גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדור הבא של האינטרנט צפוי להגיע כבר ב-2030. כך הוא ייראה

הרשת החדשה שבתוכה נתנהל בשנים הקרובות כבר כמעט מוכנה ● היא עדיין זקוקה לדיוק ושיפור, אבל כפי הנראה ב–2030 כבר יהיו משקפיים שיחברו בין מציאות רבודה למדומה, וישמשו כמכשיר בלעדי שיחליף גם את הסמארטפון וגם את המחשבים ● טור שני בסדרה

קסדת Quest2 של פייסבוק. הקפיצה במכירות מגבירה את הפוטנציאל לייצור תוכן חדש / צילום: Shutterstock
קסדת Quest2 של פייסבוק. הקפיצה במכירות מגבירה את הפוטנציאל לייצור תוכן חדש / צילום: Shutterstock

הכותב הוא מנכ"ל Anyverse, מרצה ומומחה בינלאומי לחדשנות וטכנולוגיה

כשבוחנים את הנקודה שבה אנחנו נמצאים היום במהפכת ה-web3.0, אפשר לחלק לשישה חלקים מרכזיים: מציאות רבודה (AR), מציאות מדומה (VR), תשתיות מבוזרות (בלוקצ’יין על תצורותיו השונות), בינה מלאכותית (AI), תשתיות ורגולציה. כל חלק נמצא בשלבי התקדמות שונים, אבל אין ספק שכל החלקים מתקדמים בכיוון הנכון כדי לייצר את הדור הבא של האינטרנט. הפעם נדון במצב העכשווי של שלושה מהם.

לכתבה הראשונה בסדרה:

פתוח, יצירתי, חדשני ומחובר: כך ייראה השלב הבא באבולוציה של האינטרנט

מציאות רבודה: אתגרים טכנולוגיים

מציאות רבודה היא היכולת לייצר שכבת מידע נוספת על גבי העולם האמיתי. שכבת המידע יכולה להגיע מכל חוש - טעם, ריח, שמיעה, ראייה או מישוש - אבל לרוב מדובר בשכבה ויזואלית (ראייה). נכון להיום, הטכנולוגיה של AR מתקדמת יחסית - ברוב הטלפונים החכמים כבר יש לנו לא מעט שנים יכולות AR יחסית גבוהות. האתגר הוא האכסניה שבה היא נמצאת: כיום היא כלואה בסמארטפונים שלנו, מה שגורם לכך שהיא מאבדת את הפוטנציאל וההבטחה הגדולה: להפוך את כל שדה הראייה שלנו למסך אחד גדול, לפי דרישה.

מרבית המומחים בעולם מעריכים שמציאות רבודה תהפוך לטכנולוגיה שמישה מאוד עם המעבר של היכולות האלו למכשיר שימוקם לנו על העיניים, ולא בכיס. אילו מכשירים? עדשות, משקפיים או משהו דומה, וזאת בעיקר בגלל הניצול המקסימלי של שדה הראייה. במילים אחרות, זה יהיה הזמן של "כל העולם מסך".

כבר כיום יש חברות שמייצרות משקפי AR או עדשות AR, אבל הם עדיין בוסריים ומגושמים, ולא משהו שהציבור יאמץ. בין האתגרים שיש להתגבר עליהם נמנים הקטנת המעבדים, מניעת התחממות, התמודדות עם סביבה חיצונית ועוד. להערכתי, כבר ב-2023 נתחיל לראות משקפי AR בגדלים ועיצובים שניתן ללבוש במקומות עבודה או חללים סגורים.

אני מעריך שב-2026-2028 כבר נראה משקפי AR שיוכלו להחליף בהדרגה את הסמארטפונים וב-2030 כבר נראה משקפיים מעורבים שיודעים לאפשר גם AR וגם VR והם יוכלו לשמש כמכשיר בלעדי שיחליף גם את הסמארטפון וגם את המחשב הנייח או הנייד.

מציאות מדומה: טכנולוגיה שמחכה לתוכן

כזכור, מציאות מדומה מתייחסת לסביבה ממוחשבת שאנחנו מרגישים חלק ממנה, באמצעות חבישת משקפיים שמנתקים אותנו מהסביבה ה"אמיתית", ומאפשרים לנו תחושת נוכחות בסביבה ממוחשבת. בניגוד ל-AR שעוד רחוק מהמקום הטכנולוגי שבו הוא אמור להיות, כשמדברים על VR כבר יש התקדמות משמעותית.

קסדות VR, כמו לדוגמה קסדת Quest 2 של חברת מטא (לשעבר פייסבוק), הן כבר מוצר במחיר נגיש (כ-300 דולר) ובאיכות גבוהה ושימוש נרחב. אומנם ההערכות מדברות על 20 מיליון קסדות Quest2 שנמכרו בשנתיים האחרונות, רחוק ממכירות של מכשירים אלקטרוניים שמישים כמו סמארטפונים, לפטופים או אפילו שעונים חכמים - אבל זה גם לא משהו אזוטרי שאפשר לבטל בהינף יד.

כמו בכל טכנולוגיה בבנייה, גם ב-VR יש עוד אתגרים טכנולוגיים - כמו שיפור שדה הראייה במשקפיים, הורדת המשקל שלהם או שיפור יכולות העיבוד בזמן אמת. כל אלה הם אלמנטים שישפרו את הזמן שמשתמש יכול לשהות עם המשקפיים על העיניים, ויפתרו בעיות כמו סחרחורות או תחושת עייפות אחרי שימוש ממושך - אבל בעיניי האתגר המרכזי של VR הוא כבר לא טכנולוגי, אלא נמצא בתוכן.

כדי שמשתמשים יאמצו משקפי VR כאמצעי לשימוש יומיומי בבית ובמשרד, הם צריכים ממשקי משתמש נוחים, ותוכן מעניין - לא רק משחקים אלא גם הופעות, תיירות ואפליקציות שימושיות לעבודה וללמידה. נכון להיום, שוק ה-VR לוקה בחסר בגזרת התוכן.

יש היום מעט מאוד אפליקציות שימושיות, ומעט מאוד תכנים נוחים ורלוונטיים. בחנות האפליקציות השמישה ביותר כיום, ה-Oculus Store של מטא, יש כאלף אפליקציות VR, זאת לעומת מיליוני אפליקציות בחנויות האפליקציות של גוגל ואפל במובייל. זה ביצה ותרנגולת: כשאין משתמשים אז אין כסף, וכשאין כסף אין אינטרס לפתח תכנים ייעודיים, אבל הקפיצה של השנה האחרונה במכירות ה-Quest2 הבהירה להרבה גופי פיתוח את הפוטנציאל.

תשתיות מבוזרות: הבלוקצ'יין כטכנולוגיה מקשרת

כשמדברים על מושגים כמו בלוקצ’יין, NFT, ביטקוין או איתריום, העולם לרוב מתחלק לשלושה מחנות. החסידים - אלו שמאמינים שהעולם כולו הולך להיות מבוזר, לא יהיו בנקים מרכזיים או מטבעות "רגילים" (מה שנקרא מטבעות פיאט) אלא רק פרוטוקולים, לא יהיו חברות אלא רק חברות מבוזרות (DAOs) וכו'.

המסתייגים - אלו שחושבים שכל הבלוקצ’יין, המטבעות והמיזמים שרצים עליו, הכול פירמידה אחת גדולה שתקרוס בקרוב. והרוב - אנשים מהיישוב שלא מבינים על מה המהומה. האמת היא כנראה איפשהו באמצע: בין החסידים לבין המסתייגים. טכנולוגיית הבלוקצ’יין כנראה תבסס את עצמה כרלוונטית לשימושים רבים, לא בהכרח אלו שקיימים היום. אך הבשורה הגדולה תגיע מכך שהיא תהפוך להיות הגורם המחבר בין החלקים השונים של האינטרנט החדש.

אם אנחנו מאמינים באמת שבאינטרנט החדש יהיו לנו זהויות דיגיטליות במקביל לזהות המציאותית שלנו, שנוכל לנוע בין פלטפורמות שונות עם המידע, הנכסים הדיגיטליים והזהות שלנו - אז אותן "דרכים" שיאפשרו את המעבר הזה בצורה חופשית, מבוזרת ופשוטה הן רשתות בלוקצ’יין ייעודיות.

התחושה היא שהיום אנחנו במצב של טכנולוגיה שעדיין מחפשת יישום פרקטי, ואני מאמין שהיישום הגדול יבוא כשהיא תהיה הטכנולוגיה שמאפשרת לאינטרנט החדש, יחד עם טכנולוגיות אחרות, להיות מה שאנחנו מדמיינים שהוא יכול להיות - מעין תשתית לאבני הבניין ולבניית המרקם בין הפלטפורמות והחלקים השונים, בצורה מבוזרת ועם כוח ובעלות בידינו המשתמשים.

כאמור, לאינטרנט החדש יש שישה מרכיבים מרכזיים. זה נכון שעדיין צריך לדייק ולשפר אותם, אבל במונחים של שינויים מהותיים, כמו מעבר לסוג חדש של אינטרנט, אפשר להגיד שאנחנו "עוד רגע שם" - וזה לא משנה אם זה ייקח 10 שנים במקום 5-7.
בטורים הבאים בסדרה נעסוק בשלושת הרכיבים הנוספים של האינטרנט החדש נכון להיום, בחסמים שעומדים בפנינו, והכי חשוב - ביישומים והיכולות שהוא עשוי להביא לעולם.

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

סמוטריץ' באיום חדש על הבנקים: אם תבטלו הטבות לצרכנים, המס יוכפל

שר האוצר הודיע השבוע כי יטיל על הבנקים מס רווחי יתר של 15% ● כעת הוא מאיים: אם הטבות לצרכנים יבוטלו בעקבות המס החדש, אכפיל את המס ל-30% ● המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי יוצא נגד המהלך: "הטלת מס על הבנקים כפי שמוצע תפעל נגד התחרות"

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

לקראת שביתה של עובדי צים? הוועד הכריז על סכסוך עבודה ודורש לעצור את מכירת החברה לידיים זרות

על רקע המהלכים למכירת החברה, הודיע ועד עובדי צים על סכסוך עבודה ● בין השאר מעלה הוועד את נושא הרציפות של אספקה ימית לישראל בשעת חירום ● יו"ר ועד עובדי צים: "זהו תחילתו של מאבק, ונחריף את הצעדים ככל שיידרש"

ח''כ חנוך מילביצקי, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

ועדת הכספים מעבירה מיליארד שקל לחינוך החרדי, רגע לפני סוף שנת התקציב

ועדת הכספים אישרה העברת כמיליארד שקל למוסדות החינוך החרדי, שבוע לפני תום שנת התקציב ● מאות מיליונים מיועדים למוסדות לא מפוקחים שאינם מלמדים את מלוא לימודי הליבה

תחנת גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

עשרות מגישי גלי צה"ל וגלגלצ קיבלו הודעה שהעסקתם תוקפא בשבוע הבא; דיון בבג"ץ בימים הקרובים

כ־50 מגישי גלי צה"ל וגלגלצ המועסקים כיועצים קיבלו הודעה כי העסקתם תוקפא כבר מהשבוע הבא ● העובדים טוענים לפגיעה דרמטית בלוח השידורים ולסגירה בפועל של התחנה לפני ההכרעה המשפטית, ופנו לבג"ץ בבקשה דחופה לצו ביניים ● משרד הביטחון: "המשרד לא הוציא הנחיה כלשהי על סיום העסקה בגלי צה"ל"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

העסקה הגדולה בתולדות אנבידיה: תשלם 20 מיליארד דולר לסטארט־אפ AI

אנבידיה וגרוק חתמו על הסכם רישוי טכנולוגי בהיקף ענק, שכחלק ממנו המייסד של גרוק ג'ונתן רוס ובכירים נוספים יעברו לשורות אנבידיה ● גרוק, שנוסדה ב־2016 כדי להתחרות בענקית השבבים, גייסה רק לפני מספר חודשים לפי שווי של כ־7 מיליארד דולר "בלבד"

טדי וארדי, שותף בקרן אינסייט פרטנרס / צילום: אינסייט פרטנרס

המשקיע שמאחורי האקזיט הענק חושף את נוסחת ההצלחה, ויש לו גם אזהרה לתעשיית הסייבר

טדי וארדי מאינסייט מתייחס לאקזיט הענק של ארמיס הישראלית ומספר על הפוטנציאל שזיהה בחברה ● בראיון לגלובס הוא מנתח את מלכודת הסייבר המקומי, ומזהיר: הפער בין סטארט־אפ לחברה גלובלית עובר דרך הדמיון והיכולת לבנות הנהלה בארה"ב

שמואל פרביאש, מנכ''ל DSIT / צילום: פרטי

ההנפקה של רפאל ויבואן הממתקים: זינוק של 400% בצבר ההזמנות תוך 3 שנים

על רקע ההתחזקות במניות הביטחוניות בבורסה בת"א, תשקיף חברת DSIT שבשליטת רפאל חושף זינוק של 68% בהכנסות וקפיצה חדה ברווח במחצית הראשונה של השנה ● "החברה מזהה גידול בביקוש לפתרונות הגנה מתקדמים מפני איומים בתווך התת-ימי", צוין

כך תשקיעו בזהב / צילום: Shutterstock

הוא נחשב אלטרנטיבה למניות ולאג"ח כגידור מפני סיכונים: כך תשקיעו בזהב

לנוכח הזינוק השנה במחיר הזהב, רבים בוול סטריט ממליצים שתחזיקו במתכת, לפחות בחלק קטן מתיק ההשקעות שלכם ● ב"וול סטריט ג'ורנל" ריכזו את הסוגיות המרכזיות בשוק הזה, וממליצים למשקיעים כיצד לנהוג עם הסחורה הלוהטת ● מדריך קצר להשקעה מושכלת

יובל לנדסברג / צילום: מורג ביטן

מנכ"ל סנו פורש אחרי 15 שנה. זו הסיבה, וזה המחליף שלו

יובל לנדסברג, מנכ"ל חברת סנו ובנו של בעל השליטה, פורש מהתפקיד ויעבור לכהן כמשנה למנכ"ל כדי להתמקד ב"פיתוח עסקי וכניסה לתחומי פעילות חדשים" ● במקומו ימונה למנכ"ל סגנו, לירן נסימי

קמפיין מכבי שיצר מקאן ת''א / צילום: צילום מסך מיוטיוב

קופ"ח מכבי יוצאת למכרז פרסום, בענף סבורים שהוא "שערורייה"

היקף תקציב הפרסום של קופ"ח מכבי, העומד ככל הידוע על כ-25 מיליון שקל, יוצא למכרז חדש ● המכרז הוא לחמש שנים, עם אופציה להארכה כפולה של שלוש שנים בכל פעם - כלומר 11 שנים ברצף ● מכבי בתגובה: "המכרז מנוהל באופן מקצועי תחת פיקוח של ועדת המכרזים"

מתחם שיכון הרופאים בתל השומר / הדמיה: Arceffect Adi Bueno

החברה שזכתה במכרז הענק לפרויקט דיור להשכרה בתל השומר

אשטרום זכתה במכרז להקמת למעלה מאלף יחידות דיור בתל השומר, הוועדה המחוזית תדון בתוכנית הענק למתחם תחנת נגה בגבעתיים, שתי עסקאות מימון גדולות נחתמו בטבריה ובירושלים, וגם: המהלך החדש של משרד השיכון לטובת אזרחים הזכאים לסיוע בשכר דירה ● חדשות השבוע בנדל"ן

שדה התעופה רמון בו התקינה ברנד תעשיות חשמל / צילום: מצגת החברה

אקטיבית וסלקטיבית: איך צריכה להיראות ההשקעה ב-2026 אחרי שנתיים של חגיגה

בשנתיים האחרונות ובמיוחד ב-2025 התרחש בבורסה ראלי חריג, במיוחד במניות הבנקים והביטוח ● זה הוביל לתמחור נוכחי גבוה שהופך את ניהול התיק ב-2026 והשגת תשואות עודפות למאתגרים בהרבה ● אילו התאמות נדרשות בתיקי המשקיעים, והיכן עוד נותרו הזדמנויות?

פרויקט ג'רוזלם אסטייט / צילום: אסף פינצ'וק

"לקוחות היו קרובים לחתימה, ואז עצרו הכול": איך משפיע השקל החזק על עסקאות של תושבי חוץ בנדל"ן?

מאוקטובר 2023 שער הדולר פחת מול השקל בכ־21%, ובכ־5% מאז יוני האחרון ● האירו פחת מול השקל ב־12.5% ● עבור מי שמשלם במטבע זר מדובר בהתייקרות מיידית של הדירות בישראל ● "יש מקרים שבהם מדובר בתוספת של חצי מיליון שקל, זה משמעותי"

תחנת הכוח הפרטית דוראד, זרוע פעילות האנרגיה של קבוצת לוזון / צילום: יגאל גורן

המרוץ ל"יהלום" של אלומיי: כולם רוצים לרכוש נתח מתחנת הכוח דוראד

האם רכישת השליטה בחברת האנרגיה אלומיי ע"י נופר מסתבכת? ריבוי הגופים שלוטשים עיניים לנכס המרכזי של החברה יוצרים איומים על השלמת העסקה - מהליך משפטי ועד פירעון מיידי של האג"ח שהנפיקה ● ועל מה דובר בפגישה שהייתה השבוע בין עופר ינאי לעמוס לוזון

חדשות ההייטק / צילום: Shutterstock

מרוץ ההשקעות בבינה מלאכותית עשוי להפוך את 2026 לשנת גיוס האג"ח הגדולה אי פעם

ההשקעות האדירות בתשתיות בינה מלאכותית דוחפות את גיוסי החוב הקונצרני בארה"ב לשיאים חדשים ● מיקרוסופט בוחנת מהפך ב-Xbox: מקונסולה סגורה לפלטפורמת גיימינג פתוחה מבוססת Windows ● אלפאבית קונה חברת אנרגיה ב־4.75 מיליארד דולר כדי להבטיח חשמל למרכזי הנתונים שלה ● ורשות החדשנות מרחיבה את התמיכה במו"פ של התעשייה היצרנית ● חדשות ההייטק

המקום שבו עמד בעבר בית מעריב וייבנה בו המגדל החדש / צילום: דרור מרמור

רת"א אישרו להכשרת הישוב 10 קומות נוספות למגדל בבית מעריב

לאחר שנים של מאבקים, רשות התעופה האזרחית נתנה אור ירוק לחברת הכשרת הישוב לבנות את מגדל יעקב נמרודי בגובה כ־220 מטר ובכ־52 קומות ● הפרויקט, שייבנה בבית מעריב המיתולוגי, צפוי להפוך לאטרקטיבי במיוחד הודות לנגישות לשני קווי רכבת קלה ● במקביל, בהכשרת הישוב פועלים לקידום היתר בנייה לשטחים העיליים במגדל

נשים במקלט. תחושת הביטחון התערערה / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

הממשלה קיבלה החלטה דחופה וקריטית, אבל היא אפילו לא מנסה ליישם אותה

המלחמה העמיקה את הפערים המגדריים בישראל, ורוב הנשים מדווחות על חשש מוגבר לפגיעה בביטחון האישי ● הממשלה קיבלה החלטה לתת מענה, אבל לא עשתה את זה בפועל ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, בשיתוף שדולת הנשים, עוקב אחרי סיוע לנשים בשעת חירום

רחוב בן גוריון, כפר סבא / צילום: איל יצהר

לראשונה בישראל: העיר שאיבדה את מעמדה כ"עיר גדולה"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לראשונה זה מספר שנים, מספר התושבים בכפר סבא ירד מתחת לרף 100 אלף איש ויותר - והיא אינה מוגדרת יותר כ"עיר גדולה" ● הקיטון בכמות משתקף בין היתר במיעוט הבנייה בעיר

פרופ' אוליבר הארט / צילום: אלון גלבוע

"קולגות חושבים שיצאתי מדעתי": הכלכלן חתן פרס נובל שרוצה להכניס ערכים לשוק ההון

פרופ' אוליבר הארט רוצה להחזיר ערכים כמו הוגנות לחוזים, לישיבות דירקטוריון ולאסיפות בעלי המניות ● בימים אלה הוא מקדם רעיון חתרני כמעט לדמוקרטיזציה של שוק ההון ושיתוף בעלי המניות בקבלת החלטות שוטפות של חברות ● השבוע הוא הגיע לישראל כדי להשתתף בכנס השנתי של מרכז ESG של אוניברסיטת רייכמן ● ניצלנו את ההזדמנות כדי לברר איתו איך המודלים שלו עובדים במציאות

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

טסלה מול BYD: הסיפור ההפוך של יצרניות הרכב החשמלי הגדולות בעולם

מניית טסלה קפצה ב־6 החודשים האחרונים במעל 40% ושברה את שיא כל הזמנים ● לעומתה, BYD מציגה מגמה הפוכה עם ירידה דו־ספרתית באותה התקופה ● מה עומד מאחורי הפערים, ואיך מושפע מכך תיק ההשקעות שלכם?