גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מסע אל בטן האדמה: האם האנרגיה הגיאותרמית תחליף את השמש?

ממש מתחת לרגלינו נמצא מקור אדיר של אנרגיה שמאפשר ייצור חשמל באופן נקי ורציף, אך גם יקר ומוגבל בינתיים לאזורים געשיים ● אחת החברות הפעילות הבולטות בתחום היא אורמת הישראלית, ומדי יום כמעט צצות עוד ועוד חברות סטארט-אפ לפיתוח טכנולוגיות שיהפכו את התחום לנגיש, יעיל ונרחב יותר מבינה גיאוגרפית

תחנת כוח גיאותרמית באיסלנד / צילום: Associated Press, Brennan Linsley
תחנת כוח גיאותרמית באיסלנד / צילום: Associated Press, Brennan Linsley

הכותבת היא סמנכ"לית מחקר בילין לפידות. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

מקור האנרגיה הגדול ביותר בקרבתנו הוא השמש, אך בעומק האדמה קיים מאגר אנרגיה אחר, גדול וקרוב הרבה יותר. האם משם תגיע הישועה לייצור בלתי פוסק ויציב של חשמל ירוק?

בני האדם מנצלים את החום הטבעי שנפלט מכדור הארץ כבר אלפי שנים, למשל באמצעות שימוש במעיינות חמים לרחצה, לכביסה ולבישול; עם התקדמות הטכנולוגיה, עבר השימוש בחום לחימום מבנים ובריכות ולהפשרת שלגים.

מערכת החימום הגיאותרמית הראשונה בעולם הוקמה ב-1890, בעיר בויז שבאיידהו, ארה"ב, וכיום היא מחממת כ-100 מבנים, והיד עוד נטויה. השימוש באנרגיה הגיאותרמית, שנוצרת ונאגרת בליבתו של כדור הארץ ובקרומו, הלך והשתכלל, ועוד במאה הקודמת פותחו תחנות כוח המייצרות מאנרגיה זו חשמל.

שימוש באנרגיה גיאותרמית מאפשר ייצור חשמל באופן נקי ורציף, אבל עדיין נחשב לנישתי, יקר וכזה שמוגבל לאזורים פעילים מבחינה געשית בלבד.

אלא שלא מעט חברות בעולם, ובמיוחד בארה"ב, טוענות שבאמצעות טכנולוגיות חדשות שלהן ניתן יהיה לייצר בקרוב חשמל, במחירים סבירים, מאזורי חום שונים בכדור הארץ, שעד היום חברות כמו אורמת האגדית לא פעלו בהם.

מחקרים מראים כי כ-0.1% בלבד מתכולת החום בכדור הארץ מסוגלת לספק את צורכי האנרגיה של האנושות למשך כשני מיליון שנה. רק כמה קילומטרים מתחתינו יש מספיק אנרגיה בקרום כדי להניע את כל הציוויליזציה האנושית לדורות הבאים.

בעוד שהבאר העמוקה ביותר שנחפרה עד היום היא בעומק של כ-12.5 ק"מ, ליבת כדור הארץ מתחילה בעומק של כ-2,900 ק"מ. תעשיית האנרגיה הגיאותרמית קוראת לליבת כדור הארץ "השמש שמתחת לרגלינו". הטמפרטורה שם מגיעה ליותר מ-5,500 מעלות צלזיוס. החום שנאגר בכדור הארץ מתחדש כל הזמן, בתהליך התפרקות של יסודות רדיואקטיביים טבעיים, שנמשך ויימשך עוד מיליארדי שנים, בקצב שנתי של כ-30 טרה-וואט.

ארבע שיטות עיקריות להפקת אנרגיה גיאותרמית

כיום מוכרות ארבע שיטות עיקריות להפקת אנרגיה גיאותרמית. השיטה הפופולרית ביותר היא תחנות הכוח הקונבנציונליות, שמנצלות את המים החמים שבמאגרים הידרותרמיים תת-קרקעיים, שאותם ניתן לאתר באמצעות גייזרים, מעיינות או פומרולות (סדקי פליטה של אדים וגזים), שבוקעים במקומות מסוימים בעולם.

כדי להגיע למים החמים (שהטמפרטורה שלהם מגיעה עד 370 מעלות צלזיוס בעומקים שאליהם קודחים), קודחים בארות, והקיטור שמשתחרר מסובב טורבינה שמייצרת חשמל. המים שהתקררו מוחזרים למאגר התת-קרקעי, וכך נשמר לחץ המים בתת-הקרקע. מאגרים כאלו לא קיימים ברוב המקומות בעולם, אלא בעיקר באזורים שבהם פעילות געשית פעילה.

שיטה מתקדמת יותר היא המערכות הגיאותרמיות המשופרות (EGS) שמנצלות את החום הרב שמצטבר בסלעים מוצקים גם ללא מאגר מים תת-קרקעי. קידוחים אלו מבוצעים בעומקים גדולים יותר ביחס לקידוחים הקונבנציונליים.

בשיטה זאת מחדירים מים (או חומרים אחרים) בלחץ גבוה, נותנים להם לעבור דרך סלע חם ואוספים את המים החמים מפתח יציאה. האתגר בקידוחי EGS טמון בעיקר בעלות הגבוהה של קידוח לעומק רב וביכולת להקים מתקן רווחי.

הקידוחים העמוקים עלולים לגרום רעידות אדמה, מה שמגביל הקמת פרויקטים כאלה לצד אזורים עירוניים. כיום נעשה שימוש בטכניקות EGS להגברת ביצועים של מתקנים גיאותרמיים קונבנציונליים, וטרם הוקם מתקן EGS טהור להפקת חשמל.

השיטה היעילה ביותר מבחינה אנרגטית היא שימוש במים "סופר-חמים". כשטמפרטורת המים גבוהה מ-373 מעלות צלזיוס, וכשלחץ המים גבוה מ-20 בר, המים הופכים ל-Supercritical, מצב צבירה שאינו נוזל ואינו גז. במצב זה המים מכילים פי 4-10 יותר אנרגיה ליחידת מסה.

החום הגבוה מכפיל כמעט את יעילות ההמרה לחשמל: ניתן להפיק יותר חשמל משלוש בארות בטמפרטורה של כ-400 מעלות צלזיוס לעומת 42 בארות EGS בטמפרטורה של כ-200 מעלות צלזיוס, והפגיעה בסביבה מצומצמת הרבה יותר.

במאגרים הסופר-חמים מייצרים את החשמל הזול ביותר. תחום המים הסופר-חמים והקידוח לעומק של 10-20 קילומטרים עוד בראשיתו, וכיום אין בעולם מתקנים בטכנולוגיה הזאת.

השיטה הרביעית היא מערכות גיאותרמיות מתקדמות (AGS), שבה בארות נקדחות ומתחברות זו לזו מתחת לאדמה, כדי ליצור צנרת סגורה. הנוזלים מסתובבים ב"לולאה" מתחת לאדמה, קולטים חום ומובילים אותו למעלה. מערכות AGS מאפשרות להפיק חשמל מחום גיאותרמי כמעט בכל מקום על פני כדור הארץ, ומיזמי פיילוט שבוצעו הוכיחו שזה אפשרי.

נכון ל-2019 נבנו בעולם מתקנים המייצרים חשמל ממקורות גיאותרמיים בהיקף של 15.4 ג'יגוואט. המדינה המובילה בעולם בתחום היא ארה"ב, אחריה אינדונזיה, הפיליפינים, טורקיה, ניו זילנד, מקסיקו, איטליה, קניה, איסלנד ויפן.

ייצור החשמל כיום דורש מים בטמפרטורה גבוהה מ-150 מעלות צלזיוס, אבל ניתן לייצר חשמל גם במאגרים רדודים בעלי טמפרטורות נמוכות יחסית (באמצעות חומרים אשר הופכים לגז בטמפרטורה נמוכה ממים), ולנצל מקורות אנרגיה שעד היום לא נוצלו.

היתרונות הבולטים של החשמל הגיאותרמי

לחשמל גיאותרמי שלושה יתרונות עיקריים.

יציבות: מקורות גיאותרמיים מספקים אנרגיה מסביב לשעון בהיקפים קבועים יחסית, בניגוד לאנרגיה סולארית שלא עובדת בשיאה כשמעונן או כשיש אובך, ולא עובדת בשעות הלילה, או טורבינות רוח שעלולות לקפוא בקור (כפי שקרה לאחרונה בטקסס).

קיימות: מדובר באנרגיה נקייה שאינה פולטת גזים מזהמים לאטמוספירה.

בטיחות (יחסית): האלטרנטיבה העיקרית שמספקת אנרגיה יציבה מסביב לשעון היא כורים גרעיניים, שבהם יש סכנה של דליפות חומרים רדיואקטיביים או אסונות קשים יותר.

אחת החברות הבולטות בתחום האנרגיה הגיאותרמית, שמקימה תחנות כוח גיאותרמיות במאגרים הידרותרמיים קונבנציונליים, ופועלת בתחום אגירת האנרגיה, היא אורמת הישראלית. החברה נחשבת למובילה עולמית בתחומה, והיא הציגה תוצאות מעולות בדוחות הכספיים האחרונים.

אסי גינזבורג, סמנכ"ל הכספים של החברה, הציג בשיחת הוועידה האחרונה שוק אופטימי מאוד; לדבריו, זה שוק של מוכרים, ולא תהיה בעיה למכור את החשמל מכל פרויקט שיוקם בחוף המערבי.

לעומת הפקת חשמל מאנרגיה סולארית או מהרוח, ההשקעה בהקמת תחנת כוח כמו של אורמת היא גבוהה מאוד, ודורשת קידוחי אקספלורציה וניתוחי שטח. ההשקעה בזיהוי פוטנציאל להקמת תחנה היא כ-5-10 מיליון דולר, עוד לפני שמניחים את אבן הפינה. נוסף על כך, יש צורך להתמודד עם הרגולציה בכל מדינה, לסגור חוזים ארוכי-טווח ולקבל רישיונות - ועד אז לא ניתן לגייס מימון להקמת התחנות.

הסטארט-אפים שמנסים פיתוחים טכנולוגיים

לא מעט סטארט-אפים צצו בתחום, בניסיון לפתח אותו טכנולוגית ולהתמודד עם חסמי הכניסה הגבוהים. הנה כמה דוגמאות בולטות.

חברת Strada Global מפתחת טכנולוגיה בשם Fluid Hammer וטכנולוגיות נוספות להוזלת הקידוחים. לדברי החברה, הטכנולוגיה שלה יכולה להפחית את הזמן והעלויות עד 70% בהשוואה לטכנולוגיות קיימות, וגם להגיע לטמפרטורות שבהן לא ניתן לקדוח כיום.

Sage Geosystems פיתחה טכנולוגיות לקידוח כמעט בכל תצורת סלע בעולם, וגם בלב ים, במחיר זול יחסית.

Dandelion Energy גייסה עד היום כ-64.5 מיליון דולר ופיתחה מערכות חימום ומיזוג אוויר גיאותרמיות לבתים.

Eavor מקדמת ייצור אנרגיה ממקורות גיאותרמיים, שאינם קרובים לפעילות געשית, באמצעות מערכות AGS בשיטת לולאה סגורה בין שתי בארות (כמו רדיאטור). כך ניתן להקים תחנות כוח גיאותרמיות במיקומים חדשים, ללא צורך במשאבות (החום והקור יוצרים אפקט שמניע את הנוזל). החברה גייסה עד היום כ-83.1 מיליון דולר.

Quaise נולדה ב-MIT, והיא מפתחת טכנולוגיית קידוח סופר-עמוק בפרק זמן קצר יחסית. המערכת תאפשר לקדוח לעומק של כ-20 קילומטרים ולהגיע לטמפרטורות של כ-500 מעלות צלזיוס, תוך שימוש בגלים אלקטרומגנטיים לפיצוץ סלעים. החברה גייסה עד היום כ-58 מיליון דולר.

AltaRock Energy מפתחת גם היא מערכות EGS המתאימות לקידוח סופר-עמוק עם גלים אלקטרומגנטיים ולייזרים. החברה גייסה עד היום כ-36.5 מיליון דולר.

Fervo Energy מפתחת טכנולוגיית EGS שתוזיל את עלות ייצור החשמל על ידי פיתוח משאבים גיאותרמיים שבעבר לא היו כלכליים. החברה גייסה עד היום כ-39 מיליון דולר.

Loki Geothermal האיסלנדית מתמחה בייצור ציוד גיאותרמי, ומפתחת שסתומים עמידים לבארות בטמפרטורות גבוהות מאוד של יותר מ-250 מעלות צלזסיוס.

GreenFire Energy מפתחת טכנולוגיה שתאיץ את המעבר למערכות AGS בלולאה סגורה.

פיילוטים ברחבי העולם כבר הוכיחו היתכנות כלכלית וביצועית לחלק מהטכנולוגיות, אבל טרם נמכרו תחנות כוח בטכנולוגיות החדשות.

האנרגיה הגיאותרמית היא מקור ירוק שיכול לספק לאנושות חלק מדרישת החשמל, באופן נקי ורציף. פריצות דרך טכנולוגיות ממשיכות לקדם את התחום כמעט בכל מקום בכדור הארץ, וחברות רבות יצאו למסע למעמקי כדור הארץ.

בעולם ששואף להיות ירוק יותר, עם אפס פליטות נטו עד 2050, ממשלות רבות וארגונים ירוקים ידחפו עוד ועוד חברות לפעול בתחום הזה. חלקן גם יגיעו לבורסה.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

משוויץ לעזה: היזם שהתחיל בסייבר התקפי ורוצה עכשיו לתפוס מחבלים דרך הסלולר

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

תיקון והתנצלות

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד