גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תרחיש גוג-ומגוג: רוסיה וסין מתכוננות למלחמה גלובלית

פוטין "יברך על ההזדמנות להשתמש בנשק גרעיני". הוא חושב שיוכל לנצח ● שי ג'ינפינג מתכונן למלחמה בטייוואן. שניהם מאמינים שהמערב חלש ונרפה ● אנחנו יודעים מה קורה כשדיקטטורים מאמינים בחולשת אויביהם

ולדימיר פוטין ושי ג׳ינפינג באולימפיאדת החורף בבייג׳ינג 2022 / צילום: Alexei Druzhinin
ולדימיר פוטין ושי ג׳ינפינג באולימפיאדת החורף בבייג׳ינג 2022 / צילום: Alexei Druzhinin

המלים המפחידות ביותר של 75 השנה האחרונות? זה קל: 'מלחמת העולם השלישית'. הן התחילו להישמע מיד לאחר שהסתיימה מלחמת העולם השנייה. הן העניקו השראה ל'שעון גוג-ומגוג' של פיזיקאים, שהזהירו את העולם מפני שעת 'חצות'. 

כשהשעון התחיל לתקתק, ב-1947, העולם היה רחוק כדי "שבע דקות מחצות". ב-1953 הוא התקרב כדי שתי דקות. ב-1991 הוא התרחק כדי 17 דקות (השיעור הגדול ביותר). מאז, הוא חזר והתקרב, עד שהגיע אל שתי דקות ב-2017. בשנה שעברה הוא עמד על "מאה שניות". אנחנו ממתינים לעידכון אוקראינה.

ב-1991, במעמד קבלת פרס נובל לשלום, מיכאיל גורבצ'וב, הנשיא האחרון של ברית המועצות, הכריז, "הסכנה של מלחמה גרעינית גלובלית חלפה למעשה". יורשי-יורשיו טרפו את כל הקלפים. ולדימיר פוטין גמר אומר לחזור ולהקים את האימפריה הרוסית. גנרל וולזי קלרק, המפקד העליון לשעבר של כוחות נאט"ו באירופה, אמר על פוטין עוד לפני שלושה חודשים ויותר: "עלינו להתחיל מן ההנחה שהוא יברך על ההזדמנות להשתמש בנשק גרעיני. מנוי וגמור אתו להפגין את נחישותו. הוא רוצה להפחיד את המערב. הוא חושב שיש לו יתרון גרעיני".

לפנים, גם כאשר הסכנה היתה מוחשית ואפילו מיידית, איש לא העז לאיים במלחמה בגלוי. עכשיו, המלים האיומות 'מלחמת העולם השלישית' נפלטות מעשה שגרה מגרונותיהם של נושאי כליו, בפוליטיקה ובתקשורת. הדיקטטור עצמו אינו חדל לרמוז על מלחמה לא-קונבנציונלית. ביום שבו פלש לאוקראינה הוא הזהיר את כל מי שינסו לעמוד בדרכו, ש"רוסיה תגיב מיד, והתוצאות יהיו מעבר למה שנראה אי פעם בהיסטוריה שלכם". שלכם.

להטביע את בריטניה, להרוס את חופי אמריקה

ביום השלישי של הפלישה, פוטין העמיד את כוחה הגרעיני של רוסיה ב"כוננות קרב". הוא אמנם לא עשה שום דבר התקפי, אבל הוא עורר במתכוון את הרושם שהוא שוקל מתקפת-מנע גרעינית, חריגה דרמטית מן ההיגיון של מאזן האימה בימי המלחמה הקרה.

השבוע נוספה חזית פוטנציאלית במלחמתו ההזויה של פוטין נגד אויבי רוסיה: קלינינגרד, המובלעת הרוסית הקטנה בין ליטא לפולין, על שפת הים הבלטי. ליטא, חברה באיחוד האירופי ובנאט"ו, אסרה על מעבר מוצרים, שעליהם חלות סנקציות של האיחוד האירופי. רוסיה הגיבה באיומים ובהזהרות.

לאחר שהמפקד החדש של צבא בריטניה הכריז בפקודת-יום, שבריטניה תגן על שלומן של כל חברות נאט"ו, כולל ליטא, גנרל רוסי, יבגני בוז'ינסקי, השיב בשידור טלוויזיה חי, כי אם בריטניה תצא למלחמה, היא "תחדל להתקיים פיזית... האי שלהם ייעלם, כך שאין לי מושג איפה הוא וצאצאיו יחיו".

אגב, את הדברים האלה הוא אמר ללא התרגשות, בטון ענייני ושקט לחלוטין. צפו-נא בווידיאו:

 

מרגריטה סימוניאן, העורכת הראשית של רוסיה היום' (RT), רשת הטלוויזיה הרוסית המשדרת לעולם, אמרה עוד לפני חודש, "או שאנחנו מנצחים, או שזה ייגמר רע לכל האנושות".

לסימוניאן הייתה השבוע ואריאציה על הנושא. היא הכריזה, בעקבות הפסקת הייצוא של חיטה ודגנים מאוקראינה לארצות רעבות באפריקה ובאסיה, כי "הרעב הוא תקוותנו... הוא יכריח אותם להסיר את הסנקציות ולהיות ידידינו, כי הם יבינו שאין להם בררה".

דיון בטלוויזיה הרוסית ב-30 במאי עסק בשאלה כיצד רוסיה תהרוס את שני החופים של ארה"ב, על מרכזי האוכלוסייה הענקיים שלהם; וכמה אוקראינים יהיה עליה לחסל. חבר ה'דומה' (פרלמנט), אלכסיי ז'וראבליוב, הסביר כי נחוצים רק שני טילים היפר-סוניים לכל חוף, "שום דבר לא יישאר, והפטרייה תהיה כה גבוהה שיהיה אפשר לראות אותה ממקסיקו".

ללמדך ששום דבר בהתפרצות הזו לא היה ספונטני, על המסך הענקי מאחורי ז'וראבליוב הוקרן שיגור של הטיל האמור, מדגם 'סארמאט', זה הידוע גם כ'שטן-2'. סארמאט עדיין לא נכנס לשימוש מבצעי, אבל בשבוע שעבר פוטין הודיע, כי הוא ייכנס לשימוש כזה לפני סוף השנה.

ז'וראבליוב גם הכריז, כי "חמישה אחוזים" של האוקראינים "אינם ניתנים לריפוי" מסטיותיהם ה"נאציות", ואין בררה אפוא אלא "לעשות להם דה-נאציפיקציה, זאת אומרת להרוס אותם".

עניין לנו באנשים שגמרו אומר לנצח במלחמה ויהי מה, גם אם העולם כולו ייחרב. יתר על כן, הם משוכנעים שהם יכולים לנצח במלחמה גלובלית. אני מנחש שמונולוג ממין זה שנשמע בטלוויזיה הרוסית, ונפוץ כמאכלת אש במדיה החברתית, לא נשמע מעולם בשום מקום.


"ראיתי את אויביי, והם תולעים"

אפשר לטעון שב-2022 העולם עומד על סף אסון היסטורי. כולנו חוטאים מפעם לפעם בהשוואות אמוציונליות או מכאניות עם שנות ה-30, אבל קשה להימנע מהן. כמעט כל האנציקלופדיות אומרות לנו, שמלחמת העולם השנייה פרצה באחד בספטמבר 1939, כאשר היטלר פלש לפולין. בעיני הרוסים "המלחמה הפטריוטית הגדולה" התחילה עם פלישת היטלר, ב-21 ביוני 1941. בעיני האמריקאים היא התחילה בשבעה בדצמבר 1941, היום שבו היפנים תקפו את פרל הרבור, וגררו את אמריקה אל המלחמה.

אבל במידה שמלחמת העולם השנייה אמנם הייתה מלחמת עולם, לא מלחמה אירופית, היא ראויה לתאריך פתיחה מוקדם בהרבה: יולי 1937, כאשר יפן פלשה לסין (הפלישה התחילה שנים קודם, אבל ב-1937 היא הפכה למלחמה, שהיסטוריונים מכנים "המלחמה הסינו-יפנית השנייה"). ביולי 1937, תשעה חודשים לפני שהיטלר סיפח את אוסטריה, התוקפנות היפנית בישרה את כל השאר, והפכה את העימות הגלובלי לבלתי נמנע.
ארה"ב לא חשה לעזרת סין, מפני שאז אמריקה היתה ננסית צבאית, ולא היה לה כל חשק להתערב במלחמות מעבר לים. אבל היא התחילה סדרה של עונשים כלכליים: ביטול הסכמי סחר, סגירת תעלת פנמה לשיט יפני, הקפאת נכסים יפניים, ולבסוף, בקיץ 1941, אמברגו נפט. פרל הרבור באה חמישה חודשים אחר כך, בקשר ישיר עם האמברגו.

בסתיו 1941, שתי המעצמות התוקפניות הגדולות של זמנן, גרמניה ויפן, עשו ניסיון נועז להפוך את הסדר העולמי על ראשו. באותו השבוע עצמו, הטנקים הגרמניים צודדו את צריחיהם בשערי מוסקבה ונושאות המטוסים היפניות איימו על החוף המערבי של ארה"ב.

קיץ 2022 אינו שווה ערך מדויק של סתיו 1941, אבל אין קושי לזהות את מרכיבי המשוואה. שתי מעצמות-על צבאיות, רוסיה וסין, שוחרות התפשטות טריטוריאלית בשם הצורך לתקן עוולות היסטוריות. רוסיה שואפת בגלוי לחיסול אוקראינה, והדיקטטור הרוסי מדבר בגלוי על רצונו לעשות מעשה פטר הגדול, ולהשתלט על חוף הים הבלטי.
הדיקטטור הסיני, שי ג'ינפינג, שואף בגלוי לבלוע את טייוואן הקטנה, הדמוקרטית והמשגשגת. הכנותיו הצבאיות נמצאות בהילוך גבוה. אפשר להניח, שפלישה סינית ממשמשת ובאה, לא בשבועות הבאים, אבל בהחלט לפני סוף העשור, אולי בתוך שנתיים-שלוש.

צבאית ופוליטית, הדמוקרטיות המערביות מוכנות עכשיו לאין ערוך יותר ממה שהיו ב-1939. אבל נכונותן עדיין לא הועמדה במבחן קריטי. שני הדיקטטורים סומכים על חולשת המערב, בין אם זו החולשה שהם מייחסים לכוח רצונו הקיבוצי, או החולשה שהם מייחסים למערכת הדמוקרטית בתור שכזאת.

ההיסטוריה מלמדת אותנו מה עושים דיקטטורים, המאמינים בחולשת אויביהם. "ראיתי את אויביי, והם תולעים", אמר היטלר לאנשי-סודו לאחר ועידת מינכן, ב-1938. כשהכריז מלחמה על ארה"ב, בדצמבר 1941, הוא חשב את אמריקה ל"ארץ-כלאיים", זאת אומרת מעורבבת-גזעים, ובתור שכזאת נרפית וּמוּעדת לתבוסה.

הוא טעה. אבל 55 מיליון בני אדם מתו, ורק בסוף המלחמה היה קצת נשק גרעיני. איך תסתיים מלחמה, שעשרת אלפים עד 12 אלף ראשי חץ גרעיניים מוכנים לשימוש בנקודת הפתיחה שלה?

עריצים בעלי הזיות משיחיות, ברוסיה ובסין, החליטו לממש את מה שהם חושבים לייעודן ההיסטורי של ארצותיהם באמצעות הפחדה וכפייה. נשק אולטרה-מודרני במחסניהם משכנע אותם שהם יכולים לנצח.

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

ירוק באירופה; מדד הדאקס מוסיף 0.8%

נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● המסחר בוול סטריט ננעל אמש בירוק, הנאסד"ק טיפס בכ-1.1% ● עליות במחירי הנפט ● הביטקוין עומד על כ-66.5 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1.5%

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

אילוסטרציה: shutterstock

הסעיף "הקטן" בעסקת נדל"ן שיתחיל לסבך אתכם עם רשות המסים

באילו מקרים השחקנים בשוק הנדל"ן "בני חורין" מהקשר שנכפה עליהם ככלל עם רשות המסים? ● גלובס עושה סדר בזכויות החוזיות והתנאים שמשחררים אתכם מחובת הדיווח לרשויות המס, לפחות בשלב עריכת החוזה

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היחסים עם ישראל ישתנו ללא היכר? ארה"ב צפויה לאמץ צעד דרמטי ואלה המשמעויות

בית הנבחרים האמריקאי אישר אתמול סיוע צבאי עצום ממדים לישראל, אך במקביל ארה"ב עשויה גם להעניש את ישראל ● ההחלה הממשמשת ובאה של 'חוק לייהי' על פעולות צבאיות של ישראל נגד אוכלוסייה פלסטינית שקולה כנגד הפחתה של דירוג האשראי המוסרי ● בינואר, הסנאט דחה את עצם הרעיון להעמיד את ישראל למבחן זכויות אדם ● עכשיו היא עומדת להיענש על פגיעה בהן