גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעוד שוק הסיבים האופטיים פורח, הדור החמישי של הסלולר תקוע במקום

במשרד התקשורת מודאגים מהעובדה שחברות התקשורת אינן משקיעות בתחום הסלולר, ושוקלים לאפשר כניסת שחקנים חדשים שיקימו רשתות פרטיות בתדרים ייעודיים שיוקצו לכך ● החברות חוששות מהרחבת התחרות, וטוענות שלא ניתן להן מספיק זמן ליישום

 

 

חנות בניו יורק המציעה טלפונים סלולריים עם דור 5 / צילום: Associated Press, Ted Shaffrey
חנות בניו יורק המציעה טלפונים סלולריים עם דור 5 / צילום: Associated Press, Ted Shaffrey

בשבועות הקרובים צפויה להתקבל במשרד התקשורת החלטה שעשויה לחולל שינוי עמוק בשוק הסלולר בישראל. במשרד שוקלים לאפשר לשחקנים חדשים להיכנס לשוק, ולהקים רשתות סלולר פרטיות בתדרים ייעודיים שיוקצו לכך, וזאת בניגוד מוחלט לעמדת החברות הסלולריות - שחוששות מאוד מהרחבת התחרות, ומתריעות על הסכנה שבכך.

מנגד שוברים במשרד את הראש כיצד לקדם את ההשקעות והחדשנות בשוק הסלולר, וזאת לאחר שבשוק הנייח נרשמת התקדמות משמעותית בכל הקשור להשקעות ולפריסת סיבים, שהשנה תגיע ל-70% ממשקי הבית.

הדור החמישי: ביקושים מתונים

מהפכת הדור החמישי בישראל רחוקה מאוד מההבטחות שנקשרו לה. גם בעולם מדובר בטכנולוגיה שמחפשת אפליקציה: ציבור המשתמשים עדיין לא מרגיש את התועלת שבה, וטרם נמצאו השימושים הייחודיים שרק הדור החמישי יכול לספק, ומשתלם ללקוח הפרטי לשלם עליהם. במרבית העולם, וגם אצלנו, מדובר כיום בדור חמישי חלקי בלבד.

האכזבה מהדור החמישי והסיבות לכך שמפעילים רבים יושבים על הגדר, קשורות לכך שהוא לא מספיק מחדש. הביקוש לרוחב פס נענה בחלקו על ידי הדור הרביעי - מה שמייתר את הצורך להשקיע מיליארדים בטכנולוגיה שלא ברור איך תחזיר את ההשקעה.

מדובר במצב שונה מזה שהיה בדורות הקודמים, שבהם הרצון במהירות דחף את הביקושים. רוב היישומים "חיים בשלום" עם הדור הרביעי המשופר, והמשתמשים לא נואשים או מתוסכלים מהקצבים שהם מקבלים.

כל זה ממתן את הביקוש לדור חמישי, שכרגע עושה תפנית בעולם כולו לכיוון המגזר העסקי והמוסדי. אלא שהכסף הגדול עדיין נמצא בעיקר בשוק הפרטי, ומכאן מקור הבעיה של החברות.

באופק ניתן לראות יוזמות חדשות שאולי יביאו בשורה, כמו המשקפיים החדשים של אפל ויישומים בעולמות המציאות הרבודה והמדומה ובמטאוורס. כבר לא רחוק היום שבו נוכל להצביע על אתר תיירות עם המכשיר הסלולרי, ולקבל אוטומטית מידע מלא עליו; או שנגיע לתחנת רכבת או אוטובוס, ונקבל ישירות את זמני הנסיעות ומיקום הרציפים.

לשם כך כבר נדרש כוח עיבוד הרבה יותר חזק ומהיר. בלי רשתות דור חמישי "מלאות", כלומר רשתות עצמאיות סטנד אלון שבהן הליבה והרדיו כאחד תומכים בדור חמישי - זה לא יוכל לקרות.

הערכות זהירות בקרב המפעילים מדברות על כך שהטכנולוגיות החדשות, שנמצאות רגע לפני פריצה מסחרית, יחוללו ביקוש לדור החמישי. אבל עד שזה יקרה, אין לאף חברה סלולרית בישראל אינטרס להשקיע בהחלפת רשת הליבה, ולהרחיב את פריסת האנטנות בדור החמישי.

בנוסף, כל עוד מדובר ביישומים שאת מרביתם נצרוך בבית על גבי ה- wifi , והיישומים שמחוץ לבית - כמו תחבורה חכמה ומכוניות אוטונומיות - עדיין לא לגמרי כאן, ציבור המשתמשים לא לגמרי מפנים את הצורך בשדרוג.

משרד התקשורת: שוקלים סנקציות

במשרד התקשורת מתוסכלים מהמצב, ובכירים במשרד שואלים את עצמם כיצד קורה שלמרות הרפורמה בתחום האתרים הסלולריים, ומתן הקלות בהקמת מתקני גישה חדשים, כמות האתרים החדשים שהוקמו בשנה האחרונה היא זניחה.

כלומר, החברות קיבלו תדרים לדור החמישי והנחות בתמורה לפריסת אתרים, הקלו עליהן בהקמת אתרים חדשים, אך התוצאה בלתי מספקת. בזמן שהאוכלוסייה גדלה ושטח הנדל"ן גדל, אין כמעט אתרים חדשים. בפועל, משמעות הדבר היא שיש פחות משאבי רשת פר משתמש.

במשרד מבינים שמצד אחד כניסה של מתחרות חדשות עשויה "להעיר" את החברות, אולם אם יינתנו תדרים רק לחברות הוותיקות, הן ישמרו אותם אצלן - ולא ינצלו אותם לטובת שירותים חדשים.

מכאן נולדה האופציה של הטלת סנקציה על חברה שתיקח תדר, ולא תעשה בו שימוש. הנושא נמצא עדיין בבחינה ולא התקבלו החלטות, אולם במשרד מוטרדים מהאיטיות של החברות הסלולריות והדריכה במקום.

אחת ההשלכות של המצב הנוכחי היא חוסר קליטה סלולרית בתוך מבנים ובתים - ובמשרד התקשורת מתקבלות לא מעט תלונות על כך. החברות נמצאות במצב שלמרות כל ההקלות, בשורה התחתונה עדיין יש פער גדול בין רמת השירות שהן מספקות, לדרישות ולאיכות שהציבור מחפש.

חברות הסלולר: לא מאיצות השקעות

בכירים בחברות הסלולריות טוענים שלמרות הרפורמה, הקמת אתרים נוספים וטיפול בבעיות הקליטה הם עניין שלוקח זמן, וקשה לצפות שייפתר בתוך שנה. לדברי בכיר בשוק הסלולר, הרפורמה הקלה במעט על הקמת מתקני גישה קטנים, אולם לא פתרה את הבעיה של הקמת אתרים במרכזי ערים - ושם עדיין ראשי רשויות מערימים קשיים.

 

בקרב החברות טוענים גם כי הבעיה נעוצה בסירוב של משרד האוצר להפחית את אגרות התדרים שהן משלמות, בהיקף של 300 מיליון שקל בשנה - מה שיוצר תמריץ שלילי מבחינתם להמשיך ולבנות אתרים חדשים. כך או כך, בשורה התחתונה, הרווחיות של החברות הסלולריות (למרות השיפור בתוצאות ברבעון האחרון) עדיין לא מזיזה את המחוג שיגרום להן להאיץ השקעות.

הוכחה נוספת לדשדוש בשוק הסלולרי קשורה לכמות הניודים בין החברות שהולכת ויורדת. החברות כבר לא נלחמות על כל לקוח כפי שעשו בעבר. זה עולה להן כסף והן מבינות שהרבה מהלקוחות הם פשוט לקוחות שמסתובבים בין החברות בהתאם למבצעים באותו הרגע. לקוחות כאלה הפכו להיות פחות מבוקשים. וכשהתחרות מותירה את המחירים ברמות כה נמוכות התמריץ להשקיע פוחת.

השוק הנייח: צמיחה וסטרימינג

בשוק הנייח התמונה הפוכה לחלוטין. מהפכת הסיבים האופטיים מונעת על ידי השקעות גדולות של חברות התקשורת, אשר נהנות מביקושים ערים לסיבים אופטיים בבתים - והתחרות רק הולכת ומתחזקת.

הסיבה לכך היא שהציבור מבין - במיוחד אחרי הקורונה - שאינטרנט ביתי ברמה גבוהה ניתן לקבל רק על גבי סיב אופטי, ושמדובר בעניין שאינו בגדר מותרות. קצב גלישה ביתי של 100 מגה אינו מספיק כאשר יש כמה משתמשים במקביל, טלוויזיות 4K בסטרימינג, טאבלטים, מחשבים ומכשירים סלולריים.

נקודה נוספת שיש לשים אליה לב קשורה לסטרימינג ולסיבים. חברות הסטרימינג הבינלאומיות מוכרות שירותי צפייה על בסיס איכות שידור, ולפחות בנטפליקס, מי שרוצה איכות שידור גבוהה יותר מ-HD - משלם על כך. אם קצב הגלישה בבית אינו גבוה דיו, אין כמעט טעם לרכוש שירות איכותי יותר.

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

חמאס: "קיבלנו את ההצעה של ישראל להפסקת אש - נבחן אותה ונעביר את תשובתנו"

היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה, המחבל נוטרל ● צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון ● כ-30 שיגורים זוהו לכיוון מרחב החרמון, חלקם יורטו בידי כיפת ברזל. אין נפגעים ● עדכונים שוטפים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי