גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצרות הכלכליות של טורקיה גוברות כשהמטבע שלה ממשיך לרדת בערכו

חולשת הלירה, לחצי האינפלציה והתחזקות הדולר מהווים תפאורה לא מרגיעה לנשיא ארדואן, שהפך לשחקן מרכזי במלחמת אוקראינה

נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: Shutterstock, Mr. Claret Red
נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: Shutterstock, Mr. Claret Red

טורקיה מנסה כבר כמה חודשים לחזק את הכלכלה שלה על ידי הזרמת מיליארדי דולרים לחיזוק המטבע שלה. צעדים אלה מאבדים קיטור וגורמים להגברת הלחץ הכלכלי על מנהיג המדינה הנשיא רג'פ טאייפ ארדואן.

הפלישה הרוסית לשכנתה אוקראינה, לחצים אינפלציוניים בכל העולם והתחזקות הדולר הוסיפו כולם לצרות של טורקיה. התנאים החמירו משבר במדינה שהחל בשנה שעברה לאחר שארדואן לחץ על הבנק המרכזי לקצץ את שיעורי הריבית למרות אינפלציה דוהרת.

ביום רביעי, הלירה ירדה ביום השישי ברציפות והגיעה ליחס של 17 לירות לדולר בפעם הראשונה מאז המשבר של שנה שעברה, ובכך שחקה עוד את כוח הקנייה של צרכנים וחברות בטורקיה. המחיר העולה של מזון, טיפול רפואי, אנרגיה ודברים חיוניים אחרים הביא מיליוני אזרחים טורקיים קרוב יותר לעוני ושוחק את התמיכה בממשלתו של ארדואן.

חולשת הלירה והמצב הפיננסי הלא יציב של טורקיה מהווים תפאורת רקע לא מרגיעה לארדואן. הוא הפך לשחקן מרכזי במלחמה באוקראינה, ואירח שיחות שנגעו למשלוחי התבואה ולהפסקות אש. כמו כן, טורקיה מכרה לאוקראינה מל"טים וחסמה את הצטרפותן של שבדיה ופינלנד לנאט"ו.

אבל בתוך טורקיה, הוא מתמודד עם האתגרים הכלכליים הגדולים ביותר מאז שנכנס לשלטון לפני שני עשורים על גבי משבר כלכלי אחר.

הערכות: האינפלציה האמיתית כנראה גבוהה יותר

האינפלציה בטורקיה הגיעה במאי לכמעט 75%, כך אמרה סוכנות הסטטיסטיקה של המדינה ביום שישי. היום האינפלציה היא הגבוהה ביותר בקרב כל המדינות ב־G-20 והשישית הגבוהה ביותר בעולם, אחרי מדינות כמו סוריה, שעדיין נמצאת בעיצומה של מלחמת אזרחים, וונצואלה, מדינה הרוסה.

כלכלנים עצמאיים אומרים שהאינפלציה האמיתית כנראה גבוהה יותר. ב־ENAGroup, פרויקט שאורגן על ידי כלכלנים ומנהלי חשבונות, אומרים שהאינפלציה האמיתית בטורקיה קרובה יותר ל־160%. הממשלה הטורקית ניסתה לפעול נגד האפשרות של כלכלנים עצמאיים לפרסם נתוני אינפלציה משלהם ולהתבטא באופן שהפקידים רואים כמזיק למטבע הטורקי. בשנה שעברה, סוכנות הסטטיסטיקה של הממשלה תבעה את ENAGroup בעקבות חישובי האינפלציה שלה.

"שאלת מיליון הדולר היא כמה זמן ימשיכו להפעיל מדיניות כאלה"

הנשיא הטורקי קרא להורדת הריבית באמונה שהיא תעזור להרחיב את הכלכלה ובסופו של דבר תרגיע את האינפלציה, בניגוד לתבונה הכלכלית הקלאסית. הוא הכריח את הבנק המרכזי להוריד את הריבית ארבע פעמים בסוף 2021.

זה הוביל לכך שהלירה קרסה. טורקה ייצבה את המטבע לזמן מה דרך שילוב של צעדים מאולתרים. ראשון ביניהן היה תוכנית בסוף שנה שעברה שהבטיחה לשלם את פער בירידת השער מול הדולר אם האזרחים יתחייבו להותיר את חסכונותיהם בבנקים בלירות.

"אלה צעדים לקנות זמן. אלה לא צעדים לפתרון בעיות כלכליות", אמר אריק מיירסון, כלכלן בכיר בבנק השבדי הנדלסבנקן.

אבל לצד הזינוק באינפלציה, הירידה בערך הלירה החלה שוב לתפוס תאוצה בשבועות האחרונים. המטבע ירד בערכו מתחילת השנה ביותר מ־20%.

הבנק המרכזי ניסה לבלום את הירידה הזו על ידי הוצאת הדולרים שנותרו לו על מנת להתערב בשווקי המטבע ולחזק את הלירה. נתוני בנק מרכזי שנצפו על ידי הוול סטריט ג'ורנל מראים שהבנק מכר כנראה כ־24 מיליארד דולר במטבעות זרים בין ינואר למרץ השנה.

זה רוקן את הכספות המתרוקנות בלאו הכי של טורקיה. כלכלנים מעריכים שלבנק המרכזי יש 60 מיליארד דולר יותר בחבות לעומת נכסים, מה שאומר שהעתודות נטו שלו הן שליליות. הבנק לווה דולרים במידה משמעותית מהבנקים המסחריים בטורקיה, ובכך עורר שאלה אם יהיה בקרוב מחסור בדולרים במערכת הבנקאות.

הבנק המרכזי התנגד לקריאות מצד כלכלנים וקהילת העסקים להעלות את שיעורי הריבית כדרך למשוך כסף בחזרה אל הלירה. ארדואן לאחרונה קרה לבנק לקצץ שוב את הריבית. פקידי הבנק צפויים להיפגש שוב בהמשך החודש.

המשבר האחרון פגע באיכות החיים בקרב בני מעמד הביניים הגדול בטורקיה, שגדל בשנים המוקדמות של שני עשוריו של ארדואן בשלטון. ארדואן ומפלגתו ניצבים מול בחירות בשנה הבאה שאם הממשלה תרצה תוכל להקדים אותן, כך אומרים אנליסטים.

אנחנו רואים את הכסף בכיסים שלנו יורד בערך מהיום למחר. אנחנו רואים את הכסף שאנחנו מרוויחים נמס בערכו כל יום", אמר אוזן תאנר אסמה, מאמן אישי בן 24 מאיסטנבול. "החלום היחיד שלי כעת, כמו כמעט כל החברים שלי, הוא לעבור לגור במדינה אחרת, אבל גם בשביל זה צריך כסף".

ארדואן דחה את זעקתם של טורקים רגילים על הפגיעה בכוח הקנייה שלהם.

בנאום ב־27 במאי אמר, "יש אנשים שאומרים 'אנחנו רעבים'. נו באמת, אל תהיו כל כך בררנים. אף אחד לא באמת רעב!".

למרות האינפלציה הדוהרת, יש לכלכלה הטורקית חוזקות, כמו חוב ריבוני נמוך, אמון רב של הציבור בתחום הבנקים ותעשיות הכוללות ייצור, חקלאות ותיירות, המייצרות כסף זר.

הממשלה מסתמכת על תחומים אלה יותר ויותר על מנת לייצר מטבעות זרים לבנק המרכזי. באפריל הגדיל הבנק את האחוז של הכנסות במטבעות זרים שיצואנים חייבים למכור לבנק המרכזי ל־40%. כלכלנים מזהירים ששינוי הכלל עלול להכריח יצואנים להעביר פעילות אל מחוץ לטורקיה על מנת לשמור יותר מההכנסה שלהם. פקידים טורקים מקווים שעונת תיירות חזקה תביא למדינה עוד כסף זר.

"בהתחשב ברמה השלילית של העתודות, שאלת מיליון הדולר היא כמה זמן ימשיכו להפעיל מדיניות כאלה", אמר סלבה דמירלפ, פרופסור לכלכלה באוניברסיטת קוץ' באיסטנבול ולשעבר כלכלן בדירקטוריון של הפדרל ריזרב.

אלבאן קיווילצ'ים השתתף בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס ל-AFP: אין בעיות מהותיות עם ההצעה לעסקה שהוצגה לנו


דיווח: מצרים הזמינה בכירים ישראלים לקהיר, במקביל להגעת משלחת חמאס • הבית הלבן: הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי, שר החוץ הורה להיערך ל"גל אנטישמי" • שרים איימו בהפלת הממשלה, גורם מדיני: עסקה לא תפגע במטרות המלחמה • עדכונים בולטים

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף