גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מספקים הטבות דלק לעובדים? אתם עשויים לשלם תוספת של מיליוני שקלים בשנה

מחירי הדלק מזנקים ומומחים מעריכים שחבית נפט עשויה להגיע למחיר של 175 דולר עוד השנה ● מדובר בבשורה מדאיגה בעיקר למעסיקים שמספקים לעובדיהם הטבה של דלק ללא הגבלה ● למדינה יש מספר דרכים להקטין את העלויות, אבל נראה שלפחות בינתיים נמשיך לשלם ביוקר

תחנת דלק. האם המחירים ימשיכו לזנק? / צילום: איל יצהר
תחנת דלק. האם המחירים ימשיכו לזנק? / צילום: איל יצהר

בתחילת החודש המחיר של מיכל דלק מלא ברכב פרטי ממוצע זינק לכ-380 שקל - שיא חדש בשנים האחרונות. אלמלא הפחתת הבלו הזמנית, שנכנסה לתוקף באפריל, המחיר היה חוצה את רף ה-400 שקלים למיכל.

זוהי בשורה מדאיגה במיוחד למעסיקים הגדולים במשק, שמספקים לעובדיהם הטבת "דלק ללא מגבלה" על רכבם הצמוד. החישוב די בסיסי - על פי נתוני הלמ"ס, הנסועה השנתית של רכבי הציים בישראל עומדת על כ-30 אלף ק"מ, כמעט כפול משל בעלי רכב פרטי. אם ניקח בחשבון צריכת דלק ריאלית ממוצעת של כ-12 ק"מ לליטר זה אומר שכל רכב צורך 2,500 ליטר בשנה. משמע, שהמעבידים משלמים כעת, לאחר עליית המחירים, כ-19,300 שקל בשנה עבור הדלק של כל רכב. מדובר בהתייקרות של כ-4,500 שקל לרכב לעומת יוני אשתקד.

כלומר, מעביד עם צי של כאלף כלי רכב משלם כיום רק על הדלק של עובדיו תוספת של כ-4.5 מיליון שקל בשנה לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה. כל זאת בהנחה שהמחיר הממוצע בחודשים הבאים יתייצב סביב הרף הנוכחי. מכיוון שבישראל יש בסביבות 220 אלף כלי רכב צמודים, שכמעט כולם נהנים מהטבת דלק, תוספת העלות המצרפית למעסיקים נושקת לכמיליארד שקל בשנה. זהו גורם לחץ אינפלציוני משמעותי, שמשנה כבר היום את חוקי המשחק בשוק הרכב, והבשורה הרעה היא שייתכן שזו רק בתחילתו של גל התייקרות מתמשך.

תחילתו של גל פוטנציאלי

בשבוע שעבר פורסמו בעולם כמה תחזיות ביחס למחיר הנפט ואף לא אחת מהן הייתה אופטימית. התחזית המתונה יחסית הייתה של מינהלת המידע במשרד האנרגיה האמריקאי (EIA), שהעריכה שהמחיר הממוצע של חבית נפט מסוג ברנט יעמוד השנה של כ-107 דולר "בלבד". ב-EIA צופים שבשנת 2023 תרשם ירידה קלה למחיר ממוצע שנתי של כ-97 דולר לחבית נפט, בין השאר תודות להגדלת התפוקה.

 

אולם, השורה התחתונה בתחזית הזו לא הייתה אופטימית. "אנחנו ממשיכים לראות שיא היסטורי של מחירי אנרגיה כתוצאה מההתאוששות הכלכלית הגלובלית וכחלק מההשלכות של פלישת רוסיה לאוקראינה", טוענים ב-EIA. "למרות שאנחנו צופים שהלחץ לעליית מחירי הדלק יפחת, סביר להניח שרמת המחירים הגבוהה תימשך לאורך השנה הנוכחית והשנה הבאה".

מנגד, התחזיות של בנקי ההשקעות הגדולים היו הרבה פחות מתונות. בשבוע שעבר העריך ג’יימי דימון, מנכ"ל התאגיד הבנקאי האמריקאי - JPMorgan, שהמחיר של חבית נפט עשוי לנסוק עוד השנה לסביבות 175 דולר. על פי התחזית העדכנית של מורגן סטנלי, מחיר ממוצע לחבית צפוי להגיע לכ-150 דולר "בלבד" ברבעון השלישי השנה, ואילו גולדמן זאקס "מסתפק" בממוצע של כ-140 דולר לחבית ברבעון השלישי.

האנליסטים גם תמימי דעים לגבי הפער בין הביקוש לנפט לבין ההיצע ייצור במחצית השנייה של השנה, שיכלול מחסור של כ-500 אלף חביות ליום - חרף הגדלת התפוקה וניצול מואץ של רזרבות הדלק במדינות התעשייתיות הגדולות. זאת, בין השאר, בשל התמשכות הלחימה באוקראינה, החזרה לפעילות מלאה של הייצור התעשייתי בסין אחרי הסגרים וסיבות נוספות. ראוי לציין שההערכות הללו עדיין לא מגלמות תרחישים בלתי צפויים, כמו האפשרות של עלייה במתיחות במזרח התיכון עקב המהלכים האחרונים של איראן בתחום הגרעין.

אם ניקח בחשבון שמחיר הבנזין בתחנות בישראל החודש נגזר ממחיר דלק ממוצע של כ-110 דולר לחבית, אנחנו עשויים לראות כאן עוד השנה מחירי בנזין בטווח של 8.5 עד 9 שקלים לליטר ואולי מעבר לזה.

דילמת הפחתת הבלו

מחירי דלק הגבוהים הם טריטוריה לא מוכרת לכל הגורמים שפועלים בתחום הדלק - החל מהרגולטור וחברות הדלק בצד ההיצע וכלה בציבור הנהגים ובמעסיקים בצד הביקוש. זו אמנם בעיה כללית עולמית, אך צרת רבים היא לא נחמה.

בשלב זה, מדינות רבות בעולם נוקטות בפתרון מיידי, ומקטינות את חלק מהעלויות במידת הניתן, בדגש על אלו שאינן קשורות למחיר העולמי של חבית הנפט. הרכיב הדומיננטי הוא המיסוי הממשלתי - בלו דלק ומע"מ - שחלקו הממוצע מהמחיר של ליטר דלק בישראל נע בשנים האחרונות סביב 60%.

כאמור, באפריל משרד האוצר כבר הפחית כחצי שקל מהבלו על ליטר הדלק למשך שלושה חודשים, מהלך שהוכיח את עצמו כפתרון זמני בלבד. מבחינה תיאורטית, לאוצר יש עדיין מרווח בלו של כ-2.75 שקל לליטר להפחתות נוספות במסגרת מהלך דינמי לייצוב מחירי הדלק. עם זאת, כל הפחתה של 10 אגורות בבלו על דלק עולה לאוצר באובדן הכנסה של כ-160 מיליון שקל, וזו עלות תקציבית כבדה מאוד.

בעיה נוספת בהקשר זה היא ערכית. הפחתת הבלו היא בחזקת סבסוד ממשלתי לצריכת הדלק והגדלת הזיהום מכלי רכב פרטיים, שלא עולה בקנה אחד עם המדיניות הסביבתית המוצהרת להפחתת הנסועה ועידוד המעבר לתחבורה ציבורית. מנגד, בעתות מצוקה, נראה שהערכים הסביבתיים מאבדים מחשיבותם, ולא רק בישראל. אפילו מדינות גדולות באיחוד האירופי "הירוק", שמציג את עצמו כמוביל עולמית בהפחתת הפליטה מכלי רכב, הודיעו בשבועות האחרונים על הפחתת מיסוי הדלק ועל סובסידיות ישירות לנהגים. המהלכים הללו עברו עם התנגדות ציבורית שולית.

דרך אחרת של המדינה להוזיל את המחיר לצרכן מבלי לשלם על כך מחיר תקציבי היא להקטין את המרווח של חברות הדלק, שמכונה "סל הוצאות השיווק" ומהווה כ-8% מהמחיר של ליטר בנזין בתחנות. המדינה יכולה לטעון שאם היא תורמת את חלקה בהפחתה, אז גם חברות הדלק יכולות. אולם, ספק רב אם זה יקרה. לחברות האנרגיה יש לובי חזק, שבעבר בלם ביעילות ניסיונות לפגוע במרווחי השיווק.

דרך נוספת להוריד את ההוצאות על הדלק ואת הלחץ האינפלציוני היא להקטין את הנסועה. אמנם בישראל אין כרגע תחבורה ציבורית יעילה מספיק כדי לגרום לנהגים לוותר על הרכב הפרטי, אולם סביר להניח שאם אכן המחירים ימשיכו לטפס - היקף הנסיעות הלא חיוניות יפחת.

הבעיה של המעסיקים היא מורכבת יותר. כאמור, מעסיקים רבים מספקים דלק חופשי לאלפי כלי רכב של עובדי מדינה, כך שהטבת הדלק החופשי היא חלק בלתי נפרד מחוזי ההעסקה של מאות אלפי שכירים במשק וקשה לצמצם אותה מבלי לגרום לסכסוכי עבודה.

מהציים תבוא הישועה?

מעבר המוני לרכב חשמלי יכול לפתור את הבעיה של צי הרכב, למעט העובדה שההיצע הקיים כיום רחוק מלספק את הביקוש של הציים בפלח לפחות בשנה וחצי הקרובות. מעבר מואץ לכלי רכב עם הנעה היברידית ופלאג-אין יכול לצמצם את הוצאות הדלק, אבל מדיניות המיסוי הממשלתית עושה כל שניתן כדי לייקר את העלות של כלי הרכב הללו.

עם זאת, בשטח מתחילים להיראות סימנים ראשונים לשינוי מגמה במדיניות הציים - החל ממחירי ליסינג מוזלים שמוצעים לעובדים, שמתחייבים לקצץ משמעותית בנסועה, וכלה במעבר לשיטה האפקטיבית ביותר להפחתת נסועה ש"התגלתה" בשנתיים האחרונות - חזרה לעבודה מהבית. ואם על הדרך עליית מחירי הדלק גם תפחית את הגודש בכבישים, הרווח יהיה שלנו.

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר