מדובר במגוון תחומים אזרחיים ובטחוניים גם יחד.

לגלובס נודע כי מזה חודשים, סעודיה מאפשרת לאנשי עסקים ישראלים, להיכנס אליה עם הדרכון הישראלי לאחר שקיבלו אשרות כניסה מיוחדות. התחום העיקרי הוא של נציגי ומנהלי חברות טכנולוגיה ישראליות שמוזמנים על ידי הסעודים, והשינוי של החודשים האחרונים הוא ביטול האיסור הגורף שהיה, ובקלות שבה מושגת האשרה המיוחדת.

עשרות אנשי עסקים ניצלו את האפשרות הזו וביקרו בריאד, המרכז הכלכלי של סעודיה, וגם במקומות נוספים כמו ניאום - עיר העתיד הנבנית לא רחוק מחופי הים האדום. בעיר הזו ביקר גם ראש הממשלה לשעבר נתניהו, ולפי הפרסומים נפגש שם עם יורש העצר בין סלמאן בחודש נובמבר 2020, פגישה שבה השתתף גם מזכיר המדינה האמריקני דאז מייק פומפיאו.

הביקורים הללו הולידו עסקאות לא מעטות ובהן שתיים בהיקף של מיליוני דולרים בתחום החקלאות המדברית. לפי גורם המעורב בנושא, מדובר בפרויקטים שבהם בא לידי ביטוי שימוש בטכנולוגיית מים ישראלית, הנחוצה לאקלים המדברי בסעודיה ביחד עם טכנולוגיות אגרי-טק ישראליות אחרות - שתי טכנולוגיות אלו זוכות למעקב צמוד של בית המלוכה, מתוך מטרה של הסעודים להרחיב אותן כחלק מהמאמצים להגיע לביטחון ועצמאות תזונתית.

לפרויקטים האלה משמעות לכלל המזרח התיכון, מאחר שהם ממחישים גם למדינות אחרות באזור את היכולת הישראלית לסייע בכמה מהתחומים החשובים במיוחד למדינות הסובלות מבעיות של מחסור במזון.

אנשי עסקים וגורמים ישראלים העוסקים בתחום לא הופתעו מההשקעה הסעודית. "חוץ מקשר דיפלומטי ישיר (וגם העברות בנקאיות ישירות) - יש לנו את כל מה שצריך בין המדינות לקיום קשר עסקי, ולחתימה על עסקאות ולהעברת סחורות וידע". אומר גורם עסקי ישראלי בשיחה עם גלובס.

 

התעניינות שלא נעצרת בסטארט-אפים

במסגרת הפעילות האחרונה, נודע לגלובס כי עסקאות נוספות שנחתמו הן בתחום החקלאות ובתחומים טכנולוגיים אזרחיים כמו מדטק (תעשיות מכשור רפואי). בנוסף, ישנה התעניינות רבה שגוברת והולכת להשקעות בתחומים שאינם סטרטאפים, אלא במוצרים ישראלים מוכחים. לפי אותם גורמים, ההערכה היא כי העסקאות הללו קרובות לחתימה ויקדימו את ההשקעות הממוסדות שייעשו דרך קרן העושר.

ד"ר נירית אופיר, מנכ"לית לשכת המסחר ישראל-GCC (מועצת מדינות המפרץ), אומרת כי "המעניין הוא שמדובר בסקטור הפרטי משני הצדדים המושך קדימה באופן מהיר". לדבריה, "אנשי העסקים לא מוגבלים בסוגיות דיפלומטיות, וכאשר המפגש האישי והאינטרס נפגשים - הם מתקדמים". היא מדגישה, כי בשונה מאיחוד האמירויות העסקאות הללו הן בין אנשי עסקים והסקטור המסחרי הפרטי ולא בין המדינות.

ישראל נרתמה לתווך מול סעודיה בסוגיית הנפט

אישור נוסף לפעילות הישראלית בערב הסעודית מגיע גם מריאד. פקיד סעודי בכיר המעורה בסוגיה אומר לגלובס, כי מספר הבקשות של אנשי עסקים סעודים לאשרות כניסה לישראלים הולך וגובר וכי ההתעניינות והצימאון למידע על טכנולוגיות ישראליות גדלים במהירות. לדבריו, מפגשים בין אנשי עסקים משני הצדדים קורים גם בדובאי ואבו דאבי שבאמירויות, וגם במנאמה בירת בחריין.

"השלטון כאן רואה את האפשרויות הטמונות בפעילות הזו, וזה משתלב בתוכניות וברפורמות הגדולות שמקדם יורש העצר".

בתחום הביטחון והמודיעין הקשרים חשובים לשתי המדינות, בעיקר בשל האוייב המשותף - איראן. פרסומים לא מעטים הצביעו על מכירות מערכות ביטחוניות ישראליות לסעודיה. האינטרס המשותף הזה יצר את הבסיס ההכרחי לשאר התחומים, וגם יכולת השפעה ישראלית גיאופוליטית משמעותית מבעבר. על כך מעיד המאמץ האמריקני לגייס את ישראל לסיוע בשכנועה של סעודיה להגדיל את תפוקת הנפט בשל המחסור העולמי במקורות אנרגיה שיצרה הפלישה של רוסיה לאוקראינה.

הסעודים, שהתאכזבו מהאמריקאים כמה פעמים בשנים האחרונות, לא נעתרים בקלות. השבוע הגיעו לסעודיה שניים מיועציו של הנשיא האמריקאי ג’ו ביידן לקידום הנושא, ובשיחות - כך לפי מקורות אמריקאים - יעלו גם את סוגיית קידום יחסי הכלכלה והמסחר עם ישראל.

לראשונה, הסעודים מאשימים את הפלסטינים

רשמית, סעודיה נזהרת מפרסומים אודות הקשרים עם ישראל. הסעודים טורחים להבהיר בכל הזדמנות כי התקדמות עם ישראל תגיע רק לאחר התקדמות עם הפלסטינים. שר החוץ הסעודי פייסל בן פרחאן חזר על כך השבוע כשאמר: "שילובה של ישראל באזור יהווה רווח עצום לא רק לישראל עצמה אלא לכל האזור, אבל ללא טיפול בבעיות הליבה של העם הפלסטיני והענקת כבוד וריבונות לעם הפלסטיני באמצעות הקמת מדינה פלסטינית יימשכו חוסר היציבות והסיכונים לביטחונה של ישראל ולביטחון כל האזור".

עם זאת, הסעודים - באופן לא רשמי המובע ברשתות החברתיות - תולים את האשם גם בפלסטינים. תמונות של אבנים, בקבוקי תבערה ושאר אמצעי לחימה מאולתרים שהביאו צעירים פלסטינים לתוך מסגד אל אקצא, עוררו בסעודיה זעם רב. השינוי הדיפלומטי מול ישראל יחול, ככל הנראה, רק לאחר העברת השלטון הרשמית מהמלך סלמאן למוחמד בנו. אבל השינוי הכלכלי כבר כאן, והקצב מתגבר.

ממתינים לקרן הפרייבט אקוויטי של קושנר

העימות המתמשך של סעודיה מול איראן, הן סביב נושא הגרעין (ובמיוחד בתקופת הסכם הגרעין מ-2015) והן במלחמת האזרחים בתימן, הביא להתקרבות נוספת בין סעודיה לישראל הפעם בתחומי ביטחון ומודיעין. התאוצה הגדולה במישור האזרחי חלה לאחר הסכמי אברהם, שחתם ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו עם שכנותיה של סעודיה, איחוד האמירויות ובחריין. אופן החיובי ברובו שבו התקבל ההסכם הזה בדעת הקהל הסעודית, והתועלות הכלכליות והאחרות שלו סללו את הדרך להרחבת הקשרים הללו. למשל, ההסכמה בשתיקה של הסעודים הובעה במתן האפשרות למטוסים מישראל ואליה לעבור מעל שטח סעודיה, הן לאמירויות ובחריין והן למזרח הרחוק.

צעד משמעותי ליציאה אל האור ולנירמול היחסים נעשה בשבועות האחרונים עם הפרסום בוול סטריט ג’ורנל בדבר השקעה סעודית של 2 מיליארד דולר בקרן הפרייבט אקוויטי שהקים ג’ארד קושנר, חתנו של הנשיא לשעבר דונלד טרמפ. הקרן שהיקפה הכולל שלושה מיליארד דולר נועדה להשקעה בחברות ישראליות בתחומי טכנולוגיה מתקדמת.

זו לא הפעם הראשונה שבה סעודיה משקיעה בחברות ישראליות: באמצעות קרן השקעות של בכיר אחר לשעבר בממשל טראמפ, סטיבן מנוצ’ין, משקיעה הממלכה הערבית בסטארט-אפים ישראלים שפועלים בארה"ב וחתומים על הסכמים עם מערכת הביטחון האמריקאית, בהם חברות הסייבר זימפריום וסייבריזן. אלא שההשקעה בקרן של קושנר היא מכספי קרן העושר הסעודית, באישור ישיר של מוחמד בין סלמאן, יורש העצר והאיש החזק בממלכה. 

חגיגה מאוחרת של הסכמי אברהם: נתניהו צפוי להגיע לדובאי לכנס סייברטק

באמצע חודש יוני יתקיים באמירויות כנס סייברטק - דובאי 2022. הכנס עשוי להיות האירוע שיביא למדינה הראשונה שחתמה על הסכמי אברהם עם ישראל את מי שחתם על ההסכמים - אך כמו משה רבנו, לא הגיע אליה בעצמו: ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו.

את כנסי סייברטק הקים העיתונאי והיזם עמיר רפפורט, והם מושכים אליהם בארץ ובעולם עניין רב. לגלובס נודע כי נתניהו, שנכח בכמה מהכנסים הקודמים של סייברטק, הוזמן גם הפעם, ויש הסכמה עקרונית על בואו לדובאי ועל נאום שישא בפני באי הכנס.
עם זאת, אין עדיין אישור סופי לביקור, בעיקר בשל המצב הפוליטי והנסיונות של האופוזיציה להפיל את הממשלה.

נתניהו במועד החתימה על הסכמי אברהם, ספטמבר 2020 / צילום: Reuters, Tom Brenner

נתניהו, נזכיר, לא הגיע לאמירויות או למדינות הסכמי אברהם האחרות, לפחות לא לביקור פומבי, לחגוג את ההסכמים. כמה ביקורים שתוכננו בוטלו מסיבות שונות, שבראשן הקורונה וגם המשברים הפוליטיים התכופים בשנת שלטונו האחרונה. נתניהו מנע משרי ממשלה אחרים לטוס לאמירויות לפניו, והניסיון האחרון היה במרץ, 2021 כמה ימים לפני הבחירות, ביקור שנועד לכלול גם מפגש עם יורש העצר (והשליט כיום) מוחמד בין זאייד. אלא שאז הנסיעה בוטלה, בין השאר בגלל סכסוך עם ירדן שמנע מעבר דרכה לאמירויות. לאחר שהמחלוקת הוסרה, נתניהו החליט שלא לצאת בשל אשפוזה של רעייתו שרה, שלקתה בדלקת תוספתן.

נתניהו ביקש להמחיש בביקור אז את הישגו הגדול ביותר כראש ממשלה, הסכמי אברהם, לפני הבחירות. שבועות ספורים לאחר הקמת ממשלת בנט-לפיד מיהר שר החוץ יאיר לפיד לבקר באמירויות לביקור רשמי ראשון של שר ישראלי לאחר הסכמי אברהם. במסגרת אותו ביקור חנך לפיד את השגרירות באבו דאבי, ושם ידע לתת קרדיט לנתניהו על החתימה.

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-120 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-1.2% ● מניות השבבים עולות ●  IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי