גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העלאת שכר המינימום ל-6,000 שקל תציב אותנו מעל גרמניה?

אם שכר המינימום כאן יעלה ל-6,000 שקל, איך נראה מול גרמניה וצרפת? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

ארנון בר דוד, יו''ר ההסתדרות, משחקי הכיס, כאן ב’, 9.6.22 / צילום: דוברות ההסתדרות
ארנון בר דוד, יו''ר ההסתדרות, משחקי הכיס, כאן ב’, 9.6.22 / צילום: דוברות ההסתדרות

לאחר שהכנסת אישרה בקריאה טרומית את הצעת החוק שקובעת שכר מינימום של 40 שקל לשעה (7,280 שקל בחודש), התבקש יו"ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד, להתייחס לכך במהלך ראיון בכאן ב'. ההסתדרות, נזכיר, חתמה במהלך 2021 על עסקת חבילה עם האוצר שבמסגרתה שכר המינימום יעלה בסופו של דבר ל-6,000 שקלים בלבד (בשני המסלולים ההעלאה היא בפעימות שימשכו עד שנת 2025), אך בר-דוד הסביר כי לדעתו - אם וכאשר נגיע לכך - יהיה מדובר בשכר מכובד. "6,000 שקל זה בערך 1,900 יורו, אם אני עושה את החשבון נכון", הוא אמר, "בגרמניה וצרפת שכר המינימום הוא 1,630 ו-1,650 יורו". בדקנו את שלושת הנתונים שהוזכרו על ידו.

ראשית, בר-דוד לא עשה את החשבון נכון. לפי השער היציג של בנק ישראל שהיה בתוקף ביום הראיון, יורו שווה 3.59 שקל, כך ש-6,000 שקלים הם כ-1,670 יורו. זאת טעות בעלת משמעות מכיוון שכבר כעת ניתן לראות ששכר המינימום שאליו אמורה ישראל להגיע לפי המתווה של ההסתדרות אינו גבוה משמעותית מהשכר הנהוג כיום בצרפת ובגרמניה, אלא מדובר בנתון דומה.

בכל הנוגע לצרפת, נראה שבר-דוד דייק. ב-1 במאי התעדכן שכר המינימום שם וכעת הוא עומד על 10.85 יורו לשעה, שמובילים לנתון של כ-1,650 יורו בחודש (אם כי על בסיס שבוע עבודה של 35 שעות - קצר מבישראל).

 

בגרמניה המצב אחר: לפי משרד העבודה והרווחה שם, שכר המינימום במדינה התעדכן בפעם האחרונה ב-1 בינואר, והוא עומד על 9.82 יורו לשעה. לפי חישוב המשרד, שמבוסס על שבוע עבודה של 40 שעות, שכר המינימום הנוכחי שם עומד על כ-1,700 יורו שהם כ-6,110 שקלים (נכון ליום הראיון). כלומר, כבר כעת שכר המינימום בגרמניה גבוה מזה שאליו שואף להגיע יו"ר ההסתדרות בסוף 2025. יתרה מכך, כבר בעוד שבועות ספורים, ב-1 ביולי, שכר המינימום צפוי להתעדכן ולעמוד על 10.45 יורו בשעה, ובהמשך, ב-1 באוקטובר הוא יתעדכן שוב ל-12 יורו בשעה. ממשרד העבודה והרווחה של גרמניה נמסר לנו עוד שבקיץ 2023 נציבות שכר המינימום תדון בעדכון נוסף, שייכנס לתוקף ב-1 בינואר 2024.

כשפנינו עם הנתון הזה לבר-דוד קיבלנו מטעמו תגובה שהפתיעה אותנו. "לפי אתר הלשכה הגרמנית לסטטיסטיקה, שכר המינימום הנוכחי בגרמניה הוא 1,620 יורו לחודש החל מינואר 2022 (לפי שכר מינימום שעתי של 9.82 יורו), כך שדברי יו"ר ההסתדרות היו נכונים הן לגבי גרמניה והן לגבי צרפת (התגובה המלאה מופיעה בהמשך)".

בדקנו בלמ"ס הגרמני, ואכן, הנתונים שמופיעים שם שונים מאלה שמופיעים באתר משרד העבודה, ודומים לאלה שהציג בר-דוד. מה הסיבה לכך? מתברר שבכל גוף הגדירו בצורה שונה את שעות העבודה החודשיות. במשרד העבודה חישבו לפי שבוע עבודה של 40 שעות, ואילו בלמ"ס חישבו לפי 38 שעות (בין היתר בגלל הירידה בהיקף שעות העבודה בזמן הקורונה). אגב, בשני המקרים מדובר בפחות שעות מהנתון המקביל בישראל שעומד על 42 שעות בשבוע. כך או כך, כאמור, עוד השנה צפויים בגרמניה שני עדכונים של שכר המינימום: העדכון של יולי יעלה את שכר המינימום החודשי לנתון של כ-1,725 יורו, גם לפי שיטת החישוב הצנועה יותר של הלמ"ס. העדכון של אוקטובר יעלה את השכר לפי שיטת חישוב זו לכ-1,980 יורו.

מטעמו של בר-דוד נמסר לנו כך: "יו"ר ההסתדרות הוא היחיד במשק שהעלה את נושא שכר המינימום לראש סדר היום, ולולא פעולתו השכר היה נותר ללא שינוי. יו"ר ההסתדרות פועל גם בימים אלו לצמצום הפעימות שנקבעו בעסקת החבילה כך ששכר המינימום יעלה ל-6,000 שקל עד אמצע שנת 2024, וכן להגדלת הפעימה הראשונה ב-200 שקל. לצערנו, החקיקה בכנסת תקועה זה זמן רב למרות כל פעולותינו בנושא.

"לגבי הראיון ב'משחקי הכיס': לפי אתר הלשכה הגרמנית לסטטיסטיקה, שכר המינימום הנוכחי בגרמניה הוא 1,621 יורו לחודש החל מינואר 2022 (לפי שכר מינימום שעתי של 9.82 יורו), כך שדברי יו"ר ההסתדרות היו נכונים הן לגבי גרמניה והן לגבי צרפת. ייתכן שחלה טעות בתום לב בשער ההמרה של 6,000 השקלים ליורו. יו"ר ההסתדרות מתחייב לפעול ללא לאות עד ששכר המינימום יעלה למען העובדים החלשים במשק".

בשורה התחתונה: דבריו של בר-דוד לא נכונים ברובם. גם אם שכר המינימום בישראל יעלה ל-6,000 שקלים בחודש הוא לא יהיה גבוה משמעותית מהשכר הנוכחי בצרפת, אלא יהיה דומה לו. לגבי הנתון בגרמניה - הגופים הרשמיים שם מציגים שתי צורות חישוב, שאחת מהן עולה בקנה אחד עם דבריו של בר דוד. יחד עם זאת, עוד השנה צפויים במדינה שני עדכוני שכר - ביולי ובאוקטובר - שיביאו לכך ששכר המינימום במדינה יהיה גבוה מהיעד של ההסתדרות ל-2025.

תחקיר: אוריה בר-מאיר

עוד כתבות

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

ברקע המתיחות הגאו-פוליטית בין ארה"ב לאיראן, המסחר צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● הדואליות בפערים שליליים של עד 4% ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר מתחזק ונסחר סביב 3.12 שקלים ● השוק הקוריאני חזר בסערה לאחר חופשת חג ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?