גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ערבוב של מציאות ודמיון: כך תיראה הנוכחות שלנו באינטרנט בתוך פחות מעשור

הבינה המלאכותית הופכת מיום ליום לגורם שמאפשר הרבה יותר חדשנות בדור הבא של האינטרנט, אולם התשתיות הקיימות יתקשו לעמוד בעומס הטכנולוגי שמחכה להן ● וגם: למה חשוב שהרגולטורים לא יקפצו מהר מדי להחלטות ● טור שלישי בסדרה

הדמיה של ישיבה עסקית של אווטארים במציאות מדומה
הדמיה של ישיבה עסקית של אווטארים במציאות מדומה

הכותב הוא מנכ"ל anyverse, מרצה ומומחה בינלאומי לחדשנות וטכנולוגיה

בשנים האחרונות, וביתר שאת בחודשים האחרונים, מתהווה אל מול עינינו האינטרנט החדש, יש שיקראו לו מטאוורס ואחרים יעדיפו לכנות אותו Web3.0.

פתוח, יצירתי, חדשני ומחובר: כך ייראה השלב הבא באבולוציה של האינטרנט

בטור הקודם בסדרה עסקנו בתמונת המצב של שלושה רכיבים מרכזיים שלו (מציאות רבודה, מציאות מדומה ותשתיות מבוזרות), והפעם נעסוק בשלושת הרכיבים הנותרים, ומצבם נכון להיום: בינה מלאכותית, תשתיות תומכות ורגולציה.

בינה מלאכותית: הסרת חסמים משמעותיים

בינה מלאכותית היא שם רחב מאוד ליכולת של מחשבים לחקות פעולות של בני אדם, ולבצע "חשיבה". הבסיס שלה הוא אי שם בשנות ה-50, אולם בשנים האחרונות נרשמו פריצות הדרך המשמעותיות של הלמידה העמוקה (Deep Learning) ועיבוד השפה הטבעי (NLP).

שתי אלה מביאות אותנו למקום שבו מחשבים וקוד יודעים לבצע פעולות שבני אדם לא יודעים וגם לא יכולים לדעת: תחזיות מורכבות, עיבוד וסיכום של כמויות אדירות של טקסטים, ניתוח תמונות מורכבות ברמת דיוק מרשימה ועוד.

זה לא אומר שמחשבים יותר חכמים מבני אדם באופן גורף, שכן חסרה להם עדיין לוגיקה, אבל זה ללא ספק אומר שהבינה המלאכותית הופכת מיום ליום לגורם שמאפשר הרבה יותר חדשנות, וכזה שפותח לנו עולמות חדשים של יכולת.

הדבר, כמובן, נכון גם בכל הנוגע לאינטרנט החדש. חסמים משמעותיים, כמו היכולת לייצר אווטארים ריאליסטיים, היכולת לנהל בו זמנית מספר רב של משתמשים בסביבה וירטואלית אחת, לייצר סביבות וירטואליות שמתנהגות כמו מציאותיות (פיזיקלית, התנהגות אור וכו') ואפילו היכולת של אלמנטים חומרתיים כמו משקפי AR או VR לעבד מידע או להשלים מידע חסר בזמן מהיר - מגיעים לכדי פתרון, בין היתר בזכות ההתקדמות המשמעותית שכבר נעשתה בבינה המלאכותית, וזו שבוודאי תבוא בשנים הקרובות.

תשתיות תומכות: כבל תת ימי זה מספיק?

לצד האלמנטים החדשים, שהם משמעותיים מאוד לייצור אינטרנט מסוג אחר, חשוב לזכור שיש גם "עולם ישן" שחייב להתאים את עצמו, כך שכל החדשנות הזו "תנגן כמו שצריך".

ב"עולם ישן" הכוונה היא בעיקר לתשתיות האינטרנט הקיימות. אם נסתכל על ההיסטוריה של האינטרנט ניזכר שהוא במקור לא נבנה כדי להעביר כל כך הרבה מידע בין מדינות ובין משתמשים לשרתים ברחבי העולם, אלא כדי להעביר בעיקר מידע טקסטואלי.

עם השנים, הוא אומנם התאים את עצמו להעברת תמונות, לאחר מכן וידאו וכך הלאה, אך כעת אנחנו מבקשים פחות או יותר מאותן תשתיות - כבלים תת ימיים, ראוטרים, אנטנות וכו' - להעביר אובייקטים תלת ממדיים ריאליסטיים באיכות מצוינת, בזמן אמת (אחרת לא נרגיש נוכחים) ובהיקפים אדירים. זה כבר סיפור אחר לגמרי, או כמו שאמריקאים נוהגים לומר It’s a new ball game.

נכון שיש לא מעט שדרוגים בשנים האחרונות כמו סיבים אופטיים, 5G ופתרונות אחרים לאינטרנט מהיר. אבל אם נחזור שנתיים אחורה לתחילת הקורונה, וניזכר בעומס הרב שהיה על תשתית האינטרנט בגלל ריבוי הזומים וצריכת שירותי הסטרימינג - עד למצב שנטפליקס ואפליקציות וידאו אחרות היו חייבות להוריד איכות, כדי שהאינטרנט העולמי "יצליח לסחוב" - נבין שהתשתית היום רחוקה ממה שאנחנו צריכים.

בגזרה הזו של תשתיות האינטרנט נראה שיש כרגע חסם משמעותי בדרך לאינטרנט הימרסיבי (כזה שנרגיש שאנחנו נוכחים בתוכו ושהוא נוכח סביבנו) כמו שאנחנו מדמיינים אותו. כנראה שהתשתיות הקיימות לא יספיקו על מנת להביא אותנו ליעד הנכסף, אבל מצד שני, גם שם החדשנות לא שוקטת.

יש לא מעט ניסיונות לייצר פריצת דרך, ממיזמים לפריסת אינטרנט באמצעות לוויינים נמוכים כמו Starlink של SpaceX (חברת החלל של אילון מאסק) דרך פרויקטי אינטרנט באמצעות בלונים ועד דיבורים של חברות טלקום שונות בנוגע ל-6G מעבר לאופק (באזור 2030).

גזרת התשתיות שיאפשרו את האינטרנט החדש היא לכאורה פחות אטרקטיבית, ולכן לא מקבלת בדרך כלל הרבה חשיפה, אבל היא חשובה מאין כמותה - שכן האינטרנט החדש אמור לשבת על התשתיות הקיימות, מבלי שמישהו טרח לעדכן אותן שנדרש מהן כל כך הרבה.

רגולציה: קודם להבין את השוק

נראה שמאז ומעולם הרגולציה במערב - גם החברתית (הסטנדרטים והמוסכמות שלנו כחברה), וגם הממשלתית-חוקית - מפספסת את החדשנות. עד שהרגולטורים מבינים מה קורה, הסוסים כבר עוזבים את האורווה, והדברים נהיים כמעט בלתי הפיכים.

דוגמה מצוינת לכך ניתן לראות במה שהתרחש בשניים-שלושה העשורים האחרונים בנושא הפרטיות. הטכנולוגיה התקדמה, וחברות ענק כמו פייסבוק, גוגל ואחרות הרוויחו מאות מיליארדי דולרים על ידי שימוש בדאטה של משתמשים.

ראינו גם בחירות שלכאורה 'נגנבו' או הוטו במדינות שונות (כולל ארה"ב) בין היתר באמצעות דאטה של משתמשים שנעשה בו שימוש ומניפולציות ללא ידיעתם. רק עכשיו, בשנים האחרונות, הרגולטורים נזכרו להתעורר עם חוקים כמו GDPR באירופה או CCPA בקליפורניה ועוד.

דבר דומה קרה עם תופעת הרשתות החברתיות, שפרחה ב-15 השנים האחרונות - עבר זמן עד שעלו שאלות בנוגע להשפעה שלהן, לצורך להגביל בגיל או בזמן, לפקח וכן הלאה. אמנם יש יתרונות ברגולציה שלא שמה מקלות בגלגלים של החדשנות, אבל כשמדברים על זהויות וירטואליות, על אינטרנט עם נוכחות מקסימלית ועם סוג של מיקס בין מציאות לבין דמיון - אין ספק שנדרשת מעורבות של רגולטור, ויפה שעה אחת קודם.

כרגע נראה שהרגולטורים בעולם מביעים נכונות להיות מעורבים, להבין את השינוי ולהגיב מהר, אבל הניסיון מראה שבדרך כלל כניסה מוקדמת כזו מלווה בחוסר הבנה והיעדר ידע. אלה מובילים לאגרסיביות בהחלטות או להחלטות שרירותיות, שפוגעות ביכולת לייצר חדשנות. במילים אחרות, גבולות גזרה וכללי "עשה ואל תעשה" באינטרנט החדש הם הכרחיים, ורצוי שייקבעו על ידי רגולטורים ומוסדות בינלאומיים ומדינתיים, אבל אסור שזה ייעשה בלי הבנה או בכוחניות גדולה מדי, ויגרום לשפיכה של התינוק עם המים.

העתיד: להגיע לרמה הנדרשת

כאמור, לאינטרנט החדש יש שישה חלקים מרכזיים. חלקם במצב מתקדם יחסית, ואחרים דורשים עוד פריצות דרך או התקדמות. על פניו, במוקדם או במאוחר - בין אם זה 3, 5 או 10 שנים - נראה שכולם יצליחו להגיע לרמה הנדרשת כדי לאפשר את הדור הבא של האינטרנט.

לאחר שסיכמנו את תמונת המצב הנוכחית בדור השלישי של האינטרנט, בטורים הבאים נעסוק בהערכות לגבי האופן שבו הוא צפוי להיראות, ובעיקר במה שהוא יכול להביא עמו - על הפוטנציאל העצום, ועל הסכנות האפשריות.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט