גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארדואן מנצל את משבר אוקראינה כדי לחזק את אחיזתו בטורקיה

הנשיא הטורקי מנצל אירועים עולמיים כמו הבקשות של שבדיה ופינלנד להצטרף לנאט"ו כדי לסחוט ויתורים מהמערב וממוסקבה

הנשיא ארדואן בפרלמנט הטורקי באנקרה, בחודש שעבר / צילום: Reuters, MURAT CETINMUHURDAR
הנשיא ארדואן בפרלמנט הטורקי באנקרה, בחודש שעבר / צילום: Reuters, MURAT CETINMUHURDAR

הנשיא הטורקי, רג'פ טאייפ ארדואן, מנצל את המשבר העולמי הקשור לפלישה הרוסית לאוקראינה כהזדמנות לסחוט וויתורים הן ממוסקבה והן מהמערב, ומנסה להשיג דרך המינוף הזה כמה מטרות ותיקות של טורקיה.

ארדואן חוסם את כניסתן של שבדיה ופינלנד לברית נאט"ו, בגלל תמיכתן לכאורה בלוחמים כורדים שטורקיה נלחמת נגדם. במקביל, הוא עוסק במאמצים לארגן מעבר בטוח לספינות הנושאות הרבה מאספקת המזון של העולם מאוקראינה על ידי מתן סיוע של הצי הטורקי בים השחור. ארדואן גם מאיים, למרות התנגדות ארה"ב, להתחיל במערכה צבאית נוספת נגד לוחמים כורדים בסוריה.

תחת הנהגת ארדואן, סייעה טורקיה לאוקראינה במשלוח מל"טים חמושים שהפכו לכלי נשק רב‏־עוצמה נגד הפלישה הרוסית, מנעה מחלק מספינות הקרב הרוסיות להיכנס לים השחור, וכן אירחה שיחות שלום. אך מצד שני ארדואן החליט לא להשתתף בסנקציות נגד רוסיה וכך מיצב את טורקיה יעד מרכזי לרוסים ולכסף רוסי.

ארדואן הוא היום האחד ממנהיגי העולם הבודדים המדבר באופן שגרתי עם הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין, ערוץ שהמנהיג הטורקי השתמש בו כדי לדחוק ברוסיה להסכים להשתתף בשיחות השלום.

פועל לפי ספר כללים ותיק

ארדואן פועל לפי ספר כללים שהשתמש בו כמה פעמים ביותר משני עשורים של חיים ציבוריים, וממנף את המשברים להזדמנויות פוליטיות, כך אומרים אנליסטים. הגישה שלו מתמקדת בהשגת ויתורים גם מחברים וגם מאויבים, במקביל לשימוש בתפקידו בבימה הבינלאומית על מנת לחזק את תדמיתו בטורקיה, אמרו.

"זה התנהגות ארדואנית טיפוסית", אמר אילהן אוזגל, אנליסט טורקי עצמאי ולשעבר יושב הראש של מחלקת מדעי המדינה באוניברסיטת אנקרה. "הוא הפך לאשף בשימוש בכל הזדמנות לחיזוק הפופולריות שלו, הן בטורקיה הן במדינות אחרות".

ארדואן מיצב עצמו כשחקן חיוני במשבר העולמי הנמשך מאז פלישת רוסיה לאוקראינה. בתהליך זה, הוא הרגיז כמה מנהיגים אירופאיים שהחלו לראות בו יותר ויותר כמנהיג סמכותני וכבן ברית שלא ניתן לסמוך עליו. מנהיגים אלה מצביעים על הצעדים המתמשכים הננקטים נגד יריבים פוליטיים של ארדואן וכן על הסירוב הטורקי להצטרף באופן מלא לתגובה המערבית לפלישה.

"במעגלים של נאט"ו יש עדיין תחושה כזו שטורקיה רק חצי איתנו", אמר מארק פייריני, לשעבר שגריר של האיחוד האירופי לטורקיה. "לא הוטלו סנקציות. לא בוטלו טיסות".
גורמים טורקים רשמיים דוחים את הרעיון שטורקיה תומכת במערב רק באופן חלקי, ומצביעים על כך שכוחות טורקיים וכוחות בחסות טורקיה נלחמו נגד רוסיה בסדרת מלחמות בסוריה, לוב, ואיזור הקווקז. "אנחנו לא מנסים להקסים אף אחד. אנחנו כאן כדי להגן על זכויותיה של טורקיה", אמר אילנור צ'וויק, יועץ בכיר לארדואן בנושא מדיניות חוץ. "אנחנו לא העבריינים פה".

הפגנה נגד שלטון ארדואן באיסטנבול, בשבוע שעבר / צילום: Reuters, UMIT BEKTAS

סכנה רצינית לשלטון ארדואן

הפלישה הרוסית לאוקראינה קרתה בזמן בו ארדואן מתמודד עם סכנה רצינית לשלטונו מאז ששרד ניסיון הפיכה צבאית ב־2016.

טורקיה נמצאת בעיצומו של משבר מטבע מתמשך שקרה במידה רבה בגלל הניהול הכלכלי הכושל של ארדואן עצמו, כך אומרים אנליסטים. שיעור האינפלציה הרשמי של טורקיה עומד היום על כמעט 70%, הגבוהה בין מדינות ה־G20 והאינפלציה השישית הכי גבוהה בעולם. כלכלנים עצמאיים אומרים שרמת האינפלציה האמיתית בטורקיה כנראה גבוהה מ־100%.

המשבר גרם למיליוני טורקים להפוך לעניים יותר, שחק את הפופולריות של ארדואן, אפילו בקרב תומכיו השמרנים, ושם אותו בסיכון להפסיד בבחירות שנקבעו ליוני 2023, אבל הממשלה יכולה גם להקדים אותן אם תרצה.

הפלישה נתנה לו הזדמנות לשחק תפקיד של מנהיג בקנה מידה עולמי, ולצאת לרגע מעמדת הפוליטיקאי שמואשם באחריות לצרות הכלכליות של מדינתו.

מל"טים חמושים מסוג באירקטר TB-2 הפכו לאחד הכלים המרכזיים בהתנגדות האוקראינית למתקפה הרוסית, כשפוצצו טורי שריון רוסיים והטביעו משחתות רוסיות. ההצלחה של המל"טים מהווה תעודת הצטיינות לתעשייה הביטחונית הטורקית, שארדואן טיפח כך שהיא ממלאת 70% מצרכי הצבא הטורקי, והופכת את טורקיה פחות תלויה בארה"ב ובאירופה.

טורקיה גם הפעילה את זכותה במסגרת אמנה בינלאומית לחסום כניסת ספינות מלחמה רוסיות לים השחור ואירחה שני סבבי שיחות שלום בין רוסיה ואוקראינה. המדיניות הזו זכו לאישורם של מנהיגים מערביים למרות שטורקיה נמנעה מלהטיל על רוסיה סנקציות וקידמה בברכה זרימה של כסף רוסי אליה. טורקיה, לדוגמה, נותרה אחד המקומות הבודדים אליהם רוסים יכולים לטוס בטיסה ישירה.

התנהלות ארדואן ביססה קשרים חשובים

האופן בו התנהל ארדואן בתחילת המלחמה באוקראינה עזר לבסס קשרים נרחבים יותר עם פקידים מערביים, כולל שיחת טלפון מנשיא ארה"ב ג'ו ביידן. אבל כל רצון טוב שהצליח ארדואן לעורר מהשלבים המוקדמים של המשבר באוקראינה נעלם במאי, כשאמר שלא יאשר את הצטרפות שבדיה ופינלנד לנאט"ו, ובכך איים למסמס שינוי היסטורי באסטרטגיית הביטחון האירופית.

ארדואן האשים את שתי המדינות הנורדיות בתמיכה במיליציות כורדיות המוגדרות גם על ידי טורקיה וגם על ידי אירופה כארגוני טרור. שבדיה האשימה את טורקיה בהפצת מידע שגוי. שתי המדינות הנורדיות הבטיחו לפתור את הסכסוך דרך דיאלוג.

ארדואן פועל בהתאם למדיניות טורקית ארוכת שנים, המתלוננת על הגיבוי שמעניקות ממשלות מערביות למיליציות כורדיות בטורקיה, שהן חלק מהמערכה בתמיכת ארה"ב נגד ארגון המדינה האיסלאמית.

הממשלה הטורקית מעורבת גם במלחמה הולכת וגוברת נגד מפלגת הפועלים של כורדיסטאן - ארגון שגם בטורקיה וגם בארה"ב נחשב לארגון טרור. לאחרונה הפציצה טורקיה מקומות מסתור של הארגון בצפון עיראק. ארדואן גם מאיים לפתוח במבצע צבעי חדש נגד מיליציות כורדיות בסוריה, למרות התנגדות אמריקאית.

נלחם על תדמית "המנהיג הבינלאומי"

בינתיים, הנשיא הטורקי ממשיך לשחק תפקיד מפתח בסדרה של משברים בינלאומיים אחרים, כולל שיחות עם רוסיה ועם אוקראינה על הקמת מסדרון בטוח לייצוא מזון בים השחור. במסגרת ההצעה ספינות קרב טורקיות יגנו על נתיב לספינות אזרחיות הנושאות תבואה ומוצרי מזון אחרים - חלק משמעותי מהמלאי של העולם כולו - מאוקראינה דרך הים השחור.

בסופו של דבר, ארדואן יכול לגרוף רווח פוליטי מהעימות עם נאט"ו אפילו אם יחליט לסגת ולקבל את חברותן של שבדיה ופינלנד בברית ויקבל מהן רק ויתורים מינימליים, אומרים אנליסטים. על ידי שימוש בתקשורת הטורקית שהוא ומפלגתו שולטים בה, הוא עדיין יכול לתאר עצמו כמנהיג ברמה עולמית המגן על האינטרסים של טורקיה.

"אפילו אם ייסוג לבסוף, לקהל שלו לא אכפת", אמר אוזגל. "זו הדרך בה ארדואן משחק את זה, לפעמים מאוד בהצלחה".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס ל-AFP: אין בעיות מהותיות עם ההצעה לעסקה שהוצגה לנו


דיווח: מצרים הזמינה בכירים ישראלים לקהיר, במקביל להגעת משלחת חמאס • הבית הלבן: הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי, שר החוץ הורה להיערך ל"גל אנטישמי" • שרים איימו בהפלת הממשלה, גורם מדיני: עסקה לא תפגע במטרות המלחמה • עדכונים בולטים

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו