גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוקה חדשה בצ'ילה מאיימת על מודל השוק החופשי

המסמך הארוך ובו 499 סעיפים כולל צמצום של הכרייה וכולל זכויות סוציאליות נרחבות וביזור של סמכויות, לטובת מנהיגים מחוזיים וקהילות מיעוט אתניות

נשיא צ'ילה גבריאל בוריק, בשבוע שעבר / צילום: Associated Press, Esteban Felix
נשיא צ'ילה גבריאל בוריק, בשבוע שעבר / צילום: Associated Press, Esteban Felix

צ'ילה נמצאת על סיפו של שינוי כלכלי ופוליטי גדול של מבנה כלכלת השוק החופשי שלה בעקבות נוסח של חוקה חדשה, שתבטל את הסנאט, לצמצם את הכרייה במדינה ולהעניק לקבוצות מיעוט אתניות סמכויות נרחבות.

טיוטה של החוקה בת 499 הסעיפים אמורה להחליף את החוקה הקיימת, להעניק זכויות סוציאליות נרחבות ולשנות את המסלול הכלכלי של המדינה שנחשבה לדוגמה מוצלחת למדינות שהתפתחה באמריקה הלטינית.

הגרסה הסופית תוצג לנשיא השמאלני החדש, גבריאל בוריק, בטקס ביולי. הצ'יליאנים יצביעו עליה במשאל עם בספטמבר. "צ'ילה לא הולכת להיות אותה מדינה", אומר מטריסיו נביה, חוקר פוליטי באוניברסיטת ניו יורק המתמחה בצ'ילה. "הולך להיות שינוי דרסטי".

החוקה תעניק לקבוצות ילידים במדינה אוטונומיה בניהול קרקעות אבותיהן ותרשה להן להקים מערכות בתי משפט נפרדות. חברות כרייה לא יולאמו, אבל היציבות שמבטיחה החוקה הקיימת לחברות כרייה זרות לטווח זמן ארוך יצטמצמו בהדרגה עד סיומה לפי סעיפי החוקה המוצעת. האוטונומיה של הבנק המרכזי תישמר.

כמו כן, החוקה החדשה קובעת שבכל רשות ציבורית יכהנו מספר שווה של גברים ונשים, הפלות יהפכו לחוקיות ולפי סעיף אחד הסעיפים, לטבע יש זכות להיות מוגן, והחוקה תספק הגנה טובה יותר לקרחונים.

"אנחנו עומדים להשאיר מאחור את החוקה שכוננה מודל ניאו־ליברלי ולהתחיל תקופה פוליטית וסוציאלית חדשה", אמרה קמילה זראטה, חברה באסיפה שכתבה את החוקה. "מה שאנחנו רוצים כעת זה לבסס חוקים חדשים כדי שהכלכלה תתקדם לכיוון של צדק חברתי וצדק סביבתי".

ניסוח שנוי במחלוקת

ניסוח החוקה החדשה הוא נושא שנוי במחלוקת בצ'ילה. לטענת השמרנים האסיפה מעולם לא לקחה את הרעיונות שלהם ברצינות. אנשי עסקים סבורים שהמדיניות שקובעת החוקה תפגע באינטרסים של חברות ייעור וכרייה, שהפכו את המדינה בת 18 מיליון התושבים לעשירה ביותר באיזור. מומחים חוקתיים אומרים גם הם שהביזור של סמכויות הממשלה - כולל מתן אפשרות לממשלות מחוזיות לגבות מיסים וללוות כסף - עלול לעודד שחיתות, כפי שקרה במדינות אחרות באמריקה הלטינית.

כשהתברר לצ'יליאנים עד כמה טיוטת החוקה מרחיקת לכת, ההתנגדות אליה גברה. בסקר של חברת הסקרים Cadem מה־22 במאי עלה ש־46% מהמצביעים צפויים לדחות את החוקה במשאל העם, 37% יאשרו אותה ו־17% עדיין לא החליטו. אם תידחה, תישאר על כנה החוקה הנוכחית וזו תהיה תבוסה פוליטית לבוריק, שתומך בשינוי החוקה.

צ'ילה החלה בתהליך החלפת החוקה שלה לאחר שהפגנות נרחבות על סדרת עוולות חברתיים שטפו את המדינה ב־2019. תומכי ניסוח החוקה החדשה אומרים שהחוקה הנוכחית לא לגיטימית בגלל שנחקקה בזמן הדיקטטורה הצבאית של אוגוסטו פינושה.

צ'יליאנים רבים דווקא תומכים בחוקה הזו, שחלק מסעיפיה תוקנו כמה פעמים, כמסמך המכונן בשנים בהן הייתה צמיחה כלכלית בריאה. העוני ירד מ־40% ל־10% ב־1990, כשצ'ילה חזרה לדמוקרטיה, והגנות חזקות על קניין פרטי משכו למדינה משקיעים זרים.

ניסוח החוקה החדשה עורר אי־ודאות לגבי עתיד כללי המשילות במדינה, וגרם לחברות כמו חברת הכרייה האמריקאית Freeport-McMoRan להקפיא השקעות בצ'ילה. זה מוסיף סיכונים לכלכלה העומדת השנה בפני מיתון, כך אומרים אנליסטים, ואינפלציה שהגיעה ל־10%.

חלק מהצ'יליאנים מקווים שהחוקה החדשה תיצור חברה יותר צודקת במדינה שנאבקת בחוסר שוויון. חואן דה דיוס פייאפיל, חבר במיעוט מאפוצ'ה וראש עיר של עיירה קטנה, אמר שהחוקה תחזק את זכויותיהם של הילידים המקומיים שמבחינה היסטורית נדחקו לשוליים ונאבקו לקבל שליטה באדמות אבותיהם. "כל הדרישות ההיסטוריות שלנו נענות בחוקה החדשה, החל בכך שהממשלה מכירה בזה שאנחנו מדינה רב־לאומית", אמר פייאפיל.

אי־וודאות באוויר

הממשלה החדשה של בוריק מצפה שהחוקה תועיל למדינה שאמון הציבור בממשלותיה ירד ־65% ב־2009 ל-18% ב־2020.

שר האוצר של צ'ילה, מריו מרסל, אמר שהוא צופה שחששות המשקיעים יוקלו בגלל שההצעות הכלכליות הקיצוניות ביותר, כמו הלאמת תעשיית הכרייה, נדחו על ידי האסיפה.

"אני חושב שהרבה מאי הוודאות תתפוגג", אמר לוול סטריט ג'ורנל. "בצד הכלכלי אין הפתעות שליליות". אבל כלכלנים אחרים חושבים שהחוקה עלולה לדכא השקעות פרטיות, כולל בתחום הכרייה שם החוקה הקיימת מספקת הגנות משפטיות גדולות לחברות שצפויות להיות כפופות לפיקוח סביבתי מחמיר יותר. קהילות אתניות מקומיות יקבלו משקל רב יותר באישור פרויקטים של השקעות הסמוכים לקרקעות שלהן.

"אין לי ספק שהולך להיות הרבה יותר קשה לבצע פעילות כרייה בצ'ילה בשנים הקרובות", אמר חואן קרלוס גואחרדו, מנכ"ל Plusmining, חברת ייעוץ על כרייה.

הסנאט יוחלף על ידי בית מחוקקים חלש יותר שמייצג את האזורים המרוחקים במדינה, והבית התחתון בקונגרס יתחזק ויוכל להעביר חוקים הנוגעים להוצאות ציבוריות - נושא שכיום נמצא באחריות הנשיא. הזכות לדיור, שירותי בריאות וחינוך בחוקה החדשה שתגדיל את ההוצאות, מעלה חשש לגבי המשמעת הפיסקלית שנשמרה בצ'ילה זמן רב, כך אמר סרג'יו אורזואה, כלכלן צ'יליאני באוניברסיטת מרילנד. "קשה לי לראות איך זה לא ישפיע על אפשרויות הפיתוח שלנו", אמר אורזואה.

וויליאם סניד, אסטרטג ב־BBVA בניו יורק, חושב שהחוקה החדשה מסכנת את עצמאות הבנק המרכזי דרך סעיף, המאפשר לקונגרס לפטר את הדירקטורים בבנק. החוקה תיצור גם מיסים גבוהים יותר שישפיעו על השקעות פרטיות, הוסיף סניד. "היא עלולה להוביל לכלכלה שתהיה פחות תחרותית באופן כללי", אמר. "יישום כל התוכניות האלה יגבה מחיר".

"מוות איטי להפרטה"

למרות שמשקיעים אומרים שצ'ילה תשמור על סטטוס דירוג ההשקעות שלה, סביר להניח שהדירוג שלה ייפגע וכנראה יירד, דבר שיגרום לכך שעלויות ההלוואה למדינה יעלו. מערכת הפנסיות הפרטית, מקור חשוב של מימון לחברות אבל מושא לביקורת של פנסיונרים רבים בגלל הקצבאות הזעומות שהיא מחלקת, תוחלש באופן משמעותי עם הקמתה של קרן פנסיות ציבורית.

"אנשים ייטו לבחור את המערכת הציבורית", אמר אדגרדו שטרנברג, סגן נשיא ב־Loomis Sayles מבוסטון. לדבריו, "זה יהיה מוות איטי למערכת הפרטית".

אם המצביעים יאשרו את החוקה החדשה, צ'ילה תהיה המדינה האחרונה בשורה של מדינות שהחליפו את החוקה שלהן בדרום אמריקה - אזור שחוקרים אומרים שהפך למעבדה עולמית לניסוח חוקות בשנים האחרונות.

ערימות של זכויות חברתיות

עם קרוב ל־50 אלף מילה החוקה של צ'ילה מזכירה את החוקות הארוכות שאופייניות למדינות דרום אמריקה בעקבות הכללת ערמות של זכויות חברתיות, שרבות מהן לא מיושמות לעולם בגלל העלויות.

החוקה של ברזיל מ־1988 תקעה את הממשלה עם הוצאות חובה על פרישה, בריאות והוצאות אחרות, שכלכלנים אומרים שהיו אחראיות לצרות הפיסקליות הממושכות במדינה. החוקה של ונצואלה מ־1999 נתנה לנשיא הוגו צ'אבז סמכויות מרחיקות לכת ועזרה לו להפוך את ונצואלה למדינה רודנית חד־מפלגתית, שכיום מובלת על ידי ניקולס מדורו.

אם המצביעים הצ'יליאנים יאשרו את הטיוטה, אספה חדשה בת 17 חברים, שתשעה מהם לא יהיו שופטים, ימנו שופטים ויהיו אחראיים על האכיפה המשמעתית עליהם, ובכך אולי תיחלש מערכת המשפט, אמר ארתורו פרמנדויס, עורך דין חוקתי ולשעבר השגריר של צ'ילה לארה"ב.

עוד כתבות

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים מטפסות

הנאסד"ק עולה ב-0.6% ● הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים