גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עם 150 מיליארד שקל ביד: מה יקרה לכוח הקנייה של הישראלים ב-2025

הגידול העקבי במכירות האונליין בארץ ובעולם מלמד שהשינוי שנוצר בהרגלי הצריכה בזמן הקורונה, הפך לקבוע ● איך משפיעה ותשפיע פתיחת השמיים על פעילות מרכזי המסחר, רשתות הסופרמרקט ורשתות האופנה, ולמה הן צריכות להיערך

קניות ברשת / אילוסטרציה: Shutterstock, William Potter
קניות ברשת / אילוסטרציה: Shutterstock, William Potter

לאן צועד ענף הקמעונאות והשיווק? מהן המגמות החדשות שיאפיינו אותו, ואלו מגמות ייכחדו? מיהם השחקנים שישרדו את קצב השינויים המהיר? המדור ינתח את המצב בענף, ואת העתיד שמצפה לו. לפניות ותגובות: tamir@c-bs.co.il

 הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות' 

אחרי הקורונה והשינויים המהותיים שחוללה בהרגלי הצריכה וההתנהגות, ועם פתיחת השמיים לטיסות - שוק המסחר הקמעונאי מצוי בצומת דרכים מרתק. כל החנויות בעולם חזרו להתחרות עם החנויות הפיזיות בישראל, אשר בעצמן כמעט ולא השתנו במהלך העשורים האחרונים - ויידרשו לשינוי.

הפדיונות ברבעון הראשון של 2022 קטנו ביחס לרבעון המקביל ב-2021, וגדלו "רק" ב-10%-5% בהשוואה לאלו של 2019. כעת, כש-20% מכוח הקנייה של הישראלים מועבר לקניות בחו"ל - המגמה היא לטוס עם מזוודות ריקות, ולחזור עם מזוודות מלאות אחרי מסעות שופינג, מה שמקטין את הרכישות בחנויות הפיזיות בארץ.

בטור זה נתאר את המתרחש בשוק בעבר הקרוב ובהווה, ונבחן מה צפוי עם החזרה לצריכה "רגילה" וסדירה, אולם שונה.

השינויים בהרגלי הקנייה

שוק האונליין הגלובלי מוערך כיום בכ-5 טריליון דולר, שמהווים 19.6% מסך המכירות הקמעונאיות. ב-2020, שנת הקורונה, נרשמה קפיצה של 25.7% במכירות האונליין ביחס לשנת 2019. עד שנת 2025 צפוי גידול של פי 1.5 בשוק זה, והנתח יגדל ל-24.5%. בארה"ב, למשל, מכירות האונליין תופסות כיום כ-18% מסך המכירות הקמעונאיות. עד שנת 2025 צפוי שיעורן להגיע לכ-24%.

 

בישראל, עוד לפני הקורונה החלו הצרכנים להעביר חלק מקניותיהם לאתרי האונליין. בתקופת הקורונה, בסגרים ואחריהם, הגבלות נסיעה ברחבי העולם האיצו את הביקושים ואת הצריכה באונליין. הנוחות, החיסכון בזמן ומחירים זולים יותר נמנים בין הגורמים העיקריים שחוללו מגמה זו. כיום מוערך ש-20%-15% מסך הרכישות בשוק המסחר הקמעונאי מבוצעות באונליין, עם תחזיות לגידול שנתי ממוצע של 10%.

עם תום תקופת הסגרים ופתיחת שוק המסחר הפיזי מחדש, חל גידול מהותי בפדיונות של מרכזי המסחר, הרשתות והחנויות. בין הגורמים לכך נמנים היציאה מהסגרים, ביצוע רכישות הן כצורך והן כפיצוי, והשמיים הסגורים. נזכיר גם כי בתקופת הקורונה מרבית האוכלוסייה נהנתה מגידול ברמת ההכנסות (המדינה "שפכה" כסף רב שעודד צריכה ו"בזבוז", הן באמצעות מענקים והן בתשלומי חל"ת), ונוצרה בציבור תחושת עושר בעקבות עליית שווי הנכסים שבבעלותו (כלכלה התנהגותית).

מחודש מרץ 2022 נפתחו השמיים, ובאפריל כבר טסו 700 אלף ישראלים לחו"ל. בחג שבועות לבדו טסו 300 אלף איש לחו"ל, וההערכה היא כי יותר מ-4 מיליון ישראלים (כמעט מחצית מאוכלוסיית המדינה) יטוסו בקיץ ובתקופת חגי תשרי. גם לכך יש השפעה מהותית על התפלגות הוצאות הישראלים, וגמישות רבה יותר בבחירה היכן לבצע את הקניות.

גידול מינימלי בפדיונות

כיום מסתכם כוח הקנייה של כ-2.9 מיליוני משקי בית ביותר מ-150 מיליארד שקל. מתוכם, כ-82 מיליארד שקל בתחום המזון והסופרמרקט, כ-55 מיליארד שקל בתת-שוק שמוגדר כ"לא-מזון", וכ-14 מיליארד שקל בתחום ההסעדה ובתי הקפה.

כאשר בוחנים את דיווחי קבוצות מרכזי המסחר, הרשתות והשחקנים על תמונת השוק, נראה כי חברות הקניונים עזריאלי ומליסרון מדווחות על גידולים מינוריים יחסית בפדיונות ברבעון הראשון של 2022, זאת הן ביחס לשנת 2021 (ובהתעלם מעיתוי חג הפסח שחל השנה ברבעון השני), והן ביחס לשנת 2019 שקדמה למשבר הקורונה.

כדאי לשים לב לכך שהפדיונות הממוצעים עלו ביחס לשנת 2019 רק ב-10%-5%. אם ניקח בחשבון שהאוכלוסייה בישראל גדלה בכ-2% בכל שנה (מעל 4% בשנתיים), העלייה במדד הייתה בגובה של 4% לפחות (בחודשיים האחרונים בשיעור גידול גבוה משמעותית), והשמיים היו סגורים - הרי שמדובר בגידול מינימלי.

עוד נציין כי BIG, שפועלת באמצעות מרכזים פתוחים, דיווחה השנה על עלייה בפדיונות של 15% ביחס לפדיונות 2021, ושל 10% ביחס לאלו של 2019. מדובר בגידול שהוא מעבר לגידול הטבעי של השוק.

תמיר בן שחר / צילום: ארז בן שחר

בבחינת רשתות הסופרמרקט, מרבית הרשתות הציבוריות מדווחות על ירידה בפדיונות החנויות הזהות ברבעון הראשון של 2022, בשיעורים שבין 6.8% אצל רמי לוי ועד 10.1% אצל שופרסל (טיב טעם ירדה אף יותר: כ-13%).

שופרסל דיווחה על ירידה של 11.5% בהיקף מכירות האונליין, שהיוו 21.8% מהמחזור בהשוואה ל-22.4% מהמחזור ברבעון המקביל ב-2021. מדובר בנתון צפוי, מאחר שכאשר מתחולל קיטון בצריכה בכלל (נגזר מחזרה לצריכה רגילה, עליית המחירים והריבית, והעברת צריכה מהסופרמרקטים למסעדות) - הדבר משפיע על כל ערוצי ההפצה.

באשר לרשתות האופנה, פוקס, קסטרו, המשביר לצרכן וגולף דיווחו על מעבר להפסדים ברבעון הראשון של השנה. קסטרו דיווחה על ירידה של כ-2% בחנויות הזהות. טרמינל X של פוקס דיווחה על ירידה בהכנסות של 3% ביחס לרבעון המקביל אשתקד. גולף דיווחה על קיטון במכירות האופנה והלבשת הבית באונליין, שהגיעו לנתח של 11.2% מהמכירות לעומת 13.8% לפני שנה. בדלתא חל קיטון דרמטי בנתח המכירות באונליין, מ-33.7% ל-12.8% בלבד.

חברת שב"א (שירותי בנק אוטומטיים) דיווחה שבמאי 2022 גדל היקף המכירות באונליין ב-13.8% ביחס לחודש המקביל ב-2021, ובחנויות הפיזיות נרשמה עלייה מתונה יותר של 7.6%. גידול עקבי במכירות האונליין מלמד שהשינוי שנוצר בהרגלי הצריכה בזמן הקורונה, הפך לקבוע.

מיישרים קו עם ארה"ב

בישראל, רכישות האונליין בתחום המזון והסופרמרקטים מהוות כ-8% מסך הרכישות, זאת בהשוואה ל-6% בשנת 2019 ו-7.5% ב-2021. הצפי הוא כי ב-2025 יגיע שיעור זה ל-10%. בתחום האופנה, שיעור רכישות האונליין עומד כיום על 20%-15% מסך הרכישות, וזאת בהשוואה ל-18% ב-2019 וצפי ל-25% ב-2025. בתחום ההסעדה, כיום מדובר על כ-20%, וזאת ביחס ל-15%-10% בשנת 2019. בשנת 2025 שיעור מכירות האונליין והמשלוחים צפוי להגיע לכ-25%.

בסך הכול, שיעור מכירות האונליין מסך המכירות הקמעונאיות בישראל היום מוערך ב-20%-15%. בשנת 2025 שיעור זה צפוי להגיע ל-25%-20%, בדומה לארה"ב.

אם כיום התפלגות כוח הקנייה של משקי הבית בין ערוצי ההפצה היא כזו שכ-75% מהרכישות מבוצעות בחנויות הפיזיות, 15% באונליין ו-10% בחו"ל ("שמיים פתוחים"), בעתיד הקרוב תשתנה ההתפלגות ל-50%-60% חנויות פיזיות, 20%-25% אונליין וכ-20% בחו"ל.

לסיכום, הרשתות והקמעונאים בישראל בהכרח נדרשים לשדרג ולשנות את החנויות הפיזיות, ולייצר בהן חוויית קנייה חדשה. במקביל, עליהם להשקיע באתרי האונליין שלהם, ולייצר חיבור מיטבי בין האונליין לאופליין. כאשר התחרות מול כל החנויות ובכל מקום בעולם חזרה להיות רלוונטית, הם גם יידרשו להקטין את פערי המחיר. 

עוד כתבות

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

עליות בוול סטריט; טסלה קופצת ביותר מ-16%

השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● דומינו'ס פיצה קופצת אחרי שפירסמה דוחות שעלו על ציפיות האנליסטים ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות