גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ממשלה בסימן שאלה: המינויים לתפקידים הבכירים שנתקעו

הזמן השאול שעליו חיה הקואליציה מקשה על השלמת מינויים לניהול חברת החשמל, רשות המטרו, רשות חשמל, רשות שדות התעופה והביטוח הלאומי ● עוד 450 מינויים ממשלתיים תקועים בצנרת הבירוקרטית ● וההערכות הן שמינוי שלא יתקדם בזמן הקרוב כבר לא יושלם

אמיר שביט, איציק בנבנישתי, פרופ' יובל אלבשן, אלוף (במיל') חגי טופולנסקי, דלית זילבר / צילום: אוריה תדמור, ישראל שם טוב, יוסי זמיר, יח''צ, ניב קנטור
אמיר שביט, איציק בנבנישתי, פרופ' יובל אלבשן, אלוף (במיל') חגי טופולנסקי, דלית זילבר / צילום: אוריה תדמור, ישראל שם טוב, יוסי זמיר, יח''צ, ניב קנטור

הזמן השאול שעליו חיה הקואליציה, שנמנעת מהצבעות בכנסת בהיעדר רוב במליאה, מגביר בממשלה את תחושת הבהילות בהשלמת מינויים לתפקידים בכירים בשירות המדינה. בממשלה יודעים שמינוי שלא יתקדם בזמן הקרוב - ייתכן שכבר לא יושלם כלל. ולמרות זאת, מינויים חשובים רבים עדיין תקועים בצנרת הבירוקרטית או ממתינים זמן רב להכרעות. ביניהם, יו"ר ומנכ"ל לחברת החשמל, יו"ר רשות המטרו, יו"ר רשות חשמל, מנכ"ל רשות שדות התעופה ומנהל הביטוח הלאומי. אלה הם כמה מנושאי התפקידים שבולטים בהיעדרם, כשלצידם ניתן למנות עוד כ-450 דירקטורים חסרים בחברות הממשלתיות.

המשמעות היא שזרועות המדינה משותקות ביכולתן לקבל החלטות או להתוות מדיניות ונמצאות בחוסר ודאות שעוצר תהליכים צופי פני עתיד. לדוגמה, היעדר הקודקודים בחברת החשמל יצר ואקום ניהולי שאליו מיהר להיכנס ועד העובדים, שכעת מאיים בעיצומים כנגד השלמת הרפורמה בחברה. מעבר לכך, ריבוי ממלאי המקום והמינויים הזמניים יהפוך בעייתי עוד יותר בתרחישים של אי-העברת תקציב מדינה או ממשלת מעבר, שבהם יצטרכו הגופים הציבוריים לנווט את דרכם תחת תנאים קשים במיוחד.

האם בכלל ניתן לאייש תפקידים בחברות וברשויות הממשלתיות במצבה הרעוע של הממשלה? ומה יקרה למינויים אלה במידה שהממשלה תיפול? לפי חוות דעת של משרד המשפטים, מינויים שהועברו לוועדה לבדיקת מינויי בכירים (ועדת גילאור) ונידונו בה בטרם הוכרזה תקופת בחירות, ניתן יהיה להשלימם כסדרם גם לאחר כינון ממשלת מעבר.
סבוך במיוחד עד בלתי אפשרי יהיה מינוי שהוגש לבדיקת הוועדה אחרי התפזרות הכנסת או התפרקות הממשלה. מינוי שכזה בממשלת מעבר יעבור רק אם יוכח כי מדובר ב"מקרים חריגים שבהם קיימת הצדקה מיוחדת", כך על פי חוות הדעת. 

 


המטרו בגוש דן אמור להיות פרויקט התשתית הגדול והיקר בתולדות ישראל, בהיקף של כ-150 מיליארד שקל. חוק המטרו שאושר בכנסת בפברואר קובע קובע הקמת רשות ממשלתית לניהול מגה-פרויקט זה. ואולם, מינוי ראש לרשות המטרו תקוע במחלוקת בין משרדי האוצר והתחבורה.

במשרד התחבורה רוצים למנות לתפקיד את מנכ"לית מינהל התכנון היוצאת, דלית זילבר, שצפויה לסיים את תפקידה באוגוסט הקרוב. במשרד האוצר, לעומת זאת, מתנגדים למינויה. כרגע העברת תקציב המדינה מוטלת בספק, והעבודות על המטרו בהתאם.
המטרו הוא רכבת תחתית מהירה שצפויה להצטרף לרכבת הקלה בגוש דן לאורך העשורים הבאים. המטרו מתוכנן לעבור בכ-110 תחנות לאורך 24 רשויות מקומיות, מרחובות בדרום ועד רעננה בצפון.

 


רשות החשמל, שהיא הרגולטור של חברת החשמל וחברות האנרגיה הפרטיות, מתנהלת ללא יו"ר קבוע קרוב לשנתיים. כפי שנחשף בגלובס, ועדת האיתור סימנה שני מועמדים סופיים: אמיר שביט, מנכ"ל חברת האחזקות של משקי הדרום; ויאיר זילברשטיין, יו"ר חברת עמידר הממשלתית. שניהם התראיינו אצל שרת האנרגיה קארין אלהרר, כאשר שביט נחשב למועמד המוביל.

ממלא מקום היו"ר, יואב קצבוי, אמור היה לסיים את תפקידו. ואולם, השבועות נוקפים והמינוי לא מתקדם. אם ההליך יסתבך בשל יציאה לבחירות, קצבוי צפוי לעזוב והרשות תידרש לחפש מ"מ למ"מ. הסיבה המרכזית לעיכובים היא בחינת ניגודי העניינים של שביט, שבעשור האחרון מכהן בתפקידים בכירים בחברות במשק החשמל.
שביט נחשב למועמד מקצועי ומנוסה אך מוגבל בניגודי אינטרסים, בעוד זילברשטיין חופשי ממגבלות אך חסר רקע בתחום.

 


אם המצב ברשות החשמל מורכב, הרי שבחברת החשמל הוא סבוך כפליים. חברת הענק הממשלתית המצויה בעיצומה של רפורמה מתנהלת בלי מנכ"ל וללא יו"ר. חודשיים חלפו מאז נבחר לתפקיד המנכ"ל מאיר שפיגלר, מי ששימש עד לאחרונה כמנהל הביטוח הלאומי. אלא שבמקביל מינתה השרה אלהרר את דב בהרב לתפקיד יו"ר חברת החשמל. בהרב, שעוד לא הספיק להיכנס לתפקידו, התפטר בסערה תוך שהוא מטיח האשמות בתקינות מינויו של שפיגלר.

בשל כך, ברשות החברות הוחלט למנות בודק חיצוני לטענות בהרב על מעורבות פוליטית בעניין מינויו של שפיגלר.

בינתיים, שנה חלפה מאז פרישתו של היו"ר הקודם יפתח רון-טל, וגם תפקיד זה נותר בלתי מאויש בחברת החשמל. כעת נבחנת מועמדותו של איציק בנבנישתי. חוות דעת של רשות החברות בעניינו הועברה לבחינת הגורמים הרלוונטיים במשרד המשפטים. 

 

גם המשרה שמאיר שפיגלר משאיר אחריו במוסד לביטוח לאומי נותרה ללא מחליף. שפיגלר היה אמור לעזוב את לשכת המנכ"ל בתחילת החודש, אבל כהונתו הוארכה ברגע האחרון לזמן קצוב של כחודש. אמנם, שר הרווחה מאיר כהן בחר עוד בתחילת מאי את המנהל הקבוע החדש - יובל אלבשן. אבל גם במקרה זה גרירת הרגליים בהליך נמשכת ונמשכת.

היועצים המשפטיים של רשות החברות הכינו חוות דעת על אלבשן ושיגרו אותה לעיון אנשי משרד המשפטים. בתום שלב זה, תדון ועדת גילאור במינוי. הוועדה בודקת מעבר לסוגיות המשפטיות את מידת כשירות המועמדים, לרבות עמידה בניסיון הנדרש לתפקיד הרלוונטי וזיקה פוליטית.

אלבשן, פרופסור למשפטים שפעיל עשרות שנים בתחום הרווחה, רואה במשרת מנכ"ל הביטוח הלאומי את תפקיד חייו. אין חולק כי יש לו את הידע המקצועי הנדרש, ובשפע. הסוגיה שבמחלוקת היא האם לאלבשן את הניסיון הניהולי שמצריך התפקיד.

 

למעלה מחודשיים עברו מאז מינתה שרת התחבורה מרב מיכאלי את האלוף (במיל’) חגי טופולנסקי למנכ"ל רשות שדות התעופה. אולם גם מינוי זה עדיין לא נכנס לתוקף. טופולנסקי, שכיהן בתפקידו האחרון בצבא כראש אכ"א ולפני כן כסגן מפקד חיל האוויר, ממתין שאישור מינויו יעלה לסדר היום של הממשלה.

המנכ"ל הקודם של הרשות, יעקב גנות, פרש מהתפקיד עוד בסוף שנת 2021, בתום קדנציה ארוכה שנמשכה קרוב לעשור. מיום עזיבתו של גנות חלפה כבר חצי שנה, שבמהלכה הרשות המופקדת על שדות התעופה ומעברי הגבול מתנהלת ללא מנכ"ל קבוע.

ובינתיים המצב בנמל התעופה בן גוריון רק הולך ומחמיר. המחסור החמור בעובדים גורם לצפיפות ותורים ארוכים במיוחד, שעלולים להתארך עוד יותר במהלך חופשת הקיץ. העובדה שהרשות המפקחת מתנהלת ללא ראש בוודאי לא תעזור לעשות סדר בבלגן. 

עוד כתבות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● מדד קוספי ננעל בירידות של 2% ומדד ניקיי ננעל בעליות של 0.1% ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט ● מחירה של חבית מסוג ברנט יורד ב-0.3% ל-68.6 דולר

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

זה לא מחיר חריג, אבל ב-200 אלף שקל, יש לרכב הזה תחרות לא קלה

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה