גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צוקרברג רוצה לטשטש את הגבולות בין העולם האמיתי לווירטואלי. איך הוא מתכוון לעשות את זה?

ענקית הטכנולוגיה מטא והעומד בראשה מארק צוקרברג הציגו בתדריך עיתונאים את ההתקדמות בפיתוח משקפי מציאות מדומה, העומדים ב"מבחן טיורינג החזותי", באמצעותו ניתן לבחון את מה שמוצג בעולם הווירטואלי נראה דומה או שונה מהעולם האמיתי ● צוקרברג: "אנחנו חייבים להגיע לתגליות חדשות לגבי צורת העבודה המשותפת של מערכות פיזיות"

מארק צוקרברג מתנסה במשקפי המציאות המדומה של מטא / צילום: מטא
מארק צוקרברג מתנסה במשקפי המציאות המדומה של מטא / צילום: מטא

"מבחן טיורינג" הוא מבחן שמודד האם למחשב או למכונה יש בינה מלאכותית, כלומר האם הם מסוגלים לחקות את התבונה האנושית. המתמטיקאי הבריטי אלן טיורינג, שהמציא את המדד ב-1950, קבע כי אם החוקר לא מצליח לזהות את ההבדל בין האדם למחשב, אז המחשב עבר בהצלחה את המבחן.

ענקית הטכנולוגיה מטא (לשעבר פייסבוק) והעומד בראשה מארק צוקרברג, חשפו בתדריך עיתונאים את המבחן העדכני שהם בוחנים כיום במעבדות שלהם - "מבחן טיורינג החזותי". מדובר בביטוי שחוקרים אקדמיים ופייסבוק אימצו, באמצעותו ניתן לבחון את מה שמוצג בעולם הווירטואלי נראה דומה או שונה מהעולם האמיתי. לדברי צוקרברג, מדובר במבחן סובייקטיבי לחלוטין, כדי ליצור תחושת נוכחות חזקה - כלומר "להיות במקומות ווירטואליים באופן משכנע".

צוקרברג הצביע על אתגרים מהותיים כמו איך "אנחנו תופסים דברים מבחינה פיזית ואיך העיניים מעבדות אותות חזותיים, ואיך המוח שלנו מפרש אותם כדי ליצור מודל של עולם". כמו לדוגמה, איך אנחנו צריכים להיות מסוגלים לעבד אובייקטים וירטואליים ולמקד את העיניים שלו במרחקים שונים, או ייצור רזולוציה דומה ברמת רשתית העין בכל שדה הראייה. לדבריו, "מדובר בתחושת נוכחות מציאותית, כלומר התחושה שאנחנו נמצאים עם עוד מישהו או במקום כלשהו כאילו היינו שם באמת".

מצד אחד, זה דורש יכולות טכנולוגיות מאוד גבוהות ומצד שני - משקפי המציאות המדומה צריכים להיות קלים, ושלא יתחממו על הפנים או שהסוללה תתרוקן מהר מדי. לדבריו, "לא ייקח עוד הרבה זמן עד שנוכל ליצור סצנות נאמנות לגמרי למציאות. ובמקום רק לצפות בהן על המסך, תוכלו להרגיש כאילו אתם שם, ולחוות דברים שלא הייתם יכולים לחוות בשום צורה אחרת". עם זאת, "עדיין יש לנו דרך ארוכה מבחינת תצוגות וגרפיקה לפני שנוכל להגיע לריאליזם חזותי. והסיבה לכך היא שמערכת הראייה האנושית משולבת ברמה עמוקה ביותר".

רזולוציה, פוקוס, עיוות תמונה ו- HDR

הבעיות ברורות: הרזולוציה נמוכה יותר ממה שמציעים במחשבים ניידים או סמארטפונים, העדשות מעוותות את הראייה, לא ניתן להשתמש בהם לפרקי זמן ממושכים. לצד צוקרברג, גם המדען הראשי של מעבדות המציאות של מטא, מייקל אברש, הבהיר בתדריך על ארבעת המאפיינים שהם בוחנים כדי להפוך את התמונה למציאותית יותר: רזולוציה, פוקוס, עיוות תמונה ו-HDR. לדברי אברש, "המגבלה הנוכחית והברורה ביותר היא הרזולוציה".

הדגמת הרזולוציה / צילום: מטא

כדי לעבור את מבחן הטיורינג החזותי, ישנם צוותי המחקר והפיתוח עמלו על כמה פיתוחים: טכנולוגיית "Varifocal" שמבטיחה שהפוקוס מתאים ושהוא מאפשר ראייה ברורה לפרקי זמן ממושכים, תיקון עיוות תמונה שיכול להיווצר בעולמות הווירטואליים, רזולוציה שמתקרבת לראיית אדם (6/6 או 20/20) וטכנולוגיית HDR - טווח דינמי גבוה - שמרחיבה את טווח הצבעים והבהירות.

במהלך התדריך, צוקרברג הציג כמה אבות טיפוס שאינם ברמת שיווק לצרכן, אך שנותנים דגש למאפיינים המדוברים. בין היתר, הוא הציג את הפיתוחים האחרונות לגבי הרכיבים שמקבלים את הפלט הגרפי המעובד וממירים אותו לתמונות שהעיניים רואות. בין אבות הטיפוס שהוצגו: סדרת Half Dome, שדרכה פיתחו מאז 2017 את טכנולוגיית ה-"varifocal". אברש הסביר כי לוקח המון זמן ללמוד את העיוות וליצור עדשות הנחוצות כדי לפתח את זה.

לכן, החברה פיתחה Distortion Simulator, כדי לבחון בעצם את התזוזה של העין כדי לייצר תמונה אמינה יותר. הסימולטור משתמש באופטיקה וירטואלית כדי לשכפל את העיוותים ומציג אותם בתנאי צפייה של מציאות מדומה. "זה מאפשר לצוות לחקור תכנונים אופטיים שונים ואלגוריתמים של תיקון עיוותים ללא צורך בבניית משקפיים של ממש", כך אברש.

סדרת Half Dome / צילום: מטא

לדברי אברש, "למשקפי מציאות וירטואלית יש שדות ראייה רחבים בהרבה, אבל בהשוואה לצג הרחב ביותר. אז הפיקסלים הזמינים מתפרשים על פני שטח גדול בהרבה מהשטח של צגי דו ממד. ולכן בכל שטח נתון, יש פחות פיקסלים ואז מקבלים רזולוציה נמוכה יותר". זה לצד שיפור האיכות של הפיקסלים האלו. אז במטא הציגו את אב טיפוס Butterscotch, שנועד להדגים את החוויה של רזולוציית רשתית במציאות המדומה. מסכי טלוויזיה וסמארטפונים עברו את רף ה-60ppd, מה שנותן להם לעמוד ב-20/20 או 6/6 כמו בחדות עיניים. כדי להתמודד עם זה במציאות המדומה, כווץ שדה הראייה בכמחצית ופותחה עדשה היברידית שתפתור את הבעיה. אב הטיפוס לדברי מטא מוגשם וכבד, אבל צלח רזולוציה גבוהה.

אב טיפוס Butterscotch / צילום: מטא

בנוסף, החברה הציגה את Starburst, אב טיפוס ששם דגש על HDR גבוה. לפי החברה, התוצאה מייצרת טווח שלם של בהירות והוא מגיע ל-20 אלף ניטים. אב טיפוס רביעי שהוצג הוא Holocake 2, הרעיון הוא לייצר משקפיים דקות וקלות, שיכול להריץ תוכנות. הם יצרו עדשה הולוגרפית כדי להקטין את המאסיביות של הדגמים האחרים.

אב טיפוס Starburst / צילום: מטא

מטא מצאה דרך לשלב את כל הפיתוחים גם יחד

כדי להצליח במשימה, במטא היו צריכים למצוא פתרון שיסייע להם לשלב את הטכנולוגיות השונות. כך שהם הציגו מערכת תצוגה בשם "Mirror Lake". זה למעשה משקפי סקי מעוצבים שישלבו את כל הטכנולוגיות החזותיות שהוצגו לכדי מוצר קומפקטי וחסכוני בחשמל. הרעיון הוא לשלב את כל הטכנולוגיות החזותיות המתקדמות שצוות המחקר של מערכות התצוגה פיתח בשבע השנים האחרונות. לפי מטא, כשמשלבים את הטכנולוגיות ביחד, תוך שילוב אלמנטים וויזואליים דרושים, כך יהיה אפשר לעבור את מבחן הטיורינג החזותי.

מערכת Mirror Lake / צילום: מטא

צוקרברג אמר: "אני מקווה שזה נתן מושג לגבי כמה מהאתגרים המהותיים בדרך לריאליזם החזותי. אנחנו חייבים להגיע לתגליות חדשות לגבי צורת העבודה המשותפת של מערכות פיזיות, ולגבי האופן שבו המערכת החזותית שלנו תופסת את העולם". הוא חתם: "אם נוכל להמשיך להתקדם באותם חידושים שדיברנו עליהם כאן, אני חושב שזה יוביל לעתיד שבו המחשוב מתרכז יותר באנשים ובאופן שבו אנחנו רוצים לקיים אינטראקציה זה עם זה, ואיך אנחנו רוצים לחוות את העולם. ואני חושב שזה יהיה הרבה יותר טוב ממה שקיים כיום".

עוד כתבות

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

הנשיא טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

טראמפ: "ייתכן ותהיה עסקת חטופים עד שבוע הבא"

גורם ישראלי אישר כי ישראל קיבלה את המסמך ופרטיו נלמדים, לפי הדיווחים, חמאס העביר תשובה שכוללת "בקשה לתיקונים קלים" • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" • 50 חטופים - 638 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

תיקון והתנצלות

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"