גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ג'ו ביידן מציג: כשאמריקה צונחת מן הפסגה

ועידת הפיסגה של יבשת אמריקה מתכנסת השבוע בלוס אנג׳לס. אבל זו אינה שעת ניצחון בשביל המארח, נשיא ארה״ב ● חרם דיפלומטי של מקסיקו ואחרות מעיב עליה וחלקים גדולים של היבשת פונים נגד ארה״ב – ונגד הדגם האמריקאי של הדמוקרטיה ● פופוליזם שמאלי אנטי-קפיטליסטי הוא החלופה

נשיא ארה”ב ג’ו ביידן, השבוע / צילום: Associated Press, Susan Walsh
נשיא ארה”ב ג’ו ביידן, השבוע / צילום: Associated Press, Susan Walsh

השבוע לפני 80 שנה, חמש דקות שינו את מהלך ההיסטוריה. ציי המלחמה של יפן ושל ארה״ב התנגשו סמוך לאי מידוויי, בלב האוקיאנוס השקט. כאשר התפזר העשן, התברר שמעצמות הברית נחלו את ניצחונן הראשון במלחמת העולם השנייה, לאחר 21 חודשים של תבוסות מרות.

מדהימה היא הקלות שבה מידוויי הייתה יכולה להסתיים בתוצאות הפוכות. אילו ליפנים היו חמש דקות של מזל, והצי האמריקאי היה מובס, יפן הייתה כובשת את איי הוואי, ומטוסיה ואולי גם נחתיה היו מגיעים אל קליפורניה. ארה״ב לא הייתה מתפנה להצטרף אל בריטניה באירופה, ומהלך ההיסטוריה היה משתנה.

בפרוץ מלחמת העולם השנייה, תמיכת אמריקה הלטינית בארה״ב כלל לא הייתה מובטחת. בוושינגטון היו חששות, שגרמניה הנאצית תצליח לרכוש דריסת רגל בארגנטינה ובאורוגוואי. בזמן שבו נשיאים אמריקאים עדיין לא נהגו לצאת מגבולות ארצם, הנשיא פרנקלין רוזוולט ראה צורך להפליג אז לברזיל לבקש את ידידותה.

היחסים בין ארה״ב לאמריקה הלטינית עומדים השבוע במרכז תשומת הלב. בדיוק ביום השנה ה־80 למידוויי, ״פסגת האמריקות״ מתכנסת בלוס אנג'לס. נשיא ארה״ב מארח את כל מנהיגי היבשת חוץ מן השלושה שהוא לא הזמין (קובה, ונצואלה, ניקרגואה) וחוץ מאלה שהחליטו להחרים את הפסגה במחאה על אי הזמנתם של השלושה (מקסיקו, בוליביה, הונדורס וסנט וינסנט; זו האחרונה היא ארכיפלג זערורי בים הקריבי).

״היאנקי'ז הם אויבי המין האנושי״

הפסגה הזו, ומצב יחסי ארה״ב עם ״האמריקות״, שולחים תזכורת נוקבת על חולשת יחסי החוץ של ארה״ב ועל חולשתו של הנשיא ג'ו ביידן.

קודם כל, החרמת הפסגה. סטירה מצלצלת על לחיו של ביידן באה מצד שכנתה הגדולה והחשובה של ארה״ב, מקסיקו. הנשיא השמאלי של מקסיקו, אנדרס מנואל לופס אובראדור, הידוע בראשי התיבות של שמו AMLO, החליט שלא להגיע, אף כי לוס אנג'לס קרובה אל ארמון הנשיאות שלו יותר מאשר אל הבית הלבן. מקסיקו היא הארץ השנייה בגודלה באמריקה הלטינית.

AMLO מסרב לבוא, מפני שהוא חושב שכל נשיאי אמריקה הלטינית היו ראויים להזמנה. ביידן נמנע מלהזמין את השלושה, מפני שהם דיקטטורים (שמאליים ואנטי־מערביים לתיאבון), העומדים בראש מדינות משטרה.

איבה עמוקה ל״יאנקים״, הלוא הם הצפון־אמריקאים, בוערת כאש בעצמותיהם. שורה אחת בהמנון של מפלגת השלטון הניקרגואית מכריזה, במפורש, ״היאנקים הם אויבי המין האנושי״. במרוצת הדורות, ארה״ב הקלה מאוד על אויביה מדרום לשנוא אותה, מכוח ניצול כלכלי והתערבות בלתי פוסקת בענייני הפנים של היבשת.

הסטירה המקסיקאית בניגוד לשכר הישר

לפני 80 שנה, רבים באמריקה הלטינית ייחלו לכישלונן של הדמוקרטיות המערביות במלחמת העולם השנייה. כיום, ביטויי האהדה לרוסיה ולסין בחלקים של היבשת מעידים שנטיות הלב לא השתנו. קחו את מקסיקו למשל: היא איבדה חצי משטחה לארה״ב במלחמות של אמצע המאה ה־19. היה אפשר להניח שהניסיון הזה יעורר בה אהדה טבעית לאוקראינה, אף היא קורבן של מעצמה גדולה ותאבת התפשטות. אבל הנשיא לופס אובראדור הכריז על ״נייטרליות״. הוא הממשיך הטבעי של שושלת אנטי־יאנקית שמאלית/פופוליסטית רבת־שנים.

נכונותו לסטור לביידן מנוגדת לשכל הישר. סוף סוף ארצות אינן יכולות לבחור את שכנותיהן. מקסיקו תלויה בארה״ב לשגשוגה ולשווקיה. לפי לשכת הסטטיסטיקה בוושינגטון, ב־12 החודשים שקדמו לאפריל ארה״ב ייבאה סחורות ממקסיקו בערך של 145 מיליארד דולר, 42 מיליארד דולר יותר ממה שהיא ייצאה. מקסיקו היא שותפת הסחר השנייה בגודלה של ארה״ב, בהפרש קטן מקנדה, ולפני סין. אבל AMLO החליט להישאר בבית.

רק בקושי ארה״ב הצליחה לשכנע את נשיא ברזיל להגיע. זו הארץ הגדולה ביותר באמריקה הלטינית. נשיאה, ז'איר בולסונארו, אינו אנטי־יאנקי מהזן של AMLO. הוא פופוליסט ימני נוקשה, עם נטיות מיליטריסטיות. הוא הושווה לעתים קרובות עם דונלד טראמפ, והיה מבעלי בריתו. הוא גם איחר מאוד להכיר בנצחון הבחירות של ביידן ב־2020. מאז שררה צינה בין שני הנשיאים. אבל פסגה גם בלי AMLO וגם בלי בולסונארו הייתה בלתי רלוונטית. ביידן שלח שליח מיוחד לברזיל להפציר בבולסונארו לבוא.

הארץ השלישית בגודלה באמריקה הלטינית, בעלת ברית קרובה של ארה״ב, עומדת להישמט. זו קולומביה, הנמצאת בעיצומן של בחירות לנשיאות. הסיבוב השני ייערך ב־19 ביוני. כל אחד משני הפינאליסטים הוא לצנינים בעיני ארה״ב. אחד הוא איש השמאל הרדיקלי, לשעבר לוחם גרילה הגאה בכל מעשי הטרור, כולל רצח כל שופטי בית המשפט העליון ב‏‏־1985; השני הוא פופוליסט ימני טראמפיסטי גס־רוח, המזלזל בשלטון החוק ובדמוקרטיה.

אפשר אפוא שבקרוב מאוד כל שבע הארצות בעלות האוכלוסייה הגדולה ביותר ביבשת (ברזיל, מקסיקו, קולומביה, פרו, ונצואלה וצ'ילה) יפגינו דרגות שונות של איבה, או צינה, או ריחוק כלפי ארה״ב. זה יהיה מצב חסר תקדים.

השמאל נושם בכבדות

המטוטלת ברוב אמריקה הלטינית נעה בשנים האחרונות שמאלה, והסימנים מעידים שתוסיף לנוע. באוקטובר יהיו בחירות בברזיל, ולפי כל הסקרים הנשיא השמאלי לשעבר לולה יביס בהן את בולסונארו.

ניסיון סוציאליסטי רדיקלי מתרחש עכשיו בצ'ילה. בהנהגת נשיא חדש, צ'ילה כותבת חוקה אנטי־קפיטליסטית. השמאל באמריקה נושם בכבדות. הוא חיכה לכוהן גדול מאז מת הוגו צאווס, הרודן הפופוליסטי (הנבחר) של ונצואלה.

גם AMLO מבטיח שינויים מהפכניים, אם כי הזמן מתחיל לאזול. הצורך שלו להתחשב בדעת קונגרס, שלמפלגתו אין בו רוב, חוזר וחושף את דעתו על התהליך הדמוקרטי. תבוסה בהצבעה פרלמנטרית חשובה הביאה את הנשיא ואת מפלגתו להתפרץ נגד "הבוגדים״. מנהיג הסיעה הפרלמנטרית של מפלגת השלטון הציע לכנס ״אסיפות מייעצות״, כדי להחליט אם יש להעמיד את צירי הקונגרס של האופוזיציה למשפט על ״בגידה״.

זה חלק בלתי נפרד של המילון הפוליטי באמריקה הלטינית בימים האלה, בדרך מצד השמאל נגד הימין. בכל חלקי היבשת מתפתח בוז כלפי עצם רעיון הדמוקרטיה. סקר רחב הראה לפני שנתיים, כי 70% ויותר אינם מרוצים מן הדמוקרטיה. בברזיל, רק 40% תומכים בהמשך קיומה. יותר מחצי הנשאלים ביבשת אמרו, ש״לא איכפת להם אם ממשלה בלתי־דמוקרטית תעלה לשלטון ובלבד שהיא תפתור את הבעיות״.

״פסגת האמריקות״ הראשונה התקיימה ב־1994. זה היה זמן של אופוריה בשביל חסידי הדמוקרטיה הליברלית הקפיטליסטית בעולם כולו, גם באמריקה הלטינית. תגובת הנגד התחילה בוונצואלה, ב־1998. תערובת של סוציאליזם ושל פופוליזם התפשטה על פני חלקים גדולים של היבשת. בזכות גאות של מחירי מינרלים וחומרי גלם, ממשלות שמאל יכלו לפזר הון עתק.

זה הסתיים לפני עשר שנים, אבל קסמה של הדמוקרטיה הליברלית פג, וארה״ב התקשתה לחדש אותו. סין מתדפקת על כל הדלתות, ומציעה אשראי נדיב בלי תנאים פוליטיים. בייג'ינג אפילו התלוננה השבוע על נידוי שלושת הדיקטטורים. היא הכריזה שכולם צריכים להיות מוזמנים לפסגה. ביוני 1942 לא היה רעיון מגוחך יותר, כנראה, מאשר הציפייה לתפקיד סיני פעיל ביבשת אמריקה. אבל הרבה מים זרמו מאז באוקיאנוס השקט, ומי יודע מה יקרה במידוויי בפעם הבאה.
_________________


רשימות קודמות ב yoavkarny.com וב https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית