גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרן העושר נפתחת: לאן יגיע הכסף ומי יהיה האיש החזק?

באיחור של ארבע שנים, ועם סכום צנוע בהרבה מהמובטח, תתכנס מועצת הקרן כדי לקבוע את כללי ההשקעה • על פי החוק, הכסף יושקע בחו"ל כדי להימנע מהשפעות שליליות על השוק, והוועדה תבחן סייגים נוספים לאפיקי ההשקעות • אופן חלוקת הכספים למטרות ציבוריות נתון לשיקול דעתו של ליברמן

אסדת לוויתן / צילום: אלבטרוס
אסדת לוויתן / צילום: אלבטרוס

מועצת הקרן לאזרחי ישראל בראשות שר האוצר, אביגדור ליברמן, תתכנס השבוע לישיבתה הראשונה לקראת תחילת ההשקעות בחו"ל לרגל שחרור כספי קרן העושר. בקרן הצטברו למעלה ממיליארד שקלים - הסכום המינימלי לפתיחתה. בישיבה ישתתפו גם החשב הכללי באוצר - יהלי רוטנברג, סמנכ"ל במשרד ראש הממשלה - אמיר ברקן, המשנה לנגיד בנק ישראל - אנדרו אביר, ושלושה נציגי ציבור: ראש ועדת ההשקעות - פרופסור ירום אריאב, יו"ר דירקטוריון הזדמנות ישראלית - ד"ר רוני הלמן, והכלכלן בארי טאף.

סדר יומה של המועצה טרם פורסם לציבור, אך כבר עכשיו ברור כי לצד חגיגות שחרור הכסף מהקרן באיחור של ארבע שנים, המטרה הראשונה על השולחן מצדו של שר ליברמן תהיה לאשרר יעדים ל-35 מיליון שקלים שיוצמדו לתקציב המדינה, המיועדים להשקעות בארץ כפי שנקבע בחוק. כבר אתמול רמז על כך שר האוצר כשאמר: "הקרן מתחילה לעבוד ועשרות מיליוני שקלים יזרמו חזרה לציבור".

שר האוצר אביגדור ליברמן / צילום: סיון שחור, ענבה, לע''מ

בעוד שחבריו לממשלה נאנקים כדי להציג הישגים אלקטורליים מבוססי השקעות תקציביות, לליברמן יינתן תקציב נוסף, לא גדול אמנם, שהמגבלות עליו עוברות דרך מטרות מוגדרות ועמומות: אנרגיות מתחדשות, עידוד תעסוקה בנגב ומחקר ופיתוח.

בהינתן העמימות המכוונת, לשר האוצר תהיה יד חופשית (מה שעשוי להיות מגבלתי לאור פירוט ניגודי העניינים של ליברמן, כפי שמפורט בעמוד 8) בפיקוח הוועדה בכנסת, שתוכל גם היא להשפיע על מטרות התקציב החדש. החוק נוסח עוד בשנת 2014, אז ההשקעה באנרגיות מתחדשות הייתה נדרשת וכיום היא פורחת - מה שמציב בסימן שאלה את המטרות שהוצבו בעבר.

סביב שולחן המועצה ידונו גם בקביעת מדיניות ההשקעות והתנעת עבודת ועדת ההשקעות מהר ככל הניתן. במועצה שואפים שהתשואות מאותן השקעות יצטברו בקופת המדינה, ואחוזים מהן יעברו לידי הציבור בהשקעות שתקבע.

עם כל הכבוד לחגיגות על חציית רף מיליארד השקל, צריך לזכור שמדובר בסכום נמוך בהרבה מהתחזיות המוקדמות. בשנת 2013 חזה בנק ישראל שלתוך הקרן יוזרמו יותר מ־9 מיליארדי שקלים עד 2022.

מדיניות ההשקעות בחו"ל במחלוקת

עוד לפני שהמועצה התכנסה, היא ספגה ביקורת רבה על היעדר ייצוג מגדרי לנשים או לחלקים אחרים בחברה הישראלית במסגרת דיוני הוועדה המפקחת בכנסת על פעילות הקרן לאזרחי ישראל. הוועדה המפקחת, בראשות ח"כ מוסי רז, צפויה גם היא לבחון מקרוב את עבודת הקרן, וב-6 ביוני יקיימו סיור מיוחד בחדר העסקאות החדש שקם לטובת השקעות כספי הקרן בבנק ישראל, וממנו תתבצע עבודת ועדת ההשקעות.

ח''כ מוסי רז / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בשל החשש מ"המחלה ההולנדית" (השקעות מכספי הקרן במדינת המוצא והשפעות הרסניות על הכלכלה המקומית), נקבע שוועדת ההשקעות תשקיע את הכסף מעבר לים בלבד. אולם, בחוק לא נקבעו סייגים אתים אחרים. בדיונים שנערכו בנושא בוועדה בכנסת, העלה ח"כ רז את הסוגיה וביקש מהמועצה לקבוע את כללי השקעות עבור ועדת ההשקעות, כמו למשל שלא תתאפשר השקעה באיראן או במדינות אויב אחרות וכדומה.

מחלוקת נוספת סביב ההשקעות בחו"ל באה לידי ביטוי בדיון שנערך בחודש פברואר האחרון. לטענת השרה אורית פרקש הכהן, שיזמה את התיקון לחוק שאפשר את פתיחת קרן העושר החודש, יש לבחון מחדש את מדיניות ההשקעות בחו"ל בלבד. "מדוע לא לשקול את זה מחדש? הריביות אפסיות בחו"ל, נתוני הצמיחה באירופה ובכלכלות אחרות הן מאוד עגומות, זה לא בהכרח מתכון להצלחה", טענה השרה. "לעומת זאת, המשק שלנו נמצא בשגשוג. המשבר הכלכלי שקורה אחת לכמה דורות, לא מתרחש כאן. אולי זו ההזדמנות דווקא לשקול לשנות את המתכונת הזו, כי בסוף הרווח של הקרן הזו, הוא לא בהשקעה הזו של השלושה וחצי אחוז בשנה, אלא הוא אולי יותר בהשקעות".

"לקרן יש יתרון בטווח הארוך"

כפי שנקבע בחוק, תשואות בגובה 3.5% יועברו לקופת המדינה לטובת השקעות חברתיות ואנרגיות מתחדשות וינוהלו על ידי שר האוצר. בניגוד ליתר חלקי התקציב, שידונו ויאושרו בוועדת הכספים, את הדיונים על השקעות קרן העושר במדינה תנהל הוועדה המיוחדת בכנסת לענייני הקרן.

 

בדיון בכנסת בפברואר הציג ראש ועדת ההשקעות, פרופסור ירום אריאב, את השקפת עולמו באשר למדיניות ההשקעות של הקרן. לדבריו: "כלל שחשוב לאמץ הוא פשטות ושקיפות, לא ללכת לכל מיני הרפתקאות של מכשירים יותר מדי מורכבים ומסובכים, אלא ללכת אל הדברים היותר פשוטים. אני חושב שבטווח הארוך, הנושא מכוון אותנו להון עצמי או למניות, שבסך הכל בניסיון מצטבר של עשרות רבות של שנים. לטווח הארוך יש תשואה עודפת למכשיר שהוא מבוסס על מניות, חלק מזה הן מניות של חברות ציבוריות, חלק אולי השקעות בחברות לא ציבוריות, אבל בסך הכל יש יתרון לכלי הזה בטווח הארוך".

בהתייחסו להצעת השרה פרקש הכהן להשקיע בארץ, אמר פרופסור אריאב: "יש פה רציונלי, שלדעתי, הוא יותר חזק, הוא לא נחלש. זאת מפני שבעצם ‘המחלה ההולנדית’ היא כבר פה ובגדול. הנושא הזה של שגשוג בלתי רגיל ועד כדי נס כלכלי של ההייטק, בהחלט הביא למצב שיש לנו התחזקות, או בעצם יש לנו עודף במאזן תשלומים שגורם להתחזקות של השקל. אנחנו לא רוצים להחריף את הבעיה על ידי ההשקעות של הקרן בארץ, אנחנו רוצים שההשקעות יהיו בחו"ל".

מודל ההשראה: הכירו את קרן העושר הנורבגית | אסף אוני

כמו קרנות עושר אחרות, גם זו הישראלית שתתחיל לפעול השבוע נסמכת על התקבולים ממכירת משאבי טבע, ושואפת לנצל את הכמויות האדירות של הכסף המתקבלות בנקודת הזמן הנוכחית לטובת העתיד. תוך כדי, היא גם מקזזת את ההשפעה המייספת של הייצוא על השקל, ומגדרת את החשיפה הלאומית לזעזועים חיצוניים בתחום הייצוא. לוגיקה דומה הובילה להקמת קרן העושר המפורסמת ביותר בעולם, והגדולה ביותר הפועלת כיום - קרן העושר הריבונית הנורבגית.

כבר בתחילת שנות ה-90' הבינו הנורבגים כי הכנסות האנרגיה העצומות שלהם משדות גז ונפט בים הצפוני, שבסופו של דבר יתכלו, צריכים לשמש לדורות הבאים, וכי מוטב שיושקעו כדי להגן על המדינה מפני הפכפכות השווקים וכדי לדאוג לפנסיות העתידיות של תושביה. במאי 1996 נכנסה הקרונה הנורבגית הראשונה לקרן העושר, וכיום יש בה יותר מ-11.8 טריליון קרונות, שווי ערך לכ-1.25 טריליון דולר.

הקרן השיגה תשואה ממוצעת של 6.6% לשנה מאז שהחלה את פעילותה, ותמהיל ההשקעות שלה כולל ארבעה תחומים בלבד: מניות, אגרות חוב, נדל"ן ופרויקטי תשתיות לאנרגיה מתחדשת. התחום האחרון הוא חדש, ורק בשנה החולפת התבצעה ההשקעה הראשונה בו, בחוות טורבינות רוח בהולנד. במרוצת השנים הפכה הקרן לאחד המשקיעים הגדולים ביותר בשווקי המניות, ויש לה למעשה יותר מאחוז אחד מכל החברות הנסחרות בעולם. ועדת השקעות הפועלת תחת אחריות הבנק המרכזי הנורבגי קובעת את מדיניות ההשקעות שלה. כאשר הקרן מודיעה על תחזיות בנוגע לשוק המניות, או למשל, כי תרחיב את השקעות הנדל"ן בפורטפוליו העצום שלה, הדבר זוכה לכותרות עולמיות ומשפיע על השוק.

הגוף המנהל את הקרן הוא יחידה מיוחדת בבנק המרכזי הנורבגי, הפועלת בתיאום עם משרד האוצר. זו גם הגישה שאומצה בישראל. כל השקעות קרן העושר הנורבגית נעשות מחוץ לגבולות המדינה, בין היתר על מנת להגן על המטבע המקומי מפני ייסוף הנובע מיצוא משאבי הטבע היקרים. גם אפשרות זו אומצה בישראל. יש לציין כי מדינות רבות - מאזרבייג'ן ועד סינגפור, דרך מקסיקו ורוסיה, מתחזקות קרנות עושר ריבוניות - באופן פעילות שונה.

בנורבגיה, לשיקולי אתיקה וסביבה יש חלק מרכזי בהשקעות הקרן, והיא חיסלה למשל את השקעותיה בחברת "שפיר הנדסה" הישראלית בשל מעורבותה בבנייה ובתכנון בשטחים. בחודשים האחרונים הודיעה הקרן על הסטת כל ההשקעות שלה מנכסים רוסיים בעקבות המלחמה באוקראינה, אך טרם ביצעה זאת בפועל. לרוב החלטות לגבי הסטת השקעות מתבצעות במשך שנים ארוכות, כדי למנוע מכירה במחירי הפסד. במקרה הרוסי, הקרן נימקה כי הבורסה הרוסית עדיין לא פועלת כסדרה ולכן נמנע ממנה לבצע את הצעד.

לגבי השימוש בכספי הקרן, הרי שממשלות בנורבגיה קמו ונפלו על השאלה כמה מהתשואה השנתית יוכל להיות מוקדש לתקציב השוטף. כעת קובע החוק כי עד 3% מנכסי הקרן יוקצו מדי שנה למימון התקציב, אולם בשנתיים האחרונות עלה אחוז הניצול בגלל הוצאות הממשלה על ההתמודדות עם מגיפת הקורונה. בשנה שעברה עמד שיעור ההוצאה על 3.6% מהקרן, שעברו למימון חלק מהתקציב השנתי. תושבים רבים בנורבגיה דורשים הוצאות גדולות יותר על תשתיות במטרה להעלות את רמת החיים. בישראל נקבע השיעור על 3.5% מנכסי הקרן.

בשנה הקודמת, שהיתה שנת גאות בשווקי המניות, רשמה הקרן הנורבגית רווחי שיא של 177 מיליארד דולר. השנה, המצב שונה באופן מהותי. ברבעון הראשון של השנה היא הפסידה 70 מיליארד דולר, ורשמה תשואה שלילית של קרוב ל-5%, בעקבות הצניחה בשווקי המניות. נגיד הבנק המרכזי הנורבגי ניקולאס טנגן, העומד בראש ועדת ההשקעות העצמאית של הקרן, אמר כי היא "ככל הנראה ניצבת בפני המבחן הכי משמעותי ב-30 שנות פעילותה", לאור המצב בשווקים.

טנגן הביע חשש לירידה בשווי נכסי הקרן, שכיום מקבילים לכ-230 אלף דולר לכל תושב נורבגי. "יהיו לנו זמנים קשים הרבה יותר בטווח הקרוב", אמר בראיון ל"פייננשייל טיימס", "עם ריביות נמוכות מאוד, עם שוק מניות גבוה מאוד ועם אינפלציה מזנקת - אנחנו יכולים לדמיין תקופה ארוכה של תשואות נמוכות". עם זאת, הקרן צפויה ליהנות מהכנסות עודפות בשל מחירי האנרגיה הגבוהים. נורבגיה היא יצואנית הגז השנייה בגודלה לאיחוד האירופי, ומפיקת הנפט הגדולה ביותר באירופה.

עוד כתבות

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל