גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קמהדע איבדה הכנסות והעובדים שובתים, אבל המנכ"ל אופטימי

לאחר שהעבירה למפיצה את המוצר המוביל שלה, מיהרה חברת תרופות הפלזמה שבה מחזיקה קרן פימי לבצע רכישות והסכמים חדשים כדי לסגור את החור הצפוי בהכנסות ● המנכ"ל עמיר לונדון טוען שיש לקמהדע יותר כדורים באוויר, אבל גם יותר אפשרויות צמיחה ● אחת מהן בתחום ההשתלות "שצומח בזכות השיפור ביכולת לשנע איברים - כבר לא צריך לרוץ במסדרון עם הצידנית"

עמיר לונדון, מנכ''ל קמהדע / צילום: נטי לוי
עמיר לונדון, מנכ''ל קמהדע / צילום: נטי לוי

אובדן ההכנסות ממוצר מוביל הוא לא עניין פשוט עבור חברה. גם אם היא בנתה את עתידה קדימה, מונח בפניה אתגר, לשמור על אמון המשקיעים עד שמתחיל לצמוח זרם הכנסות חדש.

זה המצב שבו נמצאת חברת התרופות הישראלית קמהדע, המייצרת תרופות מפלזמה אנושית (רכיב של הדם). ב-2021 עבר המוצר המוביל שלה, גלסיה לטיפול באמפיזמה תורשתית (מחלת ריאות), לידי מפיצת המוצר, חברת טקדה שבסיסה ביפן, בהתאם לחוזה שנחתם במקור בין החברות. בעקבות זאת ירדו הכנסות קמהדע אשתקד ביותר מ-20% לעומת שנת 2020 ועמדו על 103 מיליון דולר, כשבמקביל היא עברה להפסד.

ובכל זאת מעריכה קמהדע, שבעלת המניות הגדולה בה היא קרן פימי של ישי דוידי (21%), כי כבר ב-2022 היא תרשום צמיחה בהכנסותיה ותחזור פחות או יותר לרמה של 2021. נכון להיום נסחרת קמהדע בנאסד"ק ובת"א בשווי של כ-226 מיליון דולר, לאחר שמנייתה איבדה יותר ממחצית משווי השיא שבו נסחרה באוגוסט 2020, על רקע תרופה שניסתה לפתח לטיפול בחולי קורונה (ולא הבשילה לכדי מוצר).

מנכ"ל קמהדע, עמיר לונדון, השקיע מאמצים רבים בבנייה של צנרת מוצרים חדשה, שהופכת את החברה לדבריו למבוזרת יותר מבחינת מקורות ההכנסה, ויותר ורטיקלית - היא תשלוט גם בחומרי הגלם וגם בשיווק. זו קמהדע אחרת, אך לונדון נחוש להראות שהיא עדיין עסק תפעולי בטוח, אבל עם פוטנציאל.

 

 

הפקה עצמאית של פלזמה מפחיתה עלויות

תחילה, רכשה קמהדע חברה לאיסוף פלזמה בטקסס, ארה"ב. לונדון מספר כי "שוק איסוף הפלזמה עובר קונסולידציה, וחייבים לשלוט על חומר הגלם, שיש בו מחסור עולמי, כדי שלא ישתלט לנו פתאום מתחרה על מקור החומר". הפקה עצמאית של הפלזמה גם מפחיתה עלויות. קמהדע שילמה רק כמיליון דולר עבור מרכז קטן שאותו הגדילה בהמשך.

הרכישה השנייה שביצעה קמהדע בראשות לונדון, בנובמבר 2021, הייתה פורטפוליו של ארבעה מוצרים מחברה בשם SAOL, שהחליטה לוותר על מוצרי הפלזמה שלה לשם פיתוח תרופות בתחומים אחרים.

לונדון: "סאול יצרו לאורך השנים באופן אופורטוניסטי פורטפוליו מוצרי פלזמה, אבל לא ממש השקיעו בשיווק או בשרשרת האספקה, ולכן אנחנו מעריכים שעבורנו זה יהיה עסק הרבה יותר משמעותי. קנינו את זכויות השיווק ב-95 מיליון דולר, ומלאי בעוד 15 מיליון דולר, ונשלם אבן דרך של עוד 50 מיליון אם ההכנסות יהיו גבוהות.

"ב-2021 הפעילות הזו הכניסה 41-42 מיליון דולר עם רווח גולמי של מעל 50%, ומתוך כך 5 מיליון דולר לאחר שהפעילות עברה לידינו", הוא מציין. קמהדע תפעל בהדרגה להעביר את ייצור המוצרים מקבלן משנה בקנדה למפעל שלה בבית קמה, בו התפנה כושר ייצור לאחר העברת המוצר גלסיה לטקדה. כך היא מקווה להגדיל את הרווחיות.

המוצרים הם נוגדנים נגד מחלות זיהומיות כמו CMV, שלבקת חוגרת והפטיטיס B, בעיקר אצל חולים אחרי השתלה. "תחום ההשתלות צומח בזכות השיפור ביכולת לשנע איברים מתורם שנפטר לנתרם", אומר לונדון. "כבר לא צריך לרוץ במסדרון עם הצידנית".

לראשונה בהיסטוריה שלה, קמהדע תשווק את המוצרים בעצמה. לונדון: "את כתבת פעם שזה מסוכן, אבל כאן לא מדובר בהקמה של מערך שיווק כחלק מהשקה של מוצר חדש שיש סיכוי שהוא לא ייקלט. יש למוצרים שיפוי ביטוחי, הם כבר נמכרים. הלקוחות הם נישה מאוד ספציפית של רופאים ובתי חולים, וגייסנו כבר את מנהל השיווק. זה לא היה קשה כמו לגייס מנהל שיווק לחברה ישראלית שרק משיקה את המוצר שלה בשוק האמריקאי. אנחנו נחשבים היום לחברה מובילה בתחום הספציפי הזה".

לודנון מוסיף כי "מערך שיווק יעלה כ-3 מיליון דולר. ואם מוסיפים פרסום זה 3-5 מיליון דולר, מול רווחיות גולמית של 50%. בשנים הראשונות אנחנו עדיין לא נהיה ברווחיות של 2020, כי עד היום רק מכרנו מוצר לטקדה ולא היו לנו הוצאות שיווק בכלל. מאידך, מערך שיווק משלנו מייצר פוטנציאל צמיחה. עם טקדה, הכל היה מאוד בטוח אבל לא היה אפסייד".

בשורת הרווח, אגב, ימשיך להופיע גם מוצר הגלסיה, שכן קמהדע זכאית לתמלוגים, אותם מעריך לונדון בכ-10-20 מיליון דולר בשנה עד 2040. "אין היום בדרך לשוק שום איום על המוצר הזה, חוץ מאשר מוצר האינהלציה שלנו", לדבריו. מוצר האינהלציה הוא מוצר חדש של קמהדע בפיתוח לאמפיזמה תורשתית, שנכשל בעבר בניסוי קליני, אך נכנס לניסוי חדש שתוכנן אחרת, ועשוי להגיע לשוק בעוד כמה שנים. הניסויים שהוקפאו בקורונה, מתחדשים כעת.

מלבד גלסיה שיצא מרשותה, המוצר המוביל של קמהדע היום הוא מוצר שפיתחה נגד כלבת, שניתן לננשכים מיד אחרי הנשיכה. המוצר הגיע לשוק האמריקאי ב-2018, סבל בקורונה (פחות טיולים, פחות נשיכות), והחברה מקווה שעכשיו הוא ייכנס למסלול של צמיחה מואצת.

יש לה פעילויות נוספות בעצימות נמוכה יותר: שיווק מוצרי נוגדנים מיובאים בישראל, שיווק מוצרי פלזמה גנריים שהיא עצמה מייצרת דרך מפיצים ב-30 מדינות מחוץ לארה"ב, וטיפול בכל נשיכות הנחש בישראל. בתחום היבוא של מוצרים לישראל, החברה הגדילה את הפורטפוליו שלה ב-8 מוצרים נוספים ב-2021, אם כי לא כולם כבר נמצאים בשוק. את פעילות השיווק שלה בעולם היא מקווה להצמיח באמצעות המוצרים החדשים שרכשה מ-SAOL.

"יש לנו יותר נקודות אי-ודאות מבעבר"

כאמור בעלת המניות המרכזית בקמהדע היא קרן פימי שנכנסה להשקעה בחברה בשלהי 2019, ומינתה את אחת מהשותפות בקרן, לילך אשר טופילסקי (לשעבר מנכ"לית בנק דיסקונט) ליו"רית החברה. בעלי עניין נוספים בחברה הם ליאון רקנאטי והפניקס (כ-8% מההון כ"א). פימי, שעבורה השקעה בחברת פיתוח תרופות נחשבה לחריגה, נכנסה כמעין "מגשר" במאבק שהתפתח באותה עת בין הנהלת קמהדע לקרן האקטיביסטית ברוש. בסך הכול השקיעה פימי 55 מיליון דולר בחברה לפי מחיר של 6 דולר למניה, לעומת 4.8 דולר כיום, כך שהיא מופסדת היום כ-20% על השקעתה.

דוחות הרבעון הראשון של 2022 מלמדים כי הכנסות קמהדע צמחו ב-13% לעומת הרבעון המקביל, ל-28 מיליון דולר. עם זאת, החברה מציגה הפסד של 1.8 מיליון דולר לעומת רווח של 2.7 מיליון דולר ברבעון המקביל. זאת למרות ששיעור הרווח הגולמי עמד על 40%, לעומת 36% ברבעון המקביל. 

החברה מזהירה בדוחות כי ברבעון השני של 2022 התוצאות עלולות להיראות פחות טוב, בשל שביתה במפעל החברה שהחלה באפריל. סכסוך עבודה בקמהדע, שנוגע לתנאי העסקת עובדי החברה (כ-400) נמשך מאוגוסט 2021. בכל זאת, החברה דבקה בתחזיותיה.

לאור ביזור פעילותה כך שתכלול גם מוצרים המיוצרים בקנדה ויותר מוצרים המיובאים לישראל, לונדון אומר שהוא מרגיש בנוח לשמר את התחזית השנתית: "אני מאמין שנרשום צמיחה דו-ספרתית בשנים הקרובות, ושבמהלך העשור נחצה רף של 200 מיליון דולר הכנסות עם שיפור ברווחיות. אנחנו נוכל גם לשווק מוצרים של אחרים, להגדיל את פעילות מרכזי האיסוף".

היום, אומר לונדון, יש לקמהדע יותר "כדורים באוויר" מבעבר וגם הרבה יותר נקודות של אי-ודאות, אבל גם הרבה יותר אפשרויות צמיחה וביזור סיכונים.

 יותר קשה לנהל את זה.

"אבל אנחנו גם הרבה יותר מנוסים. שוק ההון אהב את רכישת המוצרים החדשים ומחכים לראות שהביצוע יהיה טוב. אנחנו מאוד מאמינים שיש לנו מוצרים מבוססים בשווקים צומחים, דווקא בשוק ההון הנוכחי שבו כל כך הרבה חלומות התנפצו".

עוד כתבות

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

תיקון והתנצלות

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס נחלש ב-0.7%, פוטסי יורד ב-0.4% והקאק נסוג ב-1.1% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה