גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בזן מתרחקת מהאחים חג'ג': הצעתם לא תעלה להצבעת מחזיקי אג"ח פטרוכימיים

מחזיקי אג"ח פטרוכימיים היו אמורים להצביע בנוגע למימוש ההצעה שתאפשר לאחים חג'ג' להשתלט על בזן. לפי ההערכות, הם היו תומכים בה ● עם זאת, הנאמנים הורידו את ההצעה מסדר היום

צחי ועידו חג'ג' / צילום: יח''צ
צחי ועידו חג'ג' / צילום: יח''צ

קבוצת חג'ג' ייזום נדל"ן,שבשליטת האחים צחי ועידו חג'ג', הגישה ביום ה' האחרון הצעת הסדר למחזיקי איגרות החוב של חברת מפעלים פטרוכימיים. על פי ההצעה, יאפשרו מחזיקי אג"ח פטרוכימיים לקבוצת חג'ג' להשלים את השתלטותה על חברת בזן (בתי זיקוק לנפט, אשר הפטרוכימיים שותפה בגרעין השליטה בה, לצד החברה לישראל) ועל הקרקעות שבבעלותה, בתמורה למתן אפשרות למחזיקים להרוויח מכך.

על פניו, מדובר באפשרות הטובה ביותר העומדת כיום בפני מחזיקי אג"ח פטרוכימיים, והם צפויים להעניק לה אישור אינדקטיבי בהצבעות. עם זאת, כדי להשלים את המהלך, תידרש קבוצת חג'ג' להשיג ארכה של 21 יום מהחברה לישראל, ובהמשך להגיע לסיכום מחייב עם נציגות מחזיקי אג"ח פטרוכימיים, ולזכות באישור נוסף מצד המחזיקים.

החברה לישראל ומפעלים פטרוכימיים מחזיקות במשותף בגרעין השליטה בבזן, הכולל כיום כ-30% ממניות בזן. ב-17 באפריל השנה חתמה החברה לישראל על הסכם למכירת 16.7% ממניות בזן לידי קבוצת חג'ג', תמורת 588 מיליון שקל.

העסקה שיקפה מחיר של 1.1 שקלים למניית בזן, נמוך ממחירה בבורסה ביום א' השבוע - 1.36 שקלים. בעקבות החתימה על העסקה נפתחה בפני מפעלים פטרוכימיים האפשרות לממש בתוך 45 ימים זכות סירוב ראשונה, המוקנית לה בהסכם השליטה המשותפת, ולהיכנס בנעלי הרוכשת.

מחפשים דרכים למימוש זכות הסירוב

מפעלים פטרוכימיים נמצאת במצב של חדלות פירעון מעשית, ולכן אינה יכולה לממש את זכות הסירוב ללא החלטה מצד נושיה, ומציאת גורם מממן. עם זאת, לנוכח ההנחה שמשקפת העסקה על שווי השוק של בזן, פעלו מחזיקי האג"ח בשבועות האחרונים למציאת דרכים שיאפשרו את מימוש זכות הסירוב.

רגע לפני ההחלטה הסופית בנושא, הגישה בשבוע שעבר קבוצת חג'ג'  הצעת הסדר למחזיקי אג"ח פטרוכימיים, אשר תמנע את מימוש זכות הסירוב, ותאפשר לחג'ג' לרכוש את מניות בזן מידי החברה לישראל. באסיפת מחזיקים שהתקיימה ביום ה' האחרון הוצגה להם הצעת קבוצת חג'ג'.

צחי חג'ג' נטל חלק באסיפה, והדגיש כי הקבוצה שבשליטתו תדע להשביח הן את פעילותה של בזן והן את הקרקעות הגדולות של החברה במפרץ חיפה. לבזן 2,140 דונם שעתידים להתפנות עד 2030 על פי החלטת הממשלה, ובקבוצת חג'ג' מזהים את הפוטנציאל הגדול הגלום בהם.

האינטרסים השונים של מחזיקי הסדרות השונות

לפטרוכימיים חוב של כ-1.65 מיליארד שקל למחזיקי איגרות החוב שלה מסדרות 1, ב', ג', ו-ח'. חוב זה מובטח בשעבוד על 15.46% ממניות בזן, בשווי של כ-675 מיליון שקל בלבד.

עם זאת, חלוקת השעבודים בין הסדרות אינה זהה, ויוצרת אינטרסים שונים ביניהן. כך למשל, למחזיקי אג"ח ח' שעבוד על כ-272 מיליון מניות בזן, בשווי של כ-370 מיליון שקל, בעוד שסך החוב של פטרוכימיים כלפיהם עומד על כ-391 מיליון שקל (בטוחה בשווי של כ-95% מהחוב).

מנגד, למחזיקי אג"ח 1 בטוחה בשווי של כ-110 מיליון שקל בלבד, כנגד חוב בהיקף של 789 מיליון שקל (יחס חוב לבטוחה של 14% בלבד). בתווך נמצאים מחזיקי האג"ח מסדרות ב' ו-ג', אשר להם שעבוד על מניות בזן בשווי של כ-40% מהחוב כלפיהם, שעומד על כ-475 מיליון שקל.

על פי הצעת חג'ג', היא תרכוש מפטרוכימיים את מלוא מניות בזן המשועבדות למחזיקי אג"ח ח', בתמורה להנפקת 373 מיליון שקל ערך נקוב של אג"ח חג'ג', שיובטחו בשעבוד ראשון על מניות בזן אלו. נוסף על כך מוצעת למחזיקי אג"ח ח' גם פרמיה בגין העלייה שתרשום מניית בזן בשנתיים הראשונות לאחר השלמת העסקה.

בנוגע למחזיקי אג"ח ב', ג' ו-1 של פטרוכימיים, מוצע כי במסגרת ההסדר תקבל חג'ג' אופציה לרכוש את מניות בזן המשועבדות להם בתום שנתיים ממועד ההשלמה, נוסף על תשלום של 100% מהפער בין מחיר הפארי של מניית בזן ובין מחירה על פי שקלול של מחירי המניה בתקופות שלפני ההשלמה ושל תום תקופת השנתיים.

מול הצעה זו עומדות בפני מחזיקי האג"ח שתי אפשרויות נוספות: לדחות את הצעת חג'ג' ולהשאיר את המצב כמות שהוא, או לחלופין, לממש את זכות הסירוב הראשונה, על פי הצעת הסדר שגובשה בין נציגות המחזיקים והנהלת פטרוכימיים. על פי ההצעה, תממש פטרוכימיים את זכות הסירוב, ותפעל לגיוס סכום של 550-560 מיליון שקל, אשר ישמש רכישת מניות בזן (16.7%) מידי החברה לישראל.

הגורם המממן יזכה לשעבוד ראשון על מלוא המניות הנרכשות וכן על מניות בזן המשועבדות כיום לסדרות ב', ג' ו-1. המשמעות היא שבעלי סדרות אלו יאבדו את השיעבוד המוקנה להם, ויהפכו לנושים לא מובטחים של חברה הנמצאת במצב של חדלות פירעון.

שתי ההצעות זקוקות לרוב רגיל בקרב כל אחת מארבע סדרות האג"ח השונות. על פי ההערכות בשוק, תקבל הצעת קבוצת חג'ג' את התמיכה האינדיקטיבית הדרושה, ולאחריה יחל המשא ומתן בין בכירי חג'ג' ובין נציגות המחזיקים.

זאת, כמובן רק בתנאי שעד יום ב' תשיג קבוצת חג'ג' את הסכמת החברה לישראל למתן ארכה של 21 יום למימוש זכות הסירוב. יש לציין כי קיימת אפשרות שלפיה שתי החלופות יאושרו בהצבעה, ואם כך אכן יקרה, הרי שהסעיף האחרון בכתב ההצבעה קובע כי נציגות מחזיקי האג"ח היא שתודיע לחברה לישראל האם לממש את זכות הסירוב או לא.

עם זאת, לאחר שהיה נראה כי מחזיקי אגרות החוב של חברת פטרוכימיים צפויים לתמוך בהצעת ההסדר עם קבוצת חג'ג', הורידו נאמני סדרות האג"ח של פטרוכימיים את הצעת ההחלטה בנושא מסדר היום. בעקבות ההתפתחות האחרונה, יצביעו מחזיקי האג"ח רק על הצעת ההסדר שגובשה במשותף בין חברת פטרוכימיים לנציגות מחזיקי האג"ח.

כמו-כן, החליטו הנאמנים לדחות את ההצבעה מהיום למחר (ב') בלילה, ועוד קודם לכן לקיים מחר בבוקר אסיפת מחזיקים לעדכון על ההתפתחויות האחרונות.

עפ"י הערכות בשוק, ביטול ההצבעה על הצעת חג'ג' נבע בשל חשש נאמני האג"ח מתוצאות ההחלטה שלא לממש כבר השבוע את זכות הסירוב. במקרה כזה, היו מחזיקי האג"ח עלולים להישאר קרחים מכאן ומכאן, אם היו מחליטים שלא לממש את זכות הסירוב ובסופו של דבר לא היו מגיעים להסכם סופי עם קבוצת חג'ג'.

לאור ההתפתחויות האחרונות, נראה כי מחזיקי אג"ח פטרוכימיים יאשרו את ההסדר עם החברה, אשר כולל את מימוש זכות הסירוב וגיוס החוב החדש, וזאת חרף הסיכונים האפשריים לחלק מהסדרות.

"הסכמות עם חג'ג' או מימוש הסירוב"

"אם שתי ההצעות יעברו בהצבעה, וחג'ג' ישיגו דחייה של 21 יום במועד האחרון למימוש זכות הסירוב, אז הנציגות תשב עם קבוצת חג'ג' ותנסה להגיע איתה להסכמות. אם בתקופה זו לא יגיעו להסכמות, אז המחזיקים יוכלו בסופה לממש את זכות הסירוב", אמר גורם בשוק.

סדרה 1 תתמוך כנראה בשתי החלופות, כי אין לה אלטרנטיבות טובות יותר, בגלל הביטחונות הנמוכים שלה. סדרה ח' אדישה לכל הסיטואציה. היא לא צריכה את הצעת פטרוכימיים, בגלל השעבודים שיש לה, אבל היא כנראה תבחר בהצעת חג'ג'.

השאלה המרכזית היא מה יצביעו סדרות ב' ו-ג', ובעיקר האם יתמכו שם בהצעת פטרוכימיים, בגלל הסיכון שהם לוקחים על עצמם לאבד בטוחה מהותית בשיעור של כ-40% מהחוב כלפיהם.

נוסף על כך, מימוש זכות הסירוב במסגרת ההסדר עם פטרוכימיים כולל גם מתן שיפוי לפטרוכימיים בסך של 40 מיליון שקל, למקרה שבו החברה תממש את זכות הסירוב אולם לא תצליח להשלים את גיוס החוב, ותספוג בשל כך תביעה מצד החברה לישראל על נזקים שגרמה הודעת מימוש זכות הסירוב.

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית