גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה עומד מאחורי אמנת ההייטק הישראלית החדשה

במטרה לתרום באופן שוטף לשכבות החלשות בישראל, עשרות חברות הייטק הצטרפו ל"אמנת ההייטק הישראלית" שבמסגרתה תתרום כל חברה בשם כל עובד בישראל 40 שקל בחודש ● אירועים ומינויים

אורן דוברובסקי ודן עדיקא / צילום: Cleargiving
אורן דוברובסקי ודן עדיקא / צילום: Cleargiving

עשרות חברות הייטק, ובהן ווקמי, איטורו, ג'ייפרוג, מאנדיי ואחרות, הצטרפו לאחרונה ל"אמנת ההייטק הישראלית", במטרה לתרום באופן שוטף לשכבות החלשות בישראל. את האמנה הקימה עמותת קליר גיבינג, ובמסגרתה תתרום כל חברה בשם כל עובד בישראל 40 שקל בחודש. בסך הכול מעסיקות החברות באמנה כ-3,800 עובדים.

קליר גיבינג, שבין מייסדיה נמנה יזם ההייטק והמשקיע אורן דוברובסקי, פועלת על עיקרון של העברת כספים בצורה ישירה בין שני קצוות התרומה ללא תיווך, כך ש-100% מהתרומה מגיעים ליעדם. סכום תווי המזון שהיא מחלקת למשפחות נזקקות עומד על כ-700 שקל, כך שבעקבות האמנה מקבלות אותו כ-200 משפחות.

"האמנה נולדה מתוך רצון חזק לרתום את ההייטק הישראלי כגוף אחד המאחד משאבים למען יצירת שינוי משמעותי בחברה הישראלית", אומר דוברובסקי. "נוכחנו לדעת כי כמעט בכל חברת הייטק יש תקציב ופעילויות קבועות אשר מיועדות לתת חזרה לקהילה, זיהינו את הפוטנציאל ויצרנו את האמנה. המודל שבנינו מאפשר לחברות קטנות כגדולות להצטרף ולתרום למשפחות נזקקות לפי מודל תרומה אחיד. רוב החברות התחברו מיד לחזון שלנו, ורק מעטות בחרו שלא".

דן עדיקא, מנכ"ל WalkMe, שפיתחה פלטפורמה להדרכת ולניווט משתמשים על גבי מערכות שונות בארגונים, מספר כי היוזמה נולדה מתוך רצון לגייס סכומים מכובדים שיסייעו למשפחות רבות. "גם אני וגם אורן נהגנו לתרום מכספנו האישי בעבר לטובת מטרה זו. בשלב מסוים, הבנו שזה נחמד אבל לא מספיק. מטרת היוזמה היא לייצר אופציה לתרומה ישירה עבור משפחות. אנחנו מקווים שיצטרפו כמה שיותר חברות שיוכלו לסייע, כדי שאפקט התרומה יהיה אדיר".

אזור התעשייה

יוצאים להכשרה

שני פתרונות מתגבשים בימים אלה למשבר העובדים הטכנולוגיים בענף ההייטק. בראשון, ולנס סמיקונדקטור, ספקית השבבים לתעשיות האודיו-וידאו והרכב שנסחרת בנאסד"ק, תשתף פעולה עם המכללה האקדמית כנרת בהכשרת סטודנטים. במסגרת המהלך תציע החברה ליווי של תחום הווריפיקציה ופיתוח השבבים במכללה, תמיכה ועידוד בסטודנטים מצטיינים וכן אפשרויות גיוס ותעסוקה לסטודנטים ולבוגרים. מדי שנה מסיימים במכללה כ-20 בוגרים להנדסת חשמל ואלקטרוניקה, מתוכם 4-5 בהצטיינות.

ולנס מעסיקה כ-300 עובדים, המטה שלה ממוקם בהוד השרון, ולאחרונה היא פתחה מרכז מחקר ופיתוח בצפון. בנוסף ישנם משרדים בארה"ב, באירופה ובאסיה. בחברה מזכירים כי רק 9% מתעשיית ההייטק פועלים בפריפריה, ו-6% בלבד באזור הצפון (ללא חיפה).

לדברי גדעון בן צבי, מנכ"ל ולנס, "כחברה גלובלית ששורשיה בישראל, בחרנו להרחיב את אפשרויות התעסוקה של המהנדסים בצפון, ולא ללכת בכיוון של מרכזי מחקר ופיתוח באזורים מתפתחים בעולם. אנו קוראים לכל הגופים השותפים לרצון להביא את אפשרויות התעסוקה בהייטק לאזורי הפריפריה".

מכיוון אחר, חברת האנליטיקה הבינ"ל SAS וחברת Logica-IT יוצאות בתוכנית חדשה להכשרה וקליטת עשרות עובדים בתחומי הדאטה והאנליטיקה. התוכנית כוללת מסלול הדרכה של כ-200 שעות, תחילה בהכשרה פרונטלית בת שבועיים ובהמשך מפגש בשבוע למשך שנה. בסיומה יעברו המשתתפים מבחן הסמכה בינלאומי.

כרמית גיא, רונית לפידור בלו, גדעון בן צבי / צילום: ניב קנטור, אלכס פיודורוב, יח''צ

בתוכנית יכולים להשתתף בוגרי תואר ראשון במדעי המחשב או תעשייה וניהול, והיא מתקיימת ברמת גן. על פי התכנון, בסיום יועסקו הבוגרים בתפקידי ניתוח נתונים ואנליזה בחברות מובילות במשק בתחומי הבנקאות, הביטוח, האנרגיה ועוד.

"אנו מביאים לשוק הזדמנות להתמחות, להתמקצע ולעסוק בתחומים המבוקשים ביותר בטכנולוגיה העולמית", אומרת רונית לפידור בלו, מנכ"לית מיה אנליטיקס, נציגת SAS בישראל. "שיתוף הפעולה הנוכחי יספק לארגונים המובילים במשק מומחים איכותיים בעולמות הדאטה והאנליטיקה, החיוניים לכל ארגון שרוצה לצמוח ולהתפתח בשנים הקרובות".

לדברי כרמית גיא מנכ"לית חברת לוגיקה IT, "אנחנו בונים את ההכשרות על סמך צרכים נדרשים ומיומנויות רצויות בעולמות הטכנולוגיה. המטרה היא לשלב בין איתור מדויק של העובדים בעלי יכולות שרצים למרחקים ארוכים לבין תוכנית ייעודית וממוקדת לרכישת תחומי ידע מקצועי".

מצנח הזהב

לריסה אמיר, 55, מונתה למנכ"לית מרכז המחקר והפיתוח הישראלי בחטיבת הפארמה של תאגיד מרק.

נועם גרייף, 44, מונה למנכ"ל חברת הנדל"ן עמרם אברהם. קודם לכן כיהן כסמנכ"ל הנדסה בישראל קנדה וכמהנדס העיר חדרה.

רן עמיר מונה למנכ"ל MigVax, המפתחת חיסון אוראלי לווירוס הקורונה. קודם לכן כיהן כשלוש שנים כמנכ"ל קנאשור תראפיוטיקס.

רו"ח ברק רונן מונה לסמנכ"ל הכספים בטונדו סמארט, העוסקת בפיתוח וייצור בקרים לניהול ושליטה ביישומי עיר חכמה.

ענת פרן מונתה לסמנכ"לית בכירה של ארגון השירות בסלברייט, המתמחה בפתרונות אינטליגנציה דיגיטלית.

ששה חברים חדשים מצטרפים לוועד המנהל של עמותת הפינטק City TLV: אלין אבו-פארס, אילנית נבון אדסמן, מיכה מוטליס, אלעד לוי-מאורי, אסף כהן ושירה רותם.

עפרה קדוש למנכ"לית מלון אלברטו בתל אביב, השייך לרשת ישרוטל.

חדשות טובות

תומכים ביזמיות הקפה האתיופי. עמותת יוזמות עתיד, המחלקה לפיתוח בינ"ל בג'וינט העולמי וארגון WISE יוצאים במיזם לליווי 250 יזמיות אתיופיות בשלוש שנים. ההשקעה הראשונית במהלך נאמדת ב-100 אלף דולר, וצפויה לגדול בהמשך.

מדובר בנשים המפעילות עסקים ביתיים למכירת קפה, ומתמודדות עם שני אתגרים מרכזיים. ראשית, הן אינן מכירות מושגים עסקיים בסיסיים, ולכן רווחיות העסקים שלהן נמוכה, ויכולתן לפרנס את עצמן ואת בני משפחותיהן מצטמצמת. שנית, השימוש בפחם לקליית פולי הקפה בבית מזיק לבריאותן ופוגע בסביבה. התנורים המסורתיים גורמים למחלות עיניים וריאות בגלל החשיפה לעשן.

במסגרת המיזם יינתן מימון התחלתי על ידי הג'וינט ויוזמות עתיד לרכישת תנורים אקולוגיים חדשניים, שמובערים על ידי פסולת אורגנית, ויינתן קורס יזמות עסקית בסיסי וליווי בשלבים הראשונים להקמת העסק שיאפשר שיפור ברווחיות העסק.

לדברי צופית גורדון, מנכ"לית יוזמות עתיד, "לאחר שפעלנו בעבר בנפאל ובטנזניה, אנחנו שמחות לתמוך ביזמיות אתיופיות. התוכנית גובשה לאחר למידה יסודית שול האתגרים שעמם מתמודדות היזמיות, ותוך קיום דיאלוג איתן".

אביטל סנדלר-לף, מנכ"לית המחלקה לפיתוח בין-לאומי (GRID) בג'וינט העולמי, מציינת כי "השקעה בפיתוח כלכלי דרך נשים היא אחד הכלים המשמעותיים ביותר לרווחה הומניטרית וכלכלית של העולם המתפתח. ייחודיות המהלך היא בשילוב בין אלמנטים כלכליים ועסקיים, טכנולוגיים ובריאותיים, הרואים את טובת האישה ואיכות חייה".

משחקים למען הילדים. כ-1.7 מיליון שקל גויסו בטורניר הפוקר השנתי של ארגון וראייטי, שהתקיים במתחם 'טראסק' שבנמל תל אביב. אחת מנותני החסות בטורניר היא אלקטרה מערכות אקלים ואנרגיה. הסכום יוקדש לטיפול בילדים עם צרכים מיוחדים להם מסייע הארגון. מדובר בתמיכה המאפשרת להם לתפקד טוב יותר, לפתח עצמאות, לתקשר, ללמוד ולהתפתח, ובסופו של דבר להשתלב בקהילה ובחברה הישראלית. בין המשתתפים באירוע לקחו חלק אהוד אנג'ל, נשיא וראייטי ישראל, משה ארדר, מנכ"ל אלקטרה מערכות אקלים ואנרגיה, פרזנטור החברה שלום מיכאלשווילי, אלי יצפאן, עמוס תמם ועוד.

משה ארדר ושלום מיכאלשווילי / צילום: יח''צ

עוד כתבות

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת