גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה קרה לישראליות שהנפיקו בוול סטריט לפני שנה בדיוק?

בחודש יוני שעבר הצטרפו למסחר בארה"ב שמונה חברות טכנולוגיה ישראליות בשווי מצרפי של כ-38 מיליארד דולר ● בדיעבד, זו הייתה תחילת דעיכת המסיבה הישראלית בוול סטריט, והן איבדו מעל מחצית משוויין ● סרגיי וסצ'ונוק, אופנהיימר: "אפיקי הצמיחה בכלל והטכנולוגיה בפרט 'יצאו מהאופנה' בגלל העלייה באינפלציה והעלאת הריבית"

“השוק שונה ב–180 מעלות” / צילום: Unsplash, Vadim Bogulov
“השוק שונה ב–180 מעלות” / צילום: Unsplash, Vadim Bogulov

חודש יוני 2021 היה חודש יוצא דופן בכל הנוגע לחברות טכנולוגיה ישראליות שהצטרפו לוול סטריט. בחודש יחיד בדיוק לפני שנה, הצטרפו למסחר בארה"ב שמונה חברות, לפי שווי מצרפי של למעלה מ-38 מיליארד דולר. מחציתן ביצעו הנפקות ראשוניות (IPO) ומחציתן השלימו מיזוגים לחברות SPAC.

הרבעון השני של השנה שעברה היה רבעון שיא, החזק ביותר זה למעלה מעשור, ולפי נתוני חברת המחקר האמריקאית Renaissance Capital, העוסקת בתחום, בוצעו בו 118 הנפקות ראשוניות. במקביל, הרבה חברות SPAC - חברות ללא פעילות, שגייסו כסף במטרה למזג לתוכן חברות קיימות, ובכך להביאן לשוק הציבורי - השלימו מיזוגים שעליהם דיווחו בחודשים קודמים, כשתופעת ה-SPAC עוד הייתה בשיאה.

בדיעבד, נראה שאותו חודש סימן את תחילת הדעיכה של המסיבה: המחצית השנייה של 2021 הייתה חלשה יותר בכל הנוגע להנפקות חדשות, ושנה אחרי, המצב בשוק כבר השתנה לרעה באופן מהותי. ראשית, כל החברות הישראליות שהחלו להיסחר בוול סטריט בחודש יוני שעבר נסחרות היום בשווי נמוך בהרבה משוויין בהנפקות או במיזוגים (על כך בהמשך).

 

שנית, שוק ההנפקות, שהיה פתוח לרווחה בשנה שעברה, גם אם אינו סגור לגמרי הוא הרבה יותר סלקטיבי כיום. אם ב-2021 המשקיעים קיבלו בשמחה כל הנפקה של חברת טכנולוגיה צומחת, אפילו אם היא לא רווחית, ומספר דו-ספרתי של חברות ישראליות הגיעו לשוק בוול סטריט בשווי של למעלה ממיליארד דולר כל אחת, הרי שמתחילת שנת 2022 לא בוצעה אף הנפקה ישראלית בשווי משמעותי.

השווי המצרפי של החברות הישראליות שהונפקו ביוני שעבר עומד של 17 מיליארד דולר - ירידה של 55% מהשווי בהנפקה או במיזוג.

אז מה קרה לחברות הישראליות שנה אחרי שהגיעו לשוק? את הירידה החדה ביותר מציגה טוקספייס, חברה אמריקאית שהוקמה על ידי היזמים הישראלים רוני ואורן פרנק, ומציעה טיפולים נפשיים וירטואליים - מצרך שנתפס כחיוני בתקופת הסגרים.

החברה מוזגה ל-SPAC ביוני שעבר לפי שווי של 1.4 מיליארד דולר, ואיבדה כמעט מיד חלקים ניכרים משווייה, כאשר היום היא נסחרת בשווי של 267 מיליון דולר, 81% פחות משווייה במיזוג. מאז המיזוג הוזזו המייסדים מתפקידי הניהול שלהם, ומנהל ה-SPAC הפך למנכ"ל זמני.

מניותיהן של החברות איירון סורס, המספקת פלטפורמה למפתחי אפליקציות, ווקמי, שפיתחה תוכנה לפישוט של תוכנות ארגוניות מורכבות, וטאבולה, המספקת המלצות תוכן, רושמות גם הן ירידות של מעל 70% מהשווי ביום תחילת המסחר של כל אחת מהן.

רפי סווירי (מימין) ודן עדיקא, מייסדי ווקמי / צילום: נאסד''ק

חברת הפינטק פיוניר איבדה 55% מערכה, והודיעה לאחרונה על שינוי בצמרת החברה - מינוי של מנכ"ל משותף נוסף לצד המנכ"ל סקוט גאליט. חברת הפרסום הדיגיטלי טרמור, שנסחרה קודם בלונדון והצטרפה לפני שנה גם לנאסד"ק, איבדה 45% מההנפקה.

את הירידות החדות פחות מציגות שתיים מההנפקות הגדולות של הישראליות בוול סטריט ב-2021: חברת אבטחת הסייבר סנטינל וואן איבדה 36% מההנפקה, ומאנדיי, שפיתחה מערכת הפעלה לעבודה, איבדה 37%. שתי החברות נהנו מרוח גבית לאחר ההנפקות, וזינקו לשוויי שיא. סנטינל וואן אף נסחרה תקופה מסוימת בשווי גבוה מזה של המתחרה הוותיקה צ'ק פוינט, ומאנדיי הייתה החברה הישראלית השנייה בגודלה בוול סטריט. עם זאת, כאמור, השיאים האלה רחוקים מאוד כיום.

"מה שראינו זה בעיקר ירידת מכפילים"

"השוק שונה ב-180 מעלות", מאשר סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט בכיר באופנהיימר. "שוק הנפקות הטכנולוגיה בארה"ב די יבש. אפיקי הצמיחה בכלל והטכנולוגיה בפרט 'יצאו מהאופנה' בגלל העלייה באינפלציה והעלאת הריבית".

לדבריו, "ירידה במניה יכולה להגיע כיום משני כיוונים: ירידה בתחזיות וירידה במכפילים. מה שראינו בעיקר מתחילת השנה, ושהתחיל עוד באוקטובר שעבר, כשהפד התחיל להיערך להעלאת ריבית, זה בעיקר ירידת מכפילים.

"בעונת הדוחות האחרונה הייתה בחלק מהחברות הורדת תחזית מסוימת, אבל לא קטלנית. עיקר הירידה בשווי היא מירידת מכפילים - במקרה הזה מכפילי מכירות (EV/Sales - שווי הפעילות חלקי ההכנסות, ש'ח'ו') כי רוב החברות לא רווחיות, או רווחיות בצורה שולית".

וסצ'ונוק בחן את נתוני חברות הטכנולוגיה הישראליות שנסחרות בוול סטריט, ומצא כי אם מכפיל המכירות של חברת צמיחה ישראלית ממוצעת, שצומחת ב-20%-30%, היה בממוצע 10 לפני הירידות, ואף הגיע ל-20-30, היום הוא עומד על 2-3 בלבד. חברות "hyper-growth", עם צמיחה של כ-50% - כמו סנטינל וואן, מאנדיי וגלובל-אי - נסחרו אז במכפילים של 20 ומעלה על ההכנסות, והיום סביב 5.

"בסופו של דבר, השוק לא מטומטם. היסטורית ראינו שלאחר ירידה במכפילים מגיעה גם האטה בצמיחה. היום גם מדברים על מיתון, ובמקרה כזה נראה צמיחה נמוכה משמעותית ממה שהקונצנזוס צופה גם בחברות הצמיחה החזקה. ייתכן שזה לא יקרה, אבל ראינו את שלב ירידת המכפילים ועכשיו צריך לראות אם התחזיות נשמרות או שיירדו בהמשך; בחלק מהסקטורים כבר התחלנו לראות את זה, כמו בפרסום הדיגיטלי והאיקומרס".

הנפקת איירון סורס בניו יורק / צילום: צילום מסך יו טיוב

לדברי וסצ'ונוק, "התהליך של מציאת התחתית הוא תהליך שבו הציפיות מתאזנות עם המציאות. כל עוד תחזית הצמיחה גבוהה ממה שנראה בפועל, למניות יש 'דאונסייד', וכשנראה איזון בין הציפיות לתוצאות בפועל אמורים לדבר על התקרבות לתחתית ואולי על חזרה לעלייה - להערכתי לא ברבעונים הקרובים, אבל אולי בשנה הבאה".

ייקח הרבה זמן לחזור למכפיל הקודם

באשר לשוק ההנפקות, הוא אומר, הקרנות שהשקיעו בחברות פרטיות רוצות להציג רווח, וכשרואים ירידת מכפילים דרמטית - מ-10 ל-2 - לחזור למכפיל הקודם ייקח הרבה זמן: "או שנחזור לתמחורים הגבוהים שהיו לפני המשבר, מה שלהערכתי לא יקרה, כי סביבת הריבית לא תומכת בכך, או לחלופין, שהחברה תמשיך לצמוח, ואז אם היא תכפיל את המכירות, שווי ששיקף מכפיל 10 ישקף מכפיל 5. זה יכול לקחת מספר שנים".

כלומר לא נראה הרבה הנפקות של חברות טכנולוגיה בוול סטריט בשנים הקרובות, כי הקרנות רוצות להימנע מ"דאון-ראונד" (גיוס בשווי נמוך מהקודם)?
"יכול להיות שנראה גם דאון-ראונד. אחד הדברים שיסמנו את התחתית זה כשקרנות הון סיכון ירימו ידיים, ויתחילו למכור חברות בשווי נמוך יותר, ואז יהיו יותר מיזוגים ורכישות, כי לחברות הגדולות יש הרבה כסף אבל הן לא רוצות לקנות במכפילים גבוהים. השנה כבר ראינו שתי רכישות של חברות מישראל, תופין וטאואר, ואני בטוח שנראה עוד".

בכל מקרה, לדבריו המשקיעים שמים היום הרבה יותר דגש על רווחיות, וכל חברה שתתקרב לאיזון תקבל מכפילים גבוהים יותר. "מעניין יהיה לראות איך יעשו את זה בלי לפגוע בצמיחה", הוא אומר. להערכתו הגעה לאיזון תהיה עם האטה בקצב גיוסי העובדים, מה שקורה כבר עכשיו, ולאחר מכן עצירת גיוסים ואולי אף פיטורים".

עוד כתבות

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

מבנים צבאיים ותשתיות טרור של חיזבאללה הותקפו בידי חיל האוויר

חייל צה"ל נפצע קל במטח הרקטות הלילי לאזור מירון ● דיווח: גורמים במשרד החוץ במזכר פנימי לבלינקן - "ישראל מפרה את החוק הבין-לאומי" • המטח של חיזבאללה למירון: ככל הנראה בתגובה לחיסול 2 מחבלי הארגון מוקדם יותר בדרום לבנון, 14 אזרחים לבנונים נפצעו בתקיפות • משפחות חטופים הדליקו כתובות אש על איילון צפון • עדכונים בולטים 

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

נגישות או עיוות? מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"