גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בזן מתרחקת מהאחים חג'ג': הצעתם לא תעלה להצבעת מחזיקי אג"ח פטרוכימיים

מחזיקי אג"ח פטרוכימיים היו אמורים להצביע בנוגע למימוש ההצעה שתאפשר לאחים חג'ג' להשתלט על בזן. לפי ההערכות, הם היו תומכים בה ● עם זאת, הנאמנים הורידו את ההצעה מסדר היום

צחי ועידו חג'ג' / צילום: יח''צ
צחי ועידו חג'ג' / צילום: יח''צ

קבוצת חג'ג' ייזום נדל"ן,שבשליטת האחים צחי ועידו חג'ג', הגישה ביום ה' האחרון הצעת הסדר למחזיקי איגרות החוב של חברת מפעלים פטרוכימיים. על פי ההצעה, יאפשרו מחזיקי אג"ח פטרוכימיים לקבוצת חג'ג' להשלים את השתלטותה על חברת בזן (בתי זיקוק לנפט, אשר הפטרוכימיים שותפה בגרעין השליטה בה, לצד החברה לישראל) ועל הקרקעות שבבעלותה, בתמורה למתן אפשרות למחזיקים להרוויח מכך.

על פניו, מדובר באפשרות הטובה ביותר העומדת כיום בפני מחזיקי אג"ח פטרוכימיים, והם צפויים להעניק לה אישור אינדקטיבי בהצבעות. עם זאת, כדי להשלים את המהלך, תידרש קבוצת חג'ג' להשיג ארכה של 21 יום מהחברה לישראל, ובהמשך להגיע לסיכום מחייב עם נציגות מחזיקי אג"ח פטרוכימיים, ולזכות באישור נוסף מצד המחזיקים.

החברה לישראל ומפעלים פטרוכימיים מחזיקות במשותף בגרעין השליטה בבזן, הכולל כיום כ-30% ממניות בזן. ב-17 באפריל השנה חתמה החברה לישראל על הסכם למכירת 16.7% ממניות בזן לידי קבוצת חג'ג', תמורת 588 מיליון שקל.

העסקה שיקפה מחיר של 1.1 שקלים למניית בזן, נמוך ממחירה בבורסה ביום א' השבוע - 1.36 שקלים. בעקבות החתימה על העסקה נפתחה בפני מפעלים פטרוכימיים האפשרות לממש בתוך 45 ימים זכות סירוב ראשונה, המוקנית לה בהסכם השליטה המשותפת, ולהיכנס בנעלי הרוכשת.

מחפשים דרכים למימוש זכות הסירוב

מפעלים פטרוכימיים נמצאת במצב של חדלות פירעון מעשית, ולכן אינה יכולה לממש את זכות הסירוב ללא החלטה מצד נושיה, ומציאת גורם מממן. עם זאת, לנוכח ההנחה שמשקפת העסקה על שווי השוק של בזן, פעלו מחזיקי האג"ח בשבועות האחרונים למציאת דרכים שיאפשרו את מימוש זכות הסירוב.

רגע לפני ההחלטה הסופית בנושא, הגישה בשבוע שעבר קבוצת חג'ג'  הצעת הסדר למחזיקי אג"ח פטרוכימיים, אשר תמנע את מימוש זכות הסירוב, ותאפשר לחג'ג' לרכוש את מניות בזן מידי החברה לישראל. באסיפת מחזיקים שהתקיימה ביום ה' האחרון הוצגה להם הצעת קבוצת חג'ג'.

צחי חג'ג' נטל חלק באסיפה, והדגיש כי הקבוצה שבשליטתו תדע להשביח הן את פעילותה של בזן והן את הקרקעות הגדולות של החברה במפרץ חיפה. לבזן 2,140 דונם שעתידים להתפנות עד 2030 על פי החלטת הממשלה, ובקבוצת חג'ג' מזהים את הפוטנציאל הגדול הגלום בהם.

האינטרסים השונים של מחזיקי הסדרות השונות

לפטרוכימיים חוב של כ-1.65 מיליארד שקל למחזיקי איגרות החוב שלה מסדרות 1, ב', ג', ו-ח'. חוב זה מובטח בשעבוד על 15.46% ממניות בזן, בשווי של כ-675 מיליון שקל בלבד.

עם זאת, חלוקת השעבודים בין הסדרות אינה זהה, ויוצרת אינטרסים שונים ביניהן. כך למשל, למחזיקי אג"ח ח' שעבוד על כ-272 מיליון מניות בזן, בשווי של כ-370 מיליון שקל, בעוד שסך החוב של פטרוכימיים כלפיהם עומד על כ-391 מיליון שקל (בטוחה בשווי של כ-95% מהחוב).

מנגד, למחזיקי אג"ח 1 בטוחה בשווי של כ-110 מיליון שקל בלבד, כנגד חוב בהיקף של 789 מיליון שקל (יחס חוב לבטוחה של 14% בלבד). בתווך נמצאים מחזיקי האג"ח מסדרות ב' ו-ג', אשר להם שעבוד על מניות בזן בשווי של כ-40% מהחוב כלפיהם, שעומד על כ-475 מיליון שקל.

על פי הצעת חג'ג', היא תרכוש מפטרוכימיים את מלוא מניות בזן המשועבדות למחזיקי אג"ח ח', בתמורה להנפקת 373 מיליון שקל ערך נקוב של אג"ח חג'ג', שיובטחו בשעבוד ראשון על מניות בזן אלו. נוסף על כך מוצעת למחזיקי אג"ח ח' גם פרמיה בגין העלייה שתרשום מניית בזן בשנתיים הראשונות לאחר השלמת העסקה.

בנוגע למחזיקי אג"ח ב', ג' ו-1 של פטרוכימיים, מוצע כי במסגרת ההסדר תקבל חג'ג' אופציה לרכוש את מניות בזן המשועבדות להם בתום שנתיים ממועד ההשלמה, נוסף על תשלום של 100% מהפער בין מחיר הפארי של מניית בזן ובין מחירה על פי שקלול של מחירי המניה בתקופות שלפני ההשלמה ושל תום תקופת השנתיים.

מול הצעה זו עומדות בפני מחזיקי האג"ח שתי אפשרויות נוספות: לדחות את הצעת חג'ג' ולהשאיר את המצב כמות שהוא, או לחלופין, לממש את זכות הסירוב הראשונה, על פי הצעת הסדר שגובשה בין נציגות המחזיקים והנהלת פטרוכימיים. על פי ההצעה, תממש פטרוכימיים את זכות הסירוב, ותפעל לגיוס סכום של 550-560 מיליון שקל, אשר ישמש רכישת מניות בזן (16.7%) מידי החברה לישראל.

הגורם המממן יזכה לשעבוד ראשון על מלוא המניות הנרכשות וכן על מניות בזן המשועבדות כיום לסדרות ב', ג' ו-1. המשמעות היא שבעלי סדרות אלו יאבדו את השיעבוד המוקנה להם, ויהפכו לנושים לא מובטחים של חברה הנמצאת במצב של חדלות פירעון.

שתי ההצעות זקוקות לרוב רגיל בקרב כל אחת מארבע סדרות האג"ח השונות. על פי ההערכות בשוק, תקבל הצעת קבוצת חג'ג' את התמיכה האינדיקטיבית הדרושה, ולאחריה יחל המשא ומתן בין בכירי חג'ג' ובין נציגות המחזיקים.

זאת, כמובן רק בתנאי שעד יום ב' תשיג קבוצת חג'ג' את הסכמת החברה לישראל למתן ארכה של 21 יום למימוש זכות הסירוב. יש לציין כי קיימת אפשרות שלפיה שתי החלופות יאושרו בהצבעה, ואם כך אכן יקרה, הרי שהסעיף האחרון בכתב ההצבעה קובע כי נציגות מחזיקי האג"ח היא שתודיע לחברה לישראל האם לממש את זכות הסירוב או לא.

עם זאת, לאחר שהיה נראה כי מחזיקי אגרות החוב של חברת פטרוכימיים צפויים לתמוך בהצעת ההסדר עם קבוצת חג'ג', הורידו נאמני סדרות האג"ח של פטרוכימיים את הצעת ההחלטה בנושא מסדר היום. בעקבות ההתפתחות האחרונה, יצביעו מחזיקי האג"ח רק על הצעת ההסדר שגובשה במשותף בין חברת פטרוכימיים לנציגות מחזיקי האג"ח.

כמו-כן, החליטו הנאמנים לדחות את ההצבעה מהיום למחר (ב') בלילה, ועוד קודם לכן לקיים מחר בבוקר אסיפת מחזיקים לעדכון על ההתפתחויות האחרונות.

עפ"י הערכות בשוק, ביטול ההצבעה על הצעת חג'ג' נבע בשל חשש נאמני האג"ח מתוצאות ההחלטה שלא לממש כבר השבוע את זכות הסירוב. במקרה כזה, היו מחזיקי האג"ח עלולים להישאר קרחים מכאן ומכאן, אם היו מחליטים שלא לממש את זכות הסירוב ובסופו של דבר לא היו מגיעים להסכם סופי עם קבוצת חג'ג'.

לאור ההתפתחויות האחרונות, נראה כי מחזיקי אג"ח פטרוכימיים יאשרו את ההסדר עם החברה, אשר כולל את מימוש זכות הסירוב וגיוס החוב החדש, וזאת חרף הסיכונים האפשריים לחלק מהסדרות.

"הסכמות עם חג'ג' או מימוש הסירוב"

"אם שתי ההצעות יעברו בהצבעה, וחג'ג' ישיגו דחייה של 21 יום במועד האחרון למימוש זכות הסירוב, אז הנציגות תשב עם קבוצת חג'ג' ותנסה להגיע איתה להסכמות. אם בתקופה זו לא יגיעו להסכמות, אז המחזיקים יוכלו בסופה לממש את זכות הסירוב", אמר גורם בשוק.

סדרה 1 תתמוך כנראה בשתי החלופות, כי אין לה אלטרנטיבות טובות יותר, בגלל הביטחונות הנמוכים שלה. סדרה ח' אדישה לכל הסיטואציה. היא לא צריכה את הצעת פטרוכימיים, בגלל השעבודים שיש לה, אבל היא כנראה תבחר בהצעת חג'ג'.

השאלה המרכזית היא מה יצביעו סדרות ב' ו-ג', ובעיקר האם יתמכו שם בהצעת פטרוכימיים, בגלל הסיכון שהם לוקחים על עצמם לאבד בטוחה מהותית בשיעור של כ-40% מהחוב כלפיהם.

נוסף על כך, מימוש זכות הסירוב במסגרת ההסדר עם פטרוכימיים כולל גם מתן שיפוי לפטרוכימיים בסך של 40 מיליון שקל, למקרה שבו החברה תממש את זכות הסירוב אולם לא תצליח להשלים את גיוס החוב, ותספוג בשל כך תביעה מצד החברה לישראל על נזקים שגרמה הודעת מימוש זכות הסירוב.

עוד כתבות

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

הנשיא טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

טראמפ: "ייתכן ותהיה עסקת חטופים עד שבוע הבא"

גורם ישראלי אישר כי ישראל קיבלה את המסמך ופרטיו נלמדים, לפי הדיווחים, חמאס העביר תשובה שכוללת "בקשה לתיקונים קלים" • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" • 50 חטופים - 638 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"