גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צוקרברג רוצה לטשטש את הגבולות בין העולם האמיתי לווירטואלי. איך הוא מתכוון לעשות את זה?

ענקית הטכנולוגיה מטא והעומד בראשה מארק צוקרברג הציגו בתדריך עיתונאים את ההתקדמות בפיתוח משקפי מציאות מדומה, העומדים ב"מבחן טיורינג החזותי", באמצעותו ניתן לבחון את מה שמוצג בעולם הווירטואלי נראה דומה או שונה מהעולם האמיתי ● צוקרברג: "אנחנו חייבים להגיע לתגליות חדשות לגבי צורת העבודה המשותפת של מערכות פיזיות"

מארק צוקרברג מתנסה במשקפי המציאות המדומה של מטא / צילום: מטא
מארק צוקרברג מתנסה במשקפי המציאות המדומה של מטא / צילום: מטא

"מבחן טיורינג" הוא מבחן שמודד האם למחשב או למכונה יש בינה מלאכותית, כלומר האם הם מסוגלים לחקות את התבונה האנושית. המתמטיקאי הבריטי אלן טיורינג, שהמציא את המדד ב-1950, קבע כי אם החוקר לא מצליח לזהות את ההבדל בין האדם למחשב, אז המחשב עבר בהצלחה את המבחן.

ענקית הטכנולוגיה מטא (לשעבר פייסבוק) והעומד בראשה מארק צוקרברג, חשפו בתדריך עיתונאים את המבחן העדכני שהם בוחנים כיום במעבדות שלהם - "מבחן טיורינג החזותי". מדובר בביטוי שחוקרים אקדמיים ופייסבוק אימצו, באמצעותו ניתן לבחון את מה שמוצג בעולם הווירטואלי נראה דומה או שונה מהעולם האמיתי. לדברי צוקרברג, מדובר במבחן סובייקטיבי לחלוטין, כדי ליצור תחושת נוכחות חזקה - כלומר "להיות במקומות ווירטואליים באופן משכנע".

צוקרברג הצביע על אתגרים מהותיים כמו איך "אנחנו תופסים דברים מבחינה פיזית ואיך העיניים מעבדות אותות חזותיים, ואיך המוח שלנו מפרש אותם כדי ליצור מודל של עולם". כמו לדוגמה, איך אנחנו צריכים להיות מסוגלים לעבד אובייקטים וירטואליים ולמקד את העיניים שלו במרחקים שונים, או ייצור רזולוציה דומה ברמת רשתית העין בכל שדה הראייה. לדבריו, "מדובר בתחושת נוכחות מציאותית, כלומר התחושה שאנחנו נמצאים עם עוד מישהו או במקום כלשהו כאילו היינו שם באמת".

מצד אחד, זה דורש יכולות טכנולוגיות מאוד גבוהות ומצד שני - משקפי המציאות המדומה צריכים להיות קלים, ושלא יתחממו על הפנים או שהסוללה תתרוקן מהר מדי. לדבריו, "לא ייקח עוד הרבה זמן עד שנוכל ליצור סצנות נאמנות לגמרי למציאות. ובמקום רק לצפות בהן על המסך, תוכלו להרגיש כאילו אתם שם, ולחוות דברים שלא הייתם יכולים לחוות בשום צורה אחרת". עם זאת, "עדיין יש לנו דרך ארוכה מבחינת תצוגות וגרפיקה לפני שנוכל להגיע לריאליזם חזותי. והסיבה לכך היא שמערכת הראייה האנושית משולבת ברמה עמוקה ביותר".

רזולוציה, פוקוס, עיוות תמונה ו- HDR

הבעיות ברורות: הרזולוציה נמוכה יותר ממה שמציעים במחשבים ניידים או סמארטפונים, העדשות מעוותות את הראייה, לא ניתן להשתמש בהם לפרקי זמן ממושכים. לצד צוקרברג, גם המדען הראשי של מעבדות המציאות של מטא, מייקל אברש, הבהיר בתדריך על ארבעת המאפיינים שהם בוחנים כדי להפוך את התמונה למציאותית יותר: רזולוציה, פוקוס, עיוות תמונה ו-HDR. לדברי אברש, "המגבלה הנוכחית והברורה ביותר היא הרזולוציה".

הדגמת הרזולוציה / צילום: מטא

כדי לעבור את מבחן הטיורינג החזותי, ישנם צוותי המחקר והפיתוח עמלו על כמה פיתוחים: טכנולוגיית "Varifocal" שמבטיחה שהפוקוס מתאים ושהוא מאפשר ראייה ברורה לפרקי זמן ממושכים, תיקון עיוות תמונה שיכול להיווצר בעולמות הווירטואליים, רזולוציה שמתקרבת לראיית אדם (6/6 או 20/20) וטכנולוגיית HDR - טווח דינמי גבוה - שמרחיבה את טווח הצבעים והבהירות.

במהלך התדריך, צוקרברג הציג כמה אבות טיפוס שאינם ברמת שיווק לצרכן, אך שנותנים דגש למאפיינים המדוברים. בין היתר, הוא הציג את הפיתוחים האחרונות לגבי הרכיבים שמקבלים את הפלט הגרפי המעובד וממירים אותו לתמונות שהעיניים רואות. בין אבות הטיפוס שהוצגו: סדרת Half Dome, שדרכה פיתחו מאז 2017 את טכנולוגיית ה-"varifocal". אברש הסביר כי לוקח המון זמן ללמוד את העיוות וליצור עדשות הנחוצות כדי לפתח את זה.

לכן, החברה פיתחה Distortion Simulator, כדי לבחון בעצם את התזוזה של העין כדי לייצר תמונה אמינה יותר. הסימולטור משתמש באופטיקה וירטואלית כדי לשכפל את העיוותים ומציג אותם בתנאי צפייה של מציאות מדומה. "זה מאפשר לצוות לחקור תכנונים אופטיים שונים ואלגוריתמים של תיקון עיוותים ללא צורך בבניית משקפיים של ממש", כך אברש.

סדרת Half Dome / צילום: מטא

לדברי אברש, "למשקפי מציאות וירטואלית יש שדות ראייה רחבים בהרבה, אבל בהשוואה לצג הרחב ביותר. אז הפיקסלים הזמינים מתפרשים על פני שטח גדול בהרבה מהשטח של צגי דו ממד. ולכן בכל שטח נתון, יש פחות פיקסלים ואז מקבלים רזולוציה נמוכה יותר". זה לצד שיפור האיכות של הפיקסלים האלו. אז במטא הציגו את אב טיפוס Butterscotch, שנועד להדגים את החוויה של רזולוציית רשתית במציאות המדומה. מסכי טלוויזיה וסמארטפונים עברו את רף ה-60ppd, מה שנותן להם לעמוד ב-20/20 או 6/6 כמו בחדות עיניים. כדי להתמודד עם זה במציאות המדומה, כווץ שדה הראייה בכמחצית ופותחה עדשה היברידית שתפתור את הבעיה. אב הטיפוס לדברי מטא מוגשם וכבד, אבל צלח רזולוציה גבוהה.

אב טיפוס Butterscotch / צילום: מטא

בנוסף, החברה הציגה את Starburst, אב טיפוס ששם דגש על HDR גבוה. לפי החברה, התוצאה מייצרת טווח שלם של בהירות והוא מגיע ל-20 אלף ניטים. אב טיפוס רביעי שהוצג הוא Holocake 2, הרעיון הוא לייצר משקפיים דקות וקלות, שיכול להריץ תוכנות. הם יצרו עדשה הולוגרפית כדי להקטין את המאסיביות של הדגמים האחרים.

אב טיפוס Starburst / צילום: מטא

מטא מצאה דרך לשלב את כל הפיתוחים גם יחד

כדי להצליח במשימה, במטא היו צריכים למצוא פתרון שיסייע להם לשלב את הטכנולוגיות השונות. כך שהם הציגו מערכת תצוגה בשם "Mirror Lake". זה למעשה משקפי סקי מעוצבים שישלבו את כל הטכנולוגיות החזותיות שהוצגו לכדי מוצר קומפקטי וחסכוני בחשמל. הרעיון הוא לשלב את כל הטכנולוגיות החזותיות המתקדמות שצוות המחקר של מערכות התצוגה פיתח בשבע השנים האחרונות. לפי מטא, כשמשלבים את הטכנולוגיות ביחד, תוך שילוב אלמנטים וויזואליים דרושים, כך יהיה אפשר לעבור את מבחן הטיורינג החזותי.

מערכת Mirror Lake / צילום: מטא

צוקרברג אמר: "אני מקווה שזה נתן מושג לגבי כמה מהאתגרים המהותיים בדרך לריאליזם החזותי. אנחנו חייבים להגיע לתגליות חדשות לגבי צורת העבודה המשותפת של מערכות פיזיות, ולגבי האופן שבו המערכת החזותית שלנו תופסת את העולם". הוא חתם: "אם נוכל להמשיך להתקדם באותם חידושים שדיברנו עליהם כאן, אני חושב שזה יוביל לעתיד שבו המחשוב מתרכז יותר באנשים ובאופן שבו אנחנו רוצים לקיים אינטראקציה זה עם זה, ואיך אנחנו רוצים לחוות את העולם. ואני חושב שזה יהיה הרבה יותר טוב ממה שקיים כיום".

עוד כתבות

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

הבורסה בלונדון, בריטניה / צילום: Shutterstock

עליות קלות בבורסות אירופה; החוזים על וול סטריט ירוקים

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר