גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המטאוורס מושך מותגים כמו נייקי וגאפ עם דרכים חדשות לשווק ולעשות כסף

הרבה מהפעילות ממוקדת ביצירת מכירות בעולם האמיתי

חברות השיווק מחפשות דרכים להכניס כסף מהמטאוורס / צילום: Shutterstock
חברות השיווק מחפשות דרכים להכניס כסף מהמטאוורס / צילום: Shutterstock

כמה מהחברות הגדולות ביותר בעולם מתחילות להקים חנויות במה שמכונה המטאוורס, ומשרטטות תוכניות ראשונות לדרך בה אנשים עשויים בסופו של דבר לעשות כסף אמיתי בעולם הדיגיטלי, שמדברים עליו לאחרונה כל כך הרבה.

למותגי אופנה, יצרני צעצועים ואחרים, העולם המקוון הזה שבו משתמשים פועלים בדמותם הדיגיטלית (האווטאר שלהם), באופן שאינו שונה מאוד מהסרט "שחקן מספר אחת" או המשחק המקוון Second Life, מתגלה כאפיק חדש למסחר.

חברות יוצרות גרסאות של המוצרים שלהן שקיימים רק על גבי מסכים, שהבעלות עליהם מגובה בשטרות דיגיטליים המוכרים כאסימונים שאינם בני חליפין, או NFTs. הם גם חוטפים נדל"ן וירטואלי. יותר מ־70% מה"קרקעות" בעולם המקוון הנקרא "ארגז החול" כבר נרכשו - בעיקר על ידי חברות כמו בייננס, בורסת הקריפטו הגדולה ביותר בעולם, ואטארי, יצרנית משחקי וידאו וותיקה.

למרות שחברות עושות ניסיונות בעשיית עסקאות במטאוורס, לעת עתה רוב הפעילות שם ממוקדת בשיווק על מנת לייצר מכירות בעולם האמיתי. למשל, מוזיקאים עורכים הופעות על במות וירטואליות על מנת לקדם אלבומים שלהם, ומותגי ביגוד משתתפים בתצוגות אופנה וירטואליות על מנת להניע עניין בעיצובים האחרונים שלהם שמכירותיהם בעולם האמיתי היו חלשות.

גם גאפ החלה לשווק NFT

כמה ממאמצי השיווק האלה מגיעים עם הזדמנויות לעשיית כסף גם לחברות. חברת הביגוד האמריקאית גאפ החלה בינואר למכור קפוצ'ונים דיגיטליים, בצורת NFTs - מבחן מוקדם איך עשיית עסקים במטאוורס עשויה להתקיים מבחינת החברה. קפוצ'ון בצורת NFT זה משהו שהאוואטר של הרוכש יכול ללבוש יום אחד כשהוא או היא חוקרים את הפינות השונות של המטאוורס. לעת עתה, עם זאת, ה־NFTs של גאפ לא מציעים אפשרות כזו, משום שזה יצריך או שגאפ תקים עולם דיגיטלי משלה או תמצא דרך להפוך את ה־NFTs שלה תואמים לממלכות האחרות הקיימות. בינתיים, יכולים צרכנים לאסוף שישה כאלה NFTs, שעולים בין 2 דולר ל־11 דולר כל אחד. רכישת כל הסט מזכה את הרוכשים באפשרות לקנות NFTs מיוחדים ויקרים יותר.

המשלוח הראשון של קפוצ'ונים ב־NFT אזל מהר כשהוצאו לשוק, כך מסרה החברה. באפריל פרסמה גאפ עוד אסימונים וביוני שוב. חלק מהם זמינים לרכישה בשוק המשני למי שעדיין רוצים להשלים אוסף. גאפ והאמן שיצר את ה־NFTs מקבלים 10% ממחיר המכירה כל פעם ש־NFT נמכר שוב.

החברה אומרת שהיא מתכננת להמשיך לפרסם NFTs של ביגוד וירטואלי בעתיד הקרוב ואולי לעבוד עם יותר פלטפורמות דיגיטליות.

"כשיותר אנשים מבלים זמן במרחבים וירטואליים, אנחנו מאמינים שחשוב לנו לעשות את המסע הזה עם הצרכנים שלנו", אמר אייברי וורתינג־ג'ונס, מנהל מחלקת ניהול מוצר בגאפ. "אנחנו עושים את תהליך הגילוי וההבנה מה חשוב לצרכנים שלנו ואיזה חוויות אנו יכולים להניע דרך המטאוורס שיקדמו ויעשירו את החוויות האלה".

יותר אימרסיבי

הימים עדיין מוקדמים במה שכמה מתומכי המטאוורס חושבים שיהיה השלב הבא באבולוציה של האינטרנט, אבל מקדמי הרעיון מתארים חוויה הרבה יותר אימרסיבית ממה שניתן למצוא כיום ברשת, עם דימויים תלת מימדיים באיכות גבוהה. משתמשים במקרים רבים אמורים לחוש שהם נמצאים באינטראקציות אלה עם אלה ועם תוכן דיגיטלי וזה אמור לאפשר להם לחוות חוויות שהיו יכולות במצב אחר להיות יקרות או מאתגרות מדי או פשוט בלתי אפשריות בעולם האמיתי. וחברות יכולות להרוויח ממכירות סחורות ווירטואליות או קידום המותגים שלהן למשתמשים אלה.

חברות כמו נסקאר, רשת המזון המהיר וונדיז ומוסדות פיננסיים בני מאות שנים כמו ג'י פי מורגן צ'ייס קופצים אל תוך המטאוורס.

ג'י פי מורגן, הבנק הגדול ביותר בארה"ב, חתם על חוזה לשנה על סניף בקניון וירטואלי של חברה בשם Everyrealm. הנכס נמצא בדסנטרלנד, אחד ממספר גדל של עולמות תלת מימדיים שצצו לאחרונה. הסניף לא מספק שירותי בנקאות אמיתיים או וירטואליים, אבל יש בו לאונג' וירטואלי ואפשרות להיות משוגר לקומה השנייה, שם יש מסכים עם סרטונים על נושאים כמו מטבעות קירפטו, מסמך מקצועי (white paper) על המטאוורס, ספריה עמוסה ספרים וינשוף נבון שניתן לשאול אותו שאלות.

המשוב מלקוחות מוסדיים בינתיים מראה שזו "דרך מצוינת מבחינתנו להשתמש במשאבי השיווק שלנו", אמר עומאר פרוק, מנכ"ל יחידת Onyx בבנק, שנוסדה ב־2020 ומפעילה פלטפורמה מבוססת בלוקצ'יין לתשלומים ועסקאות.

בעוד שבג'י פי מורגן אומרים שלעת עתה אין תוכניות לעשות כסף ממשי במטאוורס, והבנק מתכוון להיות נוכח שם רק ככלי שיווקי, צופים שספקיות הפלטפורמות במטאוורס ועסקים שיהיו שם יצמחו ולבסוף ייצרו כטריליון דולר בהכנסות שנתיות.

נחוצה עוד הרבה עבודה לפני שהמטאוורס יוכל להגיע לקנה מידה שאפילו מתקרב לזה, ואפילו כמה דמויות בולטות בתעשיית הטכנולוגיה הביעו את הספקות שלהם מאז שהמייסד השותף של פייסבוק מארק צוקרברג שינה את שם החברה שלו ל"פלטפורמות מטא" על מנת לשקף את שינוי הכיוון שהחברה שלו עושה לעבר הטכנולוגיה החדשה. המטאוורס, טען צוקרברג, ייצג דרך חדשה לאנשים לעשות אינטראקציות, יציע הזדמנויות מסחר חדשות, אם כי העלויות הראשוניות יהיו גבוהות, כמו ערכות ראש לחוויות יותר אימרסיביות.

ממלכות ראשונות

ובכל זאת, מאמצים ראשוניים נותנים מושג איזה סוג של הזדמנויות מסחריות עשויות להיות. כמה עולמות דיגיטליים מוקדמים כוללים משחקים מקוונים וכלכלות מיקרו משלהן, כמו Eve Online. דוגמה פופולרית ואופנתית היא רובלוקס, שם משתמשים משוגרים מעולם וירטואלי אחד לאחר בפלטפורמה כדי לשחק משחקים, להתחבר וללכת להופעות.

סטארט-אפים כמו Hololands, העמותה Decentraland Foundation ו־Pixowl, יחידה של Animoca Brands שהיא בעלת המשחק "ארגז החול", מנסות גם הן לבנות ערים וירטואליות. הארגונים האלה מוכרים נדל"ן וירטואלי למאמצים מוקדמים - חברות ואנשים פרטיים - שלא אכפת להם לרכוש קרקעות במקום שכל הזמן מוסיפים לו קרקע חדשה.

הרוכשים הופכים לבעלי קרקעות, ומשכירים את הקרקעות המקוונות שלהם לחברות שרוצות להקים חברות, לארח אירועים מיוחדים או פשוט להציב שלטים כדי לפרסם את עסקיהן לעוברים ושבים. בעלי הקרקעות האלה גם מציעים קרקעות וירטואליות לצרכנים שיבנו עליהן בתים דיגיטליים לאחסון ה־NFTs שלהם ולשהות בהם עם חברים.

בשנה שעברה נייקי, מאטל ויצרניות מוצרי צריכה אחרים יצרו מרכזים משלהן ברובלוקס על מנת לקדם את המותגים שלהן. גוצ'י הקימה מרכז בו מכרה למשתמשים כ־24 פריטים, כולל תיקים וירטואליים ובנדנות, ברוב המקרים תמורת כ־80 עד 900 רובוקס (Robux), המטבע של הפלטפורמה, השווים בין דולר לעשרה דולר. יותר לאחרונה, החלה גוצ'י במאי למכור סט חדש של פריטים כולל זוג גרביונים וירטואליים תמורת 130 רובוקס. המחיר לרכישת רובוקס מתחיל ב־99 סנט ל־80 מטבעות ויכול להגיע עד 99.99 דולר לרכישת 10,000 רובוקס.

"כבר רואים דרכים חדשות לחברות לבטא את המותג שלהן"

אחת השאלות הגדולות שעדיין תלויות מעל המטאוורס ופוטנציאל הרווח לטווח ארוך הוא האם הארץ המקוונת הזו תהיה עולם וירטואלי של מסחר חופשי, או שמיכת טלאים של שטחים השייכים לתאגידים גדולים. מבחינת כמה חברות שכבר ביססו כלכלות וירטואליות עם קהילות מקוונות גדולות, התמריץ לחבר בין עולמות נמוך, אומרים אנליסטים. דמיינו כלכלה עולמית שבה אנשים יכולים לעבור ממדינה אחת לשנייה אבל לא יכולים לעשות מסחר ולא יכולים להוציא או להכניס או להוציא כסף.

"אם כל פלטפורמת מטאוורס תנהג כמו מדינה ששומרי הגבולות שלה לא מאפשרים למבקרים להכניס נעלי ספורט שקנו במדינה אחרת, המטאוורס יהיה יקום קטן מאוד", אמר אריק גורדון, מנהל בפועל של קרן Wolverine Venture בביה"ס לעסקים רוס באוניברסיטת מישיגן.

על מנת להימנע ממצב כזה, יש חברות העובדים על חיבור המרכיבים של המטאוורס העתידי.

הסטארט-אפ Tilia מציע דרך להכניס ולהוציא כסף מהמטאוורס, ועובד על דרכים לשלוח כסף בין עולמות וירטואליים. שווקים מקוונים צצו למכירת מגוון NFTs לשימוש בכמה עולמות. OpenSea, Rarible, ו־Objekt מאפשרים לצרכנים לקנות את המטבעות שמתפקדים כמטבעות דיגיטליים, וכן למכור מחדש או לסחור בהם עם אחרים.

"אנחנו עדיין בשלבים המוקדמים מאוד", אמרה לידיאן ג'ונס, סגן נשיאה ומנכ"לית של יחידת החוויות הדיגיטליות של Salesforce.com. "אבל אנחנו כבר רואים דרכים חדשות לחברות לבטא את המותג שלהן ולספק חוויות מסחר בסביבות הווירטואליות האלה".

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

העליות בוול סטריט מתחזקות: גוגל קופצת ביות מ-9%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ