גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קמהדע איבדה הכנסות והעובדים שובתים, אבל המנכ"ל אופטימי

לאחר שהעבירה למפיצה את המוצר המוביל שלה, מיהרה חברת תרופות הפלזמה שבה מחזיקה קרן פימי לבצע רכישות והסכמים חדשים כדי לסגור את החור הצפוי בהכנסות ● המנכ"ל עמיר לונדון טוען שיש לקמהדע יותר כדורים באוויר, אבל גם יותר אפשרויות צמיחה ● אחת מהן בתחום ההשתלות "שצומח בזכות השיפור ביכולת לשנע איברים - כבר לא צריך לרוץ במסדרון עם הצידנית"

עמיר לונדון, מנכ''ל קמהדע / צילום: נטי לוי
עמיר לונדון, מנכ''ל קמהדע / צילום: נטי לוי

אובדן ההכנסות ממוצר מוביל הוא לא עניין פשוט עבור חברה. גם אם היא בנתה את עתידה קדימה, מונח בפניה אתגר, לשמור על אמון המשקיעים עד שמתחיל לצמוח זרם הכנסות חדש.

זה המצב שבו נמצאת חברת התרופות הישראלית קמהדע, המייצרת תרופות מפלזמה אנושית (רכיב של הדם). ב-2021 עבר המוצר המוביל שלה, גלסיה לטיפול באמפיזמה תורשתית (מחלת ריאות), לידי מפיצת המוצר, חברת טקדה שבסיסה ביפן, בהתאם לחוזה שנחתם במקור בין החברות. בעקבות זאת ירדו הכנסות קמהדע אשתקד ביותר מ-20% לעומת שנת 2020 ועמדו על 103 מיליון דולר, כשבמקביל היא עברה להפסד.

ובכל זאת מעריכה קמהדע, שבעלת המניות הגדולה בה היא קרן פימי של ישי דוידי (21%), כי כבר ב-2022 היא תרשום צמיחה בהכנסותיה ותחזור פחות או יותר לרמה של 2021. נכון להיום נסחרת קמהדע בנאסד"ק ובת"א בשווי של כ-226 מיליון דולר, לאחר שמנייתה איבדה יותר ממחצית משווי השיא שבו נסחרה באוגוסט 2020, על רקע תרופה שניסתה לפתח לטיפול בחולי קורונה (ולא הבשילה לכדי מוצר).

מנכ"ל קמהדע, עמיר לונדון, השקיע מאמצים רבים בבנייה של צנרת מוצרים חדשה, שהופכת את החברה לדבריו למבוזרת יותר מבחינת מקורות ההכנסה, ויותר ורטיקלית - היא תשלוט גם בחומרי הגלם וגם בשיווק. זו קמהדע אחרת, אך לונדון נחוש להראות שהיא עדיין עסק תפעולי בטוח, אבל עם פוטנציאל.

 

 

הפקה עצמאית של פלזמה מפחיתה עלויות

תחילה, רכשה קמהדע חברה לאיסוף פלזמה בטקסס, ארה"ב. לונדון מספר כי "שוק איסוף הפלזמה עובר קונסולידציה, וחייבים לשלוט על חומר הגלם, שיש בו מחסור עולמי, כדי שלא ישתלט לנו פתאום מתחרה על מקור החומר". הפקה עצמאית של הפלזמה גם מפחיתה עלויות. קמהדע שילמה רק כמיליון דולר עבור מרכז קטן שאותו הגדילה בהמשך.

הרכישה השנייה שביצעה קמהדע בראשות לונדון, בנובמבר 2021, הייתה פורטפוליו של ארבעה מוצרים מחברה בשם SAOL, שהחליטה לוותר על מוצרי הפלזמה שלה לשם פיתוח תרופות בתחומים אחרים.

לונדון: "סאול יצרו לאורך השנים באופן אופורטוניסטי פורטפוליו מוצרי פלזמה, אבל לא ממש השקיעו בשיווק או בשרשרת האספקה, ולכן אנחנו מעריכים שעבורנו זה יהיה עסק הרבה יותר משמעותי. קנינו את זכויות השיווק ב-95 מיליון דולר, ומלאי בעוד 15 מיליון דולר, ונשלם אבן דרך של עוד 50 מיליון אם ההכנסות יהיו גבוהות.

"ב-2021 הפעילות הזו הכניסה 41-42 מיליון דולר עם רווח גולמי של מעל 50%, ומתוך כך 5 מיליון דולר לאחר שהפעילות עברה לידינו", הוא מציין. קמהדע תפעל בהדרגה להעביר את ייצור המוצרים מקבלן משנה בקנדה למפעל שלה בבית קמה, בו התפנה כושר ייצור לאחר העברת המוצר גלסיה לטקדה. כך היא מקווה להגדיל את הרווחיות.

המוצרים הם נוגדנים נגד מחלות זיהומיות כמו CMV, שלבקת חוגרת והפטיטיס B, בעיקר אצל חולים אחרי השתלה. "תחום ההשתלות צומח בזכות השיפור ביכולת לשנע איברים מתורם שנפטר לנתרם", אומר לונדון. "כבר לא צריך לרוץ במסדרון עם הצידנית".

לראשונה בהיסטוריה שלה, קמהדע תשווק את המוצרים בעצמה. לונדון: "את כתבת פעם שזה מסוכן, אבל כאן לא מדובר בהקמה של מערך שיווק כחלק מהשקה של מוצר חדש שיש סיכוי שהוא לא ייקלט. יש למוצרים שיפוי ביטוחי, הם כבר נמכרים. הלקוחות הם נישה מאוד ספציפית של רופאים ובתי חולים, וגייסנו כבר את מנהל השיווק. זה לא היה קשה כמו לגייס מנהל שיווק לחברה ישראלית שרק משיקה את המוצר שלה בשוק האמריקאי. אנחנו נחשבים היום לחברה מובילה בתחום הספציפי הזה".

לודנון מוסיף כי "מערך שיווק יעלה כ-3 מיליון דולר. ואם מוסיפים פרסום זה 3-5 מיליון דולר, מול רווחיות גולמית של 50%. בשנים הראשונות אנחנו עדיין לא נהיה ברווחיות של 2020, כי עד היום רק מכרנו מוצר לטקדה ולא היו לנו הוצאות שיווק בכלל. מאידך, מערך שיווק משלנו מייצר פוטנציאל צמיחה. עם טקדה, הכל היה מאוד בטוח אבל לא היה אפסייד".

בשורת הרווח, אגב, ימשיך להופיע גם מוצר הגלסיה, שכן קמהדע זכאית לתמלוגים, אותם מעריך לונדון בכ-10-20 מיליון דולר בשנה עד 2040. "אין היום בדרך לשוק שום איום על המוצר הזה, חוץ מאשר מוצר האינהלציה שלנו", לדבריו. מוצר האינהלציה הוא מוצר חדש של קמהדע בפיתוח לאמפיזמה תורשתית, שנכשל בעבר בניסוי קליני, אך נכנס לניסוי חדש שתוכנן אחרת, ועשוי להגיע לשוק בעוד כמה שנים. הניסויים שהוקפאו בקורונה, מתחדשים כעת.

מלבד גלסיה שיצא מרשותה, המוצר המוביל של קמהדע היום הוא מוצר שפיתחה נגד כלבת, שניתן לננשכים מיד אחרי הנשיכה. המוצר הגיע לשוק האמריקאי ב-2018, סבל בקורונה (פחות טיולים, פחות נשיכות), והחברה מקווה שעכשיו הוא ייכנס למסלול של צמיחה מואצת.

יש לה פעילויות נוספות בעצימות נמוכה יותר: שיווק מוצרי נוגדנים מיובאים בישראל, שיווק מוצרי פלזמה גנריים שהיא עצמה מייצרת דרך מפיצים ב-30 מדינות מחוץ לארה"ב, וטיפול בכל נשיכות הנחש בישראל. בתחום היבוא של מוצרים לישראל, החברה הגדילה את הפורטפוליו שלה ב-8 מוצרים נוספים ב-2021, אם כי לא כולם כבר נמצאים בשוק. את פעילות השיווק שלה בעולם היא מקווה להצמיח באמצעות המוצרים החדשים שרכשה מ-SAOL.

"יש לנו יותר נקודות אי-ודאות מבעבר"

כאמור בעלת המניות המרכזית בקמהדע היא קרן פימי שנכנסה להשקעה בחברה בשלהי 2019, ומינתה את אחת מהשותפות בקרן, לילך אשר טופילסקי (לשעבר מנכ"לית בנק דיסקונט) ליו"רית החברה. בעלי עניין נוספים בחברה הם ליאון רקנאטי והפניקס (כ-8% מההון כ"א). פימי, שעבורה השקעה בחברת פיתוח תרופות נחשבה לחריגה, נכנסה כמעין "מגשר" במאבק שהתפתח באותה עת בין הנהלת קמהדע לקרן האקטיביסטית ברוש. בסך הכול השקיעה פימי 55 מיליון דולר בחברה לפי מחיר של 6 דולר למניה, לעומת 4.8 דולר כיום, כך שהיא מופסדת היום כ-20% על השקעתה.

דוחות הרבעון הראשון של 2022 מלמדים כי הכנסות קמהדע צמחו ב-13% לעומת הרבעון המקביל, ל-28 מיליון דולר. עם זאת, החברה מציגה הפסד של 1.8 מיליון דולר לעומת רווח של 2.7 מיליון דולר ברבעון המקביל. זאת למרות ששיעור הרווח הגולמי עמד על 40%, לעומת 36% ברבעון המקביל. 

החברה מזהירה בדוחות כי ברבעון השני של 2022 התוצאות עלולות להיראות פחות טוב, בשל שביתה במפעל החברה שהחלה באפריל. סכסוך עבודה בקמהדע, שנוגע לתנאי העסקת עובדי החברה (כ-400) נמשך מאוגוסט 2021. בכל זאת, החברה דבקה בתחזיותיה.

לאור ביזור פעילותה כך שתכלול גם מוצרים המיוצרים בקנדה ויותר מוצרים המיובאים לישראל, לונדון אומר שהוא מרגיש בנוח לשמר את התחזית השנתית: "אני מאמין שנרשום צמיחה דו-ספרתית בשנים הקרובות, ושבמהלך העשור נחצה רף של 200 מיליון דולר הכנסות עם שיפור ברווחיות. אנחנו נוכל גם לשווק מוצרים של אחרים, להגדיל את פעילות מרכזי האיסוף".

היום, אומר לונדון, יש לקמהדע יותר "כדורים באוויר" מבעבר וגם הרבה יותר נקודות של אי-ודאות, אבל גם הרבה יותר אפשרויות צמיחה וביזור סיכונים.

 יותר קשה לנהל את זה.

"אבל אנחנו גם הרבה יותר מנוסים. שוק ההון אהב את רכישת המוצרים החדשים ומחכים לראות שהביצוע יהיה טוב. אנחנו מאוד מאמינים שיש לנו מוצרים מבוססים בשווקים צומחים, דווקא בשוק ההון הנוכחי שבו כל כך הרבה חלומות התנפצו".

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר