גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ערבוב של מציאות ודמיון: כך תיראה הנוכחות שלנו באינטרנט בתוך פחות מעשור

הבינה המלאכותית הופכת מיום ליום לגורם שמאפשר הרבה יותר חדשנות בדור הבא של האינטרנט, אולם התשתיות הקיימות יתקשו לעמוד בעומס הטכנולוגי שמחכה להן ● וגם: למה חשוב שהרגולטורים לא יקפצו מהר מדי להחלטות ● טור שלישי בסדרה

הדמיה של ישיבה עסקית של אווטארים במציאות מדומה
הדמיה של ישיבה עסקית של אווטארים במציאות מדומה

הכותב הוא מנכ"ל anyverse, מרצה ומומחה בינלאומי לחדשנות וטכנולוגיה

בשנים האחרונות, וביתר שאת בחודשים האחרונים, מתהווה אל מול עינינו האינטרנט החדש, יש שיקראו לו מטאוורס ואחרים יעדיפו לכנות אותו Web3.0.

פתוח, יצירתי, חדשני ומחובר: כך ייראה השלב הבא באבולוציה של האינטרנט

בטור הקודם בסדרה עסקנו בתמונת המצב של שלושה רכיבים מרכזיים שלו (מציאות רבודה, מציאות מדומה ותשתיות מבוזרות), והפעם נעסוק בשלושת הרכיבים הנותרים, ומצבם נכון להיום: בינה מלאכותית, תשתיות תומכות ורגולציה.

בינה מלאכותית: הסרת חסמים משמעותיים

בינה מלאכותית היא שם רחב מאוד ליכולת של מחשבים לחקות פעולות של בני אדם, ולבצע "חשיבה". הבסיס שלה הוא אי שם בשנות ה-50, אולם בשנים האחרונות נרשמו פריצות הדרך המשמעותיות של הלמידה העמוקה (Deep Learning) ועיבוד השפה הטבעי (NLP).

שתי אלה מביאות אותנו למקום שבו מחשבים וקוד יודעים לבצע פעולות שבני אדם לא יודעים וגם לא יכולים לדעת: תחזיות מורכבות, עיבוד וסיכום של כמויות אדירות של טקסטים, ניתוח תמונות מורכבות ברמת דיוק מרשימה ועוד.

זה לא אומר שמחשבים יותר חכמים מבני אדם באופן גורף, שכן חסרה להם עדיין לוגיקה, אבל זה ללא ספק אומר שהבינה המלאכותית הופכת מיום ליום לגורם שמאפשר הרבה יותר חדשנות, וכזה שפותח לנו עולמות חדשים של יכולת.

הדבר, כמובן, נכון גם בכל הנוגע לאינטרנט החדש. חסמים משמעותיים, כמו היכולת לייצר אווטארים ריאליסטיים, היכולת לנהל בו זמנית מספר רב של משתמשים בסביבה וירטואלית אחת, לייצר סביבות וירטואליות שמתנהגות כמו מציאותיות (פיזיקלית, התנהגות אור וכו') ואפילו היכולת של אלמנטים חומרתיים כמו משקפי AR או VR לעבד מידע או להשלים מידע חסר בזמן מהיר - מגיעים לכדי פתרון, בין היתר בזכות ההתקדמות המשמעותית שכבר נעשתה בבינה המלאכותית, וזו שבוודאי תבוא בשנים הקרובות.

תשתיות תומכות: כבל תת ימי זה מספיק?

לצד האלמנטים החדשים, שהם משמעותיים מאוד לייצור אינטרנט מסוג אחר, חשוב לזכור שיש גם "עולם ישן" שחייב להתאים את עצמו, כך שכל החדשנות הזו "תנגן כמו שצריך".

ב"עולם ישן" הכוונה היא בעיקר לתשתיות האינטרנט הקיימות. אם נסתכל על ההיסטוריה של האינטרנט ניזכר שהוא במקור לא נבנה כדי להעביר כל כך הרבה מידע בין מדינות ובין משתמשים לשרתים ברחבי העולם, אלא כדי להעביר בעיקר מידע טקסטואלי.

עם השנים, הוא אומנם התאים את עצמו להעברת תמונות, לאחר מכן וידאו וכך הלאה, אך כעת אנחנו מבקשים פחות או יותר מאותן תשתיות - כבלים תת ימיים, ראוטרים, אנטנות וכו' - להעביר אובייקטים תלת ממדיים ריאליסטיים באיכות מצוינת, בזמן אמת (אחרת לא נרגיש נוכחים) ובהיקפים אדירים. זה כבר סיפור אחר לגמרי, או כמו שאמריקאים נוהגים לומר It’s a new ball game.

נכון שיש לא מעט שדרוגים בשנים האחרונות כמו סיבים אופטיים, 5G ופתרונות אחרים לאינטרנט מהיר. אבל אם נחזור שנתיים אחורה לתחילת הקורונה, וניזכר בעומס הרב שהיה על תשתית האינטרנט בגלל ריבוי הזומים וצריכת שירותי הסטרימינג - עד למצב שנטפליקס ואפליקציות וידאו אחרות היו חייבות להוריד איכות, כדי שהאינטרנט העולמי "יצליח לסחוב" - נבין שהתשתית היום רחוקה ממה שאנחנו צריכים.

בגזרה הזו של תשתיות האינטרנט נראה שיש כרגע חסם משמעותי בדרך לאינטרנט הימרסיבי (כזה שנרגיש שאנחנו נוכחים בתוכו ושהוא נוכח סביבנו) כמו שאנחנו מדמיינים אותו. כנראה שהתשתיות הקיימות לא יספיקו על מנת להביא אותנו ליעד הנכסף, אבל מצד שני, גם שם החדשנות לא שוקטת.

יש לא מעט ניסיונות לייצר פריצת דרך, ממיזמים לפריסת אינטרנט באמצעות לוויינים נמוכים כמו Starlink של SpaceX (חברת החלל של אילון מאסק) דרך פרויקטי אינטרנט באמצעות בלונים ועד דיבורים של חברות טלקום שונות בנוגע ל-6G מעבר לאופק (באזור 2030).

גזרת התשתיות שיאפשרו את האינטרנט החדש היא לכאורה פחות אטרקטיבית, ולכן לא מקבלת בדרך כלל הרבה חשיפה, אבל היא חשובה מאין כמותה - שכן האינטרנט החדש אמור לשבת על התשתיות הקיימות, מבלי שמישהו טרח לעדכן אותן שנדרש מהן כל כך הרבה.

רגולציה: קודם להבין את השוק

נראה שמאז ומעולם הרגולציה במערב - גם החברתית (הסטנדרטים והמוסכמות שלנו כחברה), וגם הממשלתית-חוקית - מפספסת את החדשנות. עד שהרגולטורים מבינים מה קורה, הסוסים כבר עוזבים את האורווה, והדברים נהיים כמעט בלתי הפיכים.

דוגמה מצוינת לכך ניתן לראות במה שהתרחש בשניים-שלושה העשורים האחרונים בנושא הפרטיות. הטכנולוגיה התקדמה, וחברות ענק כמו פייסבוק, גוגל ואחרות הרוויחו מאות מיליארדי דולרים על ידי שימוש בדאטה של משתמשים.

ראינו גם בחירות שלכאורה 'נגנבו' או הוטו במדינות שונות (כולל ארה"ב) בין היתר באמצעות דאטה של משתמשים שנעשה בו שימוש ומניפולציות ללא ידיעתם. רק עכשיו, בשנים האחרונות, הרגולטורים נזכרו להתעורר עם חוקים כמו GDPR באירופה או CCPA בקליפורניה ועוד.

דבר דומה קרה עם תופעת הרשתות החברתיות, שפרחה ב-15 השנים האחרונות - עבר זמן עד שעלו שאלות בנוגע להשפעה שלהן, לצורך להגביל בגיל או בזמן, לפקח וכן הלאה. אמנם יש יתרונות ברגולציה שלא שמה מקלות בגלגלים של החדשנות, אבל כשמדברים על זהויות וירטואליות, על אינטרנט עם נוכחות מקסימלית ועם סוג של מיקס בין מציאות לבין דמיון - אין ספק שנדרשת מעורבות של רגולטור, ויפה שעה אחת קודם.

כרגע נראה שהרגולטורים בעולם מביעים נכונות להיות מעורבים, להבין את השינוי ולהגיב מהר, אבל הניסיון מראה שבדרך כלל כניסה מוקדמת כזו מלווה בחוסר הבנה והיעדר ידע. אלה מובילים לאגרסיביות בהחלטות או להחלטות שרירותיות, שפוגעות ביכולת לייצר חדשנות. במילים אחרות, גבולות גזרה וכללי "עשה ואל תעשה" באינטרנט החדש הם הכרחיים, ורצוי שייקבעו על ידי רגולטורים ומוסדות בינלאומיים ומדינתיים, אבל אסור שזה ייעשה בלי הבנה או בכוחניות גדולה מדי, ויגרום לשפיכה של התינוק עם המים.

העתיד: להגיע לרמה הנדרשת

כאמור, לאינטרנט החדש יש שישה חלקים מרכזיים. חלקם במצב מתקדם יחסית, ואחרים דורשים עוד פריצות דרך או התקדמות. על פניו, במוקדם או במאוחר - בין אם זה 3, 5 או 10 שנים - נראה שכולם יצליחו להגיע לרמה הנדרשת כדי לאפשר את הדור הבא של האינטרנט.

לאחר שסיכמנו את תמונת המצב הנוכחית בדור השלישי של האינטרנט, בטורים הבאים נעסוק בהערכות לגבי האופן שבו הוא צפוי להיראות, ובעיקר במה שהוא יכול להביא עמו - על הפוטנציאל העצום, ועל הסכנות האפשריות.

עוד כתבות

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

מאחורי המפגינים האנטישמיים עומדים גופים עם כיסים עמוקים

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר