גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ב.ס.ר שרונה זכתה ב-15 מיליון שקל בהליך בוררות

ההליך נעשה אל מול חברים בקבוצה שנתבעו על ידי קבוצת הרכישה, הידועה בשמה הקודם "יונייטד שרונה", כי סירבו לשלם את חלקם • החברים טענו כי הוטעו על ידי המארגנים הקודמים • הבורר, השופט בדימוס צבי זילברטל: "הנתבעים הפרו את הסכם השיתוף"

נחשון קיויתי, בעלי קבוצת בסר / צילום: איל יצהר
נחשון קיויתי, בעלי קבוצת בסר / צילום: איל יצהר

מכשול מורכב נוסף הוזז מדרכה של קבוצת הרכישה "ב.ס.ר בשרונה" - לאחרונה ניתן על ידי שופט בית המשפט העליון בדימוס, צבי זילברטל פסק בוררות, אשר קובע: כ־20 חברי "קבוצת המפירים הקשים", שקבוצת הרכישה תבעה בגין סירובם לשלם את חלקם בפרויקט, ישלמו לקבוצה את מלוא הסכום - 15 מיליון שקל, וכן הוצאות משפט בסך של כמיליון שקל.

דרכה של קבוצת "ב.ס.ר בשרונה", לשעבר "יונייטד שרונה", מאז זכתה בקרקע היוקרתית במרכז תל אביב, אינה קלה כלל. כבר בתחילת הדרך עלו שאלות באשר ליכולתה לממש את הפרויקט, כאשר עבור הקרקע בלבד שילמה ב־2016 סכום שיא לאותם זמנים, 1.24 מיליארד שקל. בהמשך אכן נקלעה הקבוצה לצרות כלכליות, חבריה נאלצו להוסיף סכומי כסף נכבדים כדי לא להפסיד את הקרקע, ואף הוטל עליה קנס בסך 4.25 מיליון שקל מצד ממונה חוק המכר (שהוקטן אחר כך ל־600 אלף שקל).

במקביל, ניהלה הקבוצה - שבתווך "החליפה ידיים" ועברה לפעול תחת חברת ב.ס.ר שבשליטת נחשון קיוויתי - הליכים משפטיים נגד כמה קבוצות של חברים מהקבוצה עצמה, אשר הפרו לטענתה את ההסכם ולא שילמו את כל הכספים. בין היתר תבעה הקבוצה כ־20 מפירים שאותם הגדירה "קשים", משום שאת רוב הסכומים התעקשו לא לשלם, בטענה שהוטעו על ידי המארגנים הקודמים.

חמש שנים של הליכים מורכבים

קבוצת ב.ס.ר בשרונה החלה בהליך נגד המפירים הקשים עוד בשנת 2017. לאורך הדרך הגיע הליך הבוררות לבית המשפט המחוזי ואף לבית המשפט העליון, וכעת הוא הגיע לסיומו - עם מתן פסק בוררות בן 93 עמודים של השופט בדימוס זילברטל.

"המסקנה העולה מן הדיון עד כה היא, שהנתבעים לא הוכיחו את טענותיהם בקשר להטעיה ותרמית במעשי המארגן והנציגות, ולא הראו כי עומדת להם עילת ביטול כלפי המארגן", כתב הבורר. "כן לא הראו הנתבעים כי במעשי המארגנים והנציגות נפלו ליקויים ופגמים מהסוג המקים להם עילת ביטול כלפי חברי הקבוצה. משכך, מתייתר הדיון בשאלה אם במצב שבו הוטעו הנתבעים על ידי המארגנים, קמה לנתבעים עילת ביטול של הסכם השיתוף כלפי יתר חברי הקבוצה.

"עם זאת, ולמעלה מן הצורך, אתייחס בקצרה לגופה של טענה זו: פסק הבוררות מבוסס על קביעה מהותית ותקדימית בתחום קבוצות הרכישה, לפיה גם אם הטענות למצגי השווא כנגד המארגן הקודם של הקבוצה היו מוכחות כנכונות, לא היה בכך כדי להקנות לחברים המפירים את הזכות לביטול הסכם השיתוף, המסדיר את מערכת היחסים שבין חברי הקבוצה לבין עצמם.

עיקרון יסוד בקבוצת רכישה הוא עיקרון השותפות היזמית, הקושר את כלל חברי הקבוצה, השותפים יחד ברכישת הקרקע ובבניית הפרויקט. כך, גם אם לטענת מי מחברי הקבוצה הוא הוטעה על ידי גורם שלישי הוא זכאי, לכל היותר, לתבוע את הגורם שהטעה אותו, אך הוא מחויב במקביל להמשיך לקיים את הוראות הסכם השיתוף, ולבצע את התשלומים לקופת הקבוצה בדיוק כמו שאר חברי הקבוצה".

בהתאם לכך קבע השופט בדימוס זילברטל כי קבוצת ב.ס.ר בשרונה זכאית לסעדי אכיפה ולפיצויים - מלוא התשלומים שכל חבר קבוצה נדרש לשלם, בסכום כולל של כ־15 מיליון שקל, בתוספת הוצאות משפט, שכר טרחת עו"ד ותשלומי ריבית, בסכום של כמיליון שקל. עוד קבע הבורר כי על הנתבעים לחתום על הסכם המימון של הקבוצה.

נחשון קיויתי, יו"ר קבוצת ב.ס.ר: "לאחר שקבוצת ב.ס.ר נטלה על עצמה להוביל ולנהל את קבוצת הרכישה לפני ארבע שנים, נמצא הפרויקט בבנייה נמרצת, עם ודאות תכנונית והיתר בנייה סופי. זהו פרויקט ענק מבחינת היקפו, הממוקם במקום הטוב ביותר בעיר, בלב הפועם של תל אביב. אני מאמין שכאשר הוא יסתיים והשותפים יקבלו את יחידות הדיור שלהם, הם ייהנו מפרויקט איכותי עם מפרט גבוה. הצפי הוא שמחירי המכירה בו יגיעו ליותר מ־55 אלף ש"ח למ"ר".

זה עוד לא הסוף

לגלובס נודע כי פסק הבוררות הזה מנטרל, כנראה, את המוקש הגדול ביותר מבחינת ההתנהלות מול חברי הקבוצה, אך לא האחרון: ישנם עוד כמה חברים שגם אותם מחשיבה קבוצת הרכישה כמפירים של ההסכם, אם כי להם מיוחסת הפרה מינורית הרבה יותר. בסביבת הקבוצה מעריכים כי הפסיקה של הבורר זילברטל תהיה בעלת השפעה רוחבית גם על אותם מפירים נוספים, או לכל הפחות על רובם.

את הקבוצה ייצגו בהליך הבוררות עורכי הדין ניר מילשטיין, ניר סברוב ונתן לרנר, ממשרד שניצר גוטליב סאמט ושות'. חלק מהנתבעים יוצגו על ידי עורכי הדין איתי לסקי ואלי פיטרו, וחלק יוצגו על ידי עורכי הדין איתן ארז ויואב בן פורת.

מעורכי הדין פיטרו ולסקי נמסר: "הגם שמרביתה המוחלטת של התביעה, שהוגשה על סכום של 53 מיליון שקל, נדחתה, מדובר בפסק בוררות מצער, אשר תחת מתן ההגנה המתחייבת לנפגעי קבוצות רכישה מפני שלל כשלי השוק בתחום פרוץ זה, נותן גושפנקא דווקא להנצחת פרקטיקות פסולות של מעשי הטעיה והונאה, המשעבדות את נפגעי הקבוצה לגחמות גורמים חסרי אחריות.

"בכל הכבוד, כאשר בפרויקט מגורים חלות התייקרויות של כ־70%, כל קביעה לפיה המארגנים פעלו כשורה ובמקצועיות בתכנון התקציב, אינה עומדת במבחן המציאות. לפיכך, אנו מצרים על פסק הבורר, ומוצאים לנכון להדגיש כי התביעות נגד מארגני הקבוצה, חברת מינהל מגורים בראשות מוטי פלד, בעילות הטעיה ותרמית, ממשיכות להתברר בבית משפט, שיאמר את דברו.

"עוד יודגש, כי פסק הבורר חל על קבוצה קטנה המחזיקה בארבע דירות בלבד, ואילו מרבית נפגעי הקבוצה שהשתתפו בהליך הגיעו זה מכבר להסכם פשרה, שבמסגרתו הוחזר להם רוב כספם, לאחר שנציגות הקבוצה וחברת ב.ס.ר השכילו לוותר ויתורים כואבים ומרחיקי לכת מבחינת הקבוצה, ועל כך תודתנו לנציגות ולמר קיוותי".

נציין כי לפני כשנה החלו העבודות להקמת הפרויקט, שיוקם במתחם שרונה בתל אביב ויכלול שלושה מגדלי מגורים בני 40 קומות עם 420 יח"ד, ועוד 16 אלף מ"ר של שטחי משרדי, מסחר ושטחי ציבור. עלות ההקמה של הפרויקט היא כ־2.6 מיליארד שקל. חברת אלקטרה בנייה היא הקבלן המבצע של ב.ס.ר שרונה. את הליווי הפיננסי מעניקה קרן קרדיטו, ואדריכלי הפרויקט הם אנשי משרד משה צור אדריכלים ואנשי משרד CityBee .

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נמשכות העליות בוול סטריט; נאסד"ק קופץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עולה ביותר מ-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם