גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המסר הקשוח של הפד מגביר את החששות מהערכות שווי של המניות

אינפלציה ונתיב להעלאות ריבית עוררו דיון על הערכות השווי בשוק בסביבה הנוכחית

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Alex Brandon
ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Alex Brandon

הסיכוי להחמרה של התנאים המוניטריים מהירה מהצפוי זעזע את וול סטריט, גרר את מדד S&P 500 עמוק יותר לטריטוריה דובית וכפה על משקיעים להעריך מחדש שוק מניות שלא נראה זול אפילו אחרי המכירות הגדולות (selloff).

מדובר בתקופה מכוערת בשווקים, המשקפת חששות לגבי האופן בו תתמודד הכלכלה עם מבצע העלאות הריבית התלול ביותר של הפדרל ריזרב בכמה עשורים. משקיעים צופים העלאת ריבית של 0.75% ביום רביעי, ואם זה יתממש יהיה מדובר בהעלאה הגבוהה ביותר מאז 1994.

משקיעים רבים חושבים שהגרוע ביותר בשווקים ייגמר בקרוב, בהתחשב בירידות הממושכות בהרבה תחומים של השוק השנה ובמצב הבריא באופן כללי של הכלכלה האמריקאית. הם אומרים ש"לקנות בירידה" כבר אינו פופולרי במסגרת הנסיגה הגדולה השנה, אבל הסנטימנט הרע לעתים קרובות מקדים תקופה ארוכה של השתקמות.

אבל גם אופטימיסטים רבים בשוק המניות מכירים בכך ששיקום ייתקל בכמה מכשולים גדולים, ראשית כל הימשכות הרמה הגבוהה של הערכות השווי, שלאורך זמן נוטה להיות אחד הגורמים החזקים ביותר לחיזוי ביצועי השוק. אפילו כשמדד 500 S&P ירד ב־22% ב־2022, משקיעים ואנליסטים רבים חוששים שלהערכות השווי בשוק המניות יש עוד כברת דרך ליפול. ביום שני נסחר מדד S&P עבור פי 15.8 מהרווחים הצפויים ב־12 החודשים הבאים, על פי FactSet, עדיין מעל הממוצע ל־15 שנה שעומד על 15.7.

איך ידביק הפד את העלייה באינפלציה

העלאת הריבית ביום רביעי ב־75 נקודות בסיס, או 0.75%, יכולה להיות דרך אחת בה הפדרל ריזרב ידביק את העלייה באינפלציה שהייתה עיקשת וגבוהה ממה שצפו נגידי הבנק. העדויות לכך שציפיות האינפלציה של חברות ומשקי בית עולות בטווח הארוך מבהילות במיוחד את אנשי הבנק המרכזי.

"התחושה שלי היא שהפד החליט להעלות ב־75 נקודות בסיס במקום 50 נקודות בסיס בגלל שהנתונים שקיבלנו בשבוע האחרון מצביעים על אינפלציה גבוהה יותר ואולי על עוד חדשות מטרידות לגבי ציפיות האינפלציה", כך אמר נשיא הפדרל ריזרב של ניו יורק לשעבר וויליאם דדלי בכנס מנהלי הכספים של הוול סטריט ג'ורנל ביום שלישי.

דדלי אמר שאותן טענות בנוגע להעלאה של 0.75% יכולות לשמש לטענה בעד העלאה של אחוז שלם "בגלל שאם אתה מחליט שהמהירות בה אתה מגיע לשם חשובה כמו הרמה אליה אתה שואף להגיע, למה לא להגיע לשם מהר יותר?".

אבל הוא אמר שהוא צופה שנגידי הבנק "כנראה מחלקים את הפער" על ידי בחירה במקום זה להעלות את הריבית ב־0.75%.

אנליסטים שבודקים מקרוב את מדיניות הבנק המרכזי היו חלוקים ביום שלישי בשאלה אם המחיר הפוטנציאלי גבוה מכל יתרון אפשרי שתספק העלאת ריבית אגרסיבית יותר של 0.75% במקום עלייה של חצי אחוז כפי שצפו לפני דוחות האינפלציה.

היו מי שהזהירו שהבנק המרכזי, לאחר שלאחרונה הוציא הנחיות ברורות במיוחד על כך שיעלה את הריבית בחצי אחוז השבוע, מסתכן בזריעת בלבול רב בשווקים פיננסיים. קרישנה גוהה, סגן יו"ר של Evercore ISI, כתב בהודעה ללקוחות ביום שלישי שהוא חושש שהעלאת ריבית ב־0.75% "אינה מעוגנת באסטרטגיית מדיניות שיטתית ומהימנה, ובלי זה, הסיכונים נראים כמו תגובה של פניקה... שעלולה להתיישן באופן שלא יחמיא לה".

גוהה, לשעבר יועץ בפדרל ריזרב של ניו יורק, אמר שצעד כזה ייצור "בעיה קשה של הבוקר שאחרי" בגלל שיזמן שאלות הקשות למענה מה מתכוון הפדרל ריזרב לעשות אחר כך.

מה הן הערכות השווי הנכונות באקלים הנוכחי בשווקים

המהלך של הפד להורדת האינפלציה פוגע בדינמיקה ששלטה בשוק המניות שבשנים האחרונות, כשרמות ריבית נמוכות מאוד הניעו משקיעים למצוא החזרים בנכסים סיכוניים. הדעה הפופולרית שלא היו חלופות למניות עזרה להניע את מדד S&P 500 אפילו גבוה יותר, והוא הגיע לשיא בהערכות השווי בספטמבר 2020, כשנסחר פי 24.1 מהרווחים הצפויים ל־12 חודשים.

יותר לאחרונה, חששות לגבי האינפלציה והנתיב של העלאות הריבית גרמו לבהלה בשווקים וכן לדיון ער לגבי מה הערכות השווי הנכונות למניות בסביבה הנוכחית. מקור אחד לדאגה הוא הסיכון שהידוק החגורה של הפד ידחוף את הכלכלה לעבר מיתון, ויפגע הן במרכיבים היסודיים של חברות והן בסנטימנט המשקיעים. באופן מיידי יותר, שיעורי ריבית גבוהים מקטינים את הערך של תזרים המזומנים העתידי של חברות במודלים לתמחור המשמשים במקרים רבים.

חשש אחד לשווקים הפיננסיים הוא שמשקיעי אגרות חוב מתחילים לצפות לא רק מסלול תלול יותר של העלאות אלא נקודת יעד גבוהה יותר, מה שנקרא שיעור הריבית הסופי של הפד. ביום שלישי, משקיעים בשווקים עתידיים של שיעורי ריבית הימרו בסבירות של 89% שהפד יעלה את הריבית עד 4% או יותר עד יוני 2023. לפני ארבעה שבועות, הסבירות להעלאה בגובה כזה הייתה 1%, על פי נתוני קבוצת CME.

בתקופות קשות, משקיעים יכולים להחליט במהירות שמניות שוות הרבה פחות. ובאופן היסטורי, הערכות שווי ירדו גם אחרי נקודה זו לפני שהגיעו לקרקעית. במכירות הגדולות בדצמבר 2018, בזמן סבב העלאות הריבית האחרון של הפדרל ריזרב, המכפיל העתידי על ה־S&P 500 ירד ל־13.8. בעיצומן של המכירות הגדולות במרץ 2020, כשמגיפת הקורונה סגרה חלקים שלמים מהכלכלה, המדד נסחר פי 13.4 בלבד מהרווחים הצפויים ל־12 חודשים.

"השווקים לרוב לא מגיעים לתחתית בנקודה הקרובה לחציוני ההיסטורי", אמר גרג סוונסון, מנהל תיקים ב־Leuthold Group. "הם נוטים להגזים לצד השלילי מנקודת מבט של הערכת השווי".

תחזיות הרווחים אופטימיות מדי

מה שמוסיף לחששות למשקיעים במניות: רבים החלו לחשוש שרווחים תאגידיים נמצאים תחת איום, ורומזים שצעדי הערכות השווי המבוססים על תחזיות הרווחים עלולות לא לבטא באופן מספק עד כמה המניות יקרות היום. חברות אמריקאיות הזהירו מאתגרים בחזיתות רבות, מעלייה בעלויות ועד מכה בשווקים זרים בגלל התחזקות הדולר.

"המכפילים של הערכות השווי האלה מבוססים על תחזית רווחים שהיא באמת אופטימית מדי", אמר סוונסון.

עוד מודל של הערכת שווי, "האינדיקטור של באפט", משווה בין הערך של חברות נסחרות בארה"ב לתמ"ג של המדינה כולה. נכון לסוף השבוע, גרסה של המדד הזה הייתה 29% מעל הממוצע ההיסטורי שלה ומעל השיא שלי בימי בועת הדוט קום של שנת 2000, מה שרומז שהשוק מוערך גבוה מדי. המדד הזה נקרא על שם וורן באפט, שפעם אמר שהוא "אולי האינדיקטור היחיד הטוב ביותר איפה ממוקמות הערכות השווי של שוק המניות בכל רגע נתון".

שני סקרים מהעת האחרונה הראו סימנים לכך שציפיות האינפלציה של צרכנים לטווח הארוך נמצאות בעלייה. נגידי הפד אמרו שירצו להגיב באגרסיביות לסימנים שציפיות כאלה עולות או נעשות "לא מעוגנות", בגלל שהם מאמינים שתהליך הוצאת האינפלציה מהכלכלה יהיה מורכב בהרבה אם זה יתממש.

כלכלנים בדויטשה בנק אמרו שהם צופים שהפד יעלה את הריביות ב־0.75% שוב בפגישת המדיניות ביולי, מה שישים את הבנק המרכזי בנתיב המתאים יותר לרמות שנועדו להאט את הכלכלה באופן אקטיבי עד סוף השנה.

צעדים אלה "יותר עקביים עם התפישה שלנו על כך שעמדת מדיניות מגבילה נחוצה על מנת לרסן את האינפלציה", כך כתב מת'יו לוצטי, כלכלן ארה"ב ראשי בדויטשה בנק. "צעד כזה כנראה גם יעזור לפדרל ריזרב לבנות אמינות על כך שעמדת המדיניות המוניטרית מסתגלת במהירות למציאות החדשה של אינפלציה גבוהה באופן עיקש".

עוד כתבות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס נחלש ב-0.7%, פוטסי יורד ב-0.4% והקאק נסוג ב-1.1% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית