גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האזהרה, הפשרה והדליפה: כך זיהמה כיל את הטבע לאחר שזכתה להקלות מהוות"ל

כדי לחסוך לכיל זמן בהקמת תעלה חדשה, אישרה הוועדה לתשתיות לאומיות הקמה של תעלת הזרמה ללא איטום, למרות אזהרות רשות הטבע והגנים ● בסוף השבוע, התברר שמי מלח דלפו מהתעלה אל הטבע, וגרמו לנזק במניפת צאלים – שטח אקולוגי רגיש בעל חשיבות גבוהה ● אף שהנזק התברר כבר ביום חמישי, רק היום הופסקה ההזרמה בתעלה, מבלי שהרגולטור דרש זאת

מניפת צאלים. פגיעה בערכי טבע נדירים / צילום: רשות הטבע והגנים
מניפת צאלים. פגיעה בערכי טבע נדירים / צילום: רשות הטבע והגנים

הכתובת הייתה על הקיר אך איי. סי. אל (לשעבר כיל) קיבלה הקלות והטבע נפגע: ביום חמישי האחרון קיבלו הרשויות דיווח מדאיג על אלפי קוב של מי מלח הגולשים מתעלת החברה היישר לשטח הנקרא "מניפת נחל צאלים" - אחת המערכות האקולוגיות החשובות ביותר שנותרו במדבר יהודה.

למרות זאת, רק הבוקר (ב') הפסיקה החברה את ההזרמה דרך המקטע הדולף בתעלה, מבלי שכול גורם הורה לה לעשות זאת. התעלה שבה התרחשה התקלה - אושרה על ידי הוועדה לתשתיות לאומיות, שנענתה לדרישת כיל שלא לאלצה לאטום את התעלה, בניגוד לדרישות אנשי הסביבה. הרשויות לא יודעות להעריך כמה זמן התרחשה הדליפה בטרם אותרה ודווחה, והאם התמלחת זרמה אל הטבע במשך חודשים, כשבשטח כבר נצפתה פגיעה בערכי טבע נדירים.

הדליפה באזור מניפת צאלים / צילום: רשות הטבע והגנים

טרם התברר מקור הדליפה לטבע, אך לפי ההערכות, מדובר בכשל הנדסי הקשור באיטום התחלתי של התעלה. כעת, לאחר שהפגיעה בטבע אכן התרחשה, והרשויות עדיין מתקשות להעריך את עוצמתה, יתכן כי לא יהיה מנוס מאיטום התעלה כפי שדרשו אנשי הסביבה מלכתחילה.

מניפת נחל צאלים היא שטח יוצא דופן בנוף הפרא של מדבר יהודה. מניפות סחף הן תופעה בעלת חשיבות אקולוגית שאי אפשר להמעיט בחשיבותה, במיוחד בעידן של שינויי אקלים. במניפת צאלים שנמצאת בערוץ זרימת המים גדלים הצמחים והעצים המספקים מזון ואתרי מחבוא וקינון לחיות מדבריות נדירות והן מהוות בתי גידול בעלי רגישות יוצאת דופן.

לפני ארבעה חודשים החלה לפעול באזור תעלה של כיל, שמטרתה להוביל את מי ים המלח למפעלי כיל ולאפשר לחברה לבצע בהם שימוש מסחרי - הוצאת המלחים, והזרמת המים חזרה אל הים. זאת, לאחר שהאזור הקודם שבו ניצבה תחנת השאיבה של כיל, מוצה והתייבש.

על התכנון של התעלה החדשה, הופקדה הועדה לתשתיות לאומיות (ות"ל). ברשות הטבע והגנים דרשו מהוועדה לחייב את כיל לאיטום מלא של התעלה כדי למנוע דליפת מי מלח ולמנוע סחף ופגיעה במניפה שממזרח לתעלת ההזנה. אך בוות"ל החליטו שלא להיענות לדרישה בשל הלחץ הכלכלי להמשיך ולשאוב מים לפעילות כיל בים המלח בהקדם האפשרי ובתוכנית שלא תעכב את פעילות החברה, והחליטו לאשר הקמה של תעלה שאינה אטומה.

במקום, הוחלט להסתפק בתוכנית ניטור שתבחן את מצב המניפה בזמן הפעילות התעשייתית ותציע דרכים למניעת פגיעה בטבע ותיקון במידת הצורך. כעת, לאחר שהפגיעה בטבע אכן התרחשה, והרשויות עדיין מתקשות להעריך את עוצמתה, יתכן כי לא יהיה מנוס מאיטום התעלה כפי שדרשו אנשי הסביבה מלכתחילה.

מדוע הרשויות לא הורו על סגירה מיידית של המפגע?

במהלך הימים האחרונים, התייעצו בכיל עם חברת ההנדסה ההולנדית שתכננה את התעלה, והשביתו 2 מתוך 5 משאבות, כך שההזרמה פחתה ב-40% אך לא הופסקה לחלוטין באופן מידי, למרות הנזק שנגרם לטבע. לאחר שלא נראה שיפור משמעותי בשטח, הבוקר החליטה החברה להשבית גם את המשאבות הנוספות. זאת, מבלי שכל גורם הורה לחברה להפסיק את ההזרמה באופן מיידי עם היוודע התקלה ביום חמישי, למרות הרגישות האקולוגית באזור.

במשרד להגנת הסביבה טוענים שפעלו באופן מהיר. לדברי אמיר זלצברג, מנהל מחוז דרום במשרד, "בשלב זה אנחנו יותר נמצאים בשיח, ובקרוב נוציא דרישות כתובות. הדגשים שלנו הם לראות שיש הפסקה של המפגע, וצמצום של הנזק שכבר קרה - התמלחת של כבר הגיעה למניפה. לאורך הסופ"ש גם המפעל לא היה משוכנע מהי הדרך הנכונה לפעול".

למרות זאת, איש מהגורמים המעורבים - רשות המים והמשרד להגנת הסביבה, לא סיפקו תשובה לשאלה - מדוע עם עדכון הרשויות על המפגע, לא הורו למפעל להשבית מיידית את הפעילות הגורמת לזיהום הטבע.

זאת, כאשר גם גורמי מקצוע מסבירים שהדרך היחידה לטפל במפגע היא לייבש את התעלה - תהליך שייקח מספר ימים.

למעשה, ברשויות המדינה עדיין בודקים מי הגורם האחראי לטיפול בנושא ולהוראות משפטיות מול כיל. זאת, כאשר ממועד ההודעה של כיל לרשויות, לא הושלמו כל הבדיקות המשפטיות בשל הגלישה לסוף השבוע והחג, ואלו עדיין נמשכות.

חשיבות גדולה לטיפול יסודי בדליפות

פקחי רשות הטבע והגנים הגיעו ביום שישי בבוקר לאזור, כדי לבחון את אירוע הדליפה. בבדיקה ראשונית, התגלה שההצפה בשל התקלה בכיל קיימת לרוחב רוב שטח המניפה (ייתכן כי הדליפה נמשכת מזה תקופה ארוכה, בלי שזוהתה). נראה כי הדליפות גרמו, לפגיעה בצומח כתוצאה מהמלחה של הקרקע - שכן באזור המדובר, לא אמורים לזרום מים מלוחים, אשר עלולים לזרוע בו הרס שכן הם אינם תואמים לצרכי בית הגידול.

בשלב זה, לא נראה שזיהום השטח במים מלוחים על ידי כיל גרם לסחיפת קרקע משמעותית, אך נראתה תמותה של צמחיה במורד הדליפה, חלקה מוגדרת כערכי טבע מוגנים. כמו כן נצפו עקבות של צבאים, ארנבות, צבוע, שועל ומכרסמים באזור הדליפה, שכן מדובר בבית גידול טבעי שוקק.

בטווח הארוך, זרימה של מי מלח בערוצים ייגרמו להמלחתם, ולהרס המניפה שתפסיק את תפקידה האקולוגי, שכן מדובר בבית גידול המתבסס על צמחיה ובעלי חיים המסתמכים על תנאי הגידול הטבעיים במקום.

בשטח, ישנה חשיבות גדולה לטיפול יסודי בדליפות. נכון להיום, רוב מניפות הסחף באזור ים המלח פגועות בשל הפעילות האנושית והתעשייתית שהובילו לירידה במפלס ים המלח ולשינויי האקלים. מניפת נחל צאלים עם זאת, היא הגדולה והחשובה במניפות, כאשר עד היום היא נותרה ללא פגע, וקיימה עושר של חי וצומח, תוך שמירה על מסדרון אקולוגי חשוב. הצומח במניפות הסחף רגיש מאוד לשינויים במשטר הזרימה, וכל שינוי קל בתכסית המניפה יכול לשנות באופן דרסטי את פיזור הצומח ומגוון המינים שבו.

ים המלח, הנחשב לאחד מפלאי תבל, הולך ונעלם. בכל שנה יורד מפלס הים ב-1.2 מטרים, ושטחו הכולל ירד ב-50% מאז שנות ה-70 של המאה ה-20. ירידת מפלס ים המלח בעשורים האחרונים מלווה בשינויים דרמטיים לאורך חופי הים בסביבות היבשתיות והימיות כאחד.

מפעלי ים המלח תורמים לכ-25% מירידת מפלס מי האגן הצפוני, כאשר האגן הדרומי הוא כיום רק בריכות אידוי תעשייתיות. ירידת המפלס גורמת להיווצרות בולענים, התחתרות נחלים, פגיעה במעיינות ובתי גידול, פגיעה בתשתיות ונטישת שטחי חקלאות וחופי רחצה.

לאורך השנים מפעלי ים המלח ביצעו עבודות חציבה בערוצי נחלים באזור, לצורך הגבהת סוללות העפר מסביב לבריכות, מה שיצר נזקים נופיים רבים שלא שוקמו עד היום. בנוסף, הם פולטים לאוויר כמיליון טון מזהמים שונים בשנה, שעלותם החיצונית מוערכת ב-240 מיליון שקל.

כיל היא החברה הגדולה ביותר בבורסה בתל אביב, לאחר שבשנה האחרונה זינקו מחירי המשאבים אותם היא כורה מן הטבע בישראל, ומשווקת לזירה המקומית והגלובלית. למרות זאת, מפעלי ים המלח לא משלמים היטל חציבה על חומרים בשטחם, או היטל הפקה בגין שאיבת עשרות מיליוני קוב של מים מליחים. בזמן שהרווחיות של כיל בשיאה, שבע שנים לאחר אימוץ מסקנות ועדת שישינסקי 2 בנוגע למיסוי משאבי טבע, קופת המדינה לא נהנית מרווחי החברה בגין כריית הברום, הפוספט והאשלג.

בשבוע שעבר, דנה הכנסת בתום הזיכיון של כיל, בשנת 2030. במשרד האוצר מגבשים מכרז חדש לזיכיון במקום, אך לכיל ישנה עדיפות מובנית שמוקנית לה "זכות סירוב" על ידי הרגולטור, כך שאילו חברה אחרת תציע הצעה טובה יותר במסגרת המכרז, תוכל כיל להשוות את הצעתה בדיעבד ולזכות במכרז. למרות האחריות הישירה של התעשייה לחלק מירידת מפלס ים המלח, במשרד האוצר לא מביעים נכונות לשלב במכרז לזיכיון החדש תנאים סביבתיים, ובראשם ייצוב מפלס הים הדועך.

מהוועדה לתשתיות לאומיות נמסר בתגובה כי "תתל 35 א' אושרה עפי הליכי התכנון המקובלים, לאחר עבודה מקיפה שבסיומה נבחרה חלופה שונה מאלו שהוצגו בתחילת ההליך התכנוני. חלופה זו נבחרה, בין היתר, משיקולים סביבתיים. בהיבטים ההנדסיים, הוצגו לוועדה פתרונות אשר גובשו ע"י חברה מהטובות בעולם, בעלת מוניטין והתמחות בעבודות מסוג זה (נדגיש, כי החברה נשכרה ע"י כיל - ש.א).

"בניגוד לנטען, לא ניתנו ליזם הקלות מפליגות בנושאים אלו. בעקבות חשש שעלה מצד רט"ג, ICL הקימו מערך ניטור על פי תוכנית שסוכמה בין שני הגופים ולצורך כך נערכו ביניהם מפגשים באופן תדיר לצורך מעקב ובקרה שוטף לטובת יישום תוכנית הניטור האמורה. צוות הוות"ל עודכן כי השאיבה הופסקה ונעשות פעולות מזורזות לריקון התעלה, וכי תוך שבוע ICL אמורה להציג פתרונות אפשריים לתקלה, לרבות שיקום השטח. הוות"ל תירתם לסייע באישורים הנדרשים לצורך יישום הפתרונות בלוח זמנים מזורז".

כיל מסרה בתגובה כי "עם זיהוי ראשוני של המקרה, הוא דווח מייד לרשויות בהתאם לנהלים. נדגיש כי החברה עומדת בכל התנאים והאישורים הרלוונטיים ובוחנת בשקיפות מלאה מול הרשויות את הסיבות בתוואי השטח שהובילו לחלחול מוגבר של מי הים. החברה לוקחת אחריות מלאה לטיפול ולשיקום השטח והפסיקה את ההזרמה בחלק הרלוונטי של התעלה, תוך בחינת פעולות למניעת הישנות התופעה".

תגובת רשות המים: "לא קיבלנו דיווח מכיל לכן אנחנו לא מגיבים".

עוד כתבות

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב