גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חסימת מיילים ושגרירים של איזון פנאי-עבודה: הניסיונות של חברות בעולם למנוע שחיקה

בגרמניה חברות כמו דיימלר ופולקסווגן דואגות שהמיילים לא יטרידו עובדים שיוצאים לחופשה, ובסניף של סוני בסינגפור אסור לשלוח הודעות קבוצתיות אחרי שעות העבודה ● אבל לפי אומדנים בינלאומיים, הדבר שהכי משפיע על תחושת האיזון של העובדים הם חוקים ממשלתיים הנוגעים למספר ימי חופשה ועזרה להורים

חברות בעולם מנסות למנוע שחיקה / צילום: Shutterstock
חברות בעולם מנסות למנוע שחיקה / צילום: Shutterstock

בשבועות האחרונים צף ועלה ברשתות החברתיות פיתוח בן שמונה שנים של משרד עיצוב הולנדי: שולחן עבודה שמתרומם מעצמו בשעה שש בערב בדיוק, בסיומו של כל יום עבודה. כבלי מתכת מושכים את כל השולחנות במשרד ההולנדי למעלה, כולל המחשבים, הניירות וכל מה שנמצא עליהם, במקבילה מודרנית אך טוטאלית יותר של "להפיל את העט". החלל הרחב שנותר במשרד - רצפה בלבד אחרי שגם הכיסאות פונו לצדדים - הופך למרחב חופשי לשימוש של עובדי המשרד. הם מקיימים בו תרגילי יוגה, התכנסויות חברתיות, או מזמינים מרצים מן החוץ להרצאות השראה. גם אם ירצו לעבוד, הם אינם יכולים. העיתוי שבו שותף שוב הסיפור הזה, בעיצומו של גל ההתפטרות הגדול, אינו מקרי. ההמצאה הזאת משקפת את הצייטגייסט בתחום העבודה, ששב לעסוק בנושא שהיה כה מרכזי לפני מגפת הקורונה - האיזון בין העבודה לפנאי.

הטשטוש שחל בשנים האחרונות בין העבודה לפנאי, הזמינות הטוטאלית באמצעות הטלפונים הניידים, העבודה הגלובלית על פני אזורי זמן רבים וגם העבודה מהבית שאפיינה את ימי מגפת הקורונה, מגבירים את הצורך בהצבת גבולות ברורים. תופעות של שחיקה בעבודה, גלי התפטרות גדולים, סירוב של הדור הצעיר אפילו להתחיל בעבודות שאינן משתלבות עם חייהם הפרטיים, וגם ירידה כוללת בפריון והדרה של נשים מכוח העבודה, גרמו לעסקים, ולעתים גם לממשלות, לנקוט שורה של צעדים כדי למנוע זאת. לצד קיצור אפשרי של שבוע העבודה לארבעה ימים, תנאים סוציאליים נדיבים, מענקי היריון ולידה וגמישות רבה יותר בהעסקה - מעסיקים רבים יוצרים הפרדה פיזית של ממש בין העבודה לבין החיים הפרטיים.

צרפת: מייל שיישלח ייחסם עד הבוקר

צרפת, מעוז של עבודה מאורגנת, שבה עובדים כבר כיום מקבלים 36 ימי חופשה בתשלום בשנה ושבוע העבודה כולל 35 שעות בלבד, הובילה את נושא האיזון בין הבית לעבודה כבר לפני קרוב לעשור. הממשלה הצרפתית יזמה ב-2015 חוק שהעניק לעובדים את "הזכות להתנתק". הוא מאפשר לעובדים בכל מגזר שהוא, משירותים רפואיים ועד לשירותי מידע, לא להיות מחויבים בשום צורה להיות זמינים מחוץ לשעות העבודה. למעשה, בכל חברה עם 50 עובדים ויותר, ישנה הצהרה ממשלתית שלפיה אין שום צורך לענות להודעות דואר אלקטרוני מחוץ לשעות העבודה. כמה ארגונים גדולים במשק הצרפתי הגדילו לעשות, וההודעות אינן מגיעות אפילו לעובדים. כל מייל שנשלח מחוץ לשעות העבודה המוגדרות ממתין לבוקר שלמחרת בשרת מיוחד, שאליו מנותבות ההודעות, כדי למנוע באופן פיזי את הגעת ההודעה לנמען.

גרמניה: טלפון נפרד לעבודה וחופשה בראש נקי

בגרמניה, פנייה באמצעות שירות "ווטסאפ" בנושאים עסקיים היא בגדר טאבו ברוב החברות. היא נחשבת לפלישה לתחום האישי, ולכן אינה מתקבלת בברכה. למעשה, ארגונים גדולים וחברות ענק כמו באייר מעניקים לעובדים שלהם טלפונים לענייני עבודה, כדי להימנע מהחדירה לזמן הפרטי שלהם. העובדים אינם חייבים לענות לטלפונים העסקיים מחוץ לשעות העבודה. לא נדיר למצוא מנהלים גרמנים המסתובבים עם טלפון פרטי וטלפון של העבודה.

כמה מהמעסיקים הגדולים בגרמניה, כמו חברת הרכב דיימלר, אימצו מדיניות דומה ל"זכות להתנתק" הצרפתית, ואף הרחיבו אותה כך שתכלול את ימי החופשה של העובדים. עובדים בגרמניה זכאים ל-30 ימי חופשה, אך רבים מהם מדווחים על לחץ ומתח אפילו במהלך הימים החופשיים, בשל החשש מ"ערימת האימיילים" שמצטברת בעודם בחופש, ושבה יצטרכו לטפל - אולי עד השעות הקטנות של הלילה - אחרי שיחזרו לעבודה. זו הסיבה שכשאשר עובדי דיימלר נמצאים בחופשה, המיילים כלל אינם מצטברים, אלא חוזרים לשולח עם הערה ש"הודעה זו לא התקבלה על ידי הנמען משום שהוא בחופש", ובקשה להפנות אותם לגורם המתאים, שעובד כרגיל.

המהלך אומץ אחרי ניסוי בעניין שהובילו חוקרים מאוניברסיטת היידלברג. מהלכים דומים אומצו על ידי פולקסווגן, דויטשה טלקום וגם משרדי ממשלה פדרליים בעצמם. דיימלר אינה מסתירה את העובדה שהצעד נעשה מטעמים עסקיים טהורים: "המטרה שלנו היא לשמור על איזון בין העבודה לפנאי, כדי לדאוג לתפקוד העובדים בטווח הרחוק".

סינגפור: שגרירי איזון וימי השבתה

אפילו באסיה, יבשת שבה העבודה נחשבה עד לשנים האחרונות לערך עליון, ושבחלק מהמדינות בה תועדו מקרים של "עבודה עד מוות", רוח הזמן משתנה. ההבנה היא ששעות עבודה רבות יותר אינן גוררות עבודה יעילה יותר. סקר של חברת הייעוץ מורגן מקינלי שנעשה בחודש שעבר מצא כי 82% מהעובדים בסינגפור, שבה חברות רב-לאומיות רבות מקימות את המטה האסייתי שלהן, עובדים "מעבר לשעות העבודה המוגדרות שלהם". רק 27% מהעובדים, עם זאת, אמרו כי הם יעילים במהלך שעות העבודה העודפות הללו, בתופעה שנשמעת מוכרת גם לעובדים ישראלים, במיוחד בתחום ההייטק.

זו אחת הסיבות שסינגפור מציבה בשנים האחרונות "שגרירי איזון חיים-עבודה" בחברות בינלאומיות, ומקדישה משאבים ממשלתיים כדי לנסות לצמצם תופעות של שחיקה מקצועית. בסניף סוני המקומי, דיווח מנכ"ל החברה לעיתון הסינגפורי "סטרייטס טיימס", העבירה ההנהלה לעובדים מסר ברור שלפיו אין לשלוח מיילים או הודעות קבוצתיות אחרי שעות העבודה.

בנוסף, חברות רב-לאומיות רבות בסינגפור אימצו מודל של "ימי השבתה" (Shut-Down Days) - ימים של חופשה מרוכזת שבהם כל עובדי החברה נמצאים בחופש במקביל. "היוזמה הזאת נועדה כדי להעניק לעובדים זמן נוסף לפנאי או לבלות עם המשפחה", אמר קביקומאר מורוגאנתן, יועץ לענייני איזון בין עבודה לפנאי מטעם הממשלה, "אבל באופן משמעותי יותר, היא מפחיתה את ה-FOMO ("הפחד להחמיץ") שעובדים רבים חשים כשהם נמצאים לכאורה בחופש, אך טרודים למעשה במחשבה מה הקולגות שלהם עושים ובעבודה שלהם".

דנמרק: הפסקת צהריים היא חובה חברתית

סינגפור היא מובילה עולמית במספר שעות העבודה בשנה, 2,330 שעות. מי שנמצאת בתחתית הדירוג לפי מדד של ה-OECD היא קופנהגן, עם 1,380 שעות. בהתאם, הבירה הדנית הוכרזה בחודש שעבר על ידי סוכנות ייעוץ בריטית שמיפתה את הערים הנוחות ביותר לעבודה כבירת ההרמוניה בין עבודה למשפחה. גם בדנמרק ישנם טקסים משרדיים המנסים לשים דגש על תחום הפנאי. הפסקת צהריים משותפת היא מעין חובה חברתית, כמו גם התכנסות חברתית לפני סוף השבוע.

ימי חופשה ועזרה ממשלתית: כך מגיעים לפנאי ב־68% מהיום

 הגורמים המשפיעים ביותר על האיזון בין העבודה לחיים אינם שולחנות נעלמים או פתרונות פיזיים אחרים, אלא תרבות עבודה המוכתבת בין היתר על ידי החוקים הממשלתיים. במדדים הבינלאומיים האומדים את הנושא, המשקלות המשמעותיים ביותר ניתנים למספר ימי החופשה השנתיים, לעזרה הממשלתית עם הילדים ורק לאחר מכן ליוזמות אד-הוקיות שנועדו לשפר את מצב הרוח של העובדים. ארבעה חודשי חופשת לידה בתשלום מלא בגרמניה משמעותיים מאוד לנשים שמנסות לשמור על האיזון. גם ימי חופשה משפיעים על התחושה באופן משמעותי. בפינלנד, שבה סוגיית האיזון היא עיסוק לאומי, העובדים נהנים בממוצע מ-30 ימי חופש בשנה. בלוס-אנג'לס שבארה"ב, מנגד, יש שבעה ימי חופשה בתשלום בלבד.

האיחוד האירופי התערב אף הוא במאמצים, וחוקק כבר לפני שלוש שנים דירקטיבה אירופית שנועדה לסייע לנשים בעיקר לשמור על האיזון בין העבודה לחיים הפרטיים, בעזרת הבטחת משכורות, חלוקה שווה עם בן או בת הזוג, והטבות כספיות. הסקרים האחרונים מצביעים על מצב טוב יחסית בכלכלות המפותחות: 63% משעות היממה מוקדשות על ידי העובד הממוצע ב-OECD לפנאי או לשינה/אכילה. בדנמרק, אחת האלופות האירופיות, עומד השיעור על 68% מהיום. המרווח אינו גדול.

עוד כתבות

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס ישראל: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה