גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לסבא"א נפל האסימון, אבל במערב ממשיכים לחתור להסכם גרעין עם איראן

השבוע הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית דרשה מטהרן לחדש את שיתוף הפעולה עם פקחיה • חרף יתרונותיו המובהקים של הלחץ המדיני, ארה"ב עדיין צפויה לחזור להסכם הגרעין, גם אם איראן תסרב לדרישת סבא"א • וגם: האם בנט יצליח לייצב את הכוורת ברקע האירועים המדיניים?

שיחות הגרעין בווינה ב־2021 / צילום: Reuters
שיחות הגרעין בווינה ב־2021 / צילום: Reuters

השבוע העניק ראש המל"ל לשעבר, מאיר בן שבת, ראיון בלעדי לגלובס. בן שבת, המשמש כיום כחוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), הציג את התזה שלו. לדבריו, ניתן להכריח את איראן לעזוב את תכניתה הגרעינית באמצעות לחץ מדיני, כלכלי וגם צבאי. בניגוד לדעת אחרים, הוא סבור שאפשר לערער את המשטר באיראן, והצורך בהישרדות יביא אותם לוויתורים בסוגיית הגרעין.

ביום רביעי נעשה צעד חשוב בכיוון הזה. מועצת הנגידים של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) החליטה לדרוש מאיראן לחדש את שיתוף הפעולה עם פקחיה. בין השאר, סבא"א דורשים מאיראן לענות על השאלות בנוגע לשלושה אתרים לא מדווחים שבהם נמצאו עקבות של תכנית גרעינית לרבות עקבות אורניום. לפי פרסומים שונים, איראן הונתה את הפקחים ואת מדינות המערב גם במהלך הסכם הגרעין, וגורם מדיני בכיר אמר לגלובס שסוף סוף למערב נפל האסימון. לדבריו, חלק חשוב מהמידע על מעללי איראן הגיע מישראל, הן על התקופה טרום הסכם הגרעין, והן על ההטעיות לאחר חתימת ההסכם.

נפילת האסימון התבטאה אתמול בהחלטה של מועצת הנגידים של סבא"א - הגוף העליון של הסוכנות, שהתקבלה ברוב סוחף. ייתכן שבסופו של תהליך איראן - הנשלטת על ידי הזרם היותר שמרני של האייטולות - לא תשתף פעולה, והנושא יובא למועצת הביטחון. זו יכולה להטיל עוד עיצומים חריפים על איראן, אלה שמשתקים את כלכלתה, ומביאים לערעור היציבות במדינה.

בתגובה, האיראנים סגרו את מצלמות סבא"א באתרי הגרעין המוכרים והכריזו שיקימו עוד צנטריפוגות להעשרה.

אולם, במקרה שטהרן תמשיך לא לשתף פעולה, אך תסיר את דרישתה להוצאת משמרות המפכה מרשימת ארגוני הטרור - מדובר בתוצאה שתהיה פחות חיובית לישראל. במקרה כזה, ארצות הברית ככל הנראה תחזור להסכם הגרעין. לפי גורם מדיני בכיר, באופן פרדוקסלי, למרות חוסר האמון של מדינות המערב באיראן וההבנה שהיא שיקרה לאורך הדרך, הן יסכימו לוותר על עיצומי הגרעין שהוטלו בתקופת טראמפ. לדברי אותו גורם, בהסכם המוכן שנמצא כבר השולחן, איראן קיבלה את כל מה שרצתה ומעבר, ועם זה יש בו כלי פיקוח מוסכמים חמורים.

בעוד שבישראל מודאגים, בארצות ברית, בריטניה, צרפת וגרמניה מושכים בכתפיים. השורה התחתונה תהיה הסרה של עיצומים שתאפשר לאיראן להחזיר למשטר שלה את האוויר ואת המיליארדים. אלה ישמשו בחלקם להאצת תכניות צבאיות, להגברת הסיוע לחיזבאללה ולארגוני הטרור ברצועה, וכמובן בהסתרת המשך פרויקט הגרעין.

הקשיים בלשכת בנט

הטלטלות שחלו בלשכת ראש הממשלה והעזיבות המהדהדות של דמויות חשובות באקווריום בעיצומו של המשבר הפוליטי, הכריחו את נפתלי בנט לנסות להביא מינויים מהירים. במקביל לניסיונות של בנט להתמודד עם חברי כנסת סוררים, פרץ גל העזיבות של יועציו הבכירים. ראשונה הייתה היועצת המדינית שמרית מאיר, אחריה ראש הסגל טל גן צבי, ומיד אחריו גם העוזרת האישית נעמי ששון. אחרון בסדרה הוא דובר ראש הממשלה, מתן סידי.

הסיבות לעזיבות אידאולוגיות בחלקן, וגם בהשפעת סכסוכים פנימיים. הנקודה החשובה בהן היא תחושת ההתפוררות של הלשכה הכי חשובה במדינה בעיצומם של אירועים כלכליים ומדיניים חשובים. לא מדובר ברכילות, אלא בסימן שאלה ענק אודות יכולתו של בנט לנהל את המדינה.

ראש הממשלה נפתלי בנט ומזכיר המדינה שלום שלמה / צילום: אוליביה פיטוסי - פלאש 90

בנט ניסה לייצב את המצב על ידי מינויו של עדן ביזמן, מי שהיה משנה למנכ"ל משרד ראש הממשלה, לתפקיד ראש הסגל בלשכה. ביזמן שימש כיועצו הבכיר של בנט במשרד החינוך והיה גם ראש מטהו של מבקר המדינה. בעוכריו גילו הצעיר והיעדר ניסיון ניהול במעמד כה בכיר. מדובר באתגר פוליטי וניהולי כבד, ולא בטוח שיכהן מספיק זמן כדי להוכיח את עצמו.

בהיבט הכלכלי-ניהולי שותף מנכ"ל משרד ראש הממשלה, יאיר פינס, שמעמדו התחזק. בהיעדר ראש מועצה לאומית לכלכלה, פינס משמש גם כסמכות הבכירה בנושאים הכלכליים ומוביל את הקשר מול משרד האוצר. פינס מרוחק מהפוליטיקה וקשריו הטובים עם בכירי האוצר, גורמי מקצוע ופוליטיקאים, אפשרו עד כה קידום של רפורמות חשובות. אלא שעוד רפורמות רבות שתוכננו במסגרת התקציב הבא - תקועות בשלב זה בשל המצב הפוליטי.

האיש החזק בלשכה כיום הוא ללא ספק מזכיר הממשלה שלום שלמה, שלצד התפקיד הממלכתי הוא בפועל יועץ-על לנושאים פוליטיים ולניהול הקואליציה. שלמה מכיר את בנט שנים ארוכות, ומחזיק בקשרים הדוקים עם כלל מרכיבי הקואליציה. אולם, תפקידו נראה בימים אלה כמי שמנסה להדביק בדבק נייר את החורים שנבעו בקואליציה.

לצד כל זאת, הסוגיה החשובה ביותר היא הניהול הנושאים המדיניים-ביטחוניים. על אלה מופקד כעת עוד איש צעיר יחסית, היועץ לביטחון לאומי, ד"ר איל חולתא. ד"ר חולתא מנותק מהפוליטיקה, ובכך יתרונו הגדול. בדומה לקודמו בתפקיד, סמכויותיו כבדות משקל, והוא כעת מופקד על הקשר עם הבית הלבן, שקודם היו בידיה של שמרית מאיר.

בין השאר, היועץ לביטחון לאומי אחראי על ניהול האסטרטגיה הישראלית בעניין משמרות המהפכה (הצלחה המיוחסת בחלקה למאיר), שכזכור ישארו ברשימת ארגוני הטרור. תחום חשוב נוסף שבו חולתא עוסק הוא הקשר עם מדינות ערב - אלה שנחתמו במסגרת הסכמי אברהם ואלה שבדרך. עזיבתה של היועצת המדינית שמרית מאיר הפכה אותו לבר סמכא הכמעט יחיד בנושאים מכריעים של מדינת ישראל.

בלשכת ראש הממשלה הצביעו בחודשים האחרונים על חילוקי דעות רבים בינו לבין מאיר. בין השאר, יש הטוענים שלמאיר היו סכסוכים גם עם גורמי חוץ, מקצתם בממשל האמריקאי, ועזיבתה תרמה להפיכת חולתא לדמות הדומיננטית. אלא שהתמונה הזו, לטענת גורמים שונים - אינה מדויקת. מאיר הצליחה לטוות קשרים טובים בוושינגטון, ולדברי אחד מהדיפלומטים האמריקאים, היא מטיבה לנתח את העולם הערבי והמזרח התיכון "טוב יותר מרוב מנתחי הסי איי איי". לפי האמריקאים, היא אחראית גם להתקדמות נושא הויזות.

מנגד, חולתא, המתמחה באיראן, פחות עסק במדינות ערב, ולאחר עזיבת מאיר, נוצר חור משמעותי. לכן, לפי גורם המעורב בתחום, במפרץ תמהו על עזיבתה. המבחן הגדול של חולתא הוא ביקורו הצפוי של הנשיא ביידן, והתפירה המתוכננת של הישג מדיני עם סעודיה. אולם בינתיים, ביידן דחה את הביקור, וההישג עדיין לא מגיע לסגירות.
בלשכת בנט מנסים להראות שבתוך האקווריום הדימום הפנימי נעצר, אבל נראה שהדימום הפוליטי נמשך. אם אכן הקואליציה תקרוס, ללשכה עשוי להיכנס ראש ממשלה זמני חדש - יאיר לפיד, ואיתו כוורת חדשה.

טיסות מעל סעודיה?

אחת מהסיבות לדחיית ביקורו של הנשיא ביידן במזרח התיכון היא אי הסכמה של הסעודים לדרישות האמריקאיות. בארצות הברית דורשים להגביר את תפוקת הנפט כדי להתמודד עם מחירי האנרגיה המאמירים. בדרך יש גם עיכובים בניסיון להגיע להסכמות הקשורות לישראל.

אחת ההסכמות, שהיא מתן אפשרות מלאה לכל חברת תעופה (לרבות ישראליות) לטוס מעל סעודיה לכל יעד - כבר התקבלה. עד כה האישור היה לטיסות לאמירויות ובחריין בלבד. המשמעות היא קיצור הדרך מישראל למזרח ואפשרות כניסה של עוד חברות מהמזרח לשוק הישראלי.

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דיווח: הנשיא ביידן ישקול להגביל מכירת נשק לישראל אם יתקיים מבצע "גדול" ברפיח

היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" • צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון • מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה • שני מחבלים ירו לעבר מוצב צה"ל בשומרון - וחוסלו במארב ● עדכונים שוטפים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי