גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כאב הראש של משקיעי הקריפטו: ההשקעה התאדתה, חבות המס האדירה נשארה

רשות המסים קבעה כי המרה של מטבע קריפטו אחד בשני נחשבת למכירה וחייבת במס רווחי הון בשיעור 25% ● מי שמימשו רווחים ב־2021 ולא שמו כסף בצד אלא המשיכו להשקיע אותו, עלולים למצוא עצמם לאחר הנפילות האחרונות בשוק במצב בו השקעתם שווה פחות מהמס שהם חייבים על שנים קודמות

התרסקות מטבעות הקריפטו
התרסקות מטבעות הקריפטו

בעולם המטבעות הדיגיטליים (קריפטו) גילו בשבוע שעבר את ההשפעות ההרסניות של המינוף: ברגע שהנזילות נעצרת, השקעות ממונפות, כאלו שהתבססו על הלוואות, הן פגיעות מאוד. בינתיים שוק הקריפטו ממשיך בירידות, ונכון ליום ראשון בצהריים שער הביטקוין עמד על 17.5 אלף דולר, והמטבע המוביל השלים נפילה של כ-30% בשבעה ימים. קשה להפריז בנזק שנגרם לשוק - לצד גופי ענק שקרסו, ישנם אינספור פרויקטים (המקבילה של תחום המטבעות הדיגיטליים לחברות) שנמצאים בחוסר ודאות לגבי העתיד, והאמון של המשקיעים בשוק התערער.

התרסקות המטבעות, הפיטורים ובריחת המשקיעים: השבוע הקשה של הביטקוין
אופטימיים חסרי תקנה: האנליסטים פספסו את המשבר הנוכחי

הקריסה המהירה הובילה למצב בעייתי נוסף: משקיעים שחייבים סכומי עתק לרשות המסים, אבל מצד שני רואים איך ההשקעה שלהם נחתכת בחדות ואף צוברת הפסדים. בפועל, בעולם האמיתי, הם מתקרבים למצב בו ממיליונרים לרגע הם הולכים וקרבים לפשיטת רגל, כאשר הם יצטרכו להביא עוד כסף מהבית, רק על מנת לשלם את חבות המס הגבוהה. איך זה קרה, ומה הסכנות הבאות בעולם הקריפטו?

מיסוי הקריפטו והסיבה למצב הבעייתי

רשות המסים רואה בכל נכסי הקריפטו נכסי השקעה הוניים, כולל גם ב-NFT ( Non-Fungible Token, שהוא לא מטבע אלא אסימון חסר תחליף המאפשר אימות והוכחת בעלות, למשל על יצירות דיגיטליות). ככאלה הם חייבים במס רווחי הון, כלומר - מס בשיעור של 25% מהרווח. מתי נוצרת חבות המס? ככלל, חבות במס רווחי הון נוצרת בעת מימוש הנכס, כלומר בזמן מכירתו. רשות המסים קבעה כי גם המרה של מטבע קריפטו אחד בשני נחשבת למכירה. כלומר, משקיע שקנה ביטקוין, והמיר אותו ללונה, לצלסיוס, ל-NFT או לכל מטבע קריפטו אחר שהיה הכוכב התורן ועלה במהירות, ביצע מבחינת רשות המסים מכירה של הביטקוין, ורכישה של אותו מטבע קריפטו אחר. ברשות לוקחים את ההפרש בין שער המטבע ביום המכירה לבין השער שבו נרכש המטבע במקור, וממסים ב-25% את הפער ביניהם.

החל משנת 2020 ולאורך שנת 2021, שוק הקריפטו חווה עליות גבוהות ונרשמו בו היקפי מסחר ששברו שיאים. בתקופה זה זו אף היו מימושים רבים: על ידי משקיעים ששינו טעמי השקעה, בשל מעבר מביטקוין ומאת'ריום למטבעות פופולריים אחרים כמו סולנה, לונה, קרדאנו, דודג'קוין, ועוד, וגם בשל רכישות של NFT. מדובר ברווחים משמעותיים, בעיקר מצד משקיעים ותיקים שמימשו פוזיציה. כך למשל רק לפני שלושה חודשים סיפר ראש רשות המסים כי היא גבתה מס של 300 מיליון שקל ממשקיע קריפטו אחד. בתעשייה ישנם גם סיפורים רבים על נערים בני 17 שמגיעים עם ההורים לרשות המסים לאחר שצברו רווחים גבוהים ב-NFT של משחקי מחשב, וההורים חוששים מהסתבכות עם רשויות המס. אולם, אין דרך מסודרת לתשלום מס על קריפטו, בייחוד כשמדובר במס  על השקעה בקריפטו מחוץ לישראל. מס נגבה רק מחשבון בנק ישראלי, והבנקים הישראליים לא ממהרים להכניס כסף שמקורו בהשקעות קריפטו למערכת הפיננסית בישראל. כך קרה שאנשים רבים השקיעו בקריפטו, ולא הצליחו להכניס את הרווחים לישראל על מנת לשלם מהם את המס כחוק.

כאן הסיפור מתחיל להסתבך, המשקיעים בקריפטו מתחלקים באופן גס לשניים: המקצועיים והפשוטים. המשקיעים המקצועיים יודעים שיש להם חבות לרשות המסים, הם לוקחים את הכסף שהם צרכים לשלם לרשות, ושמים אותו במטבע יציב על מנת שישמור על ערכו (מטבעות יציבים הם כאלה ששערם צמוד למטבע פיאט כלשהו - דולר, אירו, וכו'). המשקיעים הפשוטים, בחלק גדול מהמקרים, ממשיכים ומשקיעים את הכסף הלאה, ולא "שמים בצד" את החלק של רשות המסים.

"יצטרכו להביא מיליוני שקלים מהבית"

בשוק סיפרו בימים האחרונים, כי לאחר השבוע האחרון משקיעים רבים, בייחוד אלו שנמצאים בפוזיציות ממונפות, רואים את ערך ההשקעה שלהם יורד במהירות ולעיתים אף מונזל באופן כפוי ובהפסד גדול אם הם פעלו במינוף, כאשר הוא שווה כיום פחות מהחבות שלהם לרשות המסים עבור הרווחים של השנים 2020 ו-2021. כלומר, על מנת לשלם את החוב, הם יצטרכו להביא כסף נוסף מהבית. חשוב לציין בהקשר זה, כי אם המשקיעים מממשים כעת את ההשקעות בהפסד, ההפסד הזה ניתן לקיזוז לצורכי מס רק מול רווחים עתידיים, כלומר כאלו שייצברו בשנים הבאות, ולא ניתן לקיזוז מול רווחי עבר. כלומר, גם מימוש בהפסד כעת לא יפחית את נטל המס על הרווחים בעבר. לכן בעצם על רווחי 2021 צריך לשלם מס גם אם יש הפסדים ב 2022.

"יש לקוחות שיצטרכו להביא מיליוני שקלים מהבית, יש לקוחות שיגיעו לפשיטת רגל בגלל זה, ההתכווצות המהירה של השוק יצרה בעייה", אמר פעיל ותיק בשוק הקריפטו. נציין כי חלק מהמשקיעים הוותיקים יותר נהנים ממגני מס בשל ההפסדים שצברו בשנים 2018-2019, כאשר הפגיעה הגדולה היא במי שהצטרפו לשוק המטבעות הדיגיטליים בתקופת הקורונה והלאה.

הפגיע הקשה של חוסר האמון בשוק

לכאורה, מצבם של המשקיעים המקצועיים טוב יותר: הם שמו את הכסף במטבע יציב ששומר על ערכו, ויש להם מקור לתשלום המס שהם חייבים בו על מימושי העבר, גם כעת כאשר שווי ההשקעות שלהם הולך ויורד. אבל בשוק שבו גם גופי מטבעות יציבים כבר קרסו, המשקיעים המקצועיים חשופים אף הם. התרחיש העיקרי ממנו חוששים כעת בשוק הוא זה של קריסת ענקית המטבעות היציבים ת'תר, מנפיקת המטבע היציב צמוד הדולר הפופולארי USDT. זאת על רקע מציאות בה הקשיים בגוף אחד מדביקים גוף אחר שנמצא מולו בקשרי השקעה ומסחר,וכך  חוסר האמון בשוק הולך וגובר.

חוסר האמון יוצר עוד שני אפקטים מורגשים בתחום: ראשית, הוא מונע תכנוני מס. תכנון המס הפופולארי ביותר בשוק הקריפטו הוא מכירה בהפסד על מנת לזכות במגן מס. כך, כאשר מטבע שמשקיע מעוניין להחזיק בו לטווח ארוך יורד בצורה חדה, מוכרים אותו, מכירים בהפסד, ובכסף רוכשים אותו שוב. אולם כעת כאשר התנודתיות גבוה, והבורסות השונות עוצרות משיכות, משקיעים חוששים לשנות פוזיציה גם לזמן קצר. אפקט נוסף קשור לעובדה שגופים עוצרים משיכות, ואפילו בורסה גדולה כמו בינאנס עצרה משיכות לאורך שעות. הדבר מעורר חשדנות וגורם למשקיעים שמאמינים בשוק להסס לפני שהם מכניסים אליו עוד כסף, שהיה יכול אולי לתמוך בעליות.

בשוק הקריפטו מעריכים: הקורלציה עם המניות תישבר

על רקע הנפילות החדות בתקופה האחרונה בשוק המטבעות הדיגיטליים, מספרים בשוק כי הוא עובר תהליך מהיר של התפרקות המינופים, והנזלות כפויות רבות של פוזיציות. "הבעיה הגדולה ביותר כעת בשוק היא חוסר האמון", ציין תומר רביד, מייסד ומנכ"ל BloxTax, "יש הרבה גופים שקשורים זה לזה בקשרי השקעה, ונוצר מצב שאתה לא יודע אם הצד השני פתאום לא יעצור משיכות או בעצם מה מצבו באמת. בהיבט הזה מה שקורה עכשיו בשוק הקריפטו מזכיר את המשבר של 2008, מצוקת נזילות חושפת מהר מאוד בעיות, ויוצרת משבר אמון".

יובל רואש, מנכ"ל בורסת הקריפטו ביטס אוף גולד, אמר כי "מה שקורה עכשיו זה לא אשמת צלסיוס (בנק הקריפטו שעצר את המשיכות בשבוע שעבר, א"א), וגם לא אשמת הקריסה של טרה לונה (בלוק מטבעות יציבים פופולארי שקרס בחודש שעבר, א"א). בכל ארבע שנים בערך אנחנו רואים מחזוריות של הביטקוין ושל מטבעות הקריפטו, יש נסיקה, התפוצצות וירידה של המחיר. בכל פעם יש את האשם התורן, אבל גם בנסיקה יש הרבה אירועים שקורים, פריצות, יזמים שנעלמים עם הכסף, כשהביטקוין עולה, קל יותר להתעלם מזה, וכשיש ירידות, האירועים מקבלים משקל גבוה יותר. אנחנו עכשיו בתהליך ירידות, אבל השוק בוגר יותר, גם הלקוחות, הרגולציה מתערבת, ונראה את זה מתייצב. כיום יש גם הרבה מאוד משקיעים מוסדיים שנכנסו לשוק, הם משקיעים בקריפטו כמו שהם רגילים להשקיע בשוק ההון, על פי אותם כללים, וזה מחזק את הקורלציה בין השווקים, אבל הקורלציה לא קבועה, וכאשר השוק יתייצב, לדעתי נראה היפרדות של הקורלציה בין הקריפטו לשוק ההון".

עו"ד ורו"ח רון צרפתי, סמנכ"ל הכספים והרגולציה של בורסת הקריפטו הישראלית Bit2C אומר, כי "אומנם לא נעים לחוות אובדן ערך של השקעות, אולם יש לכך גם יתרונות בדחיקת גורמים שליליים מחוץ לשוק והתבגרות של שחקנים ומשקיעים שלומדים איך נכון לנהל סיכונים והשקעות. צריך לזכור שההתקדמות הטכנולוגית בתחום לא נעצרת". לדבריו, "המשבר הנוכחי רק מעצים את החשיבות הרבה של רגולציה אפקטיבית ומותאמת. על הרגולטורים להתעשת בהקדם האפשרי ולפקח בצורה יעילה ונכונה על שוק הקריפטו על ידי מתן רישיונות, אכיפה נוקשה וחינוך של הציבור".

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%, טבע זינקה ב-13%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר

חניונים יתייקרו, אירועים יבוטלו: עיריית ת״א נקלעה לבור תקציבי ומתכננת קיצוץ ענק

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה? ● עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים"

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים